Η γυναικεία μπότα στην Ελλάδα

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.285
Πάντα είχα την εντύπωση ότι η μπότα ως στοιχείο της γυναικείας ενδυμασίας υιοθετήθηκε στην Ευρώπη/Αμερική περί τις αρχές της δεκαετίας του '60 και στην Ελλάδα υιοθετήθηκε σταδιακά στο τέλος των '60s και καθιερώθηκε στα '70s. Με αφορμή την ταινία "Ένας μεγάλος έρωτας" του 1964 όπου η Τζένη Καρέζη σε κάποια στιγμή του έργου (βλέπε και σχετική φωτογραφία) φοράει μπότες. Έχουμε άραγε άλλα παραδείγματα στις αρχές του '60 που να δείχνουν παρόμοια προτίμηση; (μιλάω για Ελλάδα μόνο).

Προβολή συνημμένου 42211
 
Μποτες ψηλες ως το γονατο δε φοριονταν παρα σπανιοτατα μεχρι το 1967 οπου και εγιναν μοδα.

Στη δεκαετια του '60 και πριν το '67, υπηρχαν τα μποτακια μεχρι λιγο πιο πανω απο τον αστραγαλο και ειχαν λεπτο και ψηλο τακουνι. Οι μποτες που φοραει η Καρεζη εν ετει 1963 (τοτε γυριστηκε η ταινια, το '64 απλως κυκλοφορησε) ηταν ενα σπανιο ενδυματολογικο φαινομενο της εποχης και υποψιαζομαι οτι τις φοραει πιο πολυ για πρακτικους λογους, μια που κανει δουλειες στον κηπο.

Το 1966 γινονται μοδα οι μποτες μεχρι το μεσον της γαμπας και τετοιες βλεπουμε να φορα η Μαρθα Καραγιαννη στο 5000 Ψεματα και η Αλικη στις Διπλοπενιες.

Οπως ανεφερα και παραπανω, το 1967 το μηκος φτανει ως το γονατο και απο το 1968 το ξεπερνα ακομη! Τετοιες μποτες φορα η Λασκαρη στο φιλμ Αιχμαλωτοι του Μισους. Αυτο το τοσο ιδιαιτερο στυλ εμεινε μεχρι το 1974 και συνδυαστηκε κατα κορον, με σουπερ μινι και καυτα σορτς. Χαρας ευαγγελια τοτε για τον ανδρικο πληθυσμο που εβλεπε τις γυναικες ντυμενες ετσι οπως ποτε αλλοτε! Μερικες απο τις πιο διασημες μποτοφορουσες :) ηταν η Μαιρη Κυβελου και η Ζωζω Σαπουντζακη που τις προτιμησαν σε παρα πολλες ταινιες τους. Και να μην ξεχναμε βεβαια, την εθνικη σταρ η οποια συνδυαζει μποτες με μαγιω στην αρχη του φιλμ, Η Αρχοντισσα κι ο Αλητης!

Απο το 1975 η μποτα κατεβαινει αποκλειστικα στο υψος του γονατου η λιγο χαμηλοτερα, και συνεχιζει να υπαρχει παντα ως ενα αγαπημενο στοιχειο της χειμερινης γυναικειας υποδυσης.

Το μονο που αλλαζει στα χρονια που ακολουθουν, ειναι η φορμα του κου ντε πιε και του τακουνιου.
 
Για άλλη μια φορά εξαιρετικά ενημερωμένη και επισταμένα ανέλυσες το θέμα. Ευχαριστούμε για τις πολύτιμες πληροφορίες :)

Χαρας ευαγγελια τοτε για τον ανδρικο πληθυσμο που εβλεπε τις γυναικες ντυμενες ετσι οπως ποτε αλλοτε!
 
Οπως ειπα και στο παραπανω ποστ, η Μαιρη Κυβελου τιμησε τις μποτες ιδιαιτερα.

Στη φωτογραφια που ακολουθει φοραει λευκες ψηλες, που ηταν πολυ της μοδας στις αρχες του '70.

September182011.jpg
 
σ ευχαριστουμε πολυ Βιβη για τις πολυτιμες πληροφοριες σου!!!

η φωτογραφια αν δεν κανω λαθος πρεπει να ειναι απ την ταινια "7 χρονια γαμου" με Βουτσα και Κοντου, σωστα ;
 
Πολυ σωστα, Κατερινα. Απο τα 7 Χρονια Γαμου, ειναι.
 
bambinella 100 είπε:
...Οπως ανεφερα και παραπανω, το 1967 το μηκος φτανει ως το γονατο και απο το 1968 το ξεπερνα ακομη! Τετοιες μποτες φορα η Λασκαρη στο φιλμ Αιχμαλωτοι του Μισους. Αυτο το τοσο ιδιαιτερο στυλ εμεινε μεχρι το 1974 και συνδυαστηκε κατα κορον, με σουπερ μινι και καυτα σορτς...
...και για του λόγου του αληθές παραθέτω δύο video. Το πρώτο από το "Αιχμάλωτοι του μίσους" που βλέπουμε την Λάσκαρη με τις ψηλές μπότες (στο 0:48 περίπου) και το δεύτερο με σκηνές από το "Ένα ελεύθερο κορίτσι" με την Τούλα Γαλάνη σε ιδιαίτερα αποκαλυπτική πόζα (στο 0:53 περίπου).

http://www.youtube.com/watch?v=kIB6aPyNyJw

http://www.youtube.com/watch?v=LdArm8LCyd4
 
Πίσω
Μπλουζα