Κουίζ: Η (ελληνική και παγκόσμια) ιστορία στο ελληνικό τραγούδι

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
917
Μερικές φορές μαθαίνουμε , θυμόμαστε ή και βρίσκουμε ιστορικά γεγονότα (σε αναφορές, τίτλους κλπ.) μέσα σε τραγούδια. Ένα κουίζ λοιπόν για την ιστορία μέσα στα τραγούδια:

1. Σε ποιο ελληνικό τραγούδι (και ποιος το ερμηνεύει) της ποπ ακούμε ολόκληρη την ιστορία της Κυρα-Φροσύνης και του Αλή Πασά;

2. Σε ποιο τραγούδι υπάρχει αναφορά στη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών του 1934;

3. Ονομάστε ένα τραγούδι που αναφέρει την λέξη "ναπάλμ" (λέξη που παραπέμπει στο Βιετνάμ, αν και το τραγούδι αναφέρεται σε άλλο γεγονός)

4. Ποιος καλλιτέχνης έχει τραγούδι που αναφέρεται στο Κυπριακό;

5. Σε ποιο ελληνικό τραγούδι των 1980ς αρχίζει το πρώτο κουπλέ με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ιστορίας;

6. Είναι αληθινό το γεγονός στο οποίο αναφέρεται το τραγούδι "Το Βαπόρι από την Περσία;"
 
4. Εννοείς ειδικά, θεματικά στο Κυπριακό με ονόματα και καταστάσεις? Γτ αφιερωματικά στην Κύπρο και τον αγώνα της έχουν βγει πάμπολλα, όπως ο "Άη Λαός" με τη Μπέλλου, των "Αθανάτων" και άλλα. Αν εννοείς κάτι ακόμα πιο συγκεκριμένο, τότε το πράγμα αλλάζει!
 
Μπράβο σε όλα τα κορίτσια! Για τις ναπάλμ είχα άλλο τραγούδι στο νου μου (να που τα ανακαλύψαμε). Για το 4, όντως την "Πράσινη Γραμμή" είχα στο μυαλό μου.
 
1. Λίμνη (Μιχάλης Ρακιντζής)

6. Αληθινό γεγονός. Όντως πιάστηκε στην Κορινθία ... με 11 τόνους μυρωδάτο ....μεγάλη ιστορία ... μπλέχτηκαν και τα λιμεναρχεία ...

Μπράβο stakovios (αναμένουμε και συνέχεια)
 
3. Μαρίζα Κωχ «Παναγιά μου, Παναγιά μου», για το Κυπριακό κι αυτό.
 
2. Σε ποιο τραγούδι υπάρχει αναφορά στη Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών του 1934;

Μένει μόνο αυτή η ερώτηση να απαντηθεί.

Θα το πάρει το ποτάμι για τις ναπάλμ: εκτός από τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τις αναφέρει και η Μαρίζα Κοχ στο "Παναγιά μου, Παναγιά μου" (1976) στην Eurovision, αν και αναφέρεται στην Κύπρο.

Δημήτρη, για 4 λεπτά δεν πρόλαβα το προηγούμενο μήνυμά σου. Μπράβο και σε σένα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
6. Στις 7/1/1977, οι ελληνικές διωκτικές αρχές ανακαλύπτουν σε πλοίο που περνά τη διώρυγα της Κορίνθου 11 τόνους κατεργασμένο χασίς-τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει ποτέ κατασχεθεί στα παγκόσμια χρονικά.
 
caprice είπε:
Μπράβo, Caprice! Αρετάρα, να είσαι καλά για τις πληροφορίες. Για να λέει το τραγούδι "από την Περσία" προφανώς το πλοίο ήταν από το Ιράν!
 
Το πλοίο λεγόταν "Γκλόρια" ή τουλάχιστον φερόταν να λέγεται έτσι, ήταν υπό Κυπριακή σημαία, ξεκίνησε από λιμάνι του Λιβάνου με προορισμό είτε την Ιταλία είτε λιμάνι της Βόρειας Ευρώπης. Λόγω των πνευματικών δικαιωμάτων δεν επιτρέπεται να δημοσιευτεί σχετική φωτογραφία, είναι όμως (νόμιμα) προσβάσιμη η σχετική σελίδα εδώ.
 
Πίσω
Μπλουζα