Η Παλιά Αθήνα

Με τα δέντρα εννοείς ή με τα σπιτούδια;

Ποια εκκλησία βλέπουμε και που βρίσκεται; Πειτε και σε μας τους άσχετους
Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου 36, Αθήνα


 
Τελευταία επεξεργασία:
Κι όμως φίλτατε, όταν έκανα το σχόλιο έψαχνα να βάλω μια φωτό του τζφκ, του Σάαρινεν, για σύγκριση και δεν έβρισκα. Έλεγα, να ρε σεις αεροδρόμι πρωτευούσης, κι όχι αυτή η ταβερνίτσα. Άμα μου το λες τριτοκοσμικό... Δεν έχω καμμιά ελπίδα

Πρώτον, το JFK έχει πολλά terminal (είναι σε σχήμα δακτυλίου), και το έργο του Saarinen ήταν ένα από αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν πρακτικά το μόνο που έβλεπες σε φωτογραφίες. Και το είχαν για τις διεθνείς πτήσεις της TWA - οι ιθαγενείς που πετούσαν με TWA μέσα στις ΗΠΑ δεν άξιζαν τέτοια περιποίηση.

Δεύτερον, ήταν τότε, όχι τώρα. Το 1967 που η μητέρα μου έκανε το μόνον της ζωής της (αεροπορικόν) ταξίδιον με την Ολυμπιακή στη ΝΥ να επισκεφτεί συγγενείς οι θέσεις ήταν άνετες και το φαγητό περιλάμβανε και χαβιάρι. Και δεν ήταν πρώτη θέση. Είμαι σίγουρος ότι την εποχή εκείνη και το αεροδρόμιο θα ήταν σχετικά γυαλιστερό και άνετο.

Αλλά τώρα δεν υπάρχει TWA,και το κτήριο του Saarinen έχει γίνει ξενοδοχείο. Σιγά μη χαραμίζουμε τέτοιο κτήριο για σαρδέλλες. Μπορεί να πάρουν τα μυαλά τους αέρα και να αρχίσουν να απαιτούν κι άλλες ανέσεις.

Άλλωστε ένα αεροδρόμιο δεν κρίνεται από τα ντουβάρια του και μόνο. Κυρίως κρίνεται από την εξυπηρέτηση, την καθαριότητα, τη συμπεριφορά των υπαλλήλων και το πόσο ταλαιπωρούνται οι επιβάτες. Όταν ακόμη κι οι αμερικανοί πολίτες κάθονται στην ουρά με τις ώρες σε αποπνικτική ατμόσφαιρα με κάποιους ανεμιστήρες πατώματος να την αναδεύουν χωρίς αποτέλεσμα, τι να την κάνω την αρχιτεκτονική? Και όχι μόνο τώρα με τον covid. Και πριν έτσι ήταν. Αλλά δεν τα δείχνουν αυτά οι φωτογραφίες (απαγορεύονται).
 
my garden! (έτσι έλεγε μια παιδική φίλη της αδερφής μου και καλά αντί my God για να μην λαμβάνει το όνομα του Κυρίου επί ματαίω. Μπούρδες. αν αυτό ήταν αμαρτία θα ήμασταν όλοι ήδη στην γεενάν του πυρός.)
 
υπήρχαν αρκουδίσιον το 1956; ή πιο σωστά, έφτανε το ρεύμα για να τα τροφοδοτήσει; όπως είχε πει ένας καθηγητής μου, πριν ανακαλυφτεί ο λιγνίτης στην Μακεδονία, οι ξένοι την Ελλάδα, ψωροκώσταινα την ανέβαζαν, ψωροκώσταινα την κατέβαζαν.
 
υπήρχαν αρκουδίσιον το 1956; ή πιο σωστά, έφτανε το ρεύμα για να τα τροφοδοτήσει; όπως είχε πει ένας καθηγητής μου, πριν ανακαλυφτεί ο λιγνίτης στην Μακεδονία, οι ξένοι την Ελλάδα, ψωροκώσταινα την ανέβαζαν, ψωροκώσταινα την κατέβαζαν.

Άνοιξες πύλη στο χρόνο και μπήκα!

Δες και εδώ :shocked:
 
Όλες οι φωτό είναι από τη λίφο όπως και οι λεζάντες. Οι γνώστες θα ξέρουν πολύ περισσότερα από εμένα σχετικά με τα εικονιζόμενα.
1629894119469.png
Ένα μαγαζί που πουλάει ποδήλατα κάτω από την Ακρόπολη. Στην ταμπέλα διακρίνεται «Ποδηλατικόν κατάστημα - Δημ. Μπαλτζόγλου». Φωτ.: Jorns, Werner/Deutsche Fotothek

1629894156518.png
Ένα καφενείο κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Φωτ.: Jorns, Werner/Deutsche Fotothek

1629894196580.png
Άποψη της Αθήνας με το βράχο της Ακρόπολης να υψώνεται πάνω από την πόλη. Φωτ.: Jorns, Werner/Deutsche Fotothek
 
Όλες οι φωτό είναι από τη λίφο όπως και οι λεζάντες. Οι γνώστες θα ξέρουν πολύ περισσότερα από εμένα σχετικά με τα εικονιζόμενα.
1629894284082.png
Ακρόπολη, 1839. Πρόκειται για την παλιότερη φωτογραφική λήψη που έχει γίνει στην Ελλάδα. Διακρίνεται το μικρό ισλαμικό τέμενος μέσα στον Παρθενώνα, που χτίστηκε μετά την καταστροφή του από τον Μοροζίνι το 1687 και κατεδαφίστηκε το 1842. Friedrich von Martens, χαρακτικό από δαγκεροτυπία του Joly de Lotbinière (1839). Χάρης Γιακουμής / Κallimages, Παρίσι.

1629894309096.png
Άποψη της Αθήνας του 1861 από τις υπώρειες του Λυκαβηττού στο Κολωνάκι. Άποψη της Αθήνας, 1861. Ευγενική παραχώρηση της Alpha Bank.

1629894334090.png
Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα, δωρεά του Ηπειρώτη ομογενούς Γεωργίου Χατζή Κώνστα και της γυναίκας του Αικατερίνης, εγκατεστημένων στη Ρωσία. Η ενιαία εικόνα του οικοδομήματος προέκυψε μετά την καθολική ανακαίνιση που πραγματοποίησε ο Τσίλερ το 1906 στις ποικίλες εγκαταστάσεις του ιδρύματος, όπως είχαν διαμορφωθεί από το 1853 στο οικοδομικό τετράγωνο Πειραιώς-Θερμοπυλών-Αγησιλάου-Μυλλέρου. Το κτίριο (που στην ιταλική κατοχή μετατράπηκε σε στρατόπεδο της ιταλικής φρουράς) κατεδαφίστηκε το 1963. Σήμερα απομένει μόνο το νεορωμανικού ρυθμού παρεκκλήσι του Τσίλερ, που βρισκόταν στον περίβολό του. Ευγενική παραχώρηση της Alpha Bank.
 
Όλες οι φωτό είναι από τη λίφο όπως και οι λεζάντες. Οι γνώστες θα ξέρουν πολύ περισσότερα από εμένα σχετικά με τα εικονιζόμενα.
1629894409367.png
Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, με καφενείο και θαμώνες στη βάση τους. Ακόμα υπήρχε η σκήτη του στυλίτη μισογκρεμισμένη στην κορφή τους. Στο βάθος ο μύλος του Μετς σε λειτουργία και το αδόμητο τοπίο πίσω του. (Δημήτριος Κωνσταντίνου, αλβουμίνη, περίπου 1865). Χάρης Γιακουμής / Κallimages, Παρίσι.

1629894447142.png
Άγιος Διονύσιος των Καθολικών. Ευγενική παραχώρηση της Alpha Bank.

1629894471390.png
Εσωτερική αυλή αθηναϊκού σπιτιού, από αυτές που ακόμα βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες. Ευγενική παραχώρηση της Alpha Bank.
 
Η φωτό είναι από τη λίφο όπως και η λεζάντα. Οι γνώστες θα ξέρουν πολύ περισσότερα από εμένα σχετικά με τα εικονιζόμενα.
29page129.jpg
Αεροφωτογραφία της Αθήνας, 1932. Ευγενική παραχώρηση της Alpha Bank.


Σχόλιο δικό μου: το κτήριο στα ημικυκλικά παρτέρια, κέντρο και αριστερά, νόμιζα ότι ήταν το Ζάππειο. Αλλά δεν μου κολλούσε καθόλου η θέση του σε σχέση με τη Βουλή. Μετά συνειδητοποίησα τι έβλεπα.
 
Το κτήριο απέναντι από τον Λουμίδη στην Αιόλου ήταν πολύ ωραίο. Δεν είχα ξαναδεί (ή δεν είχα προσέξει) φωτογραφία του.
 
Μ' αρέσει η διαφήμιση για Κολωνακιώτικη μπουτίκ υποδημάτων στον τοίχο.
 
Ερμού και Ευαγγελιστρίας (βλ. μαρμάρινη επιγραφή ΟΔΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ στο κτίριο αριστερά στην παραπάνω φωτογραφία)
Στο βάθος διακρίνεται ο Ιερος Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου Παναγία Καπνικαρέα
Το κτίριο με την μαρμάρινη επιγραφή της οδού έχει πλέον ανακαινισθεί και έχει βέβαια αφαιρεθεί στο στέγαστρο που υπήρχε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα