Κορεάτικα κινούμενα σχέδια!

Amstrad1981

RetroActive
Joined
26 Απρ 2009
Μηνύματα
432
Αντιδράσεις
86
Οι Ιάπωνες έκαναν την αρχή. Δημιούργησαν στα τέλη της δεκαετίας του 60 κινούμενα σχέδια επιστημονικής φαντασίας, με θέμα τις μάχες τεράστιων ρομπότ εναντίων διάφορων τεράτων ή εξωγήινων πολιτισμών που απειλούσαν τον πλανήτη. Το Mazinger Z ήταν η πρώτη επιτυχημένη σειρά και ακολούθησαν δεκάδες παρόμοιες. Ακόμη και σήμερα οι Ιάπωνες συνεχίζουν τις παλιές τους σειρές, προσαρμόζοντας τις στην σημερινή εποχή και συνεχίζουν τις ιστορίες των ρομπότ τους, έχοντας για βοήθεια την νέα τεχνολογία. Προσωπικά τα συγκεκριμένα κινούμενα ήταν τα πιο αγαπημένα μου! Δεν έχανα τίποτα που να έπεφτε στα χέρια μου και να είχε τεράστια εντυπωσιακά ρομπότ! Αυτό όμως που δεν γνώριζα τότε, ήταν πως κάποιες ταινίες που έβλεπα στην τηλεόραση ή στο βίντεο δεν προερχόταν από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου!

Πρόκειται για τρεις ταινίες.

Protectors of the universe (1983)

Defenders of space (1984)

Raiders of Galaxy (1985)

Ουσιαστικά όσον αφορά τα Protectors of the universe και Raiders of Galaxy, πρόκειται για αντιγραφή του Mazinger Z. To Defenders of space ήταν το μόνο που δε μου άρεσε, αλλά το έβλεπα όποτε το πετύχαινα στην τηλεόραση μόνο και μόνο για τα ρομπότ! Παρά τα γελοία λάθη τους σε κάποιες σκηνές, είναι πολύ εντυπωσιακά και παραμένουν από τις αγαπημένες μου ταινίες κινουμένων σχεδίων των 80ʼs!

Υ.Γ. Όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω παρακαλώ να με συμπληρώσουν! Πρέπει να υπάρχουν κι άλλα κινούμενα σχέδια τα οποία αγνοώ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μόλις ανακάλυψα ακόμη μια παρόμοια ταινία. Το Voltar the invincible του 1976. Από ότι φαίνεται παραείναι αντιγραφή του Mazinger Z!!!

 

 


 
Να προσθέσω πως το Defenders of Space είναι επίσης γνωστό και ως Phoenix King

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τα περισσοτερα παλια κινουμενα σχεδια, ειδικα αυτα με ρομποτς, ειχανε κανονικες αντιγραφες απο αντιστοιχα Ιαπωνικα, καποια μαλιστα ειχαν και ολοιδια cells!

Περι του Voltar (Robot taekwon V) παντως, ειναι εξαιρετικη ταινια. Ειναι γνωστοποιημενα επιρεασμενη απο τον κοσμου του Mazinger σχεδιαστικα, σεναριακα για εμενα και αρκετους αλλους παντως ειναι πολυ καλυτερο. Ακομα ριχνει 1 χρονο παλαιοτητας στο Voltes V και πεντε στο Voltron (Golion).
 
ʽΑλλα παλιά Κορεάτικα

Wandering Kachi: Υπάρχουν διάφορα anime με θέμα το baseball, πολλά από τα οποία είναι Γιαπωνέζικα, αλλά το Kachi είναι το πιο γνωστό στην Ελλάδα


To Κορεάτικο που εννούσα είναι το Defenders of Space
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ευχαριστώ NorthStar για τις πολύτιμες πληροφορίες σου! Μάλλον αυτό το thread σου ανήκει! Τελικά αξίζει να ψάξω κάποια από αυτά τα κινούμενα σχέδια ή μήπως είναι τόσο χάλια όλα; Πάντως αυτό που λες πως στα κορεάτικα ο καθένας μπορούσε να χειριστεί τα τεράστια ρομπότ, αυτό συνέβαινε και στα Ιαπωνικά anime!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να τα ψάξεις οπωσδήποτε ! Μην ξεχνάς ότι όλα είναι θέμα άποψης και οπτικής γωνίας και κάτι που για κάποιον είναι έκτρωμα, για κάποιον άλλον είναι θησαυρός. Αν άκουγα όσα έλεγαν για όρισμένα έργα που κάποιοι θεωρούν σκουπίδια, θα αγνοούσα πολλά που τελικά ανακάλυψα πως μου αρέσουν. Και παρά τα χλευαστικά σχόλια που έκανα για διάφορα Κορεάτικα καρτούν, έχε υπόψιν ότι πολλές φορές είμαι κυνική εκ φύσεως γιατί έχει πλάκα να γράφει κανεις αρνητικές κριτικές και παραδέχομαι ότι και εγώ χαζεύω που και που τα παραπάνω καρτούν στο youtube αν δεν έχω κάτι καλύτερο να κάνω. Πάρά τα δεκάδες ελλατώματα που εγώ προσωπικά βρίσκω σε αυτές, δε λέω πως δεν έχουν το κοινό τους και πως δεν είναι σε κάποιο βαθμό διασκεδαστικές. Μάλιστα, αν κρίνω από τα σχόλια στο youtube, κάποιοι τα θεωρούν από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν γυριστεί ! Το Savior of the Earth μάλλον είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο (κυρίως λόγω της ομοιότητατς του με το Tron). Και ως γνωστόν, τα trash συχνά γίνονται cult !

Και ναι, έχω υπόψιν πως πρώτοι οι Γιαπωνέζοι μας έδειξαν πόσο έυκολα μπορεί ένα πλήθος χαρακτήρων σε ένα καρτούν να χειριστεί επιδέξια ένα διαστημόπλοιο με τη μόνη διαφορά πως στα Κορεάτικα καρτούν βλέπουμε κυρίως παιδιά δημοτικού στις θέσεις του πιλότου (ενώ τουλάχιστον οι οδηγοί στα περισσότερα Γιαπωνέζικα mecha είναι το λιγότερο teenagers).
 
Συμφωνώ NorthStar για αυτό που λες σχετικά με τις ταινίες, πως όλα είναι θέμα άποψης και οπτικής γωνίας. Έψαξα για το Sky Blue/Wonderful Days και σκοπεύω να το δω, αν το βρω βέβαια. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε! Φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον! Αν γνωρίζεις κάτι για νέες κορεάτικες και ιαπωνικές παραγωγές θα ήθελα να με πληροφορήσεις, επειδή μου αρέσουν ιδιαίτερα τα anime που απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, όπως το Ghost in the Shell για παράδειγμα. Εσύ τουλάχιστον ασχολείσαι αρκετά με τα anime. Παρά την κυνικότητα που σε χαρακτηρίζει, παραδέχθηκες πως τα χαζεύεις τουλάχιστον στο youtube! Αυτό θα πει αντικειμενικότητα!

Πάντως κακά τα ψέματα δοκίμασα να δώ το Voltar και δεν τα κατάφερα! Ίσως επειδή μεγάλωσα πια και δεν το είχα δει την εποχή που ήμουν παιδί. Όσα αναφέρω στην αρχή του thread τα είχα δεί αρκετές φορές οπότε πλέον τα βλέπω για την ρετρό παιδική μου ανάμνηση! Άσε βέβαια που είδα κι έπαθα να μάθω ποια είναι επειδή δεν είναι ιαπωνικής αλλά κορεάτικης παραγωγής!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Περι του Joseph Lai που εχει αναφερθει στο θεμα. Ο τυπας ειναι κινεζοαμερικανος επιχειρηματιας, οπου αγορασε τα δικαιωματα απο διαφορες σειρες κυριως Κορεατικες, τους εκανε καποιο μονταζ και μετα τα εβγαλε στις ηνωμενες πολιτειες. Δεν ειναι σχεδιαστης, παραγωγος, ουτε χρηματοδοτησε καποια ταινια η σειρα. Απλα επαιξε εξυπνα στη τοτε χρονικη περιοδο και βγηκε κερδισμενος. Καποιες απο τις κυκλοφοριες του, ειναι Κινεζικες, οπως πχ το πολυ καλο Thunder prince που ειδαμε εδω ως "Ο πριγκηπας των κεραυνων" Ειχα βρει και ειχα αγορασει την κασετα πριν καποια χρονια, και ολοι στους τιτλους τελους ειναι Κινεζοι και οχι Κορεατες, κατι που επιβαιβεωσα λιγα χρονια πριν στο ιντερνετ.

Οι Κορεατες περασανε στα κινουμενα σχεδια 3 φασεις. Τα πρωτα δειλα βηματα, με δουλειες οπως το Voltar, οπου αν και επιρεασμενα απο αντιστοιχα Ιαπωνια ητανε πολυ καλα, κινουμενα σχεδια οπως τα mazinga 3 οπου ειναι αντιγραμμενα σε τρομακτικο επιπεδο, μεχρι και ιδια σχεδια απο τα Ιαπωνικα studios ειχανε οι αθεοφοβοι, και στη συγχρονη εποχη κινουμενα σχεδια οπως το Oseam και το wonderful days οπου ειναι απλα καλυτερα απο τα Ιαπωνικα.

Υποψην, τα περισσοτερα απο τα Κορεατικα σχεδια που ειχαμε δει, αν οχι ολα, ειναι μονταρισμενα οχι μονο σε σκηνες βιας, αλλα και στην αφαιρεση του πατριωτικου Κορεατικου στοιχειου, κατι πολυ εμφανες τοτε στις δουλειες τους!
 
Ευχαριστώ Getta Robo! Ακόμη μερικές χρήσιμες πληροφορίες! Θα ψάξω και για το Oseam.
 
Υποψην, τα περισσοτερα απο τα Κορεατικα σχεδια που ειχαμε δει, αν οχι ολα, ειναι μονταρισμενα οχι μονο σε σκηνες βιας, αλλα και στην αφαιρεση του πατριωτικου Κορεατικου στοιχειου, κατι πολυ εμφανες τοτε στις δουλειες τους!
Eπιπροσθέτως, και το αντικουμουνιστικό στοιχείο στα νοτιοκορεατικα καρτούν είναι φανερό μιας και οι εξωγήινοι εισβολείς συχνά μοιάζουν με στυγνοί, στρατοκρατικοί βορειοκορεάτες κυβερνήτες, από τους οποίους ο εξουσιομανής εξωγήινος αρχι-δικτάτορας έχει ονόματα όπως Nicholas, Andrew και Alfred τα οποία αν υποτίθεται πως θα 'πρεπε να μας παγώσουν το αίμα αποτυχαίνουν παταγωδώς. Π.χ. αυτοί οι πράσινοι τύποι στο Solar Adventure.

http://www.youtube.com/watch?v=f7vJHjg-CJ8

Mέσα σε όλα τʼα άλλα οι εξωγήινοι έχουν γήινα ονόματα. Αναρωτιέμαι αν αυτά ήταν πράγματι τα ονόματα στην αυθεντική Κορεάτικη εκδοχή ή αν τα πρωτοχρησιμοποίησαν στην αγγλική μεταγλώττιση).

Πάντως κακά τα ψέματα δοκίμασα να δώ το Voltar και δεν τα κατάφερα! Ίσως επειδή μεγάλωσα πια και δεν το είχα δει την εποχή που ήμουν παιδί. Όσα αναφέρω στην αρχή του thread τα είχα δεί αρκετές φορές οπότε πλέον τα βλέπω για την ρετρό παιδική μου ανάμνηση!
Κατανοητό το συναίσθημα γιατί και εγώ έχω ιδιαίτερη προτίμιση στα καρτούν που είχα δει έστω και μια φορά μικρή και παρά τα όσα ελλατώματα βρίσκω τώρα σε αυτά έχοντας υπόψιν ότι τα γούστα μου σε κινούμενα σχέδια άλλαξαν με τα χρόνια, συνεχίζω να τα βλέπω που και που γιατί μου θυμίζουν παλιότερους καιρούς. Από όσα καρτούν ανέφερα προηγουμένως σε αυτό το thread, τα μόνα που είχα δει μικρή ήταν το Thunder Prince και τα δύο Starland Trio/Space Three Musketeers. Τα καρτούν τύπου mecha με ρομπότ και μικρή όταν ήμουν πολλές φορές τα απέφευγα γιατί δεν ήταν του γούστου μου και τα θεωρούσα τότε αγορίστικα ενώ τη σήμερον ημέραν τα βλέπω λόγω νοσταλγίας για τις δεξαετίες του 80/90. Το Thunder Prince, μιας και το είχα δει μερικές φορές μικρή, ακόμα και τώρα μπορώ να το δω για συναισθηματικούς λόγους. Αλλά είναι από αυτές τις ταινίες που ενώ μπορούσα να παρακολουθήσω τότε, τη σήμερον ημεραν, ας πούμε πως το βλέπω με άλλο μάτι και παρακολουθώντας κάποιες σκηνές αναρωτιέμαι τι στο καλό του έβρικα (όπως αναρωτιέμαι πως γίνεται και μικρή μου άρεζε να τρώω δρακουλίνια και άλλα γαριδάκια ενώ στις μέρες μας δε θα μπορούσα να αδειάσω ούτε το μισό σακουλάκι). Υπόψιν πως ακόμα και παλιότερα μπορεί μεν να διασκέδαζα να το βλέπω που και που αλλά ουδέποτε ήταν από τα αγαπημένα μου anime, κυρίως λόγω της γραφικής βίας σε ορισμένα σημεία που δεν ταίριαζε με το καρτουνίστικο στυλ της ταινίας. Π.χ. στις σκηνές που η μαϊμού καταξεσκίζει τα μάτια του φιδιού και τρέχουν από δω κι από κει τα οφθαλμικά του υγρά μου ερχόταν ανατριχίλα (ακόμα και τώρα).Σε αντίθεση με τα διάφορα ξενόγλωσσα σχόλια που κυκλοφορούνε για την ταινία στο παγκόσμιο διαδύκτιο, δεν τη θεωρώ από τα χειρότερα anime που έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα αλλά σε κλίμακα 5 αστέρων άντε να του δώσω το πολύ τρία. Σίγουρα βγάζει κανείς περισσότερο νόημα από την πλοκή του από ό,τι συμβαίνει με πολλά από τα επιστημονικής φαντασίας anime και είναι καλούτσικο για τους λάτρεις ταινιών με πολεμικές τέχνες αλλά το animation είναι έτσι κι έτσι και το ίδιο ισχύει για τους διαλόγους. Αλλά τουλάχιστον είναι υποφερτοί, κάτι που δεν μπορεί να πει κανείς για τις ατάκες του Captain of Cosmos όπως φαίνεται από το βιντεο σε πρόηγούμενο μήνυμα παραπάνω, καθώς και για το αμερικάνικο voice-acting και στα δυο . Ευτυχώς που η ελληνική μεταγλώττιση του Thunder Prince είναι καλύτερη από την αγγλική η οποία δοκιμάζει την υπομονή των θεατών.

Αν γνωρίζεις κάτι για νέες κορεάτικες και ιαπωνικές παραγωγές θα ήθελα να με πληροφορήσεις, επειδή μου αρέσουν ιδιαίτερα τα anime που απευθύνονται σε ενήλικο κοινό,
Expert σε θέματα anime δε θα μπορούσα να πω πως είμαι μιας και γνωρίζω πολύ περισσότερα για αμερικάνικα καρτούν (κυρίως Ντίσνευ της οποίας πάντα ήμουν fan) παρά για anime. Τα περισσότερα που μου αρέσουν είναι αυτά που γυρίστηκαν τη δεκαετία του 80 ή του 70. Και υπάρχουν πολλά δημοφιλή anime που δεν μου αρέσει να παρακολουθω, κυρίως αυτά που δείχνουν χαρακτήρες να στέκoνται σχέδον για ολόκληρα επεισόδια ο ένας απέναντι από τον άλλον και να εξαπολύουν μεταξύ τους κεραυνούς, μπάλες ενέργειας κτλ (π.χ. Dragonball Z). Προτού αρχίσουν να πέφτουν οι λεμονόκουπες δε λέω πως δεν είναι καλοφτιαγμένα καρτούν, απλώς δεν ειναι του δικού μου γούστου. Από τη δεκαετία του 90, ελάχιστα μου αρέσουν και αυτά περιλαμβάνουν ενδιαφέρουσες Ιαπωνέζικες ταινίες όπως το Perfect Blue (1998 ) και το Millenium Actress (2001) .

Δεν είμαι ιδιαίτερη fan των έργων του Miyazaki αλλά οι ταινίες Princess Mononoke και Spirited Away είναι must see αν δεν τις έχεις δει.

Καποιες απο τις κυκλοφοριες του, ειναι Κινεζικες, οπως πχ το πολυ καλο Thunder prince που ειδαμε εδω ως "Ο πριγκηπας των κεραυνων" Ειχα βρει και ειχα αγορασει την κασετα πριν καποια χρονια, και ολοι στους τιτλους τελους ειναι Κινεζοι και οχι Κορεατες, κατι που επιβαιβεωσα λιγα χρονια πριν στο ιντερνετ.
Περίεργο να είναι το Thunder Prince κινέζικο και όχι κορεάτικο μιας και έχω δει στο internet αρκετές αναφορές και σχόλια πάνω σε αυτό που το χαρακτήριζαν Κορεάτικο καρτούν και επιπλέον το animation και ο σχεδιασμός και οι εκφράσεις των χαρακτήρων μοιάζουν με άλλα Κορεάτικα καρτούν. Σε κάποια μάλιστα κριτική έλεγαν πως είναι φταγμένο από Κορεάτες και Αμερικάνους. Φυσικά στο πίσω μέρος του βίντεο αναφέρεται το Χονγκ Κονγκ αλλά το ίδιο συμβαίνει και στα εξώφυλλα όλων των Κορεάτικων ταινιών των οποίων τη διανομή έκανε η εταιρία IFD του Joseph Lai, που βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, και κυκλοφόρησαν αργότερα σε DVD από την Digiview Entertainment. Τα παρακάτω είναι τα πισω μέρη των εξώφυλλων των DVD και κάτω κάτω πάντα φαίνεται το Hong Kong αλλά πουθένα η Νότια Κορέα.

Defenders of Space

http://www.ifdfilms.com/PRESSBKS/d03_prsbk_ee.pdf

Protectors of the Universe

http://www.ifdfilms.com/PRESSBKS/p08_prsbk_ee.pdf

Space Thunder Kids

http://www.ifdfilms.com/PRESSBKS/s15_prsbk_ee.pdf

Raiders of the Galaxy

http://www.ifdfilms.com/PRESSBKS/r04_prsbk_ee.pdf

Thunder Prince

http://www.ifdfilms.com/PRESSBKS/t06_prsbk_ee.pdf

Επομένως υπέθεσα πως το Χονγκ Κονγκ αναγράφεται ως τόπος προέλευσης λόγω της διανομής από τον Joseph Lai (ο οποίος για κάποιο λόγο αναφέρεται ως παραγωγός στα credits των anime ταινιών για των οποίων την διανομή είναι υπέυθυνος) . Μερικές φορές σε ιστιοσελίδες γράφουν Χονγκ Κονγκ και ΗΠΑ και πράγματι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς με όλα αυτά τα αγγλικά ονόματα στα credits π.χ. (Director: Lenny Washington, screenplay: Benjamin Lloyd) πως πρόκειται για anime. Διέκρινα και κάποια κινέζικα επίθετα αλλά αυτά είναι επίθετα που ανήκουν τόσο σε Κινέζους όσο και σε Κορεάτες και Ιαπωνέζους (τρέχα γύρευε δηλαδή).

Από την άλλη μεριά όμως ίσως να αποκαλούν το Thunder Prince Κορεάτικο λόγω λανθασμένης γενίκευσης επειδή τα πιο πολλά καρτούν με το όνομα του Joseph Lai πάνω τους είναι Κορεάτικα (με εξάιρεση ένα που λέγεται Beauty and the Warrior το οποίο φαίνεται να είναι από Ινδονησία). Σε μία αναφορά στο Thunder Prince κάποιος έγραψε πως είναι κιʼ αυτό από Ινδονησία αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά αλλού. Κάτω από αυτές της συνθήκες, μπορεί να είναι τελικά Κινέζικο και όχι κορεάτικο το Thunder Prince.

Να και 1-2 ακόμα ταινίες αμφίβολης προέλευσης (λέω αμφίβολης γιατί, όπως το Thunder Prince οπωσδήποτε δεν είναι Ιαπωνέζικες αλλά μπορεί να είναι από Κορέα ή Κινα και οι λιγοστές πληροφορίες για αυτά στο Internet δεν το ξεκαθαρίζουν αν και πιο πιθανόν να είναι Κορεάτικα).

Τhe Cosmos Conqueror

http://www.ifdfilms.com/PRESSBKS/c10_prsbk_ee.pdf

Wonder of Frontier

http://www.ifdfilms.com/PRESSBKS/w11_prsbk_ee.pdf
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Βρηκα μερικα ακομα, με καποιες πληροφοριες

Αντιγραφες gatchaman:

img_6_6325_16.jpg
img_6_6325_41.jpg
xirupark_3.jpg


Αντιγραφη Grendizer οπου εχει και τα ιδια cells απο την Toei!

img_6_6325_43.jpg


Τα δυο κλασσικα Mazinga.

img_6_6325_86.jpg
img_6_6325_58.jpg


Περι του Thunder prince, εχει ξεκαθαρα Κινεζικο υποβαθρο ως ταινια, καθως και τα περισσοτερα ονομα ειναι Κινεζικα. Οχι πως εχει ιδιαιτερα μεγαλο ρολο εδω, μιας και οι αμερικανοι, εως και αρχες/μεση του 90 περιπου, αλλαζανε ολα τα ονοματα με τα δικα τους. Τρανταχτο παραδειγμα, η σφαγη της harmony gold μεταξυ παρα πολλων αλλων.
 
δεν γνώριζα για αυτής της προελεύσεως τα κινούμενα σχέδια...

Ενδιαφέρον θέμα!
 
Υπάρχει μια περίπτωση εκτος απο αυτά που δείξατε να έχω το βασιλιά φοίνηκα, ενα ρομπότ πυροσβεστικό που για να το ενεργοποιούσαν οι ήρωες της ταινίας έπρεπε να βρούν ένα μεταγιόν που ήταν το κλειδί του.
 
Πίσω
Μπλουζα