Κλείνουν οι υπηρεσίες του Pathfinder.gr

arpacolla

RetroActive
Joined
4 Ιουν 2009
Μηνύματα
468
Αντιδράσεις
195
Αρχίζοντας από σήμερα (?) μάλλον, όποιος κάνει σύνδεση σε κάποια από τις "κλασικές" υπηρεσίες του Pathfinder.gr (Pathfinder Classics), θα δει το παρακάτω μήνυμα:

Pathfinder.gr_shutdown_message.png

Οι υπηρεσίες που θα κλείσουν είναι οι εξής:

Avatars, Blogs, Clubs, Counters, Experts, Forums, Guestbooks, Horoscopes, Lexicon, Mail και Me.

Περισσότερες πληροφορίες και για το πως θα μπορέσει κάποιος να πάρει backup των δεδομένων (όπου είναι δυνατό, αν και με λίγη φαντασία όλα γίνονται) θα βρείτε στη σελίδα που έχει ετοιμάσει, όπως φαίνεται, το Pathfinder.gr ειδικά για αυτόν το σκοπό εδώ.

Όποιος λοιπόν έχει τίποτα σημαντικό σε αυτές τις υπηρεσίες ας προσπαθήσει να το διασώσει (έχει 1 μήνα να το κάνει), κυρίως υποθέτω θα είναι τα emails. Ρετρό δεδομένα θα είναι σίγουρα όποιος έχει κάτι, μιας και οι ίδιες οι υπηρεσίες αυτές είχαν να γίνουν update 15 χρόνια και είχαν καταντήσει και οι ίδιες ρετρό πια ^_^

Κρίμα πάντως. Έχω εγώ κάποια προσωπικά emails που ξεκινάνε από το 2002 που θέλω να διασώσω. Είχα και κάποια clubs, υποθέτω θα τα κατεβάσω ολόκληρα.

Κρίμα πάντως, κρίμα, end of (another) era...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Μάλιστα! Από οτι είδα αναπτύχθηκε από το 1997?

1@arpacolla[/USER] Δε γράφεις και δύο αράδες για το πορταλ. Δεν βρίσκει κανείς υλικό στο δίκτυο

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πωπω ειχα ξεχασει και την υπαρξη και το ονομα αυτης της υπηρεσιας. Πραγματικα προκειται για πρωιμα σοσιαλ μιντια πολυ πριν μαθουμε καν την ορολογια. Ειχα ασχοληθει με τα κλαμπς τελειως για την πλακα (Ημουν πχ μελος σε ενα για τον Μπομπ Σφουγγαρακη και τον Ηλια Ψινακη) και ειχα ανοιξει και κατι ακυρα. Τωρα που το σκεφτομαι δεν ειχε να ζηλεψει και πολα απο το σημερινο φεισμπουκ: εικονες, αντααγη μηνυματων, δικτυωση, μεχρι και ενα προγραμματακι για τσατ ειχε βγει. Steampunk καταστασεις :)
 

1@Rakeesh[/USER] Ακριβώς για τους λόγους που ανέφερες και συγκεκριμένα μετά την έλευση του adsl σε τιμές προσιτές την περίοδο 2005-6 και τη μαζική διείσδυση των smartphones από το 2010 και μετά, όλα σάρωθηκαν από τις εφαρμογές τύπου fb εξ ου και το κενό πληροφόρησης για το pathfinder.gr. Θεωρώ ευπρόσδεκτη την αναφορά πληροφορίων από τους χρήστες του ιστορικού πλέον μέσου, καθώς κάλυπτε μια πληθώρα θεμάτων από επιστήμη μέχρι ζώδια...

Δε σας κρύβω οτι έχοντας από την πρώτη μέρα φοιτητικό e-mail account  δε χρειάστηκε να ψάχνω για αυτή την υπηρεσία δεξία αριστερά για αξιόπιστες λύσεις, συν το οτι την περίοδο εκείνη μεσουρανούσε το msn και το irc στις διαδικτυακές επικοινωνίες. 

 
εγω μονο ακουστα το εχω,δεν γνωριζω με τι ειχε να κανει,και γενικα

υπηρχε περιοδος που ηταν σε ανθιση ;και ποια;

και ποσα μελη ειχε στην Ελλαδα; κατα προσεγγισεη
 
To pathfinder.gr εκτός από email account  έδινε από πολύ νωρίς και χώρο περιορισμένο βέβαια (1MB νομίζω) για να ανεβάζεις και να ανταλλάσεις αρχεία  σε εποχές πριν το rapidshare αν θυμάμαι καλά .  
 
Βασικά, το Pathfinder ήταν (γιατί η σημερινή του μορφή καμία σχέση δεν έχει) ένα από αυτά που λέμε portals, ένα website που συγκέντρωνε πολλές παρεμφερείς υπηρεσίες μαζί, στο στυλ των websites του εξωτερικού σαν το Yahoo!, το MSN και άλλα. Είχε και δικό του search engine, μέχρι και δικό του messenger είχε φτάσει να έχει, μάλλον τον μοναδικό ελληνικής προέλευσης.

Δεν είχε σχέση με social media και τέτοια γιατί στην εποχή της ακμής του δεν υπήρχαν αυτά ή ήταν άγνωστα ακόμα.

Να πως έμοιαζε π.χ. το 2004, 2008 κλπ.

Με τα χρόνια δεν εξελίχθηκε, ξέπεσε, έφυγε και η μόδα των portals, και τη σημερινή μορφή του, που είναι απλά αυτοματοποιημένα click-bait news και τίποτα άλλο την απέκτησε πριν λίγα χρόνια όπως φαίνεται.
 
το 2004 μια χαρα ηταν μου φαινεται,δεν ειχα τοτε ενασχοληση με το ιντερνετ αλλα πρεπει ανα ηταν αξιολογο αποτι ειδα
 
Εγώ μόνο το Nissan Pathfinder ξέρω!!! Καλά αστειεύομαι αλλά πραγματικά το είχα ξεχάσει εντελώς ότι υπήρχε και δεν θυμάμαι να το χρησιμοποίησα ποτέ μου.
 
Δεν είχε σχέση με social media και τέτοια γιατί στην εποχή της ακμής του δεν υπήρχαν αυτά ή ήταν άγνωστα ακόμα.
Κι ομως, τα pathfinder clubs ηταν social media αφου γινοσουν μελος σε καποιες σελιδες, ειχες αλμπουμ φωτογρφιων, δικτυωνοσουν με αλλα ατομα κλπ. Οντως ο ορος ειναι προσφατος, αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν υπηρχαν απο παλια, σε αλλη μορφη (πριν γινουν μοδα)
 
Ωχ τώρα είδα το thread και δε πρόλαβα να πάρω τα emails μου από κει !

Είναι πολύ μεγάλο θέμα συζήτησης αλλά πιστεύω ότι το Internet έτσι όπως είναι τώρα, πρέπει να πεθάνει και ένα απλό παράδειγμα του γιατί πρέπει να πεθάνει είναι αυτό που έγινε με το pathfinder. 

Το Internet θα πρέπει να είναι Decentralised με IPFS και όλο τα πάντα archived. Ακόμα και το email, αυτός ο παλιός πλέον τρόπος επικοινωνίας θα πρέπει να κάτσει πάνω σε ένα blockchain.

Bonus: Εξαλίφονται με τη μία όλες οι πηγές spam. 
 
Το Internet θα πρέπει να είναι Decentralised με IPFS και όλο τα πάντα archived. Ακόμα και το email, αυτός ο παλιός πλέον τρόπος επικοινωνίας θα πρέπει να κάτσει πάνω σε ένα blockchain.
Για κάνε το λιγάκι λιανά...
 
To Internet βασίζεται σε πάρα πολλά πρωτόκολλα για να λειτουργήσει έτσι όπως το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. 

Το βασικό που χρησιμοποποιούμε πάνω από το TCP (αναγκαστικά) είναι το HTTP που στην παρούσα μορφή του μεταφέρει δεδομένα από ένα σημείο και μόνο σε ένα άλλο ΜΟΝΟ.

Εσύ χτυπάς τον server του Retromaniax και τα δεδομένα μεταφέρονται από και προς εσάς τους δύο, εσένα και αυτόν τον συγκεκριμένο server. Ακόμα και αν η σελίδα περιλαμβάνει links από τον έξω κόσμο, JQuery από CDN για παράδειγμα πάλι η επικοινωνία είναι συγκεκριμένη.

Αυτό σημαίνει ότι αν γίνει κάτι στο Retromaniax (γκούχου, γκούχου) όπως έγινε πριν 4 μήνες απλά δε μπαίνετε στο Retromaniax. Αν σβηστεί μια φωτογραφία από το Retromaniax, τέλος, αν αλλάξει μια σελίδα μεταφερθεί, εσύ θα πάρεις 404. Τέλος.

Επίσης αν πέσουν πάνω στο Retromaniax καλόπαιδα όπως γίνεται πάρα πολύ συχνά (DDOS) εσύ θα βλέπεις να σέρνεται και ο server δε θα μπορεί να εξυπηρετήσει.

Ένα άλλο τραγικό (το λιγότερο) είναι ότι μεγάλες εταιρίες συγκεντρώνουν το... internet. Σκέψου μόνο ότι το Amazon έχει πάνω από το 30% του traffic τα βράδια λόγω του Netflix. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η συγκέντρωση/έλεγχος σε αυτό τον χώρο μόνο κακό είναι.

Υπάρχουν όμως ήδη τεχνολογίες που θέλουν να τα αλλάξουν όλα αυτά. Η αρχή έγινε με τα blockchains και τις δυνατότητες που αυτά δίνουν. Μέσω αυτών (βλέπε Ethereum) δημουργήθηκαν τεχνολογίες όπως το IPFS με το φοβερό όνομα interplanetary Filesystem που δουλεύει σαν το bittorrent. Η πληροφορία είναι διάσπαρτη σε πολύ μικρά κομμάτια, δεν βρίσκεται σε ένα σημείο, είναι πάρα πολύ γρήγορο γιατί με caching τα δεδομένα έρχονται από τα πιο κοντινά nodes, η πληροφορία δεν χάνεται, και υπάρχει ιστορικότητα. Μπορείς να δεις την  εικόνα όπως ήταν πριν 5 χρόνια για παράδειγμα (αν ήταν στο IPFS πριν 5 χρόνια). Τέλος το spam, τέλος τα fake news όλα έχουν αρχή και τέλος.

Η λύση ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθηνή και πράγματι έτσι είναι. Υπάρχουν τα εξής "μικρά" προβλήματα.

-Δεν υπάρχει περίπτωση οι μεγάλοι να την αφήσουν να τρέξει.  Βασίζεται στο Ethereum και οι τύποι έχουν λεφτά που σημαίνει μπορούν να κάνουν (αν θέλουν) mining, που σημαίνει ότι μπορούν να αλοιώσουν "την αλήθεια".

-Το distributed Storage (filecoin) δεν είναι ακόμα έτοιμο.

-Η μετάβαση θα πρέπει να γίνει ανώδυνα χωρίς ο κόσμος να καταλάβει τίποτα. Άρα οι browsers θα πρέπει να υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια

Και το χειρότερο το άφησα για το τέλος. Ακόμα δεν έχει υποστήριξη για δυναμικές σελίδες (βλέπε βάση δεδομένων). Μιλάμε για στατικό content. Φυσικά είναι θέμα χρόνου, αλλά προς το παρόν σελίδες σαν το Retromaniax δεν μπορούν να πάνε. 

Σκέφτομαι όμως μήπως πάω όλες της φωτογραφίες. Ήδη τρέχω έναν κόμβο με πολύ χώρο, οπότε ίσως αρχίσω να ανεβάζω.
 
Shock = Anorak (Halliday) του RetroManiaX :)  
 

1@Shock[/USER]Πολύ ωραίες οι εξηγήσεις...χαχα. Περιμένω με ανυπομονησία τα αποτελέσματα του πειράματος...

Μια καλοπροαίρετη συμβουλή που ίσως ήδη το έχεις κατά νου. "Παίξε" πρώτα με τις  φώτο που δεν έχουν μεγάλη κίνηση

 
Όλες θα πάνε. Και αυτό είναι εύκολο, πρακτικά είναι μια εντολή. Το ωραίο είναι ότι αν κάτι αλλάξει, λέμε τώρα που δεν συμβαίνει αυτό παίρνεις νέο hash.

Ας πούμε πάλι υποθετικά ότι έχεις ανεβάσει μια φωτογραφία και μετά θέλεις να την επεξεργαστείς και να την ξανασώσεις, πρακτικά αυτό είναι μια άλλη "εγγραφή". Έτσι έχεις και ιστορικότητα.

για όποιον ενδιαφέρεται για το όλο ενχείρημα είχα ξαναμιλήσει σε άλλο thread για το friendup του Γάλλου που έφτιαξε την AMOS, που κι αυτό βασίζεται στο IPFS. Φανταστείτε το IPFS σαν το διάδοχο του HTTP.

Το IPFS σαν τεχνολογία είναι απίστευτη. Μένει να δούμε πως θα βελτιωθεί το Ethereum για να μας προφυλάξει από περίεργες καταστάσεις και πως ο κόσμος θα το βάλει στη ζωή του.

Τώρα είδα ότι ο τελευταίος FF υποστηρίζει κανονικά IPFS!! Θα δοκιμάσω να βάλω ZIM στην RetroDB και να πάρω μια offline εικόνα της και να την ανεβάσω στο Gateway μου. Θα σας πω όταν θα είναι έτοιμο.
 
OK, αναμένουμε τις εξελίξεις...
 
And... rip όλο το website. Φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε γύρω στον Μάιο-Ιούνιο.

Είναι νεκροζώντανο πια. RIP
 
Πίσω
Μπλουζα