Ιταλο-ντίσκο... αλά δανέζικα!

LadyNaty

RetroActive
Joined
29 Δεκ 2012
Μηνύματα
580
Αντιδράσεις
646
Καλησπέρα σε όλους τους ρετρο-μανιακούς! Σήμερα καθώς κοιτούσα σε ένα γκρουπ που υπάρχει στο fb σχετικά με τις ντισκοτέκ στη Ρόδο (ο admin του είναι ένας Ολλανδός που δούλευε ως dj με το καλλιτεχνικό DJ Martin) έπεσα πάνω σε ένα πολύ ωραίο ιταλο-ντίσκο κομμάτι του 1985. Θα μου πείτε τι το σπουδαίο έχει... Ε, το σπουδαίο είναι ότι είναι σε γλώσσα...δανέζικη. Λέγεται Kold som Is (= Κρύα σαν πάγος) και το τραγουδούν οι Laban, δλδ. οι Lecia Jonsson & Ivan Pedersen. Από ό,τι διάβασα στα σχόλια που συνοδεύουν το σχετικό βίντεο, το κυκλοφόρησαν και στα αγγλικά με τίτλο "Love in Siberia". Ανεβάζω το δανέζικο πρωτότυπο:

Μετάφραση των στίχων στα αγγλικά εδώ:http://lyricstranslate.com/en/kold-som-cold-ice.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κλασσικό κομμάτι! Αλλα δεν ήξερα από ποιά χώρα ήταν οι καλλιτέχνες και αν μη τί αλλο δεν το περίμενα να είναι δανοί. Πάντως καθότι και οι 2 εχουν πολύ ωραία φωνή και σίγουρα πολύ καλή αγγλική προφορά, δε φαίνεται και πολύ η διαφορά στην ερμηνεία. Ακούγεται ωραία και στις 2 εκδοχές του.
 
@ Rygar: επειδή μαθαίνω δανέζικα, ξέρω κ τι σημαίνουν τα λόγια και καταλαβαίνω κ την προφορά. Το κομμάτι, όπως είπα κ πιο πάνω, φαίνεται ότι φορέθηκε πολύ στις ντισκοτέκ των νησιών που είχαν Σκανδιναβούς (δλδ. Κω, Ρόδο, Κρήτη). Από ότι πληροφορούμαι, και οι δύο καλλιτέχνες (που ΔΕΝ υπήρξαν ζευγάρι στη ζωή τους, όμως) τελείωσαν τη συνεργασία τους το 1988 και ακολουθούν ξεχωριστούς δρόμους. Ο Ivan Pedersen ασχολήθηκε (και ασχολείται) κυρίως με το ροκ, ενώ η Jonsson στράφηκε προς την τζαζ που ήταν και η αρχική της κατεύθυνση.
 
@ Rygar: εγώ μαθαίνω δανέζικα και έτσι ξέρω και τι λένε οι στίχοι και καταλαβαίνω κ την προφορά τους κ όλα. Το κομμάτι, όπως είπα κ πιο πάνω "έπαιξε" πολύ στις ντίσκο νησιών που είχαν Σκανδιναβούς (Κω, Ρόδο, Κρήτη) με αρκετή επιτυχία, από ό,τι έμαθα. Οι Pedersen & Jonsson πάντως (οι οποίοι σημειωτέο, ΔΕΝ ήταν ζευγάρι στη ζωή τους) τελείωσαν τη συνεργασία τους το '88. Ο μεν ασχολήθηκε κ ασχολείται σήμερα με το ροκ, η δε επέστρεψε στην τζαζ, που ήταν η αρχική της κατεύθυνση. Και οι δύο πάντως εξακολουθούν να έχουν μια καλή καριέρα στην πατρίδα τους (και τη Σουηδία που είναι η χώρα καταγωγής της Jonsson).
 
η αγγλικη βερσιον αυτου του τραγουδιου (love in siberia) ειχε κανει αρκετα μεγαλη επιτυχια στην ελλαδα γυρω στο 86. Ενα αλλο αρκετα συμπαθητικο κομματι τους ηταν το gimme your name, gimme your number (giv mig dit navn, stik mig dit nummer στα δανεζικα)

http://www.youtube.com/watch?v=L0qmLiCoJKI=youtu.be
 
Χμ, δεν το θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής ως "Love in Siberia"... Για την ακρίβεια δεν το θυμάμαι καν... Θυμάμαι αρκετές επιτυχίες της εποχής, αλλά όχι το συγκεκριμένο κομμάτι... Πραγματικά, αν δεν κοιτούσα εκείνη την ώρα το γκρουπ, δεν θα το πρόσεχα καν. Βεβαίως, αμυδρά μου θυμίζει κάτι (η δανέζικη βερσιόν), αλλά και πάλι οι μουσικές φράσεις είναι τόσο κοινές για την εποχή εκείνη, που πολύ πιθανό να το πέρασα για κάποιο κομμάτι του πολυγραφότατου Dieter Bohlen... (για την ιστορία πάντως, τη μουσική όπως κ τους στίχους έχει γράψει ο Pedersen ο ίδιος). Αυτό που μου κανε εντύπωση πάντως είναι ότι ήταν στη δανική γλώσσα κι ότι χορεύτηκε και εδώ... Φυσικά ο DJ Martin (κατά κόσμον Martin Alta, αν επιτρέπεται να αναφέρω το όνομά του), σαν Ευρωπαίος που ήταν, επέλεγε στα προγράμματά του κομμάτια που θα είχαν απήχηση στους βορειοευρωπαίους... Δεν ξέρω όμως σίγουρα, δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά... Την επόμενη φορά πάντως που θα βρεθώ στη Ρόδο, θα επιδιώξω να συναντηθώ μαζί του...
 
Αυτό το γκρουπάκι είχε τραγουδήσει το επίσης σουπερ κομμάτι:

Μπαρδόν;; Μένει στη Ρόδο;;
 
@ PT8: Δεν το γνωρίζω. Δεν νομίζω πάντως πως παίζει πλέον ως dj. Τώρα έχει μαγαζί με ηλεκτρικά (εξασκεί δηλ. το κανονικό του επάγγελμα, αυτό του ηλεκτρολόγου). Αποκλείεται να έπαιζε στη "Ρωγμή", γιατί ήταν πιο "ντισκόβιος" και η Ρωγμή είχε πιο ροκ κατεύθυνση ανέκαθεν.
 
Σωστά. Απλά μου ήρθαν στο νου κάτι αφίσσες και νομίζω ότι είχε το ονομά του επάνω, αλλά τα έχω μπλέξει.
 
Rygar είπε:
Δε γνωρίζω όμως αν είχε τραγουδηθεί και στα δανέζικα. Αν ναι, δεν θα μπορούσα να ξέρω τον τίτλο :D .
ναι εχει τραγουδηθει λεγεται kun et sekund σημαινει μονο ενα δευτερολεπτο

 
@PT8: Τον έψαξα λίγο τον Μάρτιν Άλτα και είδα ότι όταν δούλευε ως dj στη Ρόδο είχε σίγουρα δουλέψει στο Bermuda Club το '80, στην JPS (στην πλατεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας) το '84, αλλά και στην σπουδαία Hiway, την οποία όλοι οι ντισκόβιοι που σέβονταν τον εαυτό τους γνώριζαν καλύτερα και απ' το σπίτι τους (χα χα!!). Είναι πιθανό ότι το "Kold som Is" το έπαιζε στη Hiway.
 
Πίσω
Μπλουζα