Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)

hannele

RetroMasteR
Joined
2 Νοέ 2013
Μηνύματα
2.617
Αντιδράσεις
4.736
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)

RetroDB link : http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Η_δασκάλα_με_τα_ξανθά_μαλλιά


Μια από τις πιο γνωστές ταινίες της Αλίκης που λίγο-πολύ όλοι έχουμε δει καθώς επανειλημμένα προβάλεται απο τα κανάλια την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

 


Υπόθεση:


Άνοιξη του 1940. Μια νεαρή και όμορφη δασκάλα, η Μυρτώ Θεοδώρου, διορίζεται για πρώτη φορά σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Πιερίας, την Κρυόβρυση. Οι χωριανοί καθιστούν αρχικά την προσαρμογή της δύσκολη, γεγονός που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν η Μυρτώ ερωτεύεται στην πορεία με τον γιο του Κοινοτάρχη, τον Στέφανο.

Αιτία ο Γαρμπής, ο μπακάλης του χωριού, που ξεσηκώνει τους κατοίκους εναντίον της, αφενός από εκδίκηση προς τον Στέφανο επειδή αρνήθηκε για γυναίκα του την αδερφή του, αφετέρου από εκδίκηση προς την ίδια την Μυρτώ που δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα του. Παρά τις δυσκολίες και τα σχόλια της κλειστής κοινωνίας, ο Στέφανος παντρεύεται τελικά με την Μυρτώ στις 27 Οκτωβρίου 1940. Την επομένη του γάμου τους όμως, οι Ιταλοί κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ελλάδα και ο Στέφανος αναγκάζεται να φύγει στο μέτωπο για να πολεμήσει. Σε μια επίθεση των Ιταλών τραυματίζεται σοβαρά και από λάθος δηλώνεται νεκρός. Μοναδική πλέον αφοσίωση της Μυρτώς, θεωρώντας πως είναι χήρα, είναι να κάνει την ζωή των μαθητών της όμορφη μέσα στη δίνη του πολέμου. Οι δύσκολες καταστάσεις όμως που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, τόσο λόγω της Γερμανικής Κατοχής που ακολουθεί όσο και της συνεχιζόμενης αρνητικής συμπεριφοράς των κατοίκων, την αναγκάζουν να ζητήσει τη βοήθεια του Άγγελου. Ενός δασκάλου και παιδικού της φίλου, που φτάνει στο χωριό από την Αθήνα για να σταθεί στο πλευρό της. Ο πατέρας του Στέφανου, που αγαπά την Μυρτώ σαν να είναι κόρη του, επιδιώκει να την παντρέψει με τον Άγγελο, προκείμενου η νύφη του να έχει ένα στήριγμα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Τη στιγμή όμως του γάμου, εμφανίζεται αναπάντεχα ο Στέφανος που όλοι θεωρούσαν νεκρό και έτσι έρχεται στην ταινία το πολυπόθητο happy end.


Ηθοποιοί:


Μυρτώ Θεοδώρου-Καρατάσου:
Αλίκη Βουγιουκλάκη


Στέφανος Καρατάσος:
Δημήτρης Παπαμιχαήλ


Κοινοτάρχης Καρατάσος, πατέρας Στέφανου:
Παντελής Ζερβός


δάσκαλος Αρτέμιος Αρχοντόπουλος:
Νότης Περγιάλης


δάσκαλος Άγγελος:
Άγγελος Αντωνόπουλος

μπακάλης Σωτήρης Γαρμπής: Σπύρος Καλογήρου

Ανθή, αδερφή Γαρμπή: Αγγέλα Καζακίδου

Νωματάρχης χωροφυλακής: Λάμπρος Κοτσίρης

Μιχαλιός, υπάλληλος Γαρμπή: Θάνος Γραμμένος

ιερέας: Φοίβος Ταξιάρχης

τηλεγραφητής Κυριάκος: Γιάννης Τότσικας

ιατρός νοσοκομείου: Μάκης Ρευματάς

νοσοκόμα: Βάσω Βουλγαράκη

μαθητές:


Ανδρέας Συρογιάννης


Τακης Γκιόκας

κάτοικοι Κρυόβρυσης:


Νίκος Πασχαλίδης



Βιολέτα Σούλη


Ελένη Μαρίνου

Νικηφόρος Χαλκιάς

Μάγδα Λέκκα

Χρήστος Πότσης

Γιάννης Κουνάδης

Τα γυρίσματα έγιναν στην Μακρινίτσα οπου για τις ανάγκες της ταινίας "ονομάστηκε" Κρυόβρυση Πιερίας και στο σταθμό τραίνου στα Άνω Λεχώνια. Σε αυτό το


μέσα από το μαιευτήριο η πρωταγωνίστρια είχε πει «θεωρώ πως αυτή η ταινία (η δασκάλα) είναι η πιο σημαντική ταινία που έχω κάνει ως τώρα. Σε αυτήν την ταινία έμεινα έγκυος και τώρα που θα συνεχίσω τα γυρίσματα είμαι ήδη πια μητέρα».

Μερικά
tips για την ταινία:




  • Σύμφωνα με την wikipedia, ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά» και μάλιστα είχαν ήδη τυπωθεί και αφίσες. Όμως δημιουργήθηκε θέμα με τους κληρονόμους του Στρατή Μυριβήλη, ο οποίος είχε γράψει το πασίγνωστο μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και έτσι ο τίτλος άλλαξε σε «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» για να μην γίνεται λανθασμένο μπέρδεμα με το μυθιστόρημα.
  • Στους τίτλους της ταινίας, στους σεναριογραφους, βλεπουμε τα ονόματα των Λάκη Μιχαηλίδη και Ανθής Δημοπούλου. Οπως είχαμε αναφέρει ξανα και εδω, η Φλώρετα Ζάννα ως γνωστόν ήταν η σύζυγος του σκηνοθέτη της ταινίας Ντίνου Δημόπουλου. Το αληθινό ονομα της ήταν Ανθή Στυλιανέα. Πιθανόν λοιπον, η σεναριογραφος "Ανθή Δημοπούλου" να ήταν η Φλωρετα Ζαννα....


Προβολή συνημμένου 108742

Προβολή συνημμένου 108743

Προβολή συνημμένου 108745

Προβολή συνημμένου 108746

Προβολή συνημμένου 108747

Προβολή συνημμένου 108748
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κατα λάθος ανέβηκε και μια φωτο απο την ταινία "Η Νεράιδα και το παλικάρι". Προσπαθησα να τη σβησω, αλλα δεν αφαιρείται...αν μπορουν οι διαχειριστές μας να την αφαιρέσουν για να μην είναι off topic...
 
Δεν πάει να ήταν κατοχή σε ένα χωριουδάκι... η Βουγιουκλάκη ντυμένη στην τρίχα. Μέχρι και μαύρο φόρεμα έραψε, για την απώλεια το Παπαμιχαήλ. Κατά άλλα καλή ταινία, με πολύ ωραία μουσική.
 
RIO είπε:
Δεν πάει να ήταν κατοχή σε ένα χωριουδάκι... η Βουγιουκλάκη ντυμένη στην τρίχα. Μέχρι και μαύρο φόρεμα έραψε, για την απώλεια το Παπαμιχαήλ. Κατά άλλα καλή ταινία, με πολύ ωραία μουσική.
Κατοχή μεν, αλλα το μαλλί στην τρίχα, και το eye-liner με τη βλεφαρίδα...καγκελο!! :D Αλλα αυτό ειναι κατι που συνανταμε στις ελληνικες ταινίες...οι ηρωιδες βασανισμενες, κυνηγημένες, αλλα και το μαλλί-μαλλί!
 
Σε αυτο το βιντεο που βρήκα τυχαία στο youtube, βλέπουμε τα backstages από τα γυρίσματα της ταινίας.

Προσέξτε στο 1.41.

Κατα τη διάρκεια ενος διαλλείματος, βλέπουμε τον Παντελή Ζερβό να ξεκουράζεται στην καρέκλα και διπλα του ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ με ψάθινο καπέλο.

Δίπλα στο Δημήτρη, ο κύριος με τα μαύρα γυαλιά ηλίου είναι ο γυναικολόγος της εγκυμονούσας τότε Αλίκης, καθηγητης Νίκος Παπανικολάου!!!
 
Τα σημεία της Μακρινίτσας όπου γυρίστηκε η ταινία

Το Δημοτικό σχολείο της Μακρινίτσας

σχολείο Μακρινίτσας.jpg

Το σπίτι όπου έμενε η δασκάλα Μυρτώ με τον ηλικιωμένο δάσκαλο Αρτέμη, πριν παντρευτεί το Στέφανο

Σπίτι δασκάλας.jpg

Η εκκλησία του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στην πλατεία της Μακρινίτσας όπου η Μυρτώ και ο Κοινοτάρχης παίρνουν το τηλεγράφημα οτι ο Στεφανος σκοτώθηκε στο μετωπο

αγ. Ιωάννης.jpg

Η πλατεία της Μακρινίτσας με την εκκλησία του Αγ. Ιωάννου και την πηγή με το τρεχουμενο νερό (εκεί όπου σκοτώθηκαν ο Γαρμπής με τον υπάλληλο του Μιχαλιό)

πλατεια.jpg

Ο γερασμένος πλάτανος στο κέντρο της πλατείας

πλατεια μακρινιτσας.jpg

Ο στριφογυριστός δρόμος όπου η δασκάλα Μυρτώ πηγαινε με τους μαθητές της προς το χωράφι του Στεφανου

δρόμος.jpg

Ο δρόμος όπου όλο το χωριό συνοδεύει την καινούργια δασκάλα απο το σταθμό

κεντρικος δρομος.jpg

Το μικρό δρομάκι από όπου εφυγε στο τέλος της ταινίας ο δάσκαλος Αγγελος με τον ερχομό του Στεφανου

αγγελος αντωνοπουλος.jpg

Ο γαμος του Στεφανου και της Μυρτώς εγινε στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Τα τραπεζια ειχαν στρωθεί περιμετρικα του προαυλίου της εκκλησίας και το τραπεζι των νεονύμφων ήταν ακριβως μπροστά απο την εκκλησία, κατω απο τη σκεπή

εκκλησία γάμου.jpg

Από την μεγαλη πύλη με τις σκάλες που οδηγεί στο προαυλιο της εκκλησίας ο Κοινοτάρχης πατέρας του Στεφανου, ειδοποιήσε τους χωριανούς οτι κηρύχθηκε πόλεμος

γαμήλιο γλέντι.jpg

Το καμπαναριο του ναού της Κοιμήσεως

καμπαναριό.jpg
 
hannele δεν έχω λόγια!!! Υποκλίνομαι πραγματικά!!!
 
:[ ευχαριστώ παιδια...

Θα επανέλθω και με αλλά σημεία απο την Μακρινίτσα, τα οποια ακομη δεν εχω εντοπίσει....
 
Το καφενείο/εστιατόριο "Πάνθεον" στην κεντρικη πλατεία του χωριού

Προβολή συνημμένου 120940

Δίπλα στο "Πάνθεον" ήταν το καφενείο του Γαρμπή

Προβολή συνημμένου 120941

Πίσω απο τους κατοίκους και τον Νοματάρχη (οι οποιοι ειναι καθισμένοι στην κεντρικη πλατεία του χωριού μπροστα απο τον Αγ.Ιωάννη και την πηγή) βλεπουμε το ανηφορικό δρομάκι που βρισκεται πίσω απο την εκκλησία και οδηγεί προς την πάνω πλευρά του χωριού

Προβολή συνημμένου 120942

Ξανά πάλι ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

Προβολή συνημμένου 120943

Το "μπαλκόνι" της πλατείας του χωριού

μπαλκόνι πλατείας.jpg

Και παλι το Δημοτικό σχολείο, εκεί όπου η δασκάλα Μυρτώ εκανε στο τελος της χρονιας τους μαθητικούς αγώνες και μοιραζε στο συσσίτιο την περιοδο της Κατοχής

δημοτικο σχολειο.jpg

Ο δρόμος που οι κάτοικοι έτρεχαν όταν εμαθαν οτι κηρύχθηκε πόλεμος

δρομος.JPG

Ξανά η πλατεία

πλατανος.jpg

Τα βαγονάκια του θρυλικού "μουτζούρη" του Πηλίου (η φωτογραφία ειναι απο την σελιδα του Ο.Σ.Ε.)

μουτζούρης.JPG

Και τελος μια περιοχή που δεν ήταν στο Πήλιο:

Το Ιταλικό νοσοκομείο όπου ήταν αιχμάλωτος πολεμου ο Στέφανος ήταν ο Πύργος του Μελισσουργού στα Καλύβια Αττικής

ΠΥΡΓΟΣ ΜΕΛΙΣΟΥΡΓΟΥ.jpg

πανθεον.jpg

καφενειο γαρμπή.jpg

πλατεία.jpg

αγ.Ιωάννης Πρόδρομος.jpg
 
Και μία έκδοση της ταινίας υπό μορφή φωτορομάντσου με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Νότη Περγιάλη που συνηθιζόταν τότε. Πηγή.

ilios.JPG

xantha.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οπου οι φωτογραφιες του σινερομαντσου τραβηχτηκαν προτου γεννησει η Αλικη γιατι τη βλεπω αδυνατη εδω σε προσωπο και σωμα.
 
Την ταινία δεν την έχω δει, νομίζω, μόνο το φωτορομάντσο είχα διαβάσει.
 
724.jpg
724.jpg
 
tonytony είπε:
Το δημοσιευμα αυτο ήταν λαθος για την εποχή του, γιατί η εν λόγω σκηνή γυρίστηκε οταν η Αλίκη ήταν έγκυος στο Γιάννη.

Ο γυναικολόγος της Αλίκης, καθηγητής Νίκος Παπανικολάου, τόσο σε συνεντεύξεις του οσο και στο βιβλίο που εχει γραψει ("Γιατρεύοντας τα αστέρια"), εχει αναφέρει πως επιασε την Αλικη αιμοραγία με κίνδυνο αποβολης στο γύρισμα των σκηνών του γαμου, καθως ήταν τότε στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της και αναγκάστηκε να σταματήσει τα γυρισματα και να διακοπεί η ταινία για 9 μήνες μεχρι να γεννήσει.

Μάλιστα ο Ντίνος ο Δημόπουλος ο σκηνοθέτης, εχοντας εντονο το αισθημα της ευθύνης απέναντι στον Φίνο, είχε πει στον γιατρό: "γιατρέ σε παρακαλώ, να ολοκληρώσω τη σκηνή του γαμήλιου χορού γιατί πρεπει να παραδώσω τη σκηνή, δεν θα χορευει η Αλικη (λόγω του κινδύνου της αποβολής), ο φακός θα την "παίρνει" απο τη μέση και πάνω δήθεν οτι χορευει", οπως και εγινε. Ολοκληρώθηκε η σκηνή και η ταινία σταματησε προσωρινά.

Αλλωστε η Αλίκη ήταν με αφέλειες στα μαλλιά στην εν λόγω σκηνή, οπως και σε ολες τις σκηνές πριν την γεννηση του Γιάννη. Οι σκηνές όπου η Αλίκη είναι αδύνατη και με αφέλειες στα μαλλιά γυρίστηκαν πριν την αιμορραγία της. Οι σκηνές που είναι χωρίς αφέλειες και παχουλή βλόγω των κιλών που είχε πάρει στην εγκυμοσύνη- γυρίστηκαν μετά τη γέννηση του παιδιού της.


Είναι λοιπον αδύνατον ο Γιάννης να είδε τη σκηνή του γαμου, αφου ήταν...στην κοιλιά της μαμας του!!



:D
 
την Παρασκευη 28/10 η ταινια θα προβληθει στον alpha στις 21.00
 
Στη σκηνή που φεύγει ο Άγγελος μετά την επιστροφή του Στέφανου, έτσι μου ερχόταν να μπω στην τηλεόραση και να πάω κοντά του. Τι ηθοποιάρα ο Αντωνόπουλος!!!
 
Ειδα και εγω την ταινια (παντα παρακολουθω της Ελληνικες ταινιες που παιζει η TV την 28η Οκτωβριου). Αυτη τη φορα ειχα διαβασει ολο το thread και η ταινια μου φανηκε πιο ενδιαφερουσα μιας και ηξερα διαφορα παρασκηνια.

Καλη ταινια αλλα δεν συγκρινεται πουθενα με το Υπολοχαγος Νατασσα (το οποιο δεν εντοπισα φετος)

Το Nova μαλιστα (αν εψαξα καλα) δεν ειχε ουτε μια επετειακη ταινια...
 
Χθες είδα την ταινία στον Alpha και παρατήρησα ότι είχαν κόψει ένα κομμάτι: ο παλιός δάσκαλος παρουσιάζει την νέα δασκαλα στα παιδιά και η Αλικη λέει "Μπορώ να πω κ'εγω δυο κουβεντες στα παιδιά;" Αντί να μας δείξει τι τους λέει, η σκηνή κόβεται και μας δείχνει τα παιδιά και τους δασκάλους να μπαίνουν στο σχολείο!!!! Ξερει κανείς τι τους έλεγε;
Επίσης στους τιτλους της αρχης τον Δημητρη Παπαμιχαηλ τον έχουν γράψει ΠΑΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ!!! Με ενα "ΠΑ" περισσότερο!
 
Πίσω
Μπλουζα