"Καλοκαιρινά" video games

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Απο οσο ξερω εχουμε γραψει κι αλλα αφιερωματα τυπου "Video games που θυμιζουν Χριστούγεννα" κλπ. Εκτος απο Χριστουγεννιατικο χομπι, τα παιχνιδια ηταν και ενα κατεξοχην καλοκαιρινοδιακοπίστικο χόμπι (με ακραίες περιπτώσεις πολλές φορές, όπως αναβολή θαλασσινού μπάνιου ή οικογενειακού τραπεζιού λόγω απορρόφησης στον υπολογιστή). Μετά απο μια δύσκολη φάση της ζωής μου σκέφτηκα να κάνω μια δροσιστική βουτιά σε σχετικές αναμνήσεις. Άλλωστε ειμαστε στην καρδια του καλοκαιριού.

Φυσικά το καλοκαίρι μπορούμε να παίξουμε οποιοδηποτε άσχετο παιχνιδι θέλουμε, από Warcraft μέχρι TIE Fighter, ελα μου ομως που καποια παιχνιδια ταίριαζαν με την εποχή που τα παίζαμε, ή ειχαν ενα κατεξοχήν καλοκαιρνό vibe.
3b17b0006f7e22786418c011697750b2.gif


Leisure Suit Larry 3 (και τα Larry γενικώς)
80355-LeisureSuitLarry3.jpg

Το συγκεκριμένο Λάρρυ ηταν κατεξοχήν καλοκαιρινή εμπειρία για μένα και οπωσδηποτε του ταιριάζει η πρωτη θεση. Ηξερα ηδη τι εστι Λαρρυ αλλα παροτι μου αρεσε να εξασκω τα αγγλικα μου σε adventures, ντρεπομουν να το ζητησω λογω ηλικιας. Απο τυχη ομως επεσε στα χερια μου. Αποτελουσε μερος μιας καλοκαιρινης αγορας (να εχω να ασχολουμαι μετα το σχολείο) και ήρθε κουτί μιας και ολο διαδραματιζεται σε ενα τροπικο νησι οπου ο Λαρρυ ζει το ονειρο του γκρικ λαβερ. Ομως για καποιο λογο με ειχαν μαγεψει τα μινιμαλιστικα σκηνικά του νησιου, τα ειδυλιακά γραφικά, η ζουγκλα, οι παραλιες, τα ηλιοβασιλεματα πισω απο τα φοινοκοδεντρα κλπ, καθως και η "δροσερή" lounge μουσική. Κατα δευτερον τα καλοσχεδιασμένα κοριτισα που συναντα ο Λαρρυ.
leisure-suit-larry-iii-passionate-patti-in-pursuit-of-the-pulsating-pectorals_7.png

Αυτο το παιχνιδι ομως ηταν και ο λογος που εγινα αναγνωστης του Πιξελ! Εκει που ασχολιομουν με το παιχνιδι, αγορασα σαν πρωτο μου τευχος αυτο του Ιουνιου του 90, καθοτι εμαθα οτι ειχε την παρουσιαση του, και το πηρα να με βοηθησει!
fatcat.jpg

Το Λαρρυ 3 ηταν ενας απο τους διαφορους λογους που θυμαμαι εκεινο το καλοκαιρι πολυ εντονα και νοσταλγικα. Με εκανε να εκτιμω γενικως το καλοκαιρι, την ατμοσφαιρα και την αισθητικη του καλοκαιριου και του εξωτικου σκηνικου γενικοτερα (φοινικες, τροπικα νησια, χαβανεζικα κλπ) εστω και απο μακρυα.

Το επομενο καλοκαιρι επεσαν στα χερια μου τα Λαρρυ 1 και 2. Παλι το Λαρρυ 2 ηρθε κουτι με την εποχη: ξεκινωντας απο το Λος Αντζελες (που για καποιο λογο εκει ειναι παντα καλοκαιρι) ο Λαρρυ κερδιζει ενα εισιτηριο, επιβιβαζεται σε ενα πολυτελες κρουαζιεροπλοιο, το σκαει σε ενα resort καπου στον Ειρηνικό, παιρνει ενα αεροπλανο, αλλα πεφτει στο τροπικο νησι οπου τον βρισκουμε στο επομενο παιχνιδι (βλ. παραπανω).
pool_area.png

Πισινες, παραλιες, ζουγκλες, ξενοδοχεια, ρεστοράν κλπ δενουν αυτη την καλοκαιρινη, για μενα, περιπετεια του Λαρρυ.
8859c1661d95a097dc7e58ed54fb886d-320-80.jpg

Ομως δεν ειναι μονο αυτα. Γενικως ο Λαρρυ φαινεται να εχει μια ροπη σε τετοια πολυτελη σκηνικα, αφου ταιριάζουν με την αισθησιακή και ερωτική θεματολογια των παιχνιδιών. Στο 5 ο Λαρρυ επισκεπτεται αεροδρομια, καζίνο, ρεστοράν κλπ, το 6 δαδραματιζεται σε ενα πολυτελες ξενοδοχειο ενω το 7 σε ενα κρουαζιεροπλοιο
LSL6%200674.jpg


It Came From The Desert
Για να μη παρεξηγηθω, διακοπες δε σημαινει να εχεις να σκας για κρουαζιεροπλοια, ριζορτ και τροπικα νησια.
It-Came-From-The-Desert-Amiga-soluzione-e-trucchi-videogame.jpg

Ισως φταιει που το επαιξα καλοκαιρι οποτε ισως ειμαι λιγο biased, αλλα οπως και να εχει μου βγαζει καλοκαιρινα vibes. Αλλωστε διαδραματιζεται τον Ιουνιο του 1951. Εμπνευσμενο απο τα b-movies των '50ς, τα υπεροχα γραφικα που μας εχει συνηθισει η Cinemaware, δινουν το κλιμα μιας πολης στα βαθη της καυτης καλιφορνέζικης ερήμου, με κοκκινα βραχια, κακτους, σαυρες κλπ. Δε λειπουν καποια καλοκαιρινά σκηνικά όπως ενας θερινος κινηματογραφος αλλα και η συμμορια των greasers, που μολις τελειωσαν το σχολειο πανε γυρευοντας για μπελαδες.

FULL THROTTLE
fullthrottle18.jpg

Δεν θα ελεγα οτι έχει και τόσο καλοκαιρινό θέμα. Επικεντρώνεται στην κουλτουρα του μεταλ και των μηχανόβιων, ενώ διαδραματίζεται σε ενα απροσδιόριστο Αμερικανικο σκηνικό, σε μια απροσδιόριστη περίοδο και εποχή. Πέραν όμως του οτι το παιχνίδι αυτό το πρωτοαπόλαυσα κάποιο καλοκαίρι δε νομίζω να αρνηθεί κανείς οτι νιώθει τη ζέστη στα κοκκινωπά σκηνικά της αμερικανικής ερήμου.
fullthrottle09.jpg

Τα δε νυχτερινά σκηνικά της Melonweed με το τρίξιμο των γρύλων στο soundtrack, με κανουν να νιώθω οτι ολοι οι λιγοστοί κάτοικοι κρύβονται από τον δυστοπικό καύσωνα κλεισμένοι στα σπίτια τους με ερκοντίσιο.

CALIFORNIA GAMES 1+2
california-games-ii_3.gif

Στερεοτυπικό ίσως, αλλά απο οσα ξερουμε για την Αμερικανικη ποπ κουλτουρα Καλιφόρνια = καλοκαίρι, παραλίες, σερφερ κλπ. Δεν θυμαμαι να εχω δει χριστουγεννιατικη ταινία γυρισμένη στην Καλιφόρνια αλλά σίγουρα θυμαμαι νεανικές καλοκαιρινές ταινίες.
california-games-04.png

Δεν ειμαι των sport games αλλα μια-δυο φορες που ετυχε να το δω και να το παιξω στο σπιτι φιλων μου μυρισε καλοκαίρι, ειδικα με το σερφ.

ECOQUEST 1+2
Screenshot-4.png

Για να το θεσουμε απλά, θάλασσα και ωκεανός = καλοκαίρι. Επίσης, τροπικό κλίμα = καλοκαίρι. Τα Eco Quest ηταν εκπαιδευτικές περιπέτειες για μικρές ηλικίες, που ενημέρωναν για τους οικολογικούς κινδύνους κατα τη γνώμη μου με αρκετά ευχάριστα και καλοκαιρίνα vibes. Το πρώτο ξεκινάει σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος οπου ο ωκεανολόγος πατέρας του μικρού Αδάμ κάνει κάτι έρευνες, στην πορεία ο Αδάμ γίνεται φίλος με ένα δελφίνι και ανακαλύπτει τον κόσμο του βυθού, ψάρια, *****ια και όλα αυτα που τα απειλούν. Σε ολο το παιχνιδι η αμφίεσή μας αποτελείται απο μαγιό, μάσκα και βατραχοπέδιλα.
Screenshot-1.png

Στη δεύτερη περιπέτεια ο Αδάμ εξερευνά τον Αμαζόνιο, συναντά τα εκεί ζώα και τους ιθαγενείς.
 
Τελευταία επεξεργασία:
MONKEY ISLAND
the-secret-of-monkey-island-special-edition_2015544.jpg

Μουσική ρέγκε, νησιά, πλοία, θάλασσα, παραλίες, θερμά κλίματα της Καραϊβικής, μαγευτικά νυχτερινά σκηνικα του Mêlée και του Scabb Island... Χωρίς βεβαια να θελω να πω οτι οτιδήποτε περιλαμβάνει πειρατές θυμίζει καλοκαίρι (το Sid Meier's Pirates! δεν παραπέμπει σε καλοκαίρι για κάποιο λόγο) τα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι πιο δροσερά, ανάλαφρα και ατμοσφαιρικά.
Thumbnail_Large.PNG

Επειδή όμως όπως είπα οι υποκειμενικές μας εμπειρίες παίζουν ρόλο σε αυτό, να αναφέρω οτι το πρώτο ΜΙ το έπαιξα καλοκαίρι, και το ΜΙ2 το αμέσως επόμενο. Μάλιστα το πιο "σκοτεινό" τελευταίο μέρος, με το αινιγματικό και αμφιλεγόμενο φινάλε, έτυχε να το παίζω την περίοδο που τελείωναν οι διακοπές...

Και τα επομενα μερη της σειράς έχουν μια τάση να δίνουν μια αναχρονιστικά σύγχρονη, ανάλαφρη εκδοχή της Καραϊβικής, με παραλίες, ξενοδοχεία κλπ
0928448f65c96cc5b495d3e4cd899f6178033b8d.jpg


OUTRUN
outrun1.png

Δεν ημουν ποτε φαν των driving games, αλλα ποιος δεν έχει παιξει το κλασικότατο Outrun!. Χαρακτηριστικό αυτού του παιχνιδιού είναι η παραθαλάσσια διαδρομή κάτω από τους φοίνικες, ενω νομιζουμε οτι νιωθουμε τη θαλασσινη αυρα να χτυπάει το πρόσωπό μας. Ο Yu Suzuki μεταξύ άλλων επισκέφτηκε το Μονακό και τη Ριβιέρα για να αντλήσει έμπνευση για τα σκηνικά.
2038c9dec9c234fa9d3d87619c649691.jpg


TOOBIN'
Δεν έχω πολυασχοληθεί με αυτό το railway game, στο οποιο τα ατομάκια Μπιφ και Τζετ, αραχτοί σε ενα σωσίβιο, διασχίζουν κάποια ποτάμια. Δεν ξέρω γιατί, αλλά όποτε το έχω δει, μου βγαζει κατι πολύ ανάλαφρο και δροσερό.
ARC_Toobin%27.png


THE SACRED MIRROR OF KOFUN
The_Sacred_Mirror_of_Kofun_cover.png

Ένα όχι και τόσο γνωστό ή επιτυχημένο παιχνίδι, με το οποίο έχω ασχοληθεί μόνο και μόνο χάρη στη διαστροφική αγάπη που έχω για τα κιτσάτα interactive movies των 90ς. Μια μίξη εκπαιδευτικού software (που ηταν της μόδας εκείνης της εποχής), Myst clone, 3d graphics, FMV και φωτογραφίες.
10679-8-sacred-mirror-of-kofun-the.jpg

Σε ένα φουτουριστικό πλοίο, διασχίζουμε τον Ειρηνικό με τον Ζαν-Μισέλ Κουστό, τόσο για να κάνουμε καταδύσεις και να μελετήσουμε το βυθό, όσο και για να βρούμε τα ίχνη κάποιου απαχθέντος συνεργάτη μας. Καθαρά θαλασσινό και εξωτικό το κόνσεπτ του παιχνιδιού, που συνοδεύεται απο θαλασσινούς ήχους, βίντεο από το βυθό και σκηνικά από πραγματικά τροπικά νησιά. Ο δύστροπος χειρισμός και ο προχειρογραμμένος σχεδιασμός αυτού του παιχνιδιού είναι ο λόγος που δεν ολοκλήρωσα την περιπέτεια΄, αλλά και το οτι φλερτάρει με τη λήθη (και υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα screenshots να παραθέσω).

Έχουν περάσει και άλλα παιχνίδια απο το μυαλό μου, δεν ξερω ομως κατα πόσο η αίσθησή μου οφείλεται στην εποχή που τα έπααιξα, ή μια πολύ υποκειμενική άποψη για το τί θυμίζει για μενα "καλοκαίρι". Σειρά σας να μεγαλώσετε τη λίστα και να μοιραστείτε δικές σας αναμνήσεις :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολύ όμορφες οι καλοκαιρινές gaming αναμνήσεις σου!

Εξαιρετική και η παρουσίαση όλων των παιχνιδιών που έπαιζες εκείνα τα καλοκαίρια!

Ένα απο τα παιχνίδια που είχα αποκτήσει και έπαιξα καλοκαίρι (λόγω του ότι κυκλοφόρησε και καλοκαιρινή περίοδο) ήταν το Wind Surf Willy απο την θρυλική Silmarils (σε MS DOS/CGA).

26599-windsurf-willy-dos-screenshot-title-screen.gif


26601-windsurf-willy-dos-screenshot-pick-a-board.gif


26602-windsurf-willy-dos-screenshot-get-your-board-into-the-wind.gif



Ήταν ένα απο τα αγαπημένα μου παιχνίδια στον μόλις λίγο καιρό αγορασμενο Amstrad PC 1512 που μου είχε πάρει ο πατέρας μου απο το Micropolis του Πειραιά.

Είχα περάσει αρκετές ώρες παίζοντας και κάνοντας κόλπα και άλματα στις πιο εξωτικές παραλίες του κόσμου.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι με είχε κρατήσει πολλές φορες απο το να μην πάω μαζί με τους γονείς μου στη θάλασσα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Summer Games και California Games στον C64 από την Epyx, και τις συνέχειες τους. 'Έπαιρνα το ποδήλατο, πήγαινα στο σπίτι ενός φίλου που έμενε σε μια άλλη "μακρινή" γειτονιά και λιώναμε.

SummerGames_Stab_Animation.gif

CaliforniaGames_Ani1.gif
 
Τελευταία επεξεργασία:
τo out run κλασικο παιχνιδι. το ειχα παιξει πιτσιρικας στα arcades. θημηθηκα το wonder boy το οποιο δεν θα το ελεγε κανεις καλοκαιρινο αλλα εχει tropical αισθητικη..το ειχα πρωτοπαιξει και καλοκαιρι του 80 κατι...late 80s :)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αγαπημένο και το Summer games!!
τo out run κλασικο παιχνιδι. το ειχα παιξει πιτσιρικας στα arcades. θημηθηκα το wonder boy το οποιο δεν θα το ελεγε κανεις καλοκαιρινο αλλα εχει tropical αισθητικη..το ειχα πρωτοπαιξει και καλοκαιρι του 80 κατι...late 80s :)

Είναι και λίγο καλοκαιρινό μιας και έχει και θάλασσα μετά το δάσος! Θυμάμαι να πετάγονται και κάτι χταποδακια :)

wonderboy.jpg
 
Τι πιο δροσιστικό από ένα ποτήρι παγωμένο grog και να ακους ambiences εμπνευσμένα απο το Monkey Island παρεα με τον παπαγάλο σου

 
Ένα παιχνίδι πολύ καλοκαιρινό είναι το Beach Volley για Amiga από την Ocean France, το οποίο εκτός από τα καλά γραφικά ήταν και συμπαθητικό ως παιχνίδι.

Ένα άλλο αθλητικό παιχνίδι που θυμίζει καλοκαίρι είναι το Water Polo για C64. Κυρίως γιατί τέτοια "άκυρα" αθλήματα είχα συνηθίσει να τα παρακολουθώ στην τηλεόραση το καλοκαίρι.

Πολύ καλοκαιρινή διάθεση θα έλεγα ότι βγάζουν δύο κλασικά οκτάμπιτα arcade adventures, το Three Weeks in Paradise και το Treasure Island Dizzy. Το πρώτο αποτελεί το ντεμπούτο του Dave Perry και είναι από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, της σειράς Wally Week.

Ένα άλλο θα έλεγα ότι είναι το Spellcasting 301: Spring Break του Steve Meretzky, παρότι λαμβάνει χώρα στις ανοιξιάτικες διακοπές. Η αμερικανική πλούσια λευκή (κατά συντριπτική πλειοψηφία) φοιτητική ελίτ κάνει διάλυμα από το σκληρό πρόγραμμα των κολλεγίων και πάει να ξεσπάσει σε καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως Φλώριδα και Μεξικό, με πολύ αλκοόλ, σεξ και ναρκωτικά. Αργότερα ως γιάπιδες θα ξεσπάνε μονίμως πάνω στους εργαζομένους και τον υπόλοιπο πλανήτη. Το παιχνίδι είναι μια παρωδία της φάσης και κυρίως αποτελεί αφορμή για τον Meretzky να δείξει πολύ γυμνό και σεξ.
 
Πολύ καλοκαιρινή διάθεση θα έλεγα ότι βγάζουν δύο κλασικά οκτάμπιτα arcade adventures, το Three Weeks in Paradise και το Treasure Island Dizzy. Το πρώτο αποτελεί το ντεμπούτο του Dave Perry και είναι από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, της σειράς Wally Week.
Three Weeks in Paradise, είναι από τα αγαπημένα μου στον Spectrum.
Mikro-Gen φοβερό house με Pyjamarama, Everyone's A Wally, τι παιχνιδάρες.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα