Καμπάνας Ελλάς

Μάγκες, ξέρετε αν μπορώ να βρω κάπου τα κόμικς αυτά (ελληνικά ή ξένα), αλλά σε έγχρωμο ;

Έχω βρει πολλά (π.χ. TOMB OF DRACULA) αλλά είναι εξ'ολοκληρου ασπρόμαυρα.
 
Θα πρέπει να αναζητήσεις τα Tomb of Dracula Omnibus. Πρόκειται για τεράστια βιβλία (800 σελίδων) και αρκετά ακριβά, αλλά είναι έγχρωμα και σε καλής ποιότητας χαρτί, αντίθετα με τις συλλογές Essential που είναι μεν φτηνές αλλά με χαρτί κακής ποιότητας. Απ' ότι διαβάζω έχουν βγει δύο Omnibus μέχρι στιγμής και θα βγει και ένα τρότο αργότερα μέσα στο 2010. Μπορείς να παραγγείλεις τον 2ο τόμο από το http://www.bookdepository.co.uk/book/9780785135760/Tomb-of-Dracula-Omnibus-v.-2 (60 ευρώ) που δεν πληρώνεις και ταχυδρομικά...
 
Η Καμπανας Ελλας παρολο που ηταν λιγο ασχετη με τα κομικς που εισηγαγε στην Ελλαδα ειναι μεσα στην καρδια μου γιατι μεγαλωσα μαζι της. Οποτε την αγαπω περισσοτερο απο την Μαμουθ Κομιξ η οποια ηταν σαφως πιο επαγγελαμτικη και με περισσοτερο σεβασμο στην Marvel.

Tην προλαβα λιγο στην αρχη με τα μεγαλα εγχρωμα περιοδικα αλλα περισσοτερο με το μικρο πορτοκαλι ΣπαιντερΜαν.

Θελω να εστιασω σε κατι παρα πολυ αστειο, δεν ξερω αν το εχει παρατηρησει κανεις, που εκαναν οι ανθρωποι της Καμπανας Ελλας (και επανειλημμενα μαλιστα). Επειδη απο μικρος αγαπουσα τη ζωγραφικη, κοιτουσα με μεγαλη παρατηρητικοτητα τα σχεδια στα καρε. Μερικες φορες λοιπον αφαιρουσαν για καποιους λογους δικους τους ενα συνεφακι στο οποιο ελεγε κατι καποιος χαρακτηρας, αλλα για να μην μεινει κενο ΖΩΓΡΑΦΙΖΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ την συνεχεια του καρε. Αλλα δεν εννοω εβαζαν καποιον ζωγραφο ή σχεδιαστη να το κανει! Το εκαναν οι ιδιοι και το αποτελεσμα ηταν παραπανω απο εμφανες και αστειο!! Ακομα και σε εξωφυλλα το εκαναν μερικες φορες οι αθεοφοβοι!!

Αν το εχει παρατηρησει και κανεις αλλος θα χαρω να ακουσω!
 
Μερικες φορες τα συνεφακια που τους ερχοταν απο το εξωτερικο και την USA εγραφαν παραπομπες στην αμερικανικη σειρα των τευχων ,π.χ Eλεγε κατι καποιος ηρωας και απο κατω εγραφε "Δες X-Men 321" ή "Oπως ειπε ο Dr Strange στο τευχος 221 της special νουβελας των Secret Wars" anyway πραγματα που δεν εβγαζαν νοημα στους ελληνες αναγνωστες.

Και αυτα επρεπε να φυγουν ,τα συνεφακια κενα δεν μπορουσαν να μεινουν οποτε η εγραφαν τα δικα τους η ζωγραφιζαν τα δικα τους,αν και να πω την αληθεια το πρωτο θυμαμαι να γινοταν περισσοτερο.
 
Θα πω κάτι και δεν κάνω πλάκα.

Πριν λίγους μήνες μίλαγα με ένα άγνωστο μεν αλλά συμπολεμιστή συλλέκτη στο τηλέφωνο.

Αυτός μου είπε ότι για 2 τουλάχιστον χρόνια έκανε αυτή την δουλειά στον Καμπανά. Τήν έκανε καθώς "πιάναν" τα χέρια του. Μέχρι εδώ καλά λοιπόν. Το ωραίο είναι ότι την έκανε στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών.

Όποιος τα έχει παρατηρήσει θα καταλάβει.
 
Τα μεγάλα "όργια" γίνονταν στο μικρό Σπάιντερ μαν, που δεν έφταναν οι ιστορίες για να συμπληρώσουν τις 64 σελίδες ύλης. Έτσι, έπαιρναν μια- δυο αυθεντικές σελίδες που συνήθως αποτελούνταν απο 6 εικόνες η κάθε μια και τις έσπαγαν σε 2 εικόνες ανα σελίδα! Φυσικά, όση μεγέθυνση και να γινόταν, ο κενος χώρος που παρέμενε ήταν τεράστιος. Εκεί, λοιπόν, αναλάμβανε δράση το... καλλιτεχνικό επιτελείο του Καμπανά, που συμπλήρωνε τις εικόνες δεξιά κι αριστερά. Συμπληρώματα κεφαλιών, χεριών, ποδιών, σχεδιασμός ντεκορ, ακόμα και κτηρίων! Με κάποιες... μικρές ποιοτικές διαφορές, βέβαια, που έβγαζαν μάτι.

Μετά απο κάποια χρόνια, μπήκαν έξτρα σελίδες για μουσική , γράμματα, σπαζοκεφαλιές και δε χρειάστηκε πια αυτή η πατέντα.

Άλλαξαν όμως οι καιροί, ήρθε ο ανταγωνισμός απο τη Μαμμούθ με τις έγχρωμες περιπέτειες και ανακαλύφθηκε νέα πατέντα για έγχρωμες ιστορίες σε χαμηλή τιμή: Η πατέντα της... έγχρωμης φωτοτυπίας! Κι εδώ υπήρχαν παρενέργειες, πχ αρχικά οι ιστορίες σχεδόν δε διαβάζονταν.

Πάντως, ο Καμπανάς ήταν ένας φθηνός τρόπος να γνωρίσουμε το μεγαλείο της Μάρβελ. Οι υπόλοιπες προσπάθειες μέχρι και σήμερα, αν και πολύ προσεγμένες, είναι πολύ ακριβές.
 
Πολυ σωστα theforce, το ειχα ξεχασει και μου το θυμισες εσυ οτι σε καποιες σελιδες εβαζαν ΕΝΑ μονο καρε μεγεθυμενο!! Φυσικα εβγαζε ματι οτι το ειχαν κανει μονοι τους και οτι ειχαν κανει και "καλλιτεχνικες επεμβασεις". Ποσο γραφικο!! Επισης θυμαμαι και την περιοδο με τις "φωτοτυπιες".

Αληθεια η καμπανας Hellas υπαρχει ακομα? εκλεισε? γνωριζετε ποτε?
 
ο καμπανας εχει πεθανει αρκετα χρονια τωρα η εταιρια δεν ξερω τι εγινε θυμαμαι που στο σχολειο φτιαχναμε της χειροτεχνιες του παντως
 
Ηλίας Καμπανάς – Τα χρόνια που έζησα μαζί του σε PDF
Ελευθερη διαθεση

Συγγραφεας ειναι "Ο Αραχνοπεριεργος" για οσους θυμουνται.

ilias-kampanas.jpg

Link
 
Χαμηλής ποιότητας οι περισσότερες εκδόσεις της Καμπανάς αλλά μάθανε στο ελληνικό κοινό τον κόσμο της Μάρβελ, όχι μόνο τα "πρώτα ονόματα" αλλά και λιγότερο γνωστούς χαρακτήρες. Οι αντίστοιχες εκδόσεις της Μαμούθ Κόμικς ήταν απείρως καλύτερες βέβαια.
 
Πίσω
Μπλουζα