Η Παλιά Αθήνα

Πλατεία Συντάγματος (60ς?)
Το πολύ αρχές του '63, όταν κατεδαφίστηκε το μέγαρο Ι. Βούρου (Σταδίου & Β. Γεωργίου Α΄) με το ιστορικό καφενείο του Ζαχαράτου στο ισόγειο.
 
Η μαντάμ Σουσού είχε δει αυτή τη φωτογραφία όταν μια δεκαετία μετά ονειρευόταν ν' αφήσει τον Μπύθουλα και να μετακομίσει σε αριστοκρατική συνοικία?
 
Πλατεία Συντάγματος, μάλλον 1962, από ενημερωτικό υλικό του ΟΤΕ. Στο βάθος, διακρίνεται το βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη στο ισόγειο του Μεγάρου Γιαννόπουλου (Καρ. Σερβίας 2 & Σταδίου 1) που κατεδαφίστηκε το 1963. Δίπλα, Καρ. Σερβίας 4, είναι το κτήριο γραφείων που αναγέρθηκε στη θέση του κατεδαφισθέντος το 1959, Μεγάρου Καλλιγά.

IMG_20210109_190915.jpg
 
Ο Κολοκοτρώνης στην πιο πάνω φωτογραφία μου θυμίζει τροχονόμο στο κυλινδρικό πράμα που τους βάζανε (μόνο που αυτός είναι πάνω, όχι μέσα)

Αντίθετα ο τροχονόμος στη δεύτερη δεν μου θυμίζει τροχονόμο έτσι που του έχουν ένα σκαμνάκι μόνο.
 
Ολα αυτά τα σημαιάκια και η ακαταστασία (μέχρι και μια σκάλα παρατημένη στη μέση υπάρχει) δείχνουν προεκλογική περίοδο ε; Βλέπω και τον μουστακαλή κύριο στα αφισσάκια.
Ο αποκάτω δρόμος είναι μη αναγνωρίσιμος. Αν ήταν Αιόλου ή Πατησίων θα βλέπαμε την ακρόπολη, αν ήταν ερμού θα βλέπαμε τα ανάκτορα. Ο λόφος στο βάθος που να είναι;
 
Ο αποκάτω δρόμος είναι μη αναγνωρίσιμος. Αν ήταν Αιόλου ή Πατησίων θα βλέπαμε την ακρόπολη, αν ήταν ερμού θα βλέπαμε τα ανάκτορα. Ο λόφος στο βάθος που να είναι;

Είναι η Σταδίου στο ύψος του Νέου Αρσακείου. Στο βάθος, πρέπει να είναι το Ποικίλο Όρος.

Stadiou 44-46.jpg
 
Καλά, Νιόβη με έστειλες που λένε. Μπράβο είναι έτσι όπως τα λες. Είναι βέβαια η Σταδίου στα δεξιά είναι το Αρσάκειο και στο βάθος είναι πράγματι το Ποικϊλο ορος. Τώρα δεν το βλέπουμε από τη Σταδίου, βλέπου με το Χόντος σεντερ!
 
Μια και είμαστε εκεί γύρω ας βάλω και γω μια από τη Σταδίου πριν χτιστεί το κτίριο του Μετοχικου Ταμείου Στρατού όταν ακόμη ήταν βασιλικοί στάβλοι. Ως γνωστόν ήταν στάβλοι μέχρι το 1926,άρα η φωτογραφία ήταν πιο πριν.
αρχείο-λήψης-36.png
 
Με μπερδεύει η προπροηγούμενη φωτό. Προφανώς είναι Σϋνταγμα, αλλά πού είναι οι δρόμοι? Θα έπρεπε να βλεπουμε την Καραγεώργη της Σερβίας πάνω δεξιά και τον δρόμο στο κάτω μέρος της πλατείας. Και σαν να παραείναι πολλά τα τραπεζάκια έξω.
 
Πίσω
Μπλουζα