Η νέα metal σκηνή

theoritikos

RetroMasteR
Joined
2 Ιουν 2006
Μηνύματα
1.226
Αντιδράσεις
120
Ξέρω πως δεν είναι καθόλου ρετρο το θέμα που ανοίγω, αλλά θα ήθελα να μάθω την άποψη των παλιότερων μεταλλάδων του φόρουμ πάνω σε αυτό το θέμα.

Βλέπω που και που το tv war του mad μόνο για τα video clips (δεν με νοιάζει τι λέει ο παρουσιαστής), για να βλέπω πως είναι οι νέες μπάντες και τι κομμάτια βγάζουν.

Καμμιά σχέση με την παλιά σκηνή!! Πολύ σκληρές κιθάρες, ντράμς που σου τρυπάνε τα αυτία, βαριές και τσιριχτές φωνές που θυμίζουν black/death metal.

Το παράξενο (για εμένα πάντα) είναι πως υπάρχει κοινό (κυρίως κάτω απο 18), που τους αρέσουν αυτές οι νέες μπάντες. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

Τι έγινε η παλιά metal που είχε καλό στίχο, ωραίες φωνές και μελωδικές κιθάρες?

Το θέμα το έχω συζητήσει με φίλους μεταλλάδες, και φαίνεται πως δεν είμαι ο μόνος που έχω τις ίδιες απόψεις.

Αυτό που έχω παρατηρήσει και εγώ, είναι πως υπάρχει μια στροφή στην death /black metal και γενικά στην underground σκηνή.

Βέβαια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, πολύ λίγες βέβαια για τα δικά μου πρότυπα, αλλά και αυτές γυρνάνε προς την πλευρά των άλλων συγκροτημάτων.
 
ΔΕN υπαρχει νεα metal σκηνη.

To Metal πεθανε καπου μετα το Painkiller και ευτυχως υπαρχουν καποιοι Manowar,Udo,Manilla κτλ που δεν αφηνουν το Ατσαλι να σκουριασει...IMHO
 
Η αμερικάνικη σκηνή έκαψε πιστεύω τον όρο heavy metal. Όλα τα nu-metal συγκροτήματα όλο ποζεριές είναι, σκληράδα και καθόλου καλή μουσική. Δυστυχώς έχουν επηρεάσει πολλούς και έτσι αλλάξανε τον τρόπο παιξίματος. Σκληρά ντραμς, ένα μονότονο ριφ κιθάρας και φωνητικα hip hop.

Δεν πιστεύω οτι υπάρχουν πια καινούργιοι τραγουδιστές που θα αφήσουν ιστορία στη metal σκηνή.

'Οσο για το tv-war μόνο όταν βάζει παλιά clips θα το δω.
 
Για μενα πεθανε μετα το Black Album και το Fear of the dark.

Μετα οι μπαντες αρχισαν να κοβουν μαλλι , να βαφουν νυχια, να αποκαλουνται ''melodic''...κριμα
 
Wally είπε:
ΔΕN υπαρχει νεα metal σκηνη.To Metal πεθανε καπου μετα το Painkiller και ευτυχως υπαρχουν καποιοι ΠΟΙΟΙ?,Udo,Manilla κτλ που δεν αφηνουν το Ατσαλι να σκουριασει...IMHO
Σωστα μεχρι εκει το metal ηταν φρεσκο...απο εκει και μετα μονο αντιγραφες και ανεμπνευστα albums! :icon_cry:
 
Shadowdancer2501 είπε:
Gia mena pethane meta to Black Album kai to Fear of the dark.


exetlaios είπε:
Το συγκεκριμένο, μάλλον επιθανάτιο ρόγχο μου θύμιζε !
Πάρα πολύ σωστοί.

Εγώ προσωπικά έχω πάψει να ασχολούμαι με μέταλ μετά τις χρονικές στιγμές που αναφέρεστε, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, όπως π.χ. η Tarja....οι Nightwish ήθελα να πω, άντε και οι Evanescense. Οι οποίοι και απέχουν έτη φωτός, κάνουν όμως φιλότιμες προσπάθειες.
 
Το metal ζει πλεόν, μόνο μέσω του gothic.

Με κορυφαίο γκρουπ τους HAGGARD.

Μιλάμε για ΘΕΟΥΣ της μουσικής !
 
@Exetlaios

Δυστυχως ετσι ειναι...ηταν το σημειο καμπης στην ιστορια των Metallica. Μετα τους πηρε ο ηθικος κατηφορος , εγιναν mainsteam.

Το metal εχει τη δικη του γωνια στη ψυχη μου.

SLAYER και τα μυαλα στα καγκελα :headbang:

 
Τουλάχιστο ο Bruce Dickinson βαστά ακόμη ψηλά το μέταλ. Και φυσικά δεν μιλάω για τους δίσκους με τους maiden. Ακούστε τον δίσκο Tyranny of souls, το Chemmical wedding και το Accident of birth. Τώρα για το ότι δεν υπάρχει πλέον μέταλ είναι προφανώς καθαρά θέμα γούστου. Γιατί για εμένα μέταλ σήμερα=dickinson έτσι απλά.
 
Από τα νεότερα συγκροτήματα θα ξεχώριζα τους Rammstein, Slipknot, Korn, και Nightwish αν και ξέρω πως δεν είναι και τα αγαπημένα συγκροτήματα των «παλαιο-μεταλλάδων».

Δεν πιστεύω πως το metal έχει πεθάνει απλά εξελίχθηκε (ίσως και μεταλλάχθηκε). Ανεξάρτητα αν μας φαίνεται προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Ίσως ο ήχος να μην ταιριάζει με τη σημερινή εποχή, τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Ο κόσμος εξάλλου δε θα σωθεί και δε θα αλλάξει μέσω κανενός είδους μουσικής.

Απλά το heavy metal ήταν (είναι; ) ένα είδος το οποίο ενέπνεε, προβλημάτιζε κι έδινε κουράγιο και δύναμη ενίοτε. Πνευματική τροφή. Τα ίδια συναισθήματα πιστεύω πως προσφέρει σε αυτούς που το αγαπούν ακόμη.

Δεν μπορώ να σκεφθώ κάποιο άλλο είδος που να έχει αγαπηθεί όσο αυτό. Έστω κι αν άλλα είδη είναι πιο «άρτια τεχνικά» (δεν μπορώ να βρω καλύτερες λέξεις) και πιο δύσκολο να εκτελεστούν.

Μακάρι να υπάρχει ή να υπάρξει αντίστοιχο μουσικό είδος στο μέλλον.

Προσωπικά είμαι κάτι παραπάνω από ικανοποιημένος, που έχω βρει αυτό που θέλω στo είδος αυτό και ειδικά στη μουσική των Manowar.
 
Αρκετα ενδιαφερον το θεμα αυτο, οσον αφορα την σημερινη metal σκηνη. Η αληθεια ειναι οτι τα σημερινα συγκροτηματα εχουν ηχο εντελως διαφορετικο απο τον ηχο που γνωρισαμε και που λατρεψαμε στην δεκαετια του '80. Καπου καπου ειναι λογικο ομως.

Οπως ολα τα ειδη της μουσικης, ετσι και το heavy metal θα πρεπει να περασει απο καποια σταδια εξελιξης. Στην δεκαετια του '60, το rock κινημα ειναι ουσιαστικα ο προθαλαμος, ειναι το κινημα το οποιο θα επιρρεασει τα συγκροτηματα εκεινα (Black Sabbath, Judas Priest, UFO, Scorpions κτλ) τα οποια θα δωσουν μια πρωτη μορφη στο heavy metal. Οι περισσοτεροι θεωρουν τους Black Sabbath ως μεταλοπατερες και αφετηρια τον πρωτο ομονυμο δισκο τους, ο οποιος ειναι κατι πραγματικα πρωτοτυπο για την εποχη του. Απο τα μεσα ομως της δεκαετιας του '70 και μετα, τα συγκροτηματα σκανε το ενα μετα το αλλο σαν μανιταρια και ο ηχος αυτος αρχιζει να αποκτα χιλιαδες πρεσβευτες. Τελη '70/Αρχες '80 το heavy metal ειχε γινει ηδη ενα παγκοσμιο μουσικο κινημα. Απαριθμωντας χιλιαδες συγκροτηματα παγκοσμιως και εχοντας αποκτησει μια πολυδιαστατη μορφη, πραγμα που σημαινει οτι δεν ειναι ενας ηχος με συγκεκριμενη δομη, αλλα ενας ηχος με αρκετες ηχητικες κατευθυνσεις. Ητανε λοιπον λογικο στη δεκαετια του '80 να παρουσιαστουν οχι απλως μια σειρα απο μεγαλειωδη συγκροτηματα αλλα και μια σειρα απο αρκετα ηχητικα παρακλαδια, οπως το Speed, το Power, το Thrash, το Progressive, το Death κτλ. Ητανε με λιγα λογια μια πολυ σημαντικη περιοδος εξελιξης, ακουστηκαν πραγματα που μεχρι τοτε δεν ειχαν ξανακουστει. Υπηρχε δηλαδη εδαφος για δημιουργια και εξελιξη, χαρακτηριστικα τα οποια δεν υπαρχουν σημερα.

Μερικα παραδειγματα επι τροχαδην. Το 1980 οι Angel Witch κυκλοφορουν τον πρωτο τους ομονυμο δισκο. Δισκος διαμαντι το "Angel Witch", NWOBHM στις κορυφαιες του στιγμες. Η παρουσια αυτου του συγκροτηματος υπηρξε καθοριστικοτατη οχι μονο για την συνεχεια του NWOBHM αλλα γενικοτερα για την σκηνη του '80. Ο ηχος των Venom στο Black metal (1982), ειναι κατι πραγματικα καινουριο για την εποχη του και οι Venom θα επιρρεασουν αμετρητες μπαντες στα χρονα που ακολουθουν. Το σκληροπυρηνικο αμερικανικο Ample Destruction (1984) των Jag Panzer δεν ειναι απλα μπροστα απο την εποχη του, αλλα θα πρεπει ολοι οσοι ασχολουνται με τον αμερικανικο ηχο να αντιμετωπιζουνε αυτο το αλμπου ως εικονισμα αφου αυτος ο δισκος εχει επιρρεασει την μιση αμερικανικη σκηνη του '80. To Reign in blood (1986) των Slayer υστερα απο τοσα χρονια, μπορει να ακουγεται γρηγορο, βρομικο και αλητικο αλλα ειναι δυσκολο να βρεθουν μεταγενεστερα thrash συγκροτηματα που να μην εχουν επιρρεαστει απο αυτο τον δισκο. Τι να πρωτοπεις για το Painkiller (1990) των Judas Priest... Δισκος σταθμος στην ιστορια του heavy metal, κολοσσιαιες συνθεσεις που ακομα και σημερα, υστερα απο σχεδον 18 χρονια, ακουγονται ολοφρεσκιες, λες και ο χρονος δεν τις αγγιξε...

Ωραια ολα αυτα, αλλα ανηκουν σε αλλες εποχες, ανηκουν στην εποχη που το heavy metal ηταν σε μια περιοδο οπου υπηρχαν περιθωρια εξελιξης και υπηρχαν ακομα αγνωστα μονοπατια...

Σημερα ο ηχος εχει κορεστει, προς θεου, δεν λεω οτι δεν υπαρχουν αξιολογα group, υπαρχουν και παντα θα υπαρχουν. Σημερα ομως δεν υπαρχει κατι καινουριο για να δοκιμαστει, για τον λογο αυτο παρατηρειται γενικως μια αρκετα μειωμενη δημιουργικοτητα στο χωρο του heavy metal. Αποψεις του στυλ ''Μετα απο το Fear of the dark, υπαρχουν ελαχιστα αξιολογα πραγματα'' ειναι δεκτες αλλα προσωπικα εγω τις χαρακτηριζω επιφανειακες και οπαδικες. Δεν επιρρεαζουν οι Maiden μονοι τους ολοκληρο το μουσικο κινημα, οσο σημαντικοι και αν ειναι. Η μειωμενη αυτη δημιουργικοτητα σημερα προσπαθει να αντιμετωπισθει με διαφορα τεχνασματα οπως οι υπερογκες κιθαρες ή οι πολυ καλες παραγωγες. Η ικανοτητα ενος καλλιτεχνη δεν φαινεται στον ογκο της κιθαρας ομως (ο οποιος ωρες ωρες ειναι υπερβολικος) ουτε στην παραγωγη, αλλα στην μουσικη αυτη καθαυτη. Ενδεχομενως να εχετε παρατηρησει οτι αρκετα παλια group εχουν εξαιρετικη μουσικη αλλα η παραγωγη να τα μειωνει καπως, ενω καποια καινουρια εχουν ''κρυσταλινες'' παραγωγες αλλα μικρης αξιας μουσικη. Αυτες τις μπαντες τις ονομαζω πλαστικες, επειδη ακριβως αρκετες απο αυτες, οι ιδιες οι δισκογραφικες τις στηριζουν και τις προωθουν με εντελως αντι-μουσικα και αναξιοκρατικα κριτηρια.

Αν και ειμαι απο αυτους που λατρευουν την underground σκηνη του '80 δεν ειμαι απο αυτους που θεωρουν οτι μονο η δεκαετια του '80 εχει να προσφερει στην τεραστια μουσικη αυτη σκηνη, διοτι πριν και μετα τα 80s υπηρχαν αρκετα αξιολογοι και επιδραστικοι καλλιτεχνες. Πιστευω ομως πως σημερα διανιουμε μια περιοδο μουσικης υποαναπτυξης οσον αφορα το heavy metal αφου τα οποια τεχνασματα επιστρατευονται με σκοπο να μειωσουν την μειωμενη εμπνευση, δεν καταφερουν να αποκρυψουν την πραγματικοτητα. Ομως ειμαστε στο 2008, εχουνε εμφανιστει τοσα πολλα και ποικιλλα ρευματα, ποσα να δημιουργηθουν ακομα; Ειναι δυσκολο να παιξεις σημερα κατι και να μην ακουστει παλιομοδιτικο. Σαν να μην εφταναν ολα αυτα, αν σημερα καποιος εμφανιστει και παιξει old school metal 20ετιας, θα σπευσουν να τον κραξουν οι περισσοτεροι και να τον χαρακτηρισουν παλιουρα, γραφικο και παρελθοντολολαγνο...

Πιστευω πως η περιοδος που διανυουμε ειναι μια κομβικη περιοδος με την εννοια οτι πλεον υπαρχουν δυο τινα. 'Η θα συμβουν καθοριστικα γεγονοτα και ο ηχος θα μπορεσει να ορθοποδησει ξανα ή θα συνεχιστει η σημερινη φθινουσα πορεια με αποτελεσμα ο ηχος να κορεστει τοσο πολυ που πλεον δεν θα υπαρχει μελλον και ετσι το heavy metal να φτασει στο τελος του και να σβησει.

Αρκετα μουσικα κινηματα εχουν σταματησει να υπαρχουν. Αυτο ομως δεν σημαινει πως ξεχαστηκαν, οπως για παραδειγμα η disco. Η disco ειναι ανενεργη εδω και αρκετα χρονια, αυτο ομως δεν σημαινει πως οσοι την αγαπανε, την ξεχασανε, διοτι η disco ειναι διαχρονικη και οσα χρονια και αν περασουν, θα παραμενει αξεχαστη. Μην σας πω κιολας πως οσο περνανε τα χρονια, τοσο πιο πολυ οι ανθρωποι την αγαπανε και την νοσταλγουν.

Πιστευω λοιπον πως κατι παρομοιο πρεπει να γινει και με την περιπτωση του heavy metal. Χιλιες φορες να σταματησει να ειναι ενεργο και να παψουν να βγαινουν πλαστικες μπαντες, που δεν εχουν να δωσουν απολυτως τιποτα...
 
Θα συμφωνησω με καποια απο τα παιδια πιο πανω... Το Painkiller ηταν ο τελευταιος πραγματικα μεγαλος δισκος Heavy Metal. Δεν υπαρχουν λογια να περιγραφει. Απλα αν καποιος που δεν εχει ξανακουσει ποτε του heavy μου ελεγε "Τι ειναι ο ορισμος του heavy metal;" δεν θα μπορουσα να του δωσω αλλο δισκο να ακουσει περα απο αυτον....

Μετα παπαλα ο χαλβας, (οσον αφορα το καθαρο heavy). Οι Metallicες εβγαλαν το black album που διχασε, αλλα ειχε και κομματαρες μεσα. Οι Megadeth εβγαλαν αρκετα καλους δισκους (Youthanasia, Countdown to extinction).... Οι Accept το Objection Overuled, για Scorpions το ξεχναμε...

Για τα λοιπα ιδιωματα το μονο που ξεχωριζω φυσικα ειναι οι μεγαλοι Paradise Lost. Για εμενα ισως το μοναδικο συγκροτημα που ξεχωρισε πραγματικα. Ειδικα μεχρι το Draconian Times.....
 
Ρε παιδιά, μιας και το έφερε η κουβέντα, να ρωτήσω κάτι :

Κάποιος μου είχε πει ότι οι ANATHEMA, μόλις άλλαξαν τον ήχο τους και έγιναν πιο εμπορικοί

(π.χ. εποχή του "No Exit") άρχισαν να πουλάνε εκατομμύρια (κυριολεκτικά όμως) άλμπουμ.

Είπε ότι κυριολεκτούσε. Νομίζω μίλησε για 3-4 εκατομμύρια.

Ξέρει κανείς αν είναι αλήθεια ή υπερβολή ;
 
Από τα νεότερα συγκροτήματα θα ξεχώριζα τους Rammstein, Slipknot, Korn, και Nightwish αν και ξέρω πως δεν είναι και τα αγαπημένα συγκροτήματα των «παλαιο-μεταλλάδων».
Έχεις απόλυτο δίκιο. Για την ακρίβεια δεν τα θεωρούμε καν μέταλ :D

Eπίσης έχω την παλαιολιθική γνώμη ότι το τέλειο δεν χρειάζεται εξέλιξη.
 
Ena exo na po...I heavy metal san heavy metal exei pethanei ....kratiete zodani stin kardia olwn emas kai stis diskothikes mas!!! xoris aftin dn tha ipirxan ola afta ta sigrotimata tu 21ou aiona!!! iparxun kapoia kainuria sigrotimata pu xexorizun sigura alla dn einai to idio !@!!! dn einai thema metalxis einai apla oti opos i istoria exeis deixei ta pragmata allazun xoris omos na simeni de kai kala exelixi!!!!

kathe genia exei to diko tis xaraktira kai profanos to heavy metal dn einai ekfrastis tis KYRIWS genias tu 21aiona kai leo KYRIWS gt pada tha iparxun oi exereseis pu tha proskolude sta palia kai sta old school akusmata!!

Iparxun sigrotimata underground pu akoluthun to 80's prptipo kai paizun analogi kai kali (old school)heavy metal me tis prodiagrafes pu tin ekfrazei...stin ellada mia exo xexrosisei ama thelete koitaxte mia matia (http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=138089233&MyToken=3c32706b-2c17-46df-9284-1640f5b5a2b5)= metalmorfosis!!!!!

OPOS EPISIS KAI O OROS ROCKSTAR EXEI PETHANEI!!! dn iparxei o rockstar tn 80's allo pu na kanei ta orgia kai na exei to attidute opos poloi tote!!!

Oloi neoi thelun na ginun rockstar kai vlakies...afto dn ginete apo tn stigmi pu perase i epoxi tu rockstar .....giafto sa leo pos oi epoxes allazun xoris omos na prpei na mas apasxolei kai idietera an i metal tha sinexistei or oxi !!!!!!kai kalitera pu i heavy metal dn sinexizei allo na iparxei gt PETHANE STIN KORIFI KAI MESA STIS PSIXES MAS...

afta eixa na po!!!!!!!!!
 
Τίποτα απολύτως δεν πέθανε κι αν πιστεύεις κάτι τέτοιο καλύτερα να αλλάξεις nick. Το metal ζει και βασιλεύει μια χαρά στο underground. Εκατοντάδες ΣΥΓΧΡΟΝΑ συγκροτήματα παίζουν στο στυλ και στον ήχο των Metalmorphosis που παραθέτεις (και αρκετά με μεγαλύτερη επιτυχία) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μερικά ελάχιστα παραδείγματα που μπορώ να σκεφτώ τώρα:

Zandelle, Ironsword, Ignitor, Sabbaton, Stormwarrior, Βattleroar, Strikelight (google όσα δεν ξέρεις)
 
To πραγματικό Heavy Metal ποτέ δεν πέθανε, όπως ποτέ δεν υπήρξε εμπορικό, πλην λίγων εξαιρέσεων. Maiden - Metallica κλπ κλπ.

Αντιθέτως, πολυ εμπορικό υπήρξε το "κάτι σαν metal" το οποίο διέγραψε μια εμπορική πορεία το 86 - 91 και μετά πάπαλα.

Όποιος κοιτάξει τα charts εκείνης της περιόδου σε Αγγλία και ΗΠΑ θα καταλάβει.
 
dn katalves otan leo oti exei pethanei i heavy anaferomai kathara se afto pu leme heavy metal skini opos tis epoxis tu 80!!! undergorund heavy iparxei kai uparxun kai sigrtimataarketa kala alla dn exun tn idia axia opos kapote etsi to ennoooo!!!!!KAI ONOMA DN ALLAZO:mad::mad::mad::

ne ta xero ta sigortimata ta parapano kai exei tuxi na pesei iliko sta xeria mu kathos kai sunaulies se clabakia(germnias kai ispanias)!!! dn amfivalo oti zei ipo afti tn morfi afti kai pros theou pada itan underground alla ennoo pos dn exei pia tn pagosmia axiosi kathos dn einai kai gnostes i bades pera apo stin idia tus tn xora!!!!

(strikelight as gelaso)!!!LOL!!!

DISTIXOS KAI ZITAO SIGGNOMI EGRPASA STO TELOS OTI PETHANE...SORRY DN ITHELA NA AKSUSTEI ETSI GT POLU APLA DN TO PISTEUO AN KAI AFTO FANIKE NA IPOSTIRIZO ME AFTO PU FENETE OTI EXO GRAPSEI!!!! ALLO ENOUSA ....

tespa....to thema einai pos kata tin apopsi mu pada ....einai pos i heavy odos dn einai ekfrastis tis genias alla exei perioristi sena mikro kuklo ALLA gia na eimai ilikrinis einai oti kalitero tha mporuse na sinvei gt apotelei kai pali tni omada ligwn anthropwn pu akoluthei afto to protipo (as to pume kai etsi) ...kai dn einai to new ifos pu kikloforei twra (to opoio itan kai to thema tu thread)!!!!

ego epimeno pados pos i metal einai statheri axia lla dn einai tuxaia re paida pu akoma kai se afto to forum pu legete (RETROMANIAX) milame gia tn epoxi tu 80 !!! ama itan etsi kai odos ixe tn axia pu eixa kapote to metal tote dn tha milagame gia album tis epoxis ekinis alla tu 21 aiona;) opote !!!!!

......
 
Το μεταλ ζει ακομα, και παντα θα ζει! Απλος αποφασισε να παει να ζησει στην εξοχη, σε ενα μικρο χωριο, με λιγους φιλους, και στην πολη εμειναν τα παιδια του, που προσπαθουν, αλλα δεν μπορουν....
 
Πίσω
Μπλουζα