Καταστήματα παιχνιδιών που έκλεισαν

Dr. SLUMP

RetroMasteR
Joined
6 Απρ 2007
Μηνύματα
1.300
Αντιδράσεις
143
Ας νοσταλγήσουμε μαζί με τις αναμνήσεις των μικρών μαγικών αυτών τόπων που τώρα πια έκλεισαν και θα μείνουν για πάντα "ζωντανοί" στις πιο γλυκές αναμνήσεις μας.

Ξεκινάω με όσα "παιχνιδάδικα" θυμάμαι και τα παιχνίδια που είχα πάρει από αυτά (μεγάλωσα στην Αθήνα):

Παγκόσμιο (Αμπελόκηποι)

Περίπου στο ύψος του President Hotel, σε μια οδό κάθετη στην άνοδο της Κηφισίας (Αρκαδίας), υπήρχε το διόροφο "Παγκόσμιο". Ο χώρος ήταν αρκετά μεγάλος για συνοικιακό κατάστημα και σαν να μην έφτανε αυτό, ήταν υπερφορτωμένο με στοκ! Θυμάμαι πολύ καλά το μωσαϊκό πάτωμα και την παράξενη, κάπως γκρίζα αλλά ταυτόχρονα πολύχρωμη ατμόσφαιρα και το ότι φωτιζόταν αποκλειστικά από τον ήλιο μέχρι να νυχτώσει σοβαρά. Επίσης έχω μια έντονη εικόνα από πάμπολλους πολύχρωμους κάδους παιχνιδιών (εκείνους τους μεταλλικούς με το μαξιλαράκι πάνω) στα ψηλά ράφια...

Είχε πολύ μεγάλη συλλογή από φιγούρες και οχήματα, όλα επώνυμα και ποιοτικά. Χαρακτηριστικά θυμάμαι ότι είχα πάρει αμέτρητα Transformers, αρκετά Masters of the Universe (He-Man), ThunderCats και G.I. Joe. Μεγάλο παράπονο για μένα έμεινε το Cats Lair και ο Grune The Destroyer από ThunderCats, γιατί δεν μου τα είχαν πάρει και όταν πήγαμε αργότερα είχαν τελειώσει οριστικά. :( Αργότερα θυμάμαι να παίζω πρώτη φορά εκεί Alex Kidd στο Master System, καθώς από video games είχε αποκλειστικά SEGA.

Οι ιδιοκτήτες του ήταν ένα ζευγάρι, ήδη ηλικιωμένο στις αρχές της δεκαετίας του 90 όταν και έκλεισε. Δυστυχώς δε θυμάμαι που ακριβώς ήταν ώστε να καταλάβω τι απέγινε ο χώρος ;/

Πέσος (Αμπελόκηποι)

Στην οδό Λαρίσης (κάθετος της Κηφισίας), δεξιά στην άνοδο κοντά στο Ατλάντικ, υπήρχε ένα μικρό παιχνιδάδικο με το όνομα Πέσος. Παρά το σχετικά μικρό μέγεθος, είχε υπόγεια μη-προσβάσιμη αποθήκη, οπότε έδειχνε πάντα γεμάτο. Δεν είχε video games αλλά ήταν υπερπλήρες: από φιγούρες και οχήματα από γνωστά franchises έως και σακουλάκια από την Ψιλικοκό. Συγκεκριμένα είχα αγοράσει από εκεί τις φιγούρες των Hook, Captain Planet, James Bond Jr, Ninja Turtles, πολλές Μπουγελόφατσες και Skateboard Mania καθώς και ένα... Λαχανόπαιδο! (Ναι, ντρέπομαι... αλλά το παραδέχομαι!)

Θυμάμαι πως το κατάστημα είχε έντονο λευκό χρώμα και τον ιδιοκτήτη, ο οποίος ήταν πατέρας ενός μικρού κοριτσιού και φανατικός PCάκιας, έχοντας χτίσει ένα πανίσχυρο Pentium 66 το 1994 μόνο και μόνο για το πελατολόγιο! Πρέπει να έκλεισε στις αρχές των 00's και τώρα είναι μαγαζί με φο-μπιζού αν δεν απατώμαι...


Μελανίτη
(Αμπελόκηποι)

Στη λεωφόρο Κηφισίας, απέναντι και λίγο μετά από το President, υπήρχε το ένα κατάστημα της μικρής αλυσίδας Neverland/Μελανίτη. Αν και με τεράστια βάση στα ακριβά, βορειοευρωπαϊκά υπερ-ποιοτικά παιχνίδια, δεν υστερούσε καθόλου στα επώνυμα αλλά και στα video games.

Με αποκλειστική συνεργασία με την C. ITOH & CO. (αργότερα γνωστή ως Itochu), το υπόγειο ήταν ένας μικρός Nintendo παράδεισος. Από εκεί πήρα μεγάλο μέρος της αυθεντικής συλλογής μου Game Boy, NES και SNES, καθώς και πέρασα μεγάλες στιγμές, όπως το να παίξω πρώτη φορά Donkey Kong Country πριν κυκλοφορήσει για αγορά. Περιέργως που και που εμφανίζονταν τίτλοι SEGA, προφανώς ως ειδικές παραγγελίες.

Επίσης αυτό το κατάστημα έχτισε και πλούτισε τη συλλογή μου από Mighty Max... ακόμα δεν ξεχνώ τη στιγμή που πήρα εκείνο με το κρανίο (Skull Dungeon)!

Το κατάστημα λειτουργούσε η ίδια η κυρία Μελανίτη, η οποία ερχόταν μέρα παρά μέρα, καθώς διαχειριζόταν και το άλλο τους κατάστημα στο Παγκράτι. Μεταφέρθηκε το 2008 στο Κολωνάκι, μην έχοντας καθόλου παλιό stock... ενώ το παλιό κατάστημα περιμένει ακόμα προς ενοικίαση με εξωφρενική τιμή ζήτησης.

????? (Βάρκιζα)

Άρχισα να ξεχνώ επικίνδυνα... Στην παραλιακή, κοντά στο μεγάλο φούρνο, υπήρχε ένα πολύ όμορφο μεγάλο κατάστημα με είδη δώρων, χαρτικά και φυσικά, παιχνίδια (φιγούρες, όχι games). Ήταν πράγματι πανέμορφο, καθώς έβλεπε στη θάλασσα ενώ είχε φωτεινή και καλοκαιρινή ατμόσφαιρα.

Είχα πάρει από εκεί ολόκληρη τη συλλογή Battle Trolls, Terminator 2 φιγούρες καθώς και πάρα πολλά Ninja Turtles. Το είχαν γυναίκες, δυστυχώς δε θυμάμαι άλλες λεπτομέρειες... πρόσφατα πέρασα και ο χώρος έχει μετατραπεί σε τράπεζες.

Φουράκης (Πατήσια)

Ένας τεράστιος πραγματικά χώρος, σε γωνία στην Αχαρνών νομίζω. Ήταν κυρίως εποχιακό αλλά έφερνε ΠΟΛΥ πράμα! :D

Πέρα από τις αποκριάτικες στολές, θυμάμαι να αγοράζω φιγούρες Ghost Busters, WWF, Power Rangers, Zoids... Επίσης έφερνε πάρα πολλά video games, ουσιαστικά οτιδήποτε εκτός Nintendo. Πολύ SEGA καθώς και κονσόλες της Atari, από εκεί πήρα και το Jaguar μάλιστα.

Είχε μια παράξενη ατμόσφαιρα, δυσκολεύομαι να το χαρακτηρίσω... μου έβγαζε retro ήδη στα 90's... και θυμάμαι πολύ καθαρά να πηγαίνω στο υπόγειο και να εκπλήσσομαι με το πόσο "αρχαία" παιχνίδια είχε: κονσόλες Pong(!), Oddyssey II (!!!) και αμέτρητα 60's και 70's επιτραπέζια και λοιπά παιχνίδια.

Έκλεισε στα τέλη των 90's, έγινε τράπεζα και δεν έχω ιδέα τι έγινε όλο εκείνο το απίστευτο stock...

...

Μπορώ να συνεχίσω για 3-4 ακόμα καταστήματα, αλλά ας αφήσω και κάτι για εσάς! Αν μάλιστα κανείς θυμάται τα παραπάνω, ας μοιραστούμε τις αναμνήσεις μας...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
To μόνο που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στον μυαλό μου είναι το παιχνιδάδικο "ΝΙΚΟΣ" στην Αγίας Σοφίας δίπλα στο Κόκκινο σπίτι (Θεσσαλονίκη). Ότι έψαχνες εκεί θα το έβρισκες σίγουρα
 
Για εμένα ο 7ος όροφος του Mινιόν ήταν ο παράδεισός μου, για πολλά χρόνια.
 
Imgema είπε:
Για εμένα ο 7ος όροφος του Mινιόν ήταν ο παράδεισός μου, για πολλά χρόνια.
7ος ή 5ος ήταν;

Ούτε εγώ μπορώ να ξεχάσω την ποικιλία του φοβερού εκείνου ορόφου τέλος πάντων... Θυμάμαι καθαρά τον χώρο των video games, αριστερά σε πιο μικρό μέρος ήταν τα SEGA (προς το τέλος του ΜΙΝΙΟΝ SEGA μαζί με Sony), ενώ το τεράστιο δωμάτιο ήταν αποκλειστικά γεμάτο με Nintendo και μάλιστα θυμάμαι έναν ακόμα χώρο αποκλειστικά με NES.

Μην πω για τις θεματικές εκθέσεις της Nintendo (DKC)....
 
dr_slump είπε:
αριστερά σε πιο μικρό μέρος ήταν τα SEGA (προς το τέλος του ΜΙΝΙΟΝ SEGA μαζί με Sony), ενώ το τεράστιο δωμάτιο ήταν αποκλειστικά γεμάτο με Nintendo και μάλιστα θυμάμαι έναν ακόμα χώρο αποκλειστικά με NES.
Μην πω για τις θεματικές εκθέσεις της Nintendo (DKC)....
Και μην ξεχνάμε και τους αλλους χώρους στον ίδιο όροφο. Διπλα ακριβώς πχ ήταν το δωμάτιο με τα playmobil και τα Lego. Πηγαινα και εκεί για να χαζεψω τα διοράματα που φτιαχνανε με αυτά. Μεσα στις βιτρίνες εφτιαχναν φαρμες με ζώα, μαχες σε κάστρα ή μεταξυ πειρατών, διαστημικες βασεις κλπ. Πολλά ήταν τόσο ωραια που θα μπορουσαν να μπουν σε διαφημιστικά φυλλάδια.
 
Imgema είπε:
Και μην ξεχνάμε και τους αλλους χώρους στον ίδιο όροφο. Διπλα ακριβώς πχ ήταν το δωμάτιο με τα playmobil και τα Lego. Πηγαινα και εκεί για να χαζεψω τα διοράματα που φτιαχνανε με αυτά. Μεσα στις βιτρίνες εφτιαχναν πόλεις, μαχες σε κάστρα ή μεταξυ πειρατών, διαστημικες βασεις κλπ. Πολλά ήταν τόσο ωραια που θα μπορουσαν να μπουν σε διαφημιστικά φυλλάδια.
Ναι λίγο πριν τα games ήταν αυτό. Μπορώ να πω πως τα θυμάμαι καθαρά... οι υπάλληλοι ήταν πραγματικά αφοσιωμένοι. Θυμάμαι γενικότερα πόσο αγαπούσαν το επάγγελμά τους, ενώ τώρα οι υπάλληλοι του Jumbo δεν ξεχωρίζουν τα Lego από τα Playmobil. :(

Αν θες να δεις παρεμφερείς εικόνες, πήγαινε καμιά φορά στα Hamley's στο Λονδίνο. Έχουν κατασκευές από Lego εξωπραγματικά καλές και γενικότερα απίστευτα toy demos.

Η ειρωνεία είναι πως είχαμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα πριν 20+ χρόνια!!
 
Kambia είπε:
To μόνο που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στον μυαλό μου είναι το παιχνιδάδικο "ΝΙΚΟΣ" στην Αγίας Σοφίας δίπλα στο Κόκκινο σπίτι (Θεσσαλονίκη). Ότι έψαχνες εκεί θα το έβρισκες σίγουρα
Kambia μου ο Νίκος είχε μεταφερθεί για λίγο καιρό στον μικρό πεζόδρομο ακριβώς απο κάτω πρίν κλείσει οριστικά. Επίσης θυμάμαι και ένα παιχνιδάδικο νομίζω στην Τσιμισκή, ονόματι Phantom, σε στύλ Αρώνη και Κου-Κου. Α! Και ένα που μου ήρθε τώρα στο μυαλό αλλα δεν θυμάμαι όνομα, απέναντι απο τα δικαστήρια.
 
Dr slump ησουν γειτονακι βλεπω!

Παγκοσμιο = πορωση! Πρεπει να το εχω μνημονευσει στο Ρετρο Αμπελοκηποι. Απο εκει ψωνιζα μικρος, αποκλειστικα, ολα μου τα παιχνιδια (που ηταν επι τω πλειστω LEGO). Ηταν "φαρμακειο" αλλα ειχε φοβερη ποικιλια. Θυμαμαι να ανεβαινω ανυπομονα την αποτομη ανηφορα (Αρκαδιας) ειτε με λεφτα απο καλαντα ειτε με τη μανα μου για να μας ψωνισει δωρα. Πρεπει να μου εχει μεινει μια αισθηση της μυρωδιας...

Ειχα παραξενευτει που εκλεισε. Στη θεση του μου φαινεται πως εγινε ενα μαγαζι με κουρτινες και υφασματα. Οταν ξαναπερασω απο τη παλια γειτονια θα το τσεκαρω.
 
Wally είπε:
Dr slump ησουν γειτονακι βλεπω!
Παγκοσμιο = πορωση! Πρεπει να το εχω μνημονευσει στο Ρετρο Αμπελοκηποι. Απο εκει ψωνιζα μικρος, αποκλειστικα, ολα μου τα παιχνιδια (που ηταν επι τω πλειστω LEGO). Ηταν "φαρμακειο" αλλα ειχε φοβερη ποικιλια. Θυμαμαι να ανεβαινω ανυπομονα την αποτομη ανηφορα (Αρκαδιας) ειτε με λεφτα απο καλαντα ειτε με τη μανα μου για να μας ψωνισει δωρα. Πρεπει να μου εχει μεινει μια αισθηση της μυρωδιας...

Ειχα παραξενευτει που εκλεισε. Στη θεση του μου φαινεται πως εγινε ενα μαγαζι με κουρτινες και υφασματα. Οταν ξαναπερασω απο τη παλια γειτονια θα το τσεκαρω.
Παγκόσμιο forever!!

Οι ιδιοκτήτες ήταν πολύ μεγάλοι το 93 που έκλεισε, οπότε είτε πήραν σύνταξη, είτε αποδήμησαν. :( (τι να έγινε το stock;!)

Αρκαδίας λοιπόν, πάω για edit! ^^
 
Εγω θυμάμαι τον Καλογερόπουλο, ένα μεγάλο δυόροφο παιχνιδάδικο που ήταν στο στο παράδρομο, στην γέφυρα λίγο πριν την είσοδο για Περιστέρι. Πάνω είχε τα αγορίστικα και κάτω τα κοριτσίστικα! Δίπλα ακριβώς, είχε ενα μαγαζί ΛΗΤΩ τα κλασσικά με τα μωρουδιακά. Είχε κόσμο πολύ πάντα γιατι ήτανε στην έξοδο απο Αθήνα και σχεδόν απέναντι απο το σταθμο του Κηφισσού! Μιλάμε για περίπου 1986 - 1987 το πολύ που με πήγαν εκέι απο τις τελευταίες φορές οι γονείς μου! Ούτε κάν ξέρω πότε έκλεισε! :( Το θυμάται κανείς αλλος αυτό? χεχε #)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Imgema είπε:
Και μην ξεχνάμε και τους αλλους χώρους στον ίδιο όροφο. Διπλα ακριβώς πχ ήταν το δωμάτιο με τα playmobil και τα Lego. Πηγαινα και εκεί για να χαζεψω τα διοράματα που φτιαχνανε με αυτά. Μεσα στις βιτρίνες εφτιαχναν φαρμες με ζώα, μαχες σε κάστρα ή μεταξυ πειρατών, διαστημικες βασεις κλπ. Πολλά ήταν τόσο ωραια που θα μπορουσαν να μπουν σε διαφημιστικά φυλλάδια.

Κι εγώ τα θυμάμαι αυτά με τα playmobil...είχαν τα 2 νεοκλασικά ξεχωριστά,το καθένα μέσα σε γυαλί,και περιστρέφονταν.Επίσης θυμάμαι και το πειρατικό καράβι.Στον 5ο όροφο έχω την εντύπωση ότι ήταν τα playmobil,σίγουρα ήταν στον ίδιο όροφο που είχε τους Action Man & Power Rangers.Στον 4ο είχε τα σχολικά.

Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα,υπήρχαν καταστήματα,που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα,μόνο που έχουν καταργήσει τα παιχνίδια.Πχ το Praktiker στη Νέα Ιωνία παλιά είχε playmobil lyra,και άλλα παιχνίδια,Αι Βασίληδες με μηχανισμό κλπ!
 
Εγω θυμαμαι στου ζωγραφου τον σκλαβο 7 οροφοι παιχνιδια!μια πολυκατοικια δικια του!Sτην παπαγου κοντα στο ηρωων οποιος ξερει απο εκει και τι δεν ειχα παρει απο εκει θυμαμαι χαρακτηριστικα εν ετη 1984 οταν τελειωσα την τρiτη δημοτικου με α με τονο ειχα παρει το πρωτο handheld lcd ηλεκτρονικο ενα tom kai jerry. τωρα εχει αλλαξει χρηση κριμα
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το 'Παγκόσμιο' ήταν στη γωνία Σεβαστουπόλεως και Αρκαδίας.

Από τότε που έκλεισε μέχρι και σήμερα έχουν ανοίξει και κλείσει ένα σωρό καταστήματα...

Καφέ, έπιπλα, είδη προικώς... ό,τι χωράει ο νους σου! Το 'παγκόσμιο' όμως ανυπέρβλητο!

Διάβασα για GI Joe, και Transformers και μου φάνηκαν πολύ-πολύ σύγχρονα ως παιχνίδια, όταν μοιραία τα συγκρίνω με τους 'Σπιρτούληδες' και τις μεταγενέστερες 'Φιλεναδίτσες'...

Διαγωνίως απέναντι ήταν(και εξακολουθεί να είναι) το πρώτο σπίτι των ατέκνων τότε γονιών μου, αγορασμένο γύρω στο '67-'69... Από τότε υπήρχε το 'Παγκόσμιο'.

Από εκεί αγοράζανε τα δώρα της αδελφής μου (εγώ δεν υπήρχα ακόμη...).

Από εκεί μου αγόραζε η θεία και νονά μου τα παιχνίδια μου σε γιορτές και γενέθλια και τις λαμπάδες μου το Πάσχα! Η βόλτα στη γιαγιά (η οποία ΓΝΗΣΙΑ Ελληνίδα αγορομάνα, έμενε δίπλα στο γιοκαρίνι!) ήταν μαγεία καθώς η βόλτα-προσκύνημα-αγορά στο 'Παγκόσμιο' ήταν εκ των ων ουκ άνευ!
 
Ο Γκίκας στην περιοχή του Γουδιού στην γωνία ... ειχε ποικιλία αλλα που να ειχες να τα αγορασεις οσα ήθελες !
 
patousaki είπε:
Διάβασα για GI Joe, και Transformers και μου φάνηκαν πολύ-πολύ σύγχρονα ως παιχνίδια, όταν μοιραία τα συγκρίνω με τους 'Σπιρτούληδες' και τις μεταγενέστερες 'Φιλεναδίτσες'...
Ε, εντάξει, λίγα χρόνια διαφορά είχανε... τα Transformers ήρθαν στην Ελλάδα το 86, ενώ τα G.I. Joe στην 80s μορφή τους το 87.
 
πιτσιρικας θυμαμαι ενα επι της ιερας στο αιγαλεω πολυ μιστερ π...., αλλο ενα στο πεζοδρομο του δασους χαιδαριου
 
και εγω θυμάμαι Αγιου Νικολάου και Κανακάρη στην Πατρα, παλιό παιχνιδάδικο με παιχνίδια ελληνικής κατασκευής!!Ημουν συχνός επισκέπτης.......... Υπήρχαν πολλά τότε καταστήματα παιχνιδιών αλλα αυτο ηταν το αγαπημένο μου....
 
bibi-bo είπε:
Εγω θυμάμαι τον Καλογερόπουλο, ένα μεγάλο δυόροφο παιχνιδάδικο που ήταν στο στο παράδρομο, στην γέφυρα λίγο πριν την είσοδο για Περιστέρι. Πάνω είχε τα αγορίστικα και κάτω τα κοριτσίστικα! Δίπλα ακριβώς, είχε ενα μαγαζί ΛΗΤΩ τα κλασσικά με τα μωρουδιακά. Είχε κόσμο πολύ πάντα γιατι ήτανε στην έξοδο απο Αθήνα και σχεδόν απέναντι απο το σταθμο του Κηφισσού! Μιλάμε για περίπου 1986 - 1987 το πολύ που με πήγαν εκέι απο τις τελευταίες φορές οι γονείς μου! Ούτε κάν ξέρω πότε έκλεισε! :( Το θυμάται κανείς αλλος αυτό? χεχε #)
Ο Καλογερόπουλος πρέπει να υπήρχε και τη 10ετία του 90 διότι απο εκεί μου πήρανε δώρο οι γονείς μου κάποια Χριστούγεννα το Sega Master System 2... Ποιά χρονιά ήταν, θα σε γελάσω...
 
Επισης για την Πατρα το μεγαλυτερο πολυκαταστημα (τυπου Μινιον) αλλα σε μικροτερη κλιμακα, ηταν το πολυκαταστημα Μουστακης οπου εκτος απο παιχνιδια ελληνικης κατασκευης και εισαγωμενα, πωλουσε οικιακα εδη, ρουχα κτλ. Το συνθημα του ηταν '' ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, τα εχει ολα και συμφερει''. Ανηκε νομιζω στον ομιλο Κλαουδατου, και εκλεισε μετα απο πυρκαγια οπου εκδηλωθηκε και καηκε ολοσχερως, τον Ιουλιο του 1998.

Οι κλασσικες ναυλον-τσαντες με την φιρμα το καταστηματος, στο κοκκινο-μαυρο καρω φοντο.

(Για μενα εχουν συναισθηματικη αξια διοτι ηταν η πρωτη εικονα, οπου οταν καποιος συγγενεις σου εφερνε δωρο, ηξερες οτι μεσα υπαρχει καποιο ποιοτικο παιχνιδι)....

Προβολή συνημμένου 39727Προβολή συνημμένου 39728
 
Επισης για την Πατρα το μεγαλυτερο πολυκαταστημα (τυπου Μινιον) αλλα σε μικροτερη κλιμακα, ηταν το πολυκαταστημα Μουστακης οπου εκτος απο παιχνιδια ελληνικης κατασκευης και εισαγωμενα, πωλουσε οικιακα εδη, ρουχα κτλ. Το συνθημα του ηταν '' ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ, τα εχει ολα και συμφερει''. Ανηκε νομιζω στον ομιλο Κλαουδατου, και εκλεισε μετα απο πυρκαγια οπου εκδηλωθηκε και καηκε ολοσχερως, τον Ιουλιο του 1998. 

Οι κλασσικες ναυλον-τσαντες με την φιρμα το καταστηματος, στο κοκκινο-μαυρο καρω φοντο.

(Για μενα εχουν συναισθηματικη αξια διοτι ηταν η πρωτη εικονα, οπου οταν καποιος συγγενεις σου εφερνε δωρο, ηξερες οτι μεσα υπαρχει καποιο ποιοτικο παιχνιδι)....   

attachment.php
attachment.php
 
Πίσω
Μπλουζα