Καλά Χριστούγεννα κύριε Λώρενς - Merry Christmas Mr. Lawrence (1983)

Domenica

Banned
Joined
9 Νοέ 2009
Μηνύματα
1.208
Αντιδράσεις
145
Κανονικά θα ηθελα να ανοιξω θρεντ για τον Ναγκισα Οσιμα αλλά φοβάμαι πως με τα σχόλια για την αΌυτοκρατορια των αισθησεωναΎ½ και μόνο θα πάει για κλείσιμο οποταν ας ριξουμε μια ματιά σε αυτό το έπος, ερωτικό δράμα καταπιεσμένων και σκοτεινών πόθων μασκαρεμένο σε πολεμική περιπέτεια και παραβολή για την σύγκρουση των πολιτισμών, την έννοια της τιμής και της εξιλεωσης και άλλα πολύπλοκα. Παρομοιο θέμα έχει και το πιο προσφατο Ταμπού του κ. Οσίμα αλλά ειναι σαφώς πιο συμβατικό. Σας εφιστώ την προσοχή στα σχόλια και εδώ πάντως!

Το Merry Christmas Mr Laurence (1983) λαμβάνει χώρα σε Ιαπωνικό στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Ο διοικητης του στρατοπέδου Ριουίτσι Σακαμότο (που γράφει και την κλασική πλέον μουσική και μοιάζει σαν να βγήκε απο manga) νιώθει μια ακατανίκητη έλξη για τον (τρελλά σέξι πρέπει να παραδεχτούμε) κρατουμενο Ντέηβιντ Μπάουι αλλά η θέση του και ο κώδικας των σαμουράι δεν του επιτρέπουν να εκδηλώσει τα συναισθήματα του. Οποταν αντί για άγριο σεξ έχει άγριο ξύλο και διάφορα ψυχοσωματικά βασανιστήρια στα οποία ο σαδομαζοχιστής διοικητής υποβάλει τους πάντες με τρελλό ενθουσιασμό.

Ο κ. Λώρενς του τιτλου ειναι ο Τομ Κοντι, καλός ηθοποιος και πολύ ωραίος άντρας. Στην Ελλάδα τον ξέρουμε κυρίως απο την Σιρλει Βαλεντάιν οπου λέει και την γνωστή ατάκα περί σεξ και βάρκας αλλά εδώ ειναι αρκούντως συγκινητικός ως εκπρόσωπος των κρατουμενων και αφηγητής της χαρωπής ιστορίας. Παιζει και ο Τακέσι Κιτάνο σε ρόλο σκληροτράχηλου στρατιωτικού με καλή καρδια στο (πολύ) βάθος.

Την ταινια την πρωτοείδα Χριστούγεννα (ορκίζομαι!-ποια διάνοια το προγραμμάτισε άγνωστο αν και ευτυχώς το ειχαν βάλει αρκετά αργά) και μας έπεσε η γαλοπούλα κομματάκι βαριά. Αυτό δε που παθαίνει ο Ντέηβιντ Μπάουι στο τέλος, το είχα εφιάλτες για καιρό καθώς μου θυμισε μια κλασσικότατη φοβία μου (και ιδιαιτερα δημοφιλή σε ταινίες τρομου).


Ιδού η κλασσική πλέον σκηνή του φιλιού. Προσέξτε το τι θα γράψετε φίλτατοι!

[edit] dead picture [edit]

Να και το υπέροχο σάουντρακ. Οταν σπούδαζα γλυπτική κάποιος ειχε εμμονη με αυτό και οταν κάναμε μοντέλο το έβαζε συνέχεια. Το έχω συνδέσει κυρίως με μετρηματα με το κομπάσο και χέρια λασπωμένα με πηλό αλλά τελοςπάντων ειναι καταπληκτικό κομμάτι και εντελώς 80ς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Την ταινια την πρωτοείδα Χριστούγεννα (ορκίζομαι!-ποια διάνοια το προγραμμάτισε άγνωστο)
Χε χε χε .... Πέρασες κι εσύ τα Χριστούγεννα από το "σινε Ααβόρα", έτσι ??? Κι εγώ μια από τις ημέρες των Χριστουγέννων πήγα και την είδα στο "Ααβόρα", όπου ήμασταν μόλις ... 6 - 7 θεατές !!! Βλέπεις, είχα "απωθημένο" : εκεί στα 80ς έβλεπα στο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς μου το κουτί με τη βιντεοκασέτα αλλά ... δεν αξιώθηκα να τη νοικιάσω !!! Κι από τότε μού έμεινε η απορία : "πώς είναι αυτή η ταινία" ??? Να, όμως, που η απορία λύθηκε ....

Όσο για την ταινία .... μια κλασική 80ς ταινία !!! Με τις διακυμάνσεις της, με την "κοιλιά" που κάνει στη μέση της [αν θυμάστε, πολλές ταινίες που βγήκαν στα 80ς έκαναν "κοιλιά" στη μέση τους], αλλά τελικά .... πολύ καλή ταινία, με ένα σωρό υπέροχες σκηνές !!! Μού άρεσε πολύ ο Σακαμότο, ο οποίος, εκτός από έξοχος μουσικός, αποδεικνύει ότι ... μπορεί να σημειώσει "υψηλές επιδόσεις" ΚΑΙ σαν ηθοποιός !!! Αντιθέτως, ο Bowie την ηθοποιία .... μάλλον "δεν την έχει" [αυτή, τουλάχιστον, την εντύπωση σού δίνει στην ταινία] !!!

Αυτό δε που παθαίνει ο Ντέηβιντ Μπάουι στο τέλος το είχα εφιάλτες για καιρό καθώς μου θυμισε μια κλασσικότατη φοβία

Κι όμως ... εμένα η άποψή μου είναι ότι αυτές οι σκηνές με τον Bowie, όσο σκληρές κι αν είναι, αποδίδονται με τρόπο που ... να μην τρομάζει τον θεατή !!! Μάλιστα, θα έλεγα ότι σε αυτές ανίχνευσα μια "υποδόρια ποιητική διάθεση" !!!

Αλλά ... ας μη διηγηθώ περισσότερα !!! Γενικά, για όσους έχουν απορία "πώς ήταν ο κινηματογράφος εκεί στα 80ς", αυτήν την ταινία την προτείνω ανεπιφύλακτα !!! Για την ώρα, ιδού η υπέροχη μουσική της, από τον ταλαντούχο Σακαμότο, υπό τους ήχους της οποίας .... πριν πολλάαα χρόνια χορέψαμε "αγκαλιαστούς χορούς" με τις συμμαθήτριές μας στα μαθητικά μας παρτάκια :

[video=youtube_share;WiBDwHlsX4c]http://youtu.be/WiBDwHlsX4c
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ό,τι και να πω για αυτή την ταινία είναι λίγο...

Ένας εξαιρετικός David Bowie και η μουσική του Ryuichi Sakamoto μαγική.

[video=youtube;nflu3gL-rvo]

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μια απο τις ταινιες που θα επρεπε να βλεπουμε "υποχρεωτικα". Εξαιρετικος ο Sakamoto.
 
Εκπληκτική μουσική . Συγκλονιστικό το οτι ο Bowie, αναγκάζεται να θυσιαστεί στο τέλος για το καλό των συγκρατουμένων του, αλλά τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή. Πολύ καλή και η τελική σκηνή του διαλόγου, μεταξύ του Κόντι και του Κιτάνο...
 
-᾽᾽

Rinus Cesar είπε:
Χε χε χε .... Πέρασες κι εσύ τα Χριστούγεννα από το "σινε Ααβόρα", έτσι ??? Κι εγώ μια από τις ημέρες των Χριστουγέννων πήγα και την είδα στο "Ααβόρα", όπου ήμασταν μόλις ... 6 - 7 θεατές !!!᾽᾽
Το σινε Ααβόρα ηταν κάποτε απο τα αγαπημένα μου μέρη αλλά δυστηχώς δεν την ειδα εκει αν και πολύ θα ήθελα. Την ειδα Χριστούγεννα στην τηλεόραση

εξου και η εκπληξη για υον προγραμματισμο της ταινίας. Μαλλον ο υπευθυνος προγράμματος θα βαρέθηκε να διαβάσει περι τινος επροκειτο.

-᾽᾽Αντιθέτως, ο Bowie την ηθοποιία .... μάλλον "δεν την έχει"᾽᾽

Την ηθοποιία μπορει να μην την πολυέχει αλλά έχει άλλα προσόντα! Και του πάει και ο ρολος. Να συμφωνησω βέβαια πως θα περιμενε κανεις λιγο περισσότερο σπαραγμο και πάθος από κάποιον στην κατάσταση αυτή.

-᾽᾽Κι όμως ... εμένα η άποψή μου είναι ότι αυτές οι σκηνές με τον Bowie, όσο σκληρές κι αν είναι, αποδίδονται με τρόπο που ... να μην τρομάζει τον θεατή !!! Μάλιστα, θα έλεγα ότι σε αυτές ανίχνευσα μια "υποδόρια ποιητική διάθεση" !!!᾽᾽

Αυτό ειναι γενικά απο τα χαρακτηριστικά του Οσίμα αλλά δεν παυει να ειναι απαίσιο με κάθε κριτήριο. Αναρωτιέμαι αν ο ηρωας θα ηταν τοσο γενναιος αν ηξερε τι τον περιμένει!

Εμένα αν κάτι με ενοχλησε στην ταινια ειναι πως το ένοχο μυστικο του Μπάουι δεν μου φαινεται και τοσο πειστικό. Εντάξει δεν φέρθηκε όπως θα έπρεπε και αυτό που εκανε ήταν ψιλοαπαίσιο αλλά άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε (ειδικά στην εφηβεία) και οσον αφορά τους συγγενεις συνήθως μας κάνουν τα καλύτερα και τα χειρότερα. Δηλαδή ο μικρός αδερφος του που του το κράταγε μανιάτικο είκοσι χρόνια φέρθηκε εντάξει; Πολλές ταινίες και βιβλία έχουν έναν κώδικα ηθικής που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν ένα ᾽συγνωμη᾽ το οποιο θα γινόταν αποδεκτό και θα άφηναν το περιστατικό πίσω τους.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να ρωτήσω κάτι; Η ταινία έχει σχέση με Χριστούγεννα;

Δείχνει δηλαδή χιονισμένα τοπία κτλ ή είναι άσχετος ο τίτλος;

Ήθελα να δω αν προσφέρεται για προβολή αυτό το μήνα..
 
Αγαπητε φιλε /φιλη μονο ως ειρωνια καποιος θα μπορουσε να την καταταξει στις Χριστουγενιατικες! (νομιζα πως κανεις χιουμορ να πω την αληθεια) Εχει ναι μεν σχεση με Χριστουγεννα η ταινια αλλα οπως λεει και το περιοδικο Empire στην κριτικη του - 'Υπαρχει καποιος λογος που αυτο το εργο δεν ειναι στις λιστες με τις 10 πιο feelgood Χριστουγενιατικες ταινιες ολων των εποχων...'

Ο επομενος μηνας δεν προσφερεται για να ανακαλυψει κανεις αυτον τον λογο ειδικα γυρω απο το οικογενειακο τραπεζι! Ο τιτλος ειναι ειρωνικος αν και δειχνει Χριστουγεννα και μαλιστα δυο φορες (αλλα μαυρα Χριστουγεννα).

Παντως ειναι μια υπεροχη ταινια!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εξαιρετική ταινία και με ενα καταπληκτικο soundtrack!
 
Ζητω συγνωμη! το εγραψα διοτι η ταινια ειναι πολυ καταθλιπτικη και σιγουρα δεν προσφερεται για ομορφες Χριστουγενιατικες στιγμες! νομιζα πως μονο ως αστειο καποιος μπορει να την καταταξει στις 'Χριστουγενιατικες'! ισως στο τελος να περναει ενα συγκινητικο μυνημα για την συμφιλιωση των λαων αλλα αφου εχουν γινει ολα αυτα τα τρομερα (και θα γινει και αυτο με τον Τακεσι Κιτανο) δεν ξερω αν εχει καποια σημασια το μηνυμα για φιλια και συχωρεση... δυστηχως...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άνιση ταινία, με μαγική μουσική. Ο Βοwie αν και το πάλεψε δεν το είχε με την υποκριτική. Πάντως εγώ την θυμάμαι στο "Ράδιο σίτυ" -που τότε παιζόντουσαν ταινίες αποκλειστικά σε αυτό - τον Δεκέμβριο του 83 , αντικαθιστώντας το "Φράνσις".

Όσο αφορά τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες , χίλιες φορές αυτή, παρά τα συνηθισμένα ξενέρωτα με χαζο-οικογένειες ή κοινωνικά δράματα που βρίσκουν την λύση τους την ημέρα των Χριστουγέννων
 
Cathy είπε:
Ζητω συγνωμη! το εγραψα διοτι η ταινια ειναι πολυ καταθλιπτικη και σιγουρα δεν προσφερεται για ομορφες Χριστουγενιατικες στιγμες! νομιζα πως μονο ως αστειο καποιος μπορει να την καταταξει στις 'Χριστουγενιατικες'! ισως στο τελος να περναει ενα συγκινητικο μυνημα για την συμφιλιωση των λαων αλλα αφου εχουν γινει ολα αυτα τα τρομερα (και θα γινει και αυτο με τον Τακεσι Κιτανο) δεν ξερω αν εχει καποια σημασια το μηνυμα για φιλια και συχωρεση... δυστηχως...
Είναι καταθλιπτική λες;

Τόσο το καλύτερο!! Μ'αρέσει πολύ το δράμα.. ;)

Ευχαριστώ..

Οπότε, τώρα θα τη δω σίγουρα!
 
Ναι να την δεις, αξιζει τον κόπο, αν και όπως αναφέρθηκε και από άλλους κάποιες σκηνές είναι αφόρητα σκληρές. Μένει όμως μια γλυκιά ανάμνηση από την θαυμάσια μουσική του Σακαμότο (που παίζει και πολὐ καλά) σε αντίθεση με τον άλλον μουσικό που πρωταγωνιστεί τον Ντ. Μπάουι που είναι απλώς επαρκής σαν ηθοποιός.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα