Η οικογένεια CPC

Αυτό γιατί τα περισσότερα παιχνίδια φόρτωναν ολόκληρα στη μνήμη και δε ταλαιπωρούσαν drive και δισκέτες τόσο όσο στις άλλες.

Επίσης δεν είχες πολλές επιλογές στις 3" ενώ στις 3.5" είχες (sony, psony, κλπ).
 
και εγω θυμαμαι οι 3¨maxwell να κανουν 700 δραχμες .ηταν ακριβες αλλα οχι και απαγορευτικες απο μια ηλικια και μετα, οσο για την αντοχη και εμενα παιζουν το 70 % απο τις 3,5΄τις αμιγκα αλλα οι 3¨ ειναι πιο αντοχης.οτι και να εγινε παντως η amstrad πουλησε τα αντερα της στην ελλαδα και καλα εκανε..τουλαχιστον την ελεγες στους αλλους γιατι ηταν με μονιτορ κλπ.χαχα
 
nkarytia είπε:
Αυτό γιατί τα περισσότερα παιχνίδια φόρτωναν ολόκληρα στη μνήμη και δε ταλαιπωρούσαν drive και δισκέτες τόσο όσο στις άλλες.
Oχι απαραίτητα...

Είχα π.χ. δισκέττες (και μιλάμε για μάρκες όπως TDK και Verbatim παρακαλώ) στο pc τις οποίες τις είχα χρησιμοποιήσει μόνο μία φορά για να κάνω install κάποιο παιχνίδι στον σκληρό, και μετά έπαιζα απο εκεί. Σε μελλοντικό install απο τις ίδιες δισκέττες όμως, υπήρχαν κάποιες που "χτύπαγαν" ξαφνικά bad sectors, έστω κι αν είχαν χρησιμοποιηθεί μία μόνο φορά στο παρελθόν !!

Γενικά η εμπειρία που αποκόμισα εκείνα τα χρόνια ήταν πως οι 5.25 & 3.5 -ανεξαρτήτως μάρκας- μπορούσαν να σου προκύψουν... ό,τι νά 'ναι.

Αντίθετα, οι 3'' ήταν "σκυλιά" (του πολέμου :D ).
 
Εχω ενα πληρως λειτουργικό 6128 και το απολυτο Gaming PC Mega PC 386SX με Megadrive ενσωματωμενο. Για εμενα ειναι θεμα σεβασμου να κρατιεται το μηχανημα σε αριστη κατασταση

Οι δισκεττες των 3" δυο πλευρων ηταν κατ'αντιστοιχια πιο φθηνες σε σχεση μα δισκεττες μονης πλευρας αλλων μηχανηματων (σχεση χωρητικοτητας/κοστους με βαση το μεσο ογκο δεδομενων του μηχανηματος)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
H επιλογη των 3" δεν ηταν παιχνιδι της amstrad για μονοπωλιο στο format αυτο στα μηχανηματα της. Την εποχη που ακομα δεν ειχαν οριοθετηθει τα format και ακομα το 95% των συμβατων χρησιμοποιουσαν 5 1/4 δισκετες, η επιλογη αναμεσα στα 3" και 3.5" σιγουρα ηταν 50/50 για την amstrad. Δεδομενου οτι την εποχη εκεινη το CPM ηταν μιας πρωτης ταξεως επαγγελματικο λειτουργικο που μπορουσαν να το τρεξουν τα μικροτερα μηχανηματα, και ηδη πολλα μηχανηματα Einstein της Tatung (που ειχαν διπλα 3" drives) ειχαν μπει σε αρκετες αγγλικες υπηρεσιες για τα τμηματα μηχανοργανωσης τους ως εναλακτικες (φθηνες) λυσεις εναντι στα πανακριβα BBC (μιλαμε για μηχανηματα μαζι με disk drives που στην περιπτωση των BBC καλυτερα να επαιρνες αυτοκινητο με τα λεφτα που κοστιζαν!), εδωσε εναυσμα στην υιοθετηση των 3 ιντσων. Ετσι χωρις κοπο τα 464 (με εξωτερικο disk drive), 664 και 6128 ετρεχαν αυτουσιο το CPM και τα προγραμματα του που ηδη βρισκοντουσαν διαθεσιμα στην αγορα σε 3". Η αγορα πολυ αργοτερα εριξε τις τιμες στα 3.5" drives και στις δισκετες οταν εγιναν απαραιτητα εφοδια των pc, st, amiga. Αλλα δεν ηταν φθηνοτερα απο τα 3" οσο δεν ειχε ακομα παλιωσει η αγορα. Να μην ξεχναμε οτι και ο Commodore 64 ειχε παμφθηνες δισκετες, αλλα το drive του κοστιζε οσο αλλος ενας C64!

Οπως και να εχει, η Amstrad εκανε mainstream στους ταπεινους απλους home υπολογιστες το disk drive, ασχετα απο το format που τελικα επελεξε. Οσο για την αξιοπιστια.. δεν εχασα ποτε τιποτα σε 3" (Amsoft, Maxell). Αντιθετως εχασα πολλα απο επωνυμες 3.5, οπως Basf (χαλια μαυρα καθως ξεκολουσε το εσωτερικο "πανακι" και επεφτε στο δισκο με αποτελεσμα να κανει τον δισκο να τριζει απο καθαριοτητα!), Sony (σχεδον οι μισες που ειχα εσπασαν το ελασμα της προστασιας ριχνοντας το προς τα μεσα στον δισκο), Nashua (τυχαια bad sectors στα καλα καθουμενα).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι Verbatim με το teflon. Δέν μου έχει μέινει καμία.
 
Μια που λέμε για τιμές, να πώ ότι θυμάμαι καθαρά να αγοράζω 3άρες (Maxwell) με ένα πεντακοσάρικο κατά το '90.
 
Είχα πετύχει και κάποιες noname (στο κέντρο υπολογιστών, στην Αγγελάκη εάν δε κάνω λάθος) οι οποίες ερχονταν σε χάρτινο φακελάκι και κόστιζαν 250 δρχ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγω προσωπικα Amsoft-Maxell και ποτε δδεν ειχα θεμα. Οσο για το κοστος επαναλαμβανω πως συγκριτικα με αλλες χωρητικοτητες ηταν καλο.Οταν πχ σε μια δισκεττα 3" χωραγαν 3-4 προγραμματα ενω σε αλλους υπολογοστες χρειαζοσουν 1-2 δισκεττες για ενα μονο προγραμμα ειναι συμφερον.
 
phil_vr είπε:
H επιλογη των 3" δεν ηταν παιχνιδι της amstrad για μονοπωλιο στο format αυτο στα μηχανηματα της. Την εποχη που ακομα δεν ειχαν οριοθετηθει τα format και ακομα το 95% των συμβατων χρησιμοποιουσαν 5 1/4 δισκετες, η επιλογη αναμεσα στα 3" και 3.5" σιγουρα ηταν 50/50 για την amstrad. Δεδομενου οτι την εποχη εκεινη το CPM ηταν μιας πρωτης ταξεως επαγγελματικο λειτουργικο που μπορουσαν να το τρεξουν τα μικροτερα μηχανηματα, και ηδη πολλα μηχανηματα Einstein της Tatung (που ειχαν διπλα 3" drives) ειχαν μπει σε αρκετες αγγλικες υπηρεσιες για τα τμηματα μηχανοργανωσης τους ως εναλακτικες (φθηνες) λυσεις εναντι στα πανακριβα BBC (μιλαμε για μηχανηματα μαζι με disk drives που στην περιπτωση των BBC καλυτερα να επαιρνες αυτοκινητο με τα λεφτα που κοστιζαν!), εδωσε εναυσμα στην υιοθετηση των 3 ιντσων. Ετσι χωρις κοπο τα 464 (με εξωτερικο disk drive), 664 και 6128 ετρεχαν αυτουσιο το CPM και τα προγραμματα του που ηδη βρισκοντουσαν διαθεσιμα στην αγορα σε 3"......Οπως και να εχει, η Amstrad εκανε mainstream στους ταπεινους απλους home υπολογιστες το disk drive, ασχετα απο το format που τελικα επελεξε. Οσο για την αξιοπιστια.. δεν εχασα ποτε τιποτα σε 3" (Amsoft, Maxell...
Ακριβώς αυτοί ήταν οι λόγοι που η Αmstrad υιοθέτησε τις τριάρες δισκέτες, και έκανε πολύ καλά.

Όσο γιά την αντοχή τους; Ακόμη λειτουργούν άψογα οι δισκέτες (που τις είχε πετάξει ένας φίλος, στον οποίο τις είχα χαρίσει από το 1986, στην... ταράτσα του σε ένα κουτί), και τις ξαναπήρα πέρισυ.

Τις χρησιμοποιώ αδιάκοπα σήμερα χωρίς πρόβλημα, καθώς και τις δύο Amsoft δισκέτες με το CPM και διάφορες άλλες utilities που έδινε η εταιρία μαζί με κάθε μηχάνημα.

Μόνο μερικές από τις Maxwell που μου έδωσε ο Μαξούλι ήταν προβληματικές, αλλά αυτές ήταν πολύ ταλαιπωρημένες γιατί τις χρησιμοποιούσε ένα "παιχνιδάδικο" της εποχής γιά τους πελάτες του, οι οποίοι φυσικά, τις είχαν "ξεσκίσει".

Υ.Γ.: Βρε phil_vr, συμφωνούμε σε όλα, όπως βλέπω τον τελευταίο καιρό. Μήπως είμαστε αδελφές ψυχές;
 
zoro είπε:
Ακόμη λειτουργούν άψογα οι δισκέτες (που τις είχε πετάξει ένας φίλος, στον οποίο τις είχα χαρίσει από το 1986, στην... ταράτσα του σε ένα κουτί), και τις ξαναπήρα πέρισυ.
Απλά... Wow... :eek:
 
Εχω εναν 464 ο οποιος δουλευει αψογα (με πρασινη οθονη), αλλα δεν εχω πλεον κασσετες. Πρεπει να εχω 1-2 παιχνιδια και νομιζω οτι καπου εχω και μια με προγραμματα μαθηματικων!!
 
Πίσω
Μπλουζα