Κασσετόφωνα

Το παρακολουθώ αυτό το site. Αυτές οι cd it ll είναι αγορασμενες περιπου το 2000. Έγώ τις είχα αγοράσει. Έχω γράψει πολλές στο παρελθόν χωρίς κανένα πρόβλημα.  Παίζουν  ακομα. Είναιι δαφορετικές εσωτερικά κιολας αλλά θα το κοιτάξω. Είχα ανεβάσει το μαγαζί στο facebook και φαίνεται ότι δεν τους άρεσε και  με μπλοκαραν στην ομώνυμη ομάδα. Λυπάμαι πάρα  πολύ.για αυτό.

Πάντως ότι βρίσκουμε τώρα είναι υπόλοιπα. Μην περιμένουμε εξαιρετική ποιότητα.

Τώρα με τους ιμάντες τι να πρώτο φτιαξω τα video τα κασετόφωνα;

Πρέπει και να τα λειτουργούμε κατά διαστήματα γιατί αλλιώς δεν κάνουμε τίποτα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αύριο θα ανοίξω αυτό το κασετόφωνο που μου είχε προσφέρει άπειρες ώρες μουσικής απόλαυσης και ηχογράφησης την δεκαετία του 80 και μέχρι το 2010 περίπου.

Έκτοτε το λειτουργούσα πολύ λίγο και παρουσιάζει πλέον τα εξής συμπτώματα. Παίζει τις κασέτες αργά. Η τελευταία αλλαγή στους ιμάντες είχε γίνει αρχές του 1996. Είχα κολλήσει αυτοκόλλητο επάνω.  Εδώ η συσκευή  2η από από κάτω με κάποιες άλλες παροπλισμένες.

OFF topic Το DVD εγγραφής 2ο από πάνω το σύνδεσα σήμερα σε έναν πολυκάναλο ενισχυτή με οπτική  και σε μια τηλεόραση 55 ιντσών LCD της ίδιας μάρκας και δουλεύει τέλεια. Το χρησιμοποιούσα παλιά για μετατροπή από VHS σε DVD,. Αγοράστηκε ή το 2006 ή το 2007.



Home Consumer02.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπήκαν πάλι στο ντουλάπι. Το κασετόφωνο είχε λιωμένα λάστιχα εξυπακούεται. Θα μπουν καινούργια και θα τοποθετηθεί σε δικάναλο ενισχυτή.

Όταν παροπλίστηκαν όλα λειτουργούσαν κανονικά μαζί με τα τηλεχειριστήρια πλην του κασετοφώνου που δεν διέθετε.

Δυστυχώς η ασθένεια των ιμάντων τα καταστρέφει όλα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε πολλες μαρκες (κυριως Sony των 90s) τα λαστιχακια γινονται ΖΟΥΜΙ!! 

Αντε να του βαλεις τους ιμαντες του και να παρει τη θεση του στο hifi οπως αξιζει!!
 
Δεν ήταν ζουμί σε αυτό εδώ εντελώς. Έβγαιναν κομμάτι κομμάτι όμως και όταν τα ακούμπαγες μαύριζε το χέρι σου..  Στο μεταξύ έχουν τσιμπήσει και οι τιμές στο ebay

Αντιθέτως Ελλάδα βρήκα κατάστημα που τους έχει σχεδόν τζάμπα. Από πότε τους έχει όμως δεν ξέρω;  Στο ebay δεν νομίζω να είναι και πιο φρέσκοι όμως.

Πως όμως θα τα διατηρήσουμε αυτά τα μηχανήματα;

Pioneer CT-300.jpg
 
Οι ιμαντες δυστυχως ειναι θεμα. Υπαρχουν μεριες στην Ελλαδα με ξεχασμενους απο το Θεο ιμαντες σε εξαιρετικες τιμες (κυριως ομως για VHS)

Οι περισσοτεροι  μηχανισμοι δεχονται generic ιμαντες. Ομως υπαρχουν και αλλοι (πχ AIWA) οπου πρεπει να βρεις τους εργοστασιακους αλλιως τα W&F διπλασιαζονται (οπως καταλαβες εγω εχω μπλεξει με AIWA, τους εχω αδυναμια...)

Γινονται προσπαθειες κατασκευης ποιοτικων ιμαντων. Ο MARRS στην Αμερικη κατασκευαζει εργοστασιακους αλλα οι τιμες του και τα ταχυδρομικα ειναι τουλαχιστον απαγορευτικα.

Νομιζω οτι στο Pioneer δεν θα δυσκολευτες να βρεις. Υποθετω θα εχεις εντοπισει ηδη τα service manual για αυτο. Aν οχι, μπαινεις εδω (θελει εγγραφη)

Εδω και καμποσο καιρο εχω στο μυαλο μου μια συναντηση κασσετομανιακων. Θα χαρω αν σε εχουμε και εσενα στη παρεα :)
 
Δεν ήταν ζουμί σε αυτό εδώ εντελώς. Έβγαιναν κομμάτι κομμάτι όμως και όταν τα ακούμπαγες μαύριζε το χέρι σου..  Στο μεταξύ έχουν τσιμπήσει και οι τιμές στο ebay

Αντιθέτως Ελλάδα βρήκα κατάστημα που τους έχει σχεδόν τζάμπα. Από πότε τους έχει όμως δεν ξέρω;  Στο ebay δεν νομίζω να είναι και πιο φρέσκοι όμως.Πως όμως θα τα διατηρήσουμε αυτά τα μηχανήματα;
Στη διατήρηση καλής λειτουργίας παίζει ρόλο βασικά η υγρασία στον χώρο που το έχεις. Αυτό πρέπει να σε νοιάζει και λιγότερο οι ιμάντες. Γιατί αν πάθει ζημιά το κύκλωμα από την υγρασία είναι δύσκολο να επισκευαστεί.Η υγρασία καταστρέφει τα ηλεκτρονικά γενικότερα.

Οι ιμάντες ξεραίνονται και σκληραίνουν για αυτό βγαίνουν σε μικρά κομμάτια. Επίσης άλλοι πάλι λιώνουν.  Καλύτερα είναι να το λειτουργείς που και που, παρά να το έχεις παρατημένο στην άκρη για χρόνια. Δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο οι διαφορετικές μάρκες για τους ιμάντες, αλλά δεν είναι και από κανένα ιδιαίτερο υλικό κατασκευασμένοι. Συνεπώς φαντάζομαι πως και ακριβό ιμάντα να βάλεις και δεν το λειτουργείς, πάλι θα κοπεί. Προφανώς θα κοπεί μετά από πολλά χρόνια, αλλά θα κοπεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ. Το έχω βρει το service manual από αλλού. Ήθελα να βρω στο σχήμα τους ιμάντες και το part number. Ψάχνοντας λίγο ακόμα βρήκα  τις διαστάσεις τους. Για να ξέρω πάνω κάτω τι να ψάξω.

Επίσης διαβάζω ότι κυκλοφόρησαν ελάχιστα μοντέλα κασετόφωνα χωρίς ιμάντες.

Η υγρασία στους χώρους που τα έχω είναι 45 με 55% όλο τον χρόνο οπότε νομίζω ότι είμαστε ΟΚ.σε αυτό.

Η ακινησία τουλάχιστον αυτά τα μηχανήματα εδώ τα σκοτώνει. Είχε αρχίσει να κάνει νούμερα και μετά το παράτησα τελείως.  Ο MARRS ισχυρίζεται Lifetime Guarantee και προϊόντα από την Ιαπωνία αν και η εταιρεία αυτή βρίσκεται στις ΗΠΑ.
 
τα λεγομενα DirectDrive. Εκει θελει προσοχη στα specs διοτι δεν σημαινει παντα οτι δεν εχουν ιμαντα (τα πιο πολλα εχουν ιμαντες για τα capstan).

Eιναι συνηθως ακριβα (υπαρχουν ομως και οικονομικα μοντελα οπως πχ της Technics)

Μην ξεχναμε τα πανακριβα DD walkman της Sony...

Η υγρασία στους χώρους που τα έχω είναι 45 με 55% όλο τον χρόνο οπότε νομίζω ότι είμαστε ΟΚ.σε αυτό.

Η ακινησία τουλάχιστον αυτά τα μηχανήματα εδώ τα σκοτώνει. Είχε αρχίσει να κάνει νούμερα και μετά το παράτησα τελείως.  Ο MARRS ισχυρίζεται Lifetime Guarantee και προϊόντα από την Ιαπωνία αν και η εταιρεία αυτή βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Οντως αυτο ισχυριζεται αλλα απο δημοσιευματα που διαβαζω στο tapeheads πρεπει να τα εκανε σαλατα με τους AIWA ιμαντες που πουλαει. Οσοι αγορασαν, βγηκαν με διπλασια W&F. 
 
Εγγύηση εφόρου ζωής μπορεί να έχει μια συσκευή, το ότι θα χαλάσει αν δεν το θέτεις σε λειτουργία ή το το έχεις σε ένα πατάρι με υγρασία, που και πάπιες θα ένιωθαν άνετα, αυτό είναι άλλο θέμα και δεν σε καλύπτει η εγγύηση. ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εδώ μιλάμε για συσκευές 35 ετών και βάλε μην πω 40. Ειδικά την δεκαετία του 80 και του 90 έπαιζαν ακατάπαυστα από το πρωί μέχρι το βράδυ αφού δεν υπήρχε και άλλη πηγή διασκέδασης PC που τα κάνει όλα..

Αυτό που θέλουμε είναι να είναι λειτουργικές όσο το δυνατόν περισσότερο. Το εφόρου ζωής δεν νομίζω ότι θα το πετύχουμε. Το επιθυμητό είναι να μην τις κατσαβιδιάζουμε κάθε λίγο και λιγάκι. Για αυτό κόλλησα στο CT 300 αν και διαθέτω πολύ καλύτερο. Πάει πακέτο με τον χρόνο τις άπειρες ώρες ηχογράφησης το δωμάτιο  τον χώρο.

Άλλωστε προσωπικά ότι και να κάνω δεν υπάρχει περίπτωση ούτε στο παλιό πικάπ να γυρίσω ούτε στο κασετόφωνο με την χρήση πλέον των νέων μέσων αναπαραγωγής. Η χρήση των μηχανημάτων αυτών προσφέρουν ένα ταξίδι στον χρόνο μαζί με εκείνης της εποχής τα ακούσματα. Πχ. Η μόδα του βινυλίου που επανήλθε  για κάποιον  που δεν έχει ζήσει τις εποχές εκείνες που ήταν και μοναδικές θα περάσει. 

Οι βόλτες στο Happening στο Music Corner κάθε Σάββατο και μετά το χρατς της βελόνας στο πικάπ ήταν μοναδικές. Δεν επαναλαμβάνονται ούτε μπορεί να τις ζήσει ο σημερινός δεκαοχτάρης. Αγοράζαμε τους δίσκους και τους γράφαμε σε κασέτες για τους φίλους το οποίο το ίδιο έκαναν και αυτοί. Οι πιο ψαγμένοι μετά. πολλά μπάσα είχε η κασσέττα. Δεν χρησιμοποίησες  dolby ή πολύ φύσημα είχε. Μην ξαναπάρεις αυτήν την μάρκα.

Το περίεργο είναι ότι σήμερα πουλάνε εξαιρετικά ποιοτικώς  βινύλια και πασάρουν πλαστικούρες ομοιώματα  πικάπ.  Δεν είχαμε και εμείς όλοι Lin Sondek πικάπ αλλά τουλάχιστον το γνώθεις ευαυτό με τα ταπεινά Technics, Pioneer Dual κτλ το είχαμε.
 
To deck καθαρίστηκε και μπήκε σε λειτουργία. Οι πρώην ιμάντες είχαν γίνει ζουμιά. 

Χρησιμοποιήθηκε μια κασσέττα TDK D στην αρχή η οποία με απογοήτευσε. Λογικό είναι. Γραμμένη το 1981. Όχι για πέταμα αλλά δεν.... Πολύ «κακό» μπάσο. Έβαλα μετά μία TDK AD του 1998 από τις τελευταίες που έγγραφα συστηματικά και τις έβαζα και στο αυτοκίνητο. Εγγραφή χωρίς dolby b  Περιείχε το DREAMASTERS και είδα ότι το μηχανηματάκι τα πάει πολύ καλά.

https://i.postimg.cc/ZqTC4dVy/Tapes-CT300.jpg
https://i.postimg.cc/0QjjJqgk/Tapes-CT300a.jpg

TapesCT300a.JPG

TapesCT300.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θα έριχνα και ενα δεύτερο like αν ηταν δυνατό για το DVD του Skippy, που δηλώνω οπαδός!

Το έβλεπα στο DJ Kat Show τα πρωινά

 
Τελευταία επεξεργασία:
Καλη φαση!

Η AD σηκωνει πολυ μπασιδι οποτε νομιζω οτι ειναι καλη για Trance
 
Περιχαρής γυρνάω σπίτι με ένα Technics RS-TR373 παραμάσχαλα.

Δώρο από φίλο που το είχε στο δωμάτιο του πατρικού του από τα νειάτα του.

Το έχουμε ανάψει και έχουμε πατήσει Play σε μια κασέτα στο δεξί ντεκ που φαίνεται να λειτουργεί.

Επειδή ήταν αργά το βράδυ, του έκανα ένα εξωτερικό καθάρισμα και το τοποθέτησα στη μελλοντική του θέση με σκοπό να ασχοληθώ την επόμενη μέρα.

Ωραίο δεν είναι;

IMG_20190224_220249.jpg

Αμ δε... Η χαρά δεν κράτησε πολύ.

Ανοίγω τα πορτάκια για να δω σε τι κατάσταση είναι οι κεφαλές. Sτο δεξί είναι καλά τα πράγματα σχετικά...

Στο αριστερό, χάος... Τα pinch rollers διαλυμένα και το capstan λίγο σκουριασμένο...

Κατέβασμα σερβις μάνιουαλ με συνοπτικές και ξεβίδωμα.

IMG_20190225_205903.jpg

IMG_20190225_205851.jpg

Μερικές ερωτήσεις...

1. Ένας καλός κύριος στο ebay, πούλαγε 4 αυθεντικά pinch rollers με αντάλλαγμα ένα νεφρό. Επειδή το χρειάζομαι ρωτάω

Αν βρω Pinch roller ίδιας διαμέτρου μας κάνει?

Τι άλλο ψάχνω ΤΩΡΑ για να μην το βρω μπροστά μου αφού ξεπεράσω το εμπόδιο των rollers?

Θα επανέλθω με εξελίξεις και νέες απορίες.

Ευχαριστώ!
 
Η Technics/Teac ηταν απο τις τελευταιες σοβαρες μαρκες που συνεχιζαν να βγαζουν κασσετοφωνα και λεγεται οτι διατηρουσαν stock (οχι οπως πχ η Sony που αρχες του 2000 κατεστρεψε ολα το στοκ της).

Φυσικα και δεν αξιζει να δωσεις στον Ρουμανο 90 ευρω για 4 pinch rollers.

Φοβαμαι οτι η μονη λυση ειναι να ρωτησεις στο φορουμ των tapeheads για replacement ή για διαστασεις.

Επισης δεν χανεις τιποτα να ρωταγες την εδω αντιπροσωπεια. Δεν ξερω ποιος την εχει τωρα αλλα στην 3η Σεπτεμβριου υπαρχει ακομα το γωνιακο καταστημα με την TEAC επιγραφη.

Την παλευεις να τα τριψεις ελαφρα με ψιλο γυαλοχαρτο μηπως φανερωσεις λιγο υγιες λαστιχο?

Εχει και τα καλα του παντως αυτο. Το πηρες χωρις να ξοδεψεις χρηματα, το δεξι παιζει και στο αριστερο μπορεις να κανεις πειραματα για λυσιμο μηχανισμου :)

Αν μπεις στη φαση, προετοιμασουν για συνεχεις ζημιες παντως. Τα κασσετοφωνα ειναι μηχανηματα 30ετιας+

Την Κυριακη με χτυπησε ελαφρως το ρευμα οταν πηγα να επισκευασω ενα Sony TCK 561S.

Tην ιδια μερα εδωσα στον αδερφο μου ενα Aiwa ADS 950S που μου επαιζε μια χαρα και το βραδυ τα φτυσε οταν ακουγε τη δευτερη κασσετα.

Μηχανηματα του διαβολου! :)
 
RDP0055 το part number του pinch roller... θα μας φάει το μαυρο σκοταδι με τις τιμες που βλέπω...
 
Για λίγο παραπάνω αγοράζεις ενα ολόκληρο για ανταλλακτικά! :p
 
Πίσω
Μπλουζα