Καμπίνα από φρουτάκια - Νεα ζωή.

Stel

RetroN00b
Joined
21 Σεπ 2016
Μηνύματα
30
Αντιδράσεις
15
Καλησπέρα!

Σήμερα μου ήρθε η πρώτη μου καμπίνα. Ήταν φρουτάκι για χρόνια αλλά δεν έχει υπερβολικούς "τσαμπουκάδες" ευτυχώς. Κυρίως άπειρη βρωμιά σε πλακέτες και εσωτερικό και ένα πολύ ελαφρύ burn στην οθόνη που ήταν εμφανές σε ντάλα ήλιο οταν την ξεφορτώναμε αλλα μόλις μπήκε στο σπίτι δεν φαίνεται. Η καμπίνα παίρνει μπρος και παίζει κάποιο demo από φρουτάκια απλά κάνει σαν τρακτερ λόγω ενός βρώμικου ανεμιστήρα που έχει, ο οποίος θα πάρει πόδι με το που βρώ κατσαβίδι για τετράγωνες robertson βιδες. Ευελπιστώ να γίνει καμπινάκι για 2 παίχτες και μάλλον θα βάλω κάποιο pandora's box για ευκολία, αντί για MAME pc.

Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από τα ενδότερα και ερωτώ. Τι παίρνει πόδι και τι κρατάω; Σκοπός ήταν να κάνω τη Jamma καλωδίωση ξανά από την αρχή και να νοικοκυρέψω τα πάντα. Έχει κάποιος εμπειρία από τις πλεξούδες στα φρουτάκια, είναι πιο ποιοτικές από αυτές του Ebay; Αξίζει δηλαδή να σώσω τις δικές του; Επίσης αν μπορεί κάποιος να μου πει καμιά λεπτομέρια για τα δυο πλακετάκια που δεν ξέρω τι κάνουν (ετσι εγκυκλοπαιδικά) 1. αυτό που κρέμεται δίπλα στη PCB του παιχνιδιου και 2. αυτό με το dipswitch που είναι βιδωμένο στο ξύλο. Συμβουλές και προτάσεις από τους πιο έμπειρους και μη είναι σαφώς καλοδεχούμενες.







 
Οι πλακετιτσες που δειχνεις εχουν ρελε πανω τους αρα κατι ανοιγοκλεινουν...βαλε μια καλυτερη φωτο να δουμε τα τσιπακια..οι καλωδιωσεις που βλεπω καλες φαινονται...ο κονεκτορας ειναι επιχρυσωμενος?
 
Oι πλακέτες για τα φρουτάκια συνήθως είχαν και κανα legit παιχνίδι μέσα σε περίπτωση "ντου" της Αστυνομίας. Μπορεί κάποιο dipswitch η διακόπτης να αλλάζει την λειτουργία σε κανα pacman, wonderboy κλπ. Δεν είναι απόλυτο αλλα ενδέχεται.

Οι jamma καλωδιώσεις τους είναι συνήθως χακεμένες (κάτι λείπει, κάτι περισσεύει, κάτι ειναι βραχυκυκλωμένο κλπ). Καλύτερα να πάρεις μια καινούργια έτοιμη φύσα, με την πλεξούδα της κομπλέ, να κάνεις σωστή δουλειά απο την αρχή. Μια χαρά είναι απο ebay, aliexpress κλπ, θα βρεις σίγουρα καλή και έτοιμη, και σχετικά οικονομική. Βέβαια μπορείς να κάνεις ένα καλό έλεγχο μεσα απο το service menu κάποιας pcb η pandora (έλεγχο πλήκτρων, μοχλού, start+coin) σε περίπτωση που όντως ειναι οκ η καλωδίωση και δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξεις.

Μπορείς να βρείς το jamma pinout εύκολα στο web, και ακολουθόντας τα χρώματα των καλωδίων απο τα controls μέχρι τη φύσα να επιβεβαιώσεις οτι είναι όπως πρέπει.

Σε ότι αφορά την Pandora, επειδή την έχω και εγώ, μην περιμένεις τέλεια απόδοση, υπάρχει αρκετό tearing, αλλα παίζει αρκετά παιχνίδια πολύ καλά. Για τα λεφτά της (γύρω στα 70 μαξ να βρεις) ειναι οκ. Επίσης έχει αρκετά λειτουργικό free play mode, αν δεν θέλεις να παιδευτείς με κερματοδέκτες η εγκατάσταση coin κουμπιού. Μπορώ να σου πώ και πως παίζει κάποιο παιχνίδι απο τη λίστα της pandora 4, εφόσον αποφασίσεις να πάρεις αυτή, αν δηλαδή σε νοιάζουν κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια περισσότερο. Η pandora λειτουργεί σε στάνταρ jamma, παίζει και με τρία πλήκτρα, αλλα μπορείς να την πας μέχρι και 6 για τα Street Fighter (τα οποία παίζουν καλά BTW)

Επίσης πριν βάλεις κάποια πλακέτα (είτε pandora είτε κάποια άλλη jamma) δοκίμασε με πολύμετρο τις τάσεις, ειδικά την 5V, γιατί μπορεί να κάψεις καμια πλακέτα (επίσης προσοχή στην "φορά" που την βάζεις).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεδομένου πως έχει ακόμα μια απόληξη jamma που είναι άδεια, θεωρώ πως το παιχνίδι οταν υπήρχε ήταν εκεί και τώρα έμεινε η καμπίνα μόνο με το φρουτάκι. Τα controls είναι αλλά ντ'αλλα και νομίζω πως όλα τα κουμπιά πλην του joy είναι συνδεδεμένα μαζί(αν είναι), ωστε να κάνουν την ίδια δουλειά. Βασικά δεν μπορώ καν να παίξω καθώς ο κερματοδέκτης είναι απενεργοποιημένος. Τα credit φαντάζομαι τα έβαζαν από το "ταμείο". Το μικρό πλακετάκι που κρέμεται δίπλα στο παιχνίδι θεωρώ πως είναι ασύρματος δέκτης για τηλεχειρισμό. Τις υποδοχές τηλεφωνικου καλωδίου δεν πολυκαταλαβαίνω.

Σήμερα τη φύσηξα και την σκούπισα, σταθεροποίησα τη pcb της οθόνης που ήταν κρεμασμένη από μια βίδα και άλλαξα το ανεμιστηράκι που δρόσιζε τον flyback. Baby steps.

Απο την Pandora δεν περιμένω θαύματα. Αλλά μου αρέσει η ευκολία της και θέλω να αποφύγω pc και retropie για την καμπίνα τουλάχιστον.

Ερώτηση! Πόσα κουμπιά ανα παίχτη(σύνολο) χρειάζομαι με τη pandora; Θέλω και coin up μάλλον και θέλω και τον κερματοδέκτη.

Παρακάτω είναι λινκ για τις φωτό των πλακετών σε υψηλότερη ανάλυση και φωτο της ιδιας της καμπίνας.

https://s15.postimg.org/bjf558x8b/_MG_2478.jpg

https://s15.postimg.org/69a6dyczf/_MG_2480.jpg

https://s15.postimg.org/4ir5cgvgb/_MG_2484.jpg

https://s15.postimg.org/59jvi8xtn/_MG_2488.jpg MG_2490.jpg

MG_2493.jpg

MG_2488.jpg MG_2484.jpg

MG_2480.jpg

MG_2478.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
6 κουμπιά ανα παίχτη για τα fighting games πχ street fighter, mortal kombat είναι ιδανικά.
 
ΟΚ, οπότε όπως προανέφερα οι καλωδιώσεις ήταν χάλια και μπλεγμένες με πατέντες. Αναμενόμενο αυτό, άρα τις ξεφορτώνεσαι και παίρνεις μια όμορφη καινούργια πλεξούδα, εφόσον θέλεις να καταλήξεις δηλαδή σε jamma στάνταρ.

Είναι σημαντική η απόφαση που θα πάρεις τώρα, γιατί ένα σκέτο κουφάρι με μια όμορφη καμπίνα όπως αυτή, μπορεί να δεχθεί πιο εύκολα ένα ΜΑΜΕ setup, αφού ξεκινάς απο το μηδέν.

Αν επιμένεις στην Jamma (όπως εγώ λολ), έχεις την δυνατότητα για αυθεντικές (η bootleg) πλακέτες με τα όποια πλεονεκτήματα στο feeling, και τα όποια μειονεκτήματα σε βλάβες, δυσλειτουργίες κλπ. Επίσης, έχεις την δυνατότητα και για multi boards, όπως η Pandora.

Aν έχεις αποφασίσει για την Pandora, θα πρέπει να αποφασίσεις τι παιχνίδια θες να παίζεις, για να στήσεις τα controls αντίστοιχα. Για ένα πλήρες setup όπου μπορείς να παίξεις μέχρι Street Fighter 2, χρειάζεσαι 1 start + 6 buttons ανα παίκτη, σύνολο δηλαδή 7 για καθε ένα.

Αν θέλεις να παίξεις μέχρι Neo Geo, τότε πάς στο 1 start + 4 buttons ανα παίκτη, ενώ αν θες όλα τα υπόλοιπα που παίζει η πλακέτα (χωρίς Neo Geo, Street Fighter 2/3, Darkstalkers, Jojos κλπ capcom 1 vs 1 fighters) τότε αρκείσαι στο 1 start + 3 buttons ανα παίκτη, το κλασικό jamma setup δηλαδή για τα oldschool παιχνίδια εκτός Neo Geo και Capcom fighters όπως είπαμε.

Τώρα αν πάρεις την Pandora, υπάρχει freeplay mode, άρα δεν θα χρειαστείς κερματοδέκτη, η coin button καθόλου. Το ίδιο ισχύει για κάθε πλακέτα που έχει freeplay. (Στα είχα αναφέρει και στο προηγούμενο πόστ, απλώς επιβεβαιώνω)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για τις πληροφορίες!

Απλά δε μου κάθεται καλά το να έχει pc μέσα. Χώρια που δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθώ με σεταρίσματα front end, μετατροπή σήματος με κάρτες γραφικών ,έξτρα θόρυβο από ανεμιστήρες κλπ.

Οι pandora και τα παρεμφερή multi βγάζουν κατευθείαν 15khz από τη jamma σωστά; Πέρα από τη VGA θυρα που έχουν.

Ο κερματοδέκτης θα συνδεθεί για συναισθηματικούς λόγους.

Πάω μάλλον για σεταπ με έξι κουμπιά και το όποιο multiboard θα αγοραστεί μάλλον στο τέλος. Θα διαλέξω ανάμεσα σε pandora1-2-3-4, blue elf και λοιπά επώνυμα ή μη.

Μπορώ να βρω εδώ στην Αθήνα κάποια πλακέτα jamma απο παιχνίδι έστω bootleg (δε με νοιάζει), ώστε να πειραματίζομαι όσο φτιάχνω τις καλωδιώσεις και τεστάρω controls κλπ; Κάτι φθηνό και πρόχειρο προφανως.

Το φρουτάκι που έχει δε νομίζω να μου κάνει για αυτή τη δουλειά.
 
Stel είπε:
Οι pandora και τα παρεμφερή multi βγάζουν κατευθείαν 15khz από τη jamma σωστά; Πέρα από τη VGA θυρα που έχουν.
Σωστά, θα πρέπει να το αναγράφει όμως (supports CGA)

Stel είπε:
Θα διαλέξω ανάμεσα σε pandora1-2-3-4, blue elf και λοιπά επώνυμα ή μη.
Pandora 4 αυτή τη στιγμή.

Stel είπε:
Μπορώ να βρω εδώ στην Αθήνα κάποια πλακέτα jamma απο παιχνίδι έστω bootleg (δε με νοιάζει), ώστε να πειραματίζομαι όσο φτιάχνω τις καλωδιώσεις και τεστάρω controls κλπ; Κάτι φθηνό και πρόχειρο προφανως.
Θα χρειαστείς πλακέτα με control τεστ για όλα τα πλήκτρα - δεν θα βρεις ευκολα και εδώ αποκλείεται κάτω απο 50 ευρώ να βρεις κάτι. Πάρε την Pandora 4 μια και καλή, έχει ενσωματωμένο control test - αφού θα την πάρεις έτσι και αλλιώς όπως δείχνει.
 
Stel είπε:
Απλά δε μου κάθεται καλά το να έχει pc μέσα. Χώρια που δεν έχω ιδιαίτερη διάθεση να ασχοληθώ με σεταρίσματα front end, μετατροπή σήματος με κάρτες γραφικών ,έξτρα θόρυβο από ανεμιστήρες κλπ.
Δεκτά τα frontend κτλ αλλά η pandora τι νομίζεις πως είναι;
 
telonio είπε:
Δεκτά τα frontend κτλ αλλά η pandora τι νομίζεις πως είναι;
Emulation είναι προφανώς, νομίζω οτι θέλει να πει οτι δεν θέλει να μπλέξει με επιπλέον εγκαταστάσεις software/hardware.

Για να λέμε και του στραβου το δίκιο, ένα πλακετάκι είναι η pandora, το κουμπώνεις όμως και σχολάς, δεν ασχολείσαι με τίποτα απολύτως - απλώς παίζει. Καίει ελάχιστο ρεύμα, παίρνει τροφοδοσία απο τη jamma, δηλ. δεν χρειάζεται άλλο τροφοδοτικό, δίνει εικόνα και ήχο απευθείας απο τη jamma στα ηχεία της καμπίνας - δεν χρειάζεσαι pc speakers, η ενισχυτή (έχει ενσωματωμένο), δεν βγάζει "κιχ", σβήνεις την καμπίνα με ασφάλεια τραβώντας τη μία πρίζα (δεν θέλει shutdown κλπ)....Όπως και να το κάνουμε βολεύει κάποιον που δεν θέλει πολλά τσιμπράκαλα μές την καμπίνα, παρα ένα πλακετάκι που το ανάβεις και το σβήνεις σαν να ήταν μια κανονική pcb.

Και τον καταλαβαίνω γιατί και εγώ στην ίδια φάση είμαι, δεν ήθελα να μπλέξω με σεταρίσματα, ήθελα κάτι αυστηρά plug'n'play
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Other_Reality είπε:
Emulation είναι προφανώς, νομίζω οτι θέλει να πει οτι δεν θέλει να μπλέξει με επιπλέον εγκαταστάσεις software/hardware.

Για να λέμε και του στραβου το δίκιο, ένα πλακετάκι είναι η pandora, το κουμπώνεις όμως και σχολάς, δεν ασχολείσαι με τίποτα απολύτως - απλώς παίζει. Καίει ελάχιστο ρεύμα, παίρνει τροφοδοσία απο τη jamma, δηλ. δεν χρειάζεται άλλο τροφοδοτικό, δίνει εικόνα και ήχο απευθείας απο τη jamma στα ηχεία της καμπίνας - δεν χρειάζεσαι pc speakers, η ενισχυτή (έχει ενσωματωμένο), δεν βγάζει "κιχ", σβήνεις την καμπίνα με ασφάλεια τραβώντας τη μία πρίζα (δεν θέλει shutdown κλπ)....Όπως και να το κάνουμε βολεύει κάποιον που δεν θέλει πολλά τσιμπράκαλα μές την καμπίνα, παρα ένα πλακετάκι που το ανάβεις και το σβήνεις σαν να ήταν μια κανονική pcb.

Και τον καταλαβαίνω γιατί και εγώ στην ίδια φάση είμαι, δεν ήθελα να μπλέξω με σεταρίσματα, ήθελα κάτι αυστηρά plug'n'play
Word!

Το καταλαβαίνω πως είναι emulation από ARM based υπολογιστή ουσιαστικά. Δεν περίμενα να ανοίξω τη θήκη και να βρω στοιβες από eprom. Απλά μου αρέσει το concept της μετατροπής μιας καμπίνας στα πρότυπα τουλάχιστον του πως θα "έπρεπε" να είναι μια καμπίνα. Ούτε το κολλητήρι φοβάμαι ούτε το σεταρισμα του λογισμικού, απλά τη μια λύση τη θεωρώ μεγαλύτερο μπελά και λειτουργικά και πιο κοστοβόρα οριακά.

Στη μια περίπτωση έχω:

PC - frontend(ισως κάποιο αγοραστό)- IPAC η χακαρισμένο keyboard driver- convertor για σήμα κλπ.

Και στην άλλη:

Jamma - κολλητήρι- multigame κάρτα.

Υπάρχει πάντα και η λύση του raspberry θεωρώ, ειδικά τώρα που υπάρχει η τρίτη έκδοση του.Αλλά θέλω να κάνω κάτι σαν μινι κονσολιτσα με χειριστήρια στο μέλλον και το βλέπω σαν υπερβολή.
 
stel η οθόνη λειτουργεί κανονικά χωρίς πρόβλημα;

Aλέξανδρε έχω ακούσει πως οι pandora έχουν κάποια κολλήματα/lag σε μερικά παιχνίδια. Αυτό ισχύει για προηγούμενες εκδόσεις; Ποιά είναι η γνώμη σου;
 
Ισχυει και στην 4 δυστυχως, Μαριε.

Το βασικο τους θεμα ειναι το tearing, υπαρχει σχεδον παντου. Καποια παιχνιδια δεν παιζουν καλα, καποια παλι παιζουν μια χαρα. Επισης, συχνα εχει θεμα με τον ηχο σε καποια παιχνιδια, δεν ακουγεται σωστα η τα εφφε ειναι πολυ δυνατα σε σχεση με τη μουσικη.

Εγω την πηρα για μερικα που ηθελα να εχω, και δεν συμφερε η αγορα τους εστω και σε bootleg, οπως bubble, double dragon, snow bros, super pang, robocop, tetris, pacman, tumble pop, side pockets, rtype 1/2 και φυσικα street fighter 2. Αυτα ειναι ok. Τα υπολοιπα 600 τοσα δεν με πολυνοιαζανε. Υπαρχει και επιλογη hide, κατι που θα κανω και θα την αφησω με αυτα μονο.

Δεν ειναι για καποιον που θελει τελεια αποδοση σε απειρα παιχνιδια, σιγουρα, ουτε λυση all in one.

Οποιος παντως διαβαζει και το σκεφτεται, μπορω να του πω ποσο καλα παιζει καποιο παιχνιδι που τον ενδιαφερει, εκτος δηλ. των παραπανω που εχω δοκιμασει και ειναι ενταξει.

Ξαναλεω ομως οτι για καποιον που θελει ολοκληρωμενη λυση, δεν την συστηνω για κανενα λογο. Εγω εχω και τις αυθεντικες jamma, και το neogeo, συμπληρωμα ηθελα και ως τετοιο την αγορασα.
 
telonio είπε:
stel η οθόνη λειτουργεί κανονικά χωρίς πρόβλημα;
Θεωρητικά ναι. Το super shangai δεν έχει και κανα γραφικό της προκοπής ώστε να δώ κάτι παραπάνω. Φαίνονται όμως οκ τα RGB. To λευκό θα μπορούσε να είναι λίγο "πιο" λευκό, αλλά πιστεύω θα διορθωθεί αν παίξω με τις ρυθμίσεις του μόνιτορ. Κατά τ'άλλα οι ευθείες/διαστάσεις είναι νορμάλ.

Πάντως είναι νομίζω no name. Στο tube δηλαδή δεν έχω δεί κάποιο αυτοκόλλητο η οτιδήποτε που να υποδηλώνει προέλευση. Η δευτερη καμπίνα που είχα δει (ίδια) είχε ίδια πλακέτα στο μονιτορ, αλλά διαφορετικό λαιμό (?), η επικάλυψη του συρματος στο πηνίο του ήταν πράσινη αντι για πορτοκαλί, είχε toshiba πλακετάκι στο λαιμό και είχε αυτοκόλλητο στο tube, 'eurocolor' ή κάτι τέτοιο. Οπότε ίσως είναι και το δικό μου της ίδιας οικογενείας.
 
Other_Reality είπε:
...

Οποιος παντως διαβαζει και το σκεφτεται, μπορω να του πω ποσο καλα παιζει καποιο παιχνιδι που τον ενδιαφερει, εκτος δηλ. των παραπανω που εχω δοκιμασει και ειναι ενταξει.

...
Αλέξανδρε για πες μας please, στα Capcom System 1 πως τα πάει ;

Εγώ περιμένω να δω πότε θα βάλουν το Tehkan World Cup...Δε νομίζω ότι το έχει, σωστά ;
 
Σκέψου και τις σύγχρονες λύσεις με Raspberry pi. Ειδικά το τελευταίο μοντέλο, το 3, τρέχει απροβλημάτιστα σχεδόν τα πάντα και όχι μόνο mame. Ψάξε τα ειδικά λογισμικά και frontends γι αυτό: retropie, recalbox και το καινούριο καταπληκτικό φροντεντ attract mode.

Το θεματάκι είναι η σύνδεση με το monitor, αλλά υπάρχουν λύσεις και γι αυτό.

Εχω και εγω καμπίνα από φρουτάκια και τα ξήλωσα όλα, πολύ πιο οικονομικά θα σου βγει να το στήσεις από την αρχή με ράσμπερι..
 
japetus είπε:
Σκέψου και τις σύγχρονες λύσεις με Raspberry pi. Ειδικά το τελευταίο μοντέλο, το 3, τρέχει απροβλημάτιστα σχεδόν τα πάντα και όχι μόνο mame. Ψάξε τα ειδικά λογισμικά και frontends γι αυτό: retropie, recalbox και το καινούριο καταπληκτικό φροντεντ attract mode.Το θεματάκι είναι η σύνδεση με το monitor, αλλά υπάρχουν λύσεις και γι αυτό.

Εχω και εγω καμπίνα από φρουτάκια και τα ξήλωσα όλα, πολύ πιο οικονομικά θα σου βγει να το στήσεις από την αρχή με ράσμπερι..
Κράτησες την original οθόνη; Αν ναι, τότε ποιόν convertor χρησιμοποίησες για τη μετατροπή σε 15khz;
 
Γιωργο, στα cps1, το gameplay ειναι smooth χωρις καθολου lag, η εικονα ζωηρη, ο ηχος ανεκτος, ΑΛΛΑ εχει tearing οταν σκρολλαρει και μονο. Δεν ειναι deal braker παντως, αλλα μπορει καποιους λεπτολογους να τους ξενερωσει.

Το street fighter 2 που δεν πολυσκρολλαρει κιολας ειναι κομπλε, ε και τα ξυλικια ξεκουραζεσαι μεχρι να δειρεις ολους σε μια οθονη, μετα τρως λιγο tearing μεχρι να ξανα σταματησεις κλπ.

Προφανως το ghouls, mega twins κλπ που προχωρας συνεχεια, εχουν θεμα.
 
stel άσε το raspberry, έχει δυνατότητες αλλά είναι τρομερά μεγάλο μπλέξιμο σε σχέση με το pandora. Εξ'αλλου δεν έχεις και πρόβλημα χώρου μέσα στη καμπίνα, κάθε άλλο. Να είχες κανένα bartop να έλεγα εντάξει.
 
telonio είπε:
stel άσε το raspberry, έχει δυνατότητες αλλά είναι τρομερά μεγάλο μπλέξιμο σε σχέση με το pandora. Εξ'αλλου δεν έχεις και πρόβλημα χώρου μέσα στη καμπίνα, κάθε άλλο. Να είχες κανένα bartop να έλεγα εντάξει.
Ναι δεν το θεωρώ ιδανική λύση.

Γενικά όπως προείπα, θέλω κάποια στιγμή να κάνω κάτι σαν κονσολίτσα με retropie που πιστεύω θα ταιριάζει πολύ καλύτερα με usb controller απ'οτι μεσα στο arcade. Ρωτάω πιο πολύ από περιέργεια για το αν λειτουργούν σωστά πλακέτες τύπου GBS-8100 και λοιπά VGA to CGA. Πόσο μάλλον όταν το σήμα έχει περάσει προηγουμένως και από HDMI to VGA μετατροπή.
 
Πίσω
Μπλουζα