Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
^
Ή πώς αλλιώς κάποια συγκεκριμένα κτίρια δίνουν ξεχωριστό χαρακτήρα στην περιοχή...
Βλέπουμε την γνωστή μεσοπολεμική στην συμβολή Λευκωσίας και Σπάρτης (την έχω φώτο και σε ένα θέμα που είχα κάνει παλαιότερα για τις μεσοπολεμικές) άρα κοιτάμε ένα κομμάτι της Πλ. Αμερικής.
Να επισημανθεί ότι και το απέναντι κτίριο πίσω από την πλατεία υπάρχει και έχει ανακαινισθεί.
Εκείνο που δεν γνώριζα είναι ότι υπήρχε κτίσμα εντός της πλατείας (του Δήμου?)
 
Από τις συγκεντρωμένες καρέκλες μοιάζει να είναι δημοτικό καφέ, αν υπήρχε τέτοιου είδους επιχείρηση εκείνη την εποχή.
 
η περιοχή της Εδεμ πριν το 1990. Διακρίνουμε μπροστά στη φωτό τη Βίλα/ Ξενοδοχείο Μέγα Edem Club απ΄ όπου πήρε το όνομά της η περιοχή και δίπλα της το μικρό δέλτα του ρέματος της Πικροδάφνης που χωρίζει το Π. Φάληρο από τον Άλιμο λίγο πριν καταλήξει στο Σαρωνικό.
Χριστός και Παναγία! Ούτε πήγε εκεί το μυαλό μου, Εϊδα ποτάμι, φαρδιά λεωφόρο, και λέω "Ποιος ξέρει πού να είναι αυτό, δεν είναι σε περιοχή που ξέρω" και δεν εξέτασα προσεκτικά τη φωτογραφία (κι έτσι δεν είδα την Ακρόπολη πάνω δεξιά γωνία, που θα με προσανατόλιζε). Εδώ και χρόνια όταν είμαι Αθήνα μένω Παλιό Φάληρο, δυο τετράγωνα από το ρέμα και τρία από την παραλιακή κι έχω περάσει από αυτό το σημείο πάμπολλες φορές. Αλλά η φωτογραφία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το τώρα. Ούτε καν το ρέμα, που τώρα είναι πνιγμένο στο πράσινο και με κάμποσα αυθαίρετα χτισμένα μέσα στην κοίτη, πολύ χαμηλότερα από τον δρόμο (αν ποτέ πλημμυρίσει σοβαρά το ρέμα δεν αμφιβάλλω ότι οι ιδιοκτήτες τους θα είναι αυτοί που θα γκαρίζουν δυνατότερα στα κανάλια "Πού είναι το κράτος?" πράγμα που γκαρίζω εγώ κάθε φορά που περνάω από εκεί και βλέπω τις στέγες τους)
 
@Bajar Κι εγω πονεσα πολυ με αυτη τη φωτογραφια. Μαχαιρι στην καρδια.
 
@Bajar Κι εγω πονεσα πολυ με αυτη τη φωτογραφια. Μαχαιρι στην καρδια.
Η ειρωνία είναι ότι το φορτηγό γράφει πάνω του "εταιρία προστασίας των ζώων". Η αντίληψη του πώς έπρεπε να προστατεύσει η Πολιτεία ένα αδέσποτο (γιατί η εταιρεία λειτουργούσε με μέριμνα του κράτους) απείχε παρασάγγας από τη σύγχρονη αντίληψη.
Βέβαια το φαινόμενο του μπόγια δυστυχώς δεν έχει εκλείψει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και άλλες "πολιτισμένες" χώρες,, με τρανταχτό παράδειγμα εκείνο της Ισπανίας και συγκεκριμένα της πρωτεύουσάς της Μαδρίτης.
Πολλά ιστορικά στοιχεία για το απεχθές "επάγγελμα" του μπόγια κατά τα τέλη του 19ου αι. και μέχρι τα μέσα του 20ου υπάρχουν στο παρακάτω άρθρο των Αθηναϊκών.

https://www.taathinaika.gr/o-thanatos-tou-misitou-mpogia-apo-tous-kynosyllektes-to-1928/
 
Ειμαστε το χειροτερο ειδος στον πλανητη. Τα ζωακια θα ζουσαν πολυ πιο αρμονικα και ευτυχισμενα χωρις τη θλιβερη υπαρξη μας.
 
Μπορεί η Ὁδός Ἁμίλτωνος να έγινε Οδός Χάμιλτον (*), αλλά η εξοχική μονοκατοικία υπάρχει ακόμη. Με μπόλικες μετατροπές, αλλα ο βασικός σκελετός παραμένει.
1628534271061.png

(*) Γιατί τον ρίξανε έτσι τον Χάμιλτον? Μόνο ένα μικρό στενάκι ένα τετράγωνο μακρύ του δώσανε. Ένώ οι Δεριγνύ και Κοδριγκτών εκατέρωθέν του έχουν δρομάρες.
 
Χε χε τα λημέρια μου 1975-1980. Δεν έχει αλλάξει καθόλου η περιοχή, με εξαίρεση κάποια δενδράκια που υπάρχουν τώρα. Ακόμη κι οι ταμπέλες του θεάτρου "Άλφα" είναι οι ίδιες.
1628601875580.png
 
Πατησίων απέναντι από το Πολυτεχνείο. Το Άλφα είναι γωνία Πατησίων και Στουρνάρα(η).
 
Post 1678: Η οδός Κοραή. Στη γωνία με την Πανεπιστημίου, το μέγαρο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Δίπλα του (Κοραή 5), το Μέγαρο Στυλιανού Μπραβάκου.

KORAH.jpg

Post 1679: Η οδός Βασ. Γεωργίου Α΄. Από δεξιά, η Μεγάλη Βρετανία (στην αρχική της μορφή), το King George και η οικία Βούρου (στη θέση της σήμερα υπάρχει το NJV Athens Plaza).

Kar Serv.jpg
 
Πίσω
Μπλουζα