Η Παλιά Αθήνα

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας audiodee
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Αναρωτιέμαι πώς θα λέγεται πλέον η περιοχή αφού το ξενοδοχείο έχει αλλάξει όνομα και χέρια (και γενικά του έχουν αλλάξει τα φώτα).
Η περιοχή είναι Ιλίσια, ασχέτως αν με την ανέγερση του ξενοδοχείου Χίλτον το κομμάτι της πέριξ αυτού είχε πάρει το όνομά του.
 
Στα δεξιά της φωτογραφίας στη θέση του όμορφου διώροφου επί των οδών Γριβογιώργου, Χατζηγιάννη Μέξη και Σισίνη σήμερα υπάρχει το Μέγαρο Μέξη όπου μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων στεγάζονται οι πρεσβείες της Αυστραλίας και της Νορβηγίας.
 
Η περιοχή είναι Ιλίσια, ασχέτως αν με την ανέγερση του ξενοδοχείου Χίλτον το κομμάτι της πέριξ αυτού είχε πάρει το όνομά του.
Κι εγώ Ιλίσια έμενα άπειρα χρόνια και πάντα με ρωτούσαν: Ιλίσια πού; Ιλίσια στο άλσος; Ιλίσια πίσω από το Χίλτον; ή Ιλίσια κοντά στα νοσοκομεία (Αιγινήτειο, Ευγενίδειο, Λευκός/Κυανούς Σταυρός κλπ.) Τώρα τι θα ρωτάνε; Ιλίσια πίσω από το Ilisian? Μετά από 60 χρόνια που ήταν εκεί άντε τώρα να συνηθίσεις το καινούργιο όνομα (το δικό του και της γειτονιάς).
 
Οδηγούμενη από την πινακίδα της εφημερίδας "ο Πελασγός της Κορυτσάς" και αυτής της "Εφημερίδας Αθηνών", και έχοντας την αίσθηση ότι έχω βρεθεί σ' αυτό το σοκάκι έστω και κατά πολύ αλλαγμένο (μου έχει συμβεί αρκετές φορές σ' αυτό εδώ το θρεντ), έκανα τις απαραίτητες ανασκαφές στο διαδίκτυο.
Ιδού λοιπόν τι ανακάλυψα: εδώ βλέπουμε την στοά, που δεν ήταν ακόμα στοά ακριβώς, που ονομάζεται Πάππου Δημητρακοπούλου και βρίσκεται στην οδό Σοφοκλέους με εξόδους στην Ευριπίδου και στην Αιόλου. Την χρυσή περίοδο του χρηματιστηρίου η είσοδος της στοάς στην Σοφοκλέους έβριθε από ΑΕΛΔΕ και χρηματιστηριακά γραφεία. Χρησιμοποιούσα την στοά για να "κόβω" δρόμο αφού από την οδό Σταδίου βρισκόμουν στην Ευριπίδου πραγματικά σε χρόνο dt, χρησιμοποιώντας πρώτα την στοά Ορφανίδης και βγαίνοντας στην Σοφοκλέους χρησιμοποιούσα την Πάππου Δημητρακοπούλου. Υπήρχαν και τότε πολλά μικρά τυπογραφεία, μεγάλα φωτοτυπάδικα, καταστήματα που ασχολιόντουσαν με την ταμπελοποιία, δεν φανταζόμουν όμως ότι ιστορικά το κέντρο των τυπογραφείων και εφημερίδων ήταν εκεί αμέσως μετά το πέρας βαλκανικών πολέμων.
Το σοκάκι διαμορφώθηκε σε στοά όταν χτίστηκε το κεντρικό κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κιτσίκη ο οποίος από την δεκαετία του 1920 ανέπτυξε πολυετή συνεργασία με την τράπεζα σχεδιάζοντας καμιά σαρανταριά κτίρια. Η στοά λοιπόν λεγόταν ο ναός της τυπογραφίας αφού υπήρχαν εφημερίδες, τυπογραφεία, αρχεία εφημερίδων, αντιπροσωπεύει ξένου Τύπου. Σήμερα μετά την ερήμωση που υπέστη στα χρόνια της κρίσης αρχίζει να ξαναζωντανεύει, με τι άλλο; με την λειτουργία μπαρ στο αίθριο της τράπεζας μέσα στην στοά.
SB-1.jpg
 
Χρησιμοποιούσα την στοά για να "κόβω" δρόμο
Εγώ από το '01 μέχρι το & το '16 χρησιμοποιούσα το αίθριο ως "απομόνωση" για να κάνω διάλειμμα από την υπηρεσία μου και να φάω κάτι στα γρήγορα. Πλέον, διέρχομαι καμιά φορά και θυμάμαι τότε που ήμουν -πιο- νέος, ωραίος και με πολύύύ περισσότερο χρόνο στην καθημερινότητά μου.
 
Πίσω
Μπλουζα