Κερένια Κούκλα (1987 ΕΡΤ2)

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
914
Κερένια Κούκλα (1987)


retrodb:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%9A%CE%B5%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1_%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B1_%281987%29

Αισθηματική σειρά που τελικά προβλήθηκε από την Ετ-2 το 1987. Και λέω τελικά, γιατί η σειρά ήταν στο πρόγραμμα της πάλαι ποτέ ΥΕΝΕΔ από το 1981! Η τότε σειρά βασίστηκε στη διασκευή του έργου του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου, η οποία έγινε από τον Φράνσις Κάραμποτ. Ο Κάραμποτ σκόπευε να φέρει στο στρατιωτικό κανάλι άλλη μία επιτυχία, όπως το "Λούμπεν". Η Μπέτυ Αρβανίτη και ο Βασίλης Μαλούχος θα ήταν οι πρωταγωνιστές. Μάλιστα, ο τελευταίος ήταν και παραγωγός της σειράς. Στη σειρά θα έπαιρνε μέρος και ο Νάσος Κεδράκας, ο οποίος όμως πέθανε στις 26/8/1981. Τα γυρίσματα της σειράς ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 1981 και θα ολοκληρώνονταν τον Οκτώβριο (συνολικά 13 επεισόδια, έγχρωμα). Η σειρά δεν προβλήθηκε τότε. Το 1986 στην ΕΡΤ-2 πια, με πρωταγωνιστή τον Νίκο Βερλέκη, η "Κερένια κούκλα" συζητήθηκε για το χειμερινό πρόγραμμα του σταθμού, αλλά απορρίφθηκε. Το ...αλαλούμ με την σειρά συνεχίζεται, καθώς αποφασίζεται να γυριστεί σε έξι45λεπτα επεισόδια. Τον Ιανουάριο του 1987 αρχίζουν να παραδίδονται από τους παραγωγούς τα πρώτα επεισόδια πολλών σειρών στην ΕΡΤ-2, ανάμεσά τους και η "Κερένια κούκλα". Προβάλλεται επιτέλους για πρώτη φορά στις 13/3/1987 (1ο επεισόδιο).

Κερένια κούκλα του 1987:

Προσθέτω κάποιες πληροφορίες που δεν υπάρχουν στην RETRODB:

Η σειρά χαρακτηρίζεται ως "λαϊκή τραγωδία" και είναι γυρισμένη στα γραφικά στενά της Πλάκας και στο Μετς.

Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ

Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Αγγέλου

Το τελευταίο επεισόδιο προβάλλεται στις 24/4/1987 στις 20:35 και είναι το 6ο.

Προβολή συνημμένου 29949

Στις φωτό η Νόνη Ιωαννίδου και ο Νίκος Βερλέκης.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χε χε χε .... είχα σκοπό να ανοίξω τόπικ για την Κερένια Κούκλα, αλλά .... βλέπω ότι με πρόλαβες Stakovie !!!

Η Κερένια Κούκλα - τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος του Χρηστομάνου - με ... "πέτυχε" την εποχή που ήμουνα μαθητής Λυκείου [ήδη σε άλλα ποστ έχω γράψει για εκπομπές που με "πέτυχαν" όταν ήμουν μαθητής Δημοτικού .... ε, ήρθε η στιγμή να ... μεγαλώσω !!! ] !!! Τη σειρά τη θυμάμαι να προβάλλεται βραδινές ώρες και ... μπορώ να πω ότι δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση [απ' όσο μπορώ να θυμάμαι] !!! Κι όμως ... θυμάμαι μια "κουλτουριάρα" συμμαθήτριά μου, που προετοιμαζόταν να "περάσει" στη Φιλολογία, να μάς λέει "βρε παιδιά, να το βλέπετε αυτό το σήριαλ, πολύ καλό είναι ... " ....

Και τώρα που το ξανασκέφτομαι ... μάλλον δεν είχε άδικο !!! Η αναπαράσταση της "παλιάς εποχής", στην οποία αναφέρεται, αρχές του 20ου αιώνα, ήταν αξιοπρεπέστατη !!! Επίσης, το "στοιχείο" που το έκανε πολύ ενδιαφέρον ήταν αυτό ... του "μεταφυσικού" !!! Ο Βερλέκης υποδυόταν τον Νίκο, που ήταν παντρεμένος με τη Βιργινία, η οποία, όμως, είχε πολύ αδύναμο οργανισμό !!! Γι' αυτό έφεραν στο σπιτικό τους μια νέα και χαριτωμένη κοπέλα, τη Λιόλια για να τους βοηθά !!! Όμως, ο Νίκος έκανε δεσμό με τη Λιόλια και όταν το έμαθε η Βιργινία, που ούτως ή άλλως είχε αδύναμο οργανισμό ... πέθανε από τον καημό της !!!

Κι όμως ... δεν σταματά εδώ η ιστορία ... ίσα, ίσα, τώρα είναι που αρχίζει ... Το φάντασμα της Βιργινίας στοιχείωσε το σπιτικό και ... δεν άφηνε το ζευγάρι Νίκος - Λιόλια να χαρεί τη συμβίωσή του .... Έτσι, το σήριαλ δείχνει, τη στιγμή που ο Νίκος και η Λιόλια ετοιμάζονται για ερωτικές περιπτύξεις .... να ακούγεται από "το πουθενά" η φωνή της Βιργινίας [την οποία δεν βλέπουν] !!! Και ... ακόμη χειρότερα : Η Λιόλια γέννησε ένα παιδί ασθενικό, σαν κερένια κούκλα ... Το παιδί αυτό δεν έζησε πολύ ....

Μια σκηνή που μου έχει μείνει είναι τη φωνή της Βιργινίας να "κατατρέχει" τη Λιόλια στο νεκροταφείο, πάνω από τον τάφο του παιδιού της, και να της λέει : "μου πήρες τον άντρα ... αλλά εγώ θα τον πάρω πίσω, όπως πήρα το παιδί σας" !!! Και η Λιόλια να τρέχει έντρομη μέσα στο νεκροταφείο, για να γλιτώσει από τη φωνή της Βιργινίας !!!!!!!!

Και, πράγματι, η τελευταία σκηνή του τελευταίου επεισοδίου είναι η εξής : Ο Νίκος είναι στα τελευταία του και στο προσκέφαλό του είναι η Λιόλια καταστεναχωρεμένη !!! Και πριν ξεψυχήσει ... βλέπει μπροστά του τη μορφή της Βιργινίας [μάλλον καλούσε τον άντρα της στον Άδη] !!! Έτσι, η τελευταία λέξη του, πριν κλείσει τα μάτια του ήταν : "Βιργινία" !!!! Θυμάμαι, ο μικρότερος αδελφός μου, που βλέπαμε μαζί αυτό το επεισόδιο, επισήμανε : "έτσι, η Βιργινία πήρε από τη Λιόλια και το παιδί και τον άντρα της" !!!

Αν αυτή η ιστορία σάς φαίνεται "τραβηγμένη" .... σκεφθείτε ότι γράφτηκε μεταξύ 1908 και 1911 !!! Οπότε ... μάλλον ήταν πολύ "τολμηρό" αυτό που έκανε τόοοτε ο Χρηστομάνος, σε μία "λαϊκή ιστορία" να "ανακατέψει" και "το μεταφυσικο" ....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προέρχεται από ένα υπέροχο μυθιστόρημα, που καθρεπτίζει ακριβώς αυτό που χαρακτηρίζεται"αθηναϊκό-αστικό" έργο... Όλη η παλιά Αθήνα "ζωγραφίζεται" στις σελίδες του! :)

Τη σειρά δεν την έχω δει, αλλά πιστεύω ότι η Ιωαννίδου ταίριαζε στο ρόλο της εύθραυστης Βιργινίας...

Σώζεται ή όχι; Να ελπίζουμε σε κάποια επανάληψη;
 
Υπεροχη σειρα με πολυ ωραια σκηνικα και πιστη αναπαρασταση της εποχης κατα την οποια διαδραματιζοταν η ιστορια.

Η Νονη Ιωαννιδου ηταν οντως πολυ καλη στο ρολο της και ταιριαζε απολυτα εμφανισιακα με την ασθενικη ηρωιδα. Νομιζω οτι απο αυτον το ρολο εγινε γνωστη στο ευρυτερο κοινο.

Λογικα η σειρα σωζεται γιατι το 1999 προβληθηκε σε επαναληψη, αρα μπορουμε να ελπιζουμε σε μια ακομα.

Και ελπιζω να τη δουμε συντομα και στο Αρχειο της ΕΡΤ.
 
Rinus Cesar είπε:
Αν αυτή η ιστορία σάς φαίνεται "τραβηγμένη" .... σκεφθείτε ότι γράφτηκε μεταξύ 1908 και 1911 !!! Οπότε ... μάλλον ήταν πολύ "τολμηρό" αυτό που έκανε τόοοτε ο Χρηστομάνος, σε μία "λαϊκή ιστορία" να "ανακατέψει" και "το μεταφυσικο" ....
Ίσα - ίσα, η μπελεπόκ ήταν η εποχή που το μεταφυσικό ήταν τρελλά κουλ και τρέντυ ...
 
Την θυμάμαι αυτή την σειρά. Νομίζω πως ήταν η μόνη που κατάφερε να με κάνει να λυπηθώ διαδοχικά και τις δύο διεκδικήτριες της καρδιάς του Νίκου. Όσο ήθελα να γίνει καλά η Βιργινία, τόσο λυπήθηκα τη Λιόλια (νομίζω ότι ήταν και ξαδέλφες) που πήγαινε από τη μια δυστυχία στην άλλη.

Η σκηνή που μου έχει μείνει είναι όταν αρρωσταίνει το νεογέννητο μωρό της Λιόλιας ενώ εκείνη βρίσκεται ή στην εκκλησία ή στο νεκροταφείο (κάπου πάντως που προσπαθεί να "εξευμενίσει" το φάντασμα της Βιργινίας :p ). Επιστρέφει στο σπίτι και η θεία της τής λέει ότι το κοριτσάκι το αεροβάπτισαν. Και η Λιόλια ρωτά έντρομη πως το ονόμασαν.

-Ευτυχία. Για να σας φέρει γούρι.

Η Λιόλια καταρρακώνεται και ψελλίζει.

-Είχα υποσχεθεί στη Βιργινία να της δώσω το όνομά της.

Είχα ανατριχιάσει! Σου γεννιόταν η βεβαιότητα ότι το μωρό πια δεν θα ζήσει. Όπερ και εγένετο ...
 
Κερένια Κούκλα (ΕΤ2 - 1987)

Μια αισθηματική σειρά σε διασκευή του μυθιστορήματος του Κ. Χρηστομάνου σε σενάριο Γιάννη Κανδύλα και σκηνοθεσία Ερμή Βελόπουλου που γυρίστηκε σε 6 επεισόδια των 45 λεπτών και έκανε πρεμιέρα στην ΕΤ2 την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1987. Στην παραγωγή ο Νίκος Βερλέκης.

Έπαιζαν: Νόνη Ιωαννίδου (Βιργινία), Νίκος Βερλέκης (Νίκος Ρώτας), Μαρίνα Ηλιάδη (Λιόλα), Δημήτρης Αρώνης, Γιάννης Βερλής, Γιάννης Κανδήλας, Βασίλης Τσάγκλος

Υπόθεση: Σε μια λαϊκή συνοικία στην Αθήνα το 1910, ο ξυλογλύπτης Νίκος Ρώτας ερωτεύεται και παντρεύεται την όμορφη αλλά ασθενική Βιργινία.Το ζευγάρι εγκαθίσταται στο καινούργιο του σπίτι, αλλά η ασθενική Βιργινία αποβάλλει. Η κλονισμένη της υγεία επιβάλλει παρακολούθηση και φροντίδα και για αυτό προσλαμβάνει την εξαδέλφη της Λιόλα, μια χωριατοπούλα με ροδοκόκκινα μάγουλα που σφύζει από υγεία, για να την προσέχει εκτελώντας καθήκοντα νοσοκόμας και νοικοκυράς.Καθώς η Βιργινία σβήνει αργοπεθαίνοντας μέρα με τη μέρα, η Λιόλα κερδίζει ερωτικά το Νίκο, και μια σχέση γεμάτη πάθος γεννιέται μεταξύ τους.

Σύντομα οι τίτλοι και σκηνές .....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το εργο γραφτηκε το 1908 και η εφημεριδα Πατρις το δημοσιευε σε συνεχειες.

Το 1911 εκδοθηκε σε βιβλιο και την ιδια χρονια πεθανε ο συγγραφεας του, Κωνσταντινος Χρηστομανος.
 
Επειδή έγινε λόγος για την σειρά σε άλλο θέμα, έτυχε να βρω ένα λινκ με ολόκληρο το βιβλίο και το βάζω εδώ, για όποιον ενδιαφέρεται. [edit] παρά την καλή προδιάθεση, το βιβλίο έχει copyrights [/edit]

Είναι πάρα πολύ καλογραμμένο, μόνο για τις εξαιρετικές περιγραφές και παρομοιώσεις του, αξίζει να το διαβάσει κανείς.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγγελίνα, ένα μεγάλο :thanx2: που θα το βρίσκαμε αυτό το βιβλίο!!!
 
Aγγελίνα είπε:
Επειδή έγινε λόγος για την σειρά σε άλλο θέμα, έτυχε να βρω ένα λινκ με ολόκληρο το βιβλίο και το βάζω εδώ, για όποιον ενδιαφέρεται. [edit] παρά την καλή προδιάθεση, το βιβλίο έχει copyrights [/edit]Είναι πάρα πολύ καλογραμμένο, μόνο για τις εξαιρετικές περιγραφές και παρομοιώσεις του, αξίζει να το διαβάσει κανείς.
:cry: :cry: :cry:

Δεν το έκανα επίτηδες!
 
mhmerotategiatipino είπε:
Ντομινό 5/8/1981.
Ντομινό 12/8/1981.

Ντομινό 19/8/1981.
Φίλε μου mhmerotategiatipino, για να μην σου γράφω σε ένα ένα thread ξεχωριστά, να σου πω από εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα τα αποκόμματα με τα νέα από το περιοδικό "Ντομινό" που ανέβασες! :) Είναι όλα πολύ "χορταστικά" και αναφέρονται, όχι μόνο στις σειρές στα threads των οποίων τα ανάρτησες, αλλά σε ένα σωρό νέα από τον κόσμο της Ελληνικής τηλεόρασης εν έτει 1981...!! :)
 
Ναι γι' αυτό και τα έβαλα ολοσέλιδα κι όχι μόνο για το συγκεκριμένο σήριαλ! (άσε που βαριέμαι να ψάχνω ένα ένα τα σήριαλ δω μέσα!) :ρ
 
παιδια υπαρχει κανενα βιντεακι να ξαναθυμηθουμε τη σειρα;
 
Πίσω
Μπλουζα