Κόκομπιλ.

Valtasar

RetroWannaBe
Joined
21 Ιουλ 2006
Μηνύματα
75
Αντιδράσεις
16
Κυκλοφόρησε σε 10 τεύχη (από Ιούλιο 1974 έως Απρίλιο 1975) από τις εκδόσεις ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ και είναι ένα από τα σπάνια κόμικς στην Ελλάδα.

Δημιουργός ο Τζιάκομο Γιακοβίτι, Ιταλός ζωγράφος που έμενε στην Αμερική.

Υπέροχο και εξτρεμιστικό σχέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες. Ενα από τα πιό περίεργα κόμικς που έχω διαβάσει (κάλτσες και λουκάνικα που μιλάνε κ.λ.π.)

Αν ποτέ τύχετε κάποιο τεύχος, σίγουρα θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
"Τι είναι αυτό; Ένας βουτηρομένος κινέζος... Δεν μου αρέσουν οι βουτηρουμένοι κινέζοι...." ατάκα του Κοκομπιλ στο τεύχος (4?) νομίζω με τον τίτλο Ζορό εναντίον Ζορό. Το μοναδικό που διασώζω από το 1974. Του αδελφού μου. Είναι ένα χρόμο μεγαλύτερο από εμένα...
 
ΚΟΚΟΜΠΙΛ! Ενα..."άτυχο" κόμικ!

Καλημέρα αδέλφια...ρετρομανιακοί!

...και το σημερινό μου σχόλιο, αφορά ΜΟΝΟ αυτούς που με συντροφεύουν στα χρόνια, δηλαδή τους σαρανταφεύγα!

Οσοι λοιπόν, είστε στα δικά μου χρονομονοπάτια, (απο 1966 και μετά) έ, δε μπορεί, όλο και κάτι θα θυμάστε ή θα ξέρετε περισσότερα, για ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ κόμικ της δεκαετίας του 70, που...ατύχησε στην Ελλάδα, αλλά τα τεύχη του έγιναν συλλεκτικά μοναδικής αξίας!

Ο λόγος για τον φανταστικό ΚΟΚΟΜΠΙΛ!(Τί πάω και θυμάμαι ώρες ώρες!)

Για όσους λοιπόν δεν τον ξέρουν ή για όσους τον γνώρισαν, αλλά λόγω εποχής και ηλικίας, δεν τους ενθουσίασε, για την ακρίβεια τους "ξένισε", σ αυτούς περισσότερο απευθύνεται το σχόλιό μου!

Υπάρχουν πράγματα που ή σε ενθουσιάζουν και σε κερδίζουν με τη "μία" ή τα απορρίπτεις με τη "μία". Πράγματα που έχουν φανατικούς θαυμαστές ή φανατικά αδιάφορους προς αυτά. Ενα λοιπόν απ αυτά είναι και το κόμικ ΚΟΚΟΜΠΙΛ. Μια σουρεαλιστική παρωδία γουέστερν, που δεν αφήνει τίποτε όρθιο! Και πάνω απ όλα, ένα κόμικ που φέρει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή μιας κουλτούρας, που ο αμερικάνικος κόσμος του ρηχού και εμπορικού, δεν μπορεί ούτε κατά διάνoια να φτάσει.

Γιατί μή ξεχνάμε, απο αυτή τη λεγόμενη "γηραιά ήπειρο", ξεκίνησαν όλα. Καί τα καλά καί τα άσχημα.

68452450.jpg


Πώς τον ... γνώρισα!

Στη δική μου ζωή, ο ΚΟΚΟΜΠΙΛ μπήκε ένα ζεστό βράδυ του Ιούλη, καρδιά καλοκαιρού, του 74, λίγες μέρες πρίν τα μεγάλα γεγονότα. Εβλεπα τηλεόραση και ξαφνικά σκάει μύτη μια διαφήμιση για περιοδικό με ήρωα έναν καουμπόυ σε στύλ Λούκυ Λούκ (τουλάχιστον έτσι νόμιζα εγώ). Καμμία σχέση βέβαια! Η διαφήμιση μας πληροφόρησε οτι θα κυκλοφορήσει στις 13 του μήνα. Ε, έφαγα τα αυτιά της κακομοίρας της μάνας μου να μου υποσχεθεί οτι θα μου το πάρει! Ηταν βλέπεις και το θέμα της τσουχτερής τιμής! 25 δρχ το τεύχος, τη στιγμή που ο Λούκυ Λούκ είχε 10, ενώ το Μίκυ Μάους είχε 7δρχ. Μπελάς! Τέλος πάντων, μου το πήρε και γλυτωσε τη γκρίνια μου! Με το που το είδα και το διάβασα, ένοιωσα περίεργα. Δεν είχε καμμιά σχέση με τον Λούκυ Λούκ, τον αγαπημένο μου. Εδώ οι σφαίρες έβρισκαν στόχο, ο ήρωας σκότωνε κανονικά, ιστορίες τρελλές, που δεν έστεκαν με τίποτε, σαλάμια και μολύβια φύτρωναν στο δρόμο, ψάρια που πέταγαν, οι ήρωες κάπως χοντροκομμένοι, όλα αυτά μ έκαναν να νοιώσω πως ένα τέτοιο ανάγνωσμα μάλλον δε μου ταίριαζε!

Αργότερα, πολύ αργότερα, έμαθα πως τα ίδια συναισθήματα ένοιωσαν και χιλιάδες άλλα παιδιά της ηλικίας μου! Αυτά, με την πρώτη επαφή. Ομως, σιγά-σιγά, όσο το διάβαζα και το ξαναδιάβαζα, τα συναισθήματα άλλαζαν! Χωρίς να ξέρω ακριβώς το γιατί, άρχισα να το βρίσκω τελείως αστείο! Θές το ανατρεπτικό του χιούμορ, θες τα περίεργα σκίτσα και η εικονογράφηση, μου φαινόταν τόσο παράξενα και τόσο αστεία, που τελικά πείστηκα οτι ήταν κάτι τελείως διαφορετικό, με την καλή έννοια, απ τον Λούκυ Λούκ, και πως άξιζε τη προσοχή μου! Και βήμα βήμα, τεύχος με τεύχος, διαπίστωσα πλέον οτι είμαι...φανατικός θαυμαστής!

Μη ξεχνάμε οτι ήμουν μόλις 9 χρονών τότε, ένα παιδάκι που είχε γαλουχηθεί με άλλου είδους, πιο straight κόμικ κι ο ΚΟΚΟΜΠΙΛ, ακριβώς επειδή ήταν τελείως διαφορετικό πράγμα, μου προξένησε στην αρχή αισθημα "χαλασμένου φαγητού στο στομάχι". Το πόσο άδικο φυσικά είχα, το είδα στη συνέχεια.

64912564.jpg


Η δημιουργία του Κόκομπίλ

Ο ΚΟΚΟΜΠΙΛ, είναι δημιούργημα του μεγάλου Ιταλού γελοιογράφου και κομίστα Μπενίτο Γιακοβίτι, σε μια παρωδία των ηρώων της άγριας Δύσης σε πραγματικά σουρεαλιστικά επίπεδα! Η πρώτη του εμφάνιση έγινε τον Φεβρουάριο του 1957 στο νεανικό ένθετο Giorno dei Ragazzi της εβδομαδιαίας ιταλικής εφημερίδας Il Giorno. Το 1968 πέρασε στην Corriere dei Piccoli το 1968 και από εκεί, ελευθερώθηκε σεναριακά αλλά και πήρε τον σουρεαλιστικό αέρα που τον έκανε γνωστό.

Ο Σουρεαλισμός και οι συμβολισμοί του

Σαλάμια και μολύβια που φύτρωναν εκτός απο κάκτους, δόντια που χύνονταν μετά απο γροθιά, φίδια, με εμφάνιση γυμνοσάλιαγκα, που φορούσαν καπέλα, ιπτάμενα ψάρια με έκφραση της απορίας για ποιό λόγο πετούσαν αντι να κολυμπούν, τραίνα που κυκλοφορούσαν δεμένα πάνω σε ενα κομμάτι σιδηρογραμμών (τεύχος 3, "Το τραίνο-Φάντασμα"), κακοποιοί που γράφονταν παροιμίες πάνω στο τελείωμα του σακκακιού τους (Σβαμπ Καπαλόντζα, τεύχος 2 "Ο Παροιμίας"), τύποι που έπαιρναν το μπάνιο τους έξω απ το σαλούν (τεύχος 4), είναι λίγα μόνο απ τα...σουρεαλιστικά ευφυήματα του Γιακοβίτι, θέλοντας έτσι να δώσει μια εικόνα τελείως underground για έναν κόσμο παντελώς άναρχο, με κύριο στοιχείο τη βία, το έγκλημα, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τον τυχοδιωκτισμό αλλά και τον διαρκή αγώνα για επιβιώση.

Η βία η οποία υπάρχει σε όλες τις ιστορίες, είναι τελικά μια γελοιογραφική απεικόνιση με όλη τη σημασία της φράσης, οι κακοποιοί σκοτώνονται κάτω απο τρελλές καταστάσεις, το σενάριο αναπτύσσεται με γρήγορους και ανατρεπτικούς ρυθμούς και η μία απιθανότητα (το μονοπάτι που κόβεται ξαφνικά, το μυστήριο του τραίνου φαντάσματος λύνεται όταν ο ήρωας ανακαλύπτει οτι...κινείται πάνω σε μια...δεμένη σιδηροτροχιά) διαδέχεται την άλλη! Ο Γιακοβίτι, ανελέητος στο χιούμορ του, δεν άφήνει τίποτε όρθιο μέσα σ αυτό το ... χάος! Ο ήρωάς του, κομμάτι κι αυτός αυτού του γελοίου κόσμου, προσπαθεί, μέσα σ εναν κόσμο γύρω του αδιάφορο και χαμένο, να γιατρέψει την αρρώστεια του εγκλήματος βάζοντας πάνω απ όλα τη δική του - μέχρι βλακείας - εντιμότητα απέναντι στην ανελέητη και μισάνθρωπη τυχοδιωκτική μανία των κακοποιών. Και τελικά τα καταφέρνει, οχι μόνο να διακωμωδήσει μέχρι τελικής πτώσης αυτόν τον κόσμο, αλλά και να "αναγκάσει" τον αναγνώστη να ... διαλογιστεί πάνω στη ματαιότητα των αγρίων ενστίκτων του ανθρώπου που τελικά τον οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.

Η πορεία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το περιοδικό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις Ο.Ε. του Στ. Ανεμοδουρά, από τον Ιούλιο του 1974 έως τον Απρίλιο του 1975, κατόπιν αδείας του Eurostudio, Milano. Κυκλοφόρησαν μόνο δέκα τεύχη καθώς «θεωρήθηκε τόσο "πρωτοποριακό" για την εποχή του που μυθολογήθηκε ότι αυτό σταμάτησε την έκδοση, δηλαδή, επειδή το αναγνωστικό κοινό δεν είχε φτάσει σε επίπεδα "μύησης" στα κόμικς τόσο... υψηλά!»

Το συμβόλαιο όμως δείχνει να ήταν για 10 μόνο τέυχη. Το ίδιο συνέβει και σε άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, όπου εκεί υπάρχει και το μεγαλύτερο φαν κλάμπ του ΚΟΚΟΜΠΙΛ. Υπάρχει και επίσημη ιστοσελίδα του κλάμπ.

Αρκετοί έλεγαν οτι ο Ανεμοδουράς έκανε πολύ μεγάλο τόλμημα με το επιχείρημά του να φέρει ένα τόσο "προχωρημένο' κόμικ στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι άλλη φυσικά. Τότε, στην Ελλάδα του '60 και του '70, 3 ή 4 ήταν οι εταιρείες της "πιάτσας" των κόμικ. Η Τερζόπουλος (Μίκυ Μάους), οι Αφοί Στρατίκη (Λούκυ Λούκ, Μικρός Σερίφης), η Γενικαί Εκδοτικαί Επιχειρήσεις του Ανεμοδουρά (Μπλέκ, Ζαγκόρ, Ομπραξ κλπ) και η Καμπανάς-Ελλάς όπου είχε αρχίσει να εκδίδει τα κόμιξ της Μarvel Comics Group. Αυτές έπαιζαν στο χώρο και "κονταροχτυπιόντουσαν" για την επιτυχία. Ο Ανεμοδουράς λοιπόν, για να "πολεμήσει" την τεράστια επιτυχία του Λούκυ Λούκ, φέρνει στην Ελλάδα τον ΚΟΚΟΜΠΙΛ, χωρίς όμως να ξέρει .. το τί ακριβώς φέρνει! Επειδή συνεργαζόνταν αποκλειστικά με Ιταλικές φίρμες (τα περιοδικά Μπλέκ, Ζαγκόρ, Ομπραξ ήταν ιδιοκτησίας Sartoris, Sinchetto και Guzzon του Eurostudio, Milano), φέρνει και αυτό το κόμικ, με το ακριβό κόστος, σαν αντίποδα στον ήρωα των Goscinny και Μοrris. Δεν τα κατάφερε όμως γιατί είχε σαν αντίπαλο όχι τη σθεναρή εταιρεία των Στρατίκηδων, αλλά τη μαζική κουλτούρα της δεκαετίας 60 και 70 στα κόμικς όπου οι ήρωες ήταν πιό προσιτοί, πιο ανθρώπινοι, πιό επιφανειακοί, πιο..ευκολοχώνευτοι. Ο ΚΟΚΟΜΠΙΛ, κάθε άλλο παρά τέτοιος ήταν!

Το παιδικό κοινό δεν τον υποδέχτηκε με τον ... απαιτούμενο ενθουσιασμό και σύν τοις άλλοις, η ακριβή του τιμή, τον υπονόμευε κάθετα εκ των έσω. Λίγα παιδιά είχαν την τύχη να έχουν ευκατάστατους μπαμπάδες που θα μπορούσαν να διαθέσουν το 25δραχμο κι ακόμη πιο λίγα φυσικά, αυτά που είχαν την "παιδεία" για να μπορέσουν να τον δεχτούν σαν ήρωα!

Σαν συμπέρασμα, ο ΚΟΚΟΜΠΙΛ ... απέτυχε στην Ελλάδα λόγω της ... αξίας του σαν κόμικ. Λανσαρίστηκε σαν κόμικ πλατιάς, μαζικής κουλτούρας κι αυτός ήταν ο λόγος απο μόνος του, που τον υπονόμευσε. Η αξία του ΚΟΚΟΜΠΙΛ ήταν περισσότερο εικαστική παρά αφηγηματική και σαν τέτοια, δεν θα μπορούσε, σ' εκείνη την εποχή που εκδόθηκε, να επιβιώσει. Τώρα θα μου πείτε, γιατί δεν επανεκδόθηκε, αφού εκ των υστέρων το κοινό αντελήφθη την αξία του. Εγώ πιστεύω οτι ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτόν τον λόγο δεν επανεκδόθηκε. Για να αποκτήσει ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ σαν ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ πλέον δημιούργημα. Και τα κατάφερε.

Η δικαίωση ΠΑΝΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ για κάτι ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙ.
 
AKOΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ....?ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑ....
 
Εξαιρετική παρουσίαση!!! :thumbup:

Παίζει να είχα πάρει και εγώ κάποιο τεύχος (αισίως περπατάω τα 38), αλλά και εγώ να το παράτησα!!!
 
Εκπληκτική η παρουσίασή σου Technikacosmos!!! :clap: :clap: :clap:

Και να συμφωνήσω με τον Don. Του αξίζει επανέκδοση για να μαθαίνουμε και εμείς οι :wait2: ναι... μικρότεροι... :p
 
..ριχτε μια ματια στο πρωτο καρε να δειτε ποσα"κουλα"καταφερε να χωρεσε ο καλλιτεχνης ..τι να λεμε,πολυ μπροστα.

Ισως μερικα χρονια αργοτερα,με ενα κομιξ-κοινο πιο "εκπαιδευμενο"με βαβελ,mad, να ειχε την τυχη που του αξιζε.

και σιγουρα δεν ηταν για εξαχρονα..θυμαμαι και γω οταν το χα πρωτοδιαβασει "στραβωσα":D:D
 
Ευχαριστω όλους σας αδέλφια για τα καλά σας λόγια! Don, εγώ λέω να κάνουμε ψήφισμα όλοι οι fun του τρελλιάρη αυτού "πιστολέρο" για επανέκδοση και γρήγορα μάλιστα και να το παραδώσουμε σ εναν δυνατό εκδότη! Πώς σας φαίνεται αυτό?

Juanita, άν βρείς ποτέ και διαβάσεις το τεύχος 5, όπου παραθέτω εδώ αποσπασμα απο εξώφυλλο και πρώτη σελίδα, θα μάθεις πάαααααααρα πολλά για το τί σημαίνει στ αλήθεια σατυρικό κόμικ! Αναμένω ιδέες!
 
Μπράβο φίλε μου! Πού το βρήκες? Δε το φανταζόμουνα οτι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο! Ασφαλώς και δεν έχει καμμιά σχέση με το κόμικ και τη φιλοσοφία του! Παντελώς άσχετο! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι...δημιουργοί τέλος πάντων, μας πετάνε και μερικά...σαλάμια, έτσι για να μας θυμίζουν λίγο Jacovitti! Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να γινόταν αυτό με τον Jacovitti εν ζωή! Εγώ προσωπικά το χαρακτηρίζω επιοικώς ανοσιούργημα! Νάσαι καλά πάντως που το βρήκες και μας το παρουσίασες!
 
Νομίζω πως σε κάποιο περιοδικό για αγόρια δημοσιεύονταν οι ιστορίες του Κοκομπιλ ... :xm:
 
Παρα πολυ ωραιο και πραγματικα εχει πολυ πλακα Technikacosmos!!!! Τρελλαθηκα με το τακουνι του καουμπου!!! :) Σε ευχαριστουμε!!!
 
technikacosmos είπε:
... Ασφαλώς και δεν έχει καμμιά σχέση με το κόμικ και τη φιλοσοφία του! Παντελώς άσχετο! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι...δημιουργοί τέλος πάντων, μας πετάνε και μερικά...σαλάμια, έτσι για να μας θυμίζουν λίγο Jacovitti! Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να γινόταν αυτό με τον Jacovitti εν ζωή! Εγώ προσωπικά το χαρακτηρίζω επιοικώς ανοσιούργημα! Νάσαι καλά πάντως που το βρήκες και μας το παρουσίασες!
Όχι μόνο αυτό. Η φλυαρία της τηλεοπτικής έκδοσης το κάνει αφόρητο στα αυτιά...
 
Mόνο η φλυαρία???? Για δες το αυθεντικό σκίτσο του Γιακοβίττι που παρέθεσα και δες πάλι το καρτούν! ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ! Σαν να βλέπεις ένα συνηθισμένο καρτουνάκι για παιδάκια, που γυρίζουν με το κιλό τα χολυγουντιανά στούντιο για το Cartoon Network και ... τα αποβλακώνουν τελείως! Οπως τα ίδια που έπαθε κι ο Λούκυ Λούκ, όταν τον πήραν...παραμάσχαλα η ανεκδιήγητη εταιρεία Hanna-Barberra και η Warner Bros. (αγόρασαν τα δικαιώματα απο την Dargaud Editior για αποκλειστική εκμετάλλευση στην Αμερική) και τον κατεξευτέλισαν! Πού είναι ο σουρεαλισμός? Πού είναι η σάτυρα? Πού είναι η ανατρεπτική απιθανότητα? Πουθενά!!! Γιατί για τον Αστερίξ δεν έκαναν το ίδιο??? Γιατί βεβαίως είχε προνοήσει γι αυτό ο δημιουργός του, Uderzo, που είχε διασφαλίσει τα πνευματικά του δικαιώματα και απαγόρευε ρητώς στην Dargaud να πουλήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το κόμικ του στην αμερικάνικη πιάτσα! Ηξερε ο άνθρωπος τί θα πάθαινε το δημιούργημά του αν και εφ' όσον! Τώρα θα μου πείς, πού είναι οι αμερικάνοι στο καρτούν του ΚΟΚΟΜΠΙΛ! Αν δείτε φίλοι μου στους τίτλους τέλους, υπάρχει μιά εταιρεία η οποία λέγεται ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ SERVICES OF HONG KONG, κινέζικη αλλά αμερικάνικων συμφερόντων και στη διεύθυνση παραγωγής υπάρχει ένα όνομα, YI HUNG. Καθώς το έψαξα, βρήκα οτι η εν λόγω εταιρεία ανέλαβε να το κάνει πράξη για λογαριασμό της RAI, στα πλαίσια του πακέτου EUROMEDIA της Ευρωπαικής Ενωσης! Για τά "φράγκα" εν όλιγοις ο λόγος! Πάλι αμερικάνικος "δάκτυλος" δηλαδή, για ένα "ιστορικής αξίας" κόμικ και ... εν αγνοία του ήδη αδικοχαμένου Γιακοβίττι! Και ποιοί? Οι ίδιοι οι Ιταλοί! Ε, απο κεί και πέρα τι να πείς!
 
το εξαιρετικο κειμενο του technikacosmos, ηταν η αιτια που βρηκα το φορουμ σας και γραφτηκα.

συγχαρητηρια και για το παρον θεμα, αλλα και στη γενικοτερη προσπαθεια...

οσον αφορα τον κοκομπιλ, κι εγω τον συναντησα καποιο καλοκαιρι του 70κατι (αν θυμαμαι) που ο πατερας μου εφερε το περιοδικο.

η αληθεια ειναι οτι αντιθετα απο τον technikacosmos, εγω εγινα αμεσως φανατικος οπαδος του κοκομπιλ... και καθε φορα εκανα τρελη χαρα οταν ο πατερας μου εφερνε καινουργιο τευχος...

ισως να ηταν το γεγονος οτι ποτε δεν μου αρεσε ο λουκι-λουκ, (για την ακριβεια τον αντιπαθουσα), ουτε ο αστεριξ, αν και τον τελευταιο τον διαβαζα αν εβρισκα κανενα περιοδικο στο σπιτι της ξαδελφης μου (που ηταν φανατικη)...

αντιθετα το λουκι-λουκ ουτε το ανοιγα, το θεωρουσα απιστευτα βαρετο και καθολου διασκεδαστικο...

σντιθετα ο κοκομπιλ, ηταν αλλο πραγμα! οσες φορες και αν τον διαβαζες, παντα ανακαλυπτες κατι καινουργιο...

ειχα ολα τα τευχη, αλλα μεσα τη δινη του χρονου χαθηκαν, τα χαρισαν οι γονεις μου, τα πεταξαν, υπαρχουν ακομα σε καποια αποθηκη, ουτε ξερω...

οποιος ξερει και μπορει να μου υποδειξει που θα βρω παλια κομικς θα ειμαι υποχρεος...
 
Καλώς μας ήλθες Vespa! :flower:

Αν κυκλοφορείς Αθήναμ, παλιά περιοδικά υπάρχουν στο Μοναστηράκι. Με πολλή προσπάθεια ίσως ανακαλύψεις και κανένα Κόκομπιλ... :)
 
Κοκομπίλ

Από το σπίτι μας πέρασε ο Κοκομπίλ. Θυμάμαι τον πατέρα μου να διαβάζει το συγκεκριμένο κόμικ με υποδειγματική αφοσίωση. Από τις περιγραφές του και από ό,τι διάβασα στο διαδίκτυο, συμπεραίνω ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του ο συγκεκριμένος ήρωας.

Για μένα όμως παραμένει ένα μυστήριο.

Υ.Γ. Δεν ανεβάζω κείμενα – αρκετά κατατοπιστικά είναι η αλήθεια, ούτε φωτογραφίες διότι οι πηγές είναι του είδους που δεν επιτρέπεται να αναπαραχθούν - νομίζω.
 
Μια φορά, γύρω στο 1981, ήρθε ο πατέρας μου από τη δουλειά και κρατούσε 2 περιοδικά κόμικς που, προφανώς, είχε βρει από κάποιον πλανόδιο και σκέφτηκε "ας τα αγοράσω για τα παιδιά μου" !!! Μάλιστα, θυμάμαι την ατάκα του για να ... "δώσει περισσότερους πόντους" στο δώρο του : "Κοιτάξτε παιδιά, αυτό που βρήκα είναι ανώτερο από Λούκι Λουκ" !!! Στο εξώφυλλο των περιδικών έγραφε ΚΟΚΟΜΠΙΛ !!!!

Αν και σε πολύ μικρή ηλικία, τόσο εγώ, όσο και ο μικρότερος αδελφός μου [εγώ 10, ο αδελφός 9] .... ενθουσιαστήκαμε με το νέο κόμικ, από την πρώτη κιόλας σελίδα που διαβάσαμε !!! Και να σάς πω την αλήθεια ... ούτε που πέρασε από το μυαλό μας ότι πρόκειται για "κόμικ ανατρεπτικό", "πολύ μπροστά για την εποχή του" κλπ κλπ !!! Αυτό που "εισπράξαμε" ήταν έκα κόμικ ξεκαρδιστικό, που μάς προσέφερε τρελό - τρελό γέλιο !!! Επίσης, θυμάμαι τη σκηνή να μάς έχουν επισκεφθεί οι θείοι και τα ξαδέλφια μας και τη μικρή ξαδελφούλα [8 ετών περίπου] να έχει πάρει ένα από τα τεύχη Κοκομπίλ και, καθισμένη στο γραφειάκι μου ... να διαβάζει με τόση αφοσίωση και ενδιαφέρον !!! Και ξαφνικά ... να γίνεται ένας μικρός σεισμός και ... να μάς διακόπτει την απόλαυση της ανάγνωσης του κόμικ [αν θυμάστε, το 1981, μετά τον μεγάλο σεισμό για αρκετό διάστημα ελάμβαναν χώρα μικρότεροι σεισμοί .... ] ....

Στην αρχή, βέβαια, μάς ξένισε ότι σε αυτό το κόμικ ... ο θάνατος δεν απουσιάζει [εν αντιθέσει με το Λούκι Λουκ όπου ο "φτωχός & μόνος καουμπόι" πετύχαινε τους αντιπάλους του στα χέρια και .... τους αφόπλιζε] !!! Στο Κοκομπίλ ο ήρωας .... πετύχαινε κατευθείαν στο στήθος τον αντίπαλό του και .... πάρτονα κάτω !!! Η πιο συνηθισμένη εικόνα στο εν λόγω κόμικ ήταν η εξής : Πυροβολεί ο κακοποιός τον Κοκομπίλ, αλλά αυτός σκύβει, αποφεύγει τη σφαίρα και, έχοντας το κεφάλι και τα χέρια του κάτω από τα σκέλια του, πυροβολεί τον αντίπαλό του κατευθείαν στην καρδιά και .... πάπαλα !!!!

Αφού, όμως, ξεπεράσαμε αυτό το "σοκ" [ο "θάνατος" σε παιδικό περιοδικό ... ανήκουστο !!!] .... απολαμβάναμε τις ευρηματικές, τις ευφάνταστες ιστορίες του !!! Οι οποίες, μάλιστα, μπορεί να ξεχείλιζαν από τρέλα, από ψυχεδέλεια, από σουρεαλισμό κλπ κλπ, πλην όμως ... είχαν και υπόθεση !!! Όσο κι αν σάς φαίνεται παράξενο, οι ιστορίες του Κοκομπίλ είχαν πλοκή που, ένα παιδάκι 9 - 10 ετών, δυσκολευόταν να κατανοήσει !!! Έτσι, όποτε διάβαζα μια ιστορία του, ανέτρεχα συνεχώς στα προηγούμενα καρεδάκια για να καταλάβω καλύτερα "τι παίζεται" : ποιος κυνηγάει ποιον και γιατί κλπ κλπ !!!! Αλλά περισσότερο με μπέρδευαν τα περίεργα ονόματα των ηρώων σε κάθε ιστορία !!! Έχω συγκρατήσει μερικά : Κουρτ Βάντζα, Σνόμπι Γκαρ κλπ κλπ !!!

Αλλά οι πιο χαρακτηριστικοί αντίπαλοι του Κοκομπίλ ήταν οι Κούκνας Μπράδερς , τέσσερα [???] πανομοιότυπα αδέλφια τα οποία ... είχαν διαφορετικά χρώματα στα ρούχα και στα καπέλα τους : ο ένας πράσινα, ο άλλος ροζ κλπ !!! Πάντως, σε μια ιστορία που θυμάμαι, οι Κούκνας Μπράδερς είχανε σώσει δύο φορές τη ζωή του Κοκομπίλ !!! Κι όταν φθάσαμε στο τελευταίο καρεδάκι, όπου ο Κοκομπίλ τους καταδιώκει, εκεί που είναι έτοιμος να τους πυροβολήσει λέει : "όχι, δεν μπορώ, μού έσωσαν τη ζωή και μάλιστα ... όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο" !!! Έτσι, οι Κούκνας Μπράδερς απομακρύνονται με τα άλογά τους για να συνεχίσουν την εγκληματική δράση τους, γνωρίζοντας ότι ο "διώκτης" τους δεν θα μπορούσε να τους πυροβολήσει !!! Αυτός αρκείται σε ένα : "θα τα ξαναπούμε Κούκνας Μπράδερς" [αλλά δυστυχώς .... μάλλον δεν υπήρξε συνέχεια στο ... ματς "Κοκομπίλ vs Κούκνας Μπράδερς, δεδομένου ότι δεν κυκλοφόρησαν άλλα τεύχη ... ] ....

Άλλα "σπαρταριστά" που θυμάμαι από τον Κοκομπίλ :

- Ο πρόλογος στη μέσα μεριά του εξωφύλλου !!! Πραγματικά .... "τα έσπαγε" : "Οι γιατροί συνιστούν στους λυπημένους ... κοκομπιλοθεραπεία που περιλαμβάνει πολύ γέλιο" και άλλα συναφή !!! Φοβερός πρόλογος, ίσως ο καλύτερος που έχω διαβάσει σε κόμικ !!!

- Το άλογο του Κοκομπίλ [δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του] !!! Μάλιστα καμιά φορά έκανε την ουρά του σαν ... σκάλα για να ανεβαίνει από εκεί ο Κοκομπίλ στη ράχη του !!! Μια φορά ο Κοκομπίλ για να το επιπλήξει του είπε : "αν το ξανακάνεις αυτό θα σε υποβιβάσω σε .... μουλάρι" !!!!

- Σε μια μικρή ιστορία ο Κοκομπίλ φθάνει σε μια πόλη, όπου τον υποδέχεται ο σερίφης ο οποίος ... είναι γεμάτος τρύπες, τρύπες, τρύπες [από τις πολλές σφαίρες] !!! Και καθώς μιλάνε του ξεφεύγει 2 - 3 φορές του Κοκομπίλ και τον αποκαλεί "κύριε ... Γραβιέρα" !!!!

- Στο πρώτο καρέ κάποιας ιστορίας βλέπουμε μια πλανόδια πωλήτρια να περιφέρεται στους δρόμους μιας πόλης του Ουέστ, να σέρνει ένα καρότσι που πάνω έχει κάτι ανθρώπους και να διαλαλεί το εμπόρευμα : "κουνιάδοιιιι , εδώ οι καλοί κουνιάδοιιι, ελάτε να πάρετε κουνιάδους" !!!!!!!!!!

- Το αγαπημένο ποτό του Κοκομπίλ, το οποίο παράγγελνε όποτε πήγαινε σε σαλούν !!! Ουίσκι ??? Όχι !!! Τεκίλα ???? Πάλι πέσατε έξω !!! Λοιπόν, το αγαπημένο ποτό του Κοκομπίλ ήταν .... το χαμομήλι !!!! Η ... άχρηστη μνήμη μου έχει συγκρατήσει τη σκηνή με τον Κοκομπίλ να πηγαίνει στη μπάρα του σαλούν και να παραγγέλνει "ένα χαμομήλι α λα ντεκατιμεθυλαμινοτοπροποντομίν" !!!!!!!!

Το ... μειονέκτημα του κόμικ : Οι σελίδες του δεν ήταν καλά κολλημένες μεταξύ τους !!! Έτσι, μετά από πολλές αναγνώσεις [ω ναι, τόσο μάς είχε συνεπάρει ο Κοκομπίλ, δεν χορταίναμε να διαβάζουμε τις ιστορίες του ξανά και ξανά] τα περιοδικά είχανε γίνει στην κυριολεξία .... φύλλο και φτερό, όλες οι σελίδες του είχανε ξεκολλήσει !!! Κι όταν ένα κόμικ καταλήγει σε αυτήν την κατάσταση, δυστυχώς δεν πρόκειται να "διασωθεί" [μένεις μόνο με τις αναμνήσεις του, χωρίς "κειμήλιο" από τα παλιά .... ] .....

Τέλος, στο μέσα μέρος του οπισθόφυλλου του Κοκομπίλ φιλοξενούταν ένα ακόμη κόμικ, με πρωταγωνιστή έναν Χίππη [δεν θυμάμαι το όνομά του] !!! Η ιστορία του που έχω συγκρατήσει είναι η εξής :Πήγε ο Χίππης σε έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό για να παρουσιάσει ένα βιβλίο του, αλλά ... τον πετάξαν με τις κλωτσιές !!! Κι αυτό επειδή το βιβλίο του "Τα ταξίδια μου", το οποίο παρουσίασε, ήταν ίδιο με ένα βιβλίο του Χεμινγουέη !!! Και στο τελευταίο καρεδάκι βλέπουμε τον Χίππη, τη στιγμή που τον πετάνε έξω από την αίθουσα λέγοντάς του "έξω παλιοκλέφτη", να μονολογεί : "τι φταίω εγώ που συνέπεσε να γράψει ο Χεμινγουέη ακριβώς το ίδιο βιβλίο με μένα" ????????
 
Ο κοκομπιλ ήταν ενας απο τους αγαπημενους μου ηρωες.. τον γνωρισα σε ηλικια 10 χρονων περιπου και τον ειχα λατρεψει.. Ειχα και τα 10 τευχη του αλλα λιγα χρονια αργοτερα καποιος του σπιτιου μας ειχε τη φαεινη ιδεα να τα πεταξει μαζι με πληθωρα κομικ της εποχης.. και διεσωθησαν μονο καμια 50αρια κομματια και ενα απ αυτα ειναι το κοκομπιλ ζορρο εναντιον ζορρο δυστυχως... ειχα περιπου 1000 περιοδικα.. μικυ μαους μπλεκ αγορι λουκι λουκ ποπαυ τα πρωτα που μου ερχονται στο μυαλο..το μονο κοκομπιλ που διασωθηκε ειναι το προαναφερθεν.. Πριν λιγες μερες εβαλα στο youtube τη λεξη coccobill και ειδα πως υπαρχουν πολλα επισοδiα αγνωστα μαλλον εχει δικιο ο φιλος μας technikacosmos καμμια σχεση...

Ειμαι μεσα σ αυτους που ψαχνουν να αναπληρωσουν τα τευχη που μου λειπουν.. βλεποντας και κανοντας

Θα επρεπε να επανεκδοθουν τα τευχη αυτα μιας και πιστευω πως ειναι πολλοι που τα ψαχνουν σε περιορισμενο αριθμο αντιτυπων ομως για να μη χασει και την αξια του ..Μιας και η αξια τους δεν προκειται να χαθει και να επανακυκοφορησουν γιατι τα παλια παντα θα εχουν τη δικη τους αξια..αρκει να ειναι περιορισμενος αριθμος ισα ισα για τους fun και μονο

Ειναι καθαρα ενας αντιηρωας ο οποιος εχει την αγαπη οσων των γνωρισαν την αξιζει αλλωστε..
 
Πίσω
Μπλουζα