Λα καταστροφ ή ''η πτωση'' ενα δραμα με σκληρο δισκο γεματο ρετρο δεδομενα

  • Έναρξη μίζας joe
  • Ημερομηνία έναρξης

joe

RetroMasteR
Joined
28 Απρ 2008
Μηνύματα
1.441
Αντιδράσεις
259
Αγαπητα Ρετρονια

Εχω ενα σκληρο δισκο 1,5 Τ WD mybook elements. Toν ειχα συνδεδεμενο στο WD live tv για να βλεπω ταινιες στην τηλεοραση. Μεσα ειχα ολη την συλλογη με ρετρο καρτουνς και ρετρο ταινιες (οι περισσοτερες). Συνολο δεδομενων 1Τ. Δυστυχως back up δεν παιζει. Ναι ξερω τι θα μου πειτε.

Την παρασκευη απο ατυχημα εκανε βουτια στο πατωμα αν και οχι απευθειας (οποτε εκοψε αρκετα φορα). Το χειροτερο ειναι πως ηταν σε λειτουργια και αντεγραφε ενα αρχειο. Εκτοτε αρχισαν τα οργανα. Το pc τον βλεπει μεν, αναγνωριζει την χωρητικοτητα αλλα ανοιγει μεχρι το επιπεδο των φακελων. Δεν με αφηνει τα τους ανοιξω και φαινεται σαν να ειναι 0bytes. Κανει ενα ηχο τσικ τσικ το οποιο ξερω ειναι κακο.

Οταν τον συνδεω τα windows μου βγαζουν μια ειδοποιηση με 2 επιλογες (διορθωση σφαλματων και τιποτα) εχω επιλεξει τιποτα μεχρι στιγμης. Ο δισκος ειναι ακομη σε εγγυηση. Υπαρχει καποιος τροπος να γινει ανακτηση δεδομενων? Κοιταξα για εταιρειες που ειδικευονται αλλα τα ποσα ειναι αστρονομικα. Αν το αφησω να κανει διορθωση οπως λεει, θα καταστρεψει ολοσχερως τα δεδομενα? (αν εχουν απομεινει βεβαια).

Εχω το getdataback το οποιο με εβγαλε ασπροπροσωπο παλιοτερα αλλα σε εσωτερικο δισκο που εσβησα καταλαθος. Να το δοκιμασω ή θα τα κανω χειροτερα?
 
To getdataback από ότι ξέρω ανακτά δεδομένα που έσβησε κάποιος σε δίσκο κατά λάθος.

Δυστυχώς δεν ξέρω να σου πω τι θα κάνεις, εκτός από το ότι ο δίσκος σου είναι εντελώς off (το χτύπημα στις κεφαλές αυτό μου λέει) .

Έχω πάψει από καιρό να ασχολούμαι με τους σκληρούς από τότε που έχασα κάποια δεδομένα που χρειαζόμουν, ακολουθώ στο σπίτι ότι και στο τόπο εργασίας. Back-up κάθε εβδομάδα τουλάχιστον σε όλα τα δεδομένα, και σε αυτά που δεν αλλάζουν αλλά τα χρειάζομαι τοποθέτηση εις διπλούν σε σκληρούς που πάνε σε safe μέρος.

Δεν προσπαθώ σε καμία περίπτωση να το παίξω κάτι, άλλωστε την έχω πατήσει άσχημα, και μόνο αν τη πατήσεις και σε τσούξει όσο δεν παίρνει προχωράς σε backup.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν αναλάβω το IT στην εταιρεία της γυναίκας μου έχασαν τεράστια δουλειά λόγω ολικής καταστροφής δεδομένων, κάτι που παρολίγο να τους κάνει να βάλουν λουκέτο. Αν και έπαιζε αποκατάσταση από εταιρείες που ειδικεύονται στο χώρο, έπρεπε η δουλειά με τεράστιο πελάτη να κλείσει εκείνη τη στιγμή, δεν έπαιζε η μια μέρα καθυστέρηση που ζητούσαν, και από τότε έχουμε εφαρμόσει τριπλό και τετραπλό backup δεδομένων απλά γιατί έτσι και επαναληφθεί κάτι παρόμοιο καλύτερα να βγάλουμε άδεια πλανόδιου σαλεπέμπορου.

Ελπίζω κάποιος άλλος ρετρομανής να έχει να προτείνει κάτι, θα ήθελα να πειραματιστώ κι εγώ με αυτά. Ποτέ δεν ξέρεις.
 
HDD regenerator ή spinrite μπας και φτιάξουν το δίσκο. Το badcopy pro επισης μπορεί να κάνει δουλειά.
 
Δοκίμασε το getdata back αλλά άμα απέκτησε μηχανικό πρόβλημα δυστυχώς δεν θα δεις αποτέλεσμα. Τελευταία λύση, ελεύθερη πτώση από μικρό ύψος σε χαλί πχ. Μου έχει δουλέψει αυτή η τακτική 2 φορές σε σκληρό... μην περιμένεις και πολλά όμως...
 
ChrisTOS είπε:
HDD regenerator ή spinrite μπας και φτιάξουν το δίσκο. Το badcopy pro επισης μπορεί να κάνει δουλειά.
Ξεκινάω μελέτη κι εγώ.

---------EDIT----------

Ρώτησα την σύζυγο και μου έδωσε την εταιρεία που είχαν απευθυνθεί τότε:

http://www.tictac.gr/

Είναι στον Πειραιά, αλλά δεν ξέρει να μου πει πόσο τους είχε κοστίσει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δοκιμασε και την πιο απλη λυση - τρεξε στο pc σου ενα ubuntu live session και συνδεσε τον πανω - υπαρχουν φορες που γινονται θαυματα.
 
HDD regenerator...αν θυμαμαι αυτο μου ειχε προτεινει ο ΑΕΟΝ σε σκασμενο 10χιλιαρο Ραπτορα με εταιρικο source κωδικα...Απλα με εσωσε!
 
κατεβαζω το HDD regenerator, δουλευει ομως σε usb δισκο?
 
Αν δεν δουλεύει, ξεμοντάρισε τον και συνεδεσε τον απ'ευθείας στο PC. Λογικά SATA θα είναι...
 
Δουλεύει και σε USB αν θυμάμαι καλά. Κι εγώ ψηφίζω HDD Regenerator!
 
Το δοκιμασα. Δυστυχως πλεον δεν αναγνωριζει το δισκο το συστημα. Περαστε για καφε και παξιμαδακι... Αντε να τα μαζεψω παλι τωρα... πακετο

rip.gif
 
Βάλε ένα teamviewer και στείλε μου ΠΜ
 
Χώρια το αποτέλεσμα του Joe, έβαλα το HDD regenerator σε ένα παλιό μου δίσκο που μου έσκασε με όλη τη συλλογή mp3 μέσα. Τον είχα στο συρτάρι ξεχασμένο μια και τα κομμάτια τα έχω όλα σε δύο δίσκους περασμένους αλλά είπα να δω τι θα γίνει.

Το προγραμματάκι έκανε θαύματα. Απλά ο δίσκος που αναφέρω δεν έκανε περίεργους μηχανικούς ήχους.

Από εδώ και πέρα, καλού - κακού θα το έχω διαθέσιμο, ποτέ δεν ξέρεις.......
 
...Για την ιστορία -μιάς κι έπεσα πάνω στο θρεντ- κι επειδή έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τους δίσκους (οπότε να ξέρει όποιος ρετρομανιακός πέσει κι αυτός στο θρεντ, ψάχνοντας -ή και όχι απαραίτητα- λύση για δίσκο με προβλήματα) :

α) Το GDB (Get Data Back) που έχει αναφερθεί, όπως και τα υπόλοιπα "state of the art" προγράμματα ανάκτησης δεδομένων (Αctive@File Recovery, File Scavenger, Easy Recovery, Easus, Recuva, Recover My Files, Pandora Recovery, photorec.exe/μέρος της "σουίτας" Test Disk) (...που στην ουσία είναι προγράμματα που βλέπουν αυτά που δεν μπορούν να δουν τα Windows και που αφού τα βρουν/δουν δίνουν τη δυνατότητα ν' αντιγραφούν σε ΑΛΛΟ μέσο=δίσκο, κυρίως) δεν είναι ΜΟΝΟ για ανάκτηση διεγραμμένων δεδομένων. Είναι γενικώς για περιπτώσεις όπου τα Windows είτε καν δεν βλέπουν, είτε/και αδυνατούν να διαβάσουν αρχεία/partitions/δίσκους ολόκληρους.

β) Το Test Disk (freeware, σε αντιπαράθεση με την πλειονότητα των προαναφερθέντων), έχει σαν κύριά του λειτουργία την ανάκτηση partitions - δουλειά που επίσης κάνουν τα σχετικά επιμέρους .exe άλλων σουιτών, όπως της AFR (Active@ File Recovery) -το Active@ Partition Recovery δηλαδή- ή το Partition Recovery της Disk Internals.

γ) Για να δει κανείς απλώς, και να χειριστεί (πχ ν' αντιγράψει αρχεία σε άλλο μέσο) δίσκο του οποίου οι πληροφορίες σχετικές με το partition table του δίσκου έχουν χαθεί (καθιστώντας έτσι τα Windows τυφλά, αναφορικά με αυτόν), αρκεί και η χρήση ενός "Linux live CD" (λειτουργικό σε δισκάκι, βασισμένο σε κάποια διανομή Linux, το οποίο φορτώνεται στη μνήμη του υπολογιστή και δε χρειάζεται να γίνει η εγκατάστασή του σε σκληρό δίσκο), ή και η χρήση εγκατεστημένου λειτουργικού Linux. Όταν ήδη υπάρχει τέτοιο CD (το Web είναι γεμάτο με ISOs για κατέβασμα/κάψιμο σε σιντάκι-ντιβιντάκι), καλώς. Αν όχι, μάλλον είναι ολίγον μπελαλίδικη σαν επιλογή. Και κυρίως προτιμάται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης του υπάρχοιντος λειτουργικού (Windows, κυρίως).

δ) ..."Μαγικές λύσεις" (και "μαγικά προγράμματα"), ΔΕΝ υπάρχουν. Υπάρχει όμως μία ακόμη κατηγορία προγραμμάτων, όπως το Spinrite6 και το Regenerator που αναφέρθηκαν, τα οποία ΔΕΝ ανακτούν αρχεία σε άλλο μέσο, αλλά αφού ανιχνεύσουν ό,τι μπορούν από αρχεία που βρίσκονται σε προβληματικούς τομείς του σκληρού, επιμένουν μέσω χρήσης ειδικών αλγόριθμων, και προσπαθούν "να διαβάσουν τ' αδιάβαστα", κι αν τα καταφέρουν, αντιγράφουν την πληροφορία σε άλλο, υγιές τμήμα του προβληματικού δίσκου. Επίσης, "ξαναδίνουν στην κυκλοφορία", sectors του δίσκου που ΙΣΩΣ κακώς είχαν χαρακτηριστεί ως "bad" (συμβαίνει, ενίοτε...), και γενικώς ξεσκαρτάρουν την κατάσταση του σκληρού. ΓΙΑΤΡΕΙΑ όμως, σε...ΒΑΡΙΕΣ περιπτώσεις, ΔΕΝ παίζει (εξ' ου κλαι το "θαύματα δεν γίνονται). Στην ουσία, είναι ένας άλλος τρόπος "ανάκτησης" δεδομένων, κυρίως για την περίπτωση που δεν παίζει άλλο μέσο για αντιγραφή των "χαμένων δεδομένων" (κάτι που κάνουν τα προγράμματα του "α)"...).

ε) Όταν μιλάμε για πολύ σημαντικά αρχεία (δουλειά ή "ανεκτίμητα"...κειμήλια), τότε πάμε καρφί σε εξειδικευμένη εταιρία, όπως η Tic-Tac που αναφέρθηκε, ή άλλες όπως η Datalabs, AnaktisisGR, κλπ, χωρίς να κάνουμε "πειράματα" με τον δίσκο (τα οποία, και μόνο που παίρνει ρεύμα ο δίσκος, αρκούν για να τον σακατέψουν δια παντός, ανάλογα βέβαια την κατάστασή του.) Αρκεί βέβαια να το αντέχει το πορτοφόλι μας, γιατί συνήθως δε τη γλυτώνει κανείς με λιγότερο από μισό χιλιάρικο, και οι μέσες ανακτήσεις συνήθως πλησιάζουν...όλο το χιλιάρικο.

στ) Σε ΚΑΜΜΙΑ περίπτωση δεν αφήνουμε σε...ελεύθερη πτώση τον δίσκο, ελπίζοντας να "στρώσει" - εκτός κι αν παράλληλα πιστεύουμε σε ανάδρομους Ερμήδες και τοιαύτα (...η μόνη περίπτωση, με μπόλικη δόση ρίσκου πάλι, να στρώσει δίσκος/για την ακρίβεια να ξαναπάρει μπρος κολλημένο μοτεράκι του, είναι τα σχετικά ελαφριά σκαμπίλια, κι αυτό όταν και από λύσεις έχουμε στερέψει, ΚΑΙ όταν δεν έχουμε τα φράγκα για εξειδικευμένη εταιρία. Το ίδιο ισχύει με την "αλχημεία" της κατάψυξης του δίσκου (πρακτικές "απελπισίας", που σπανιότατα έχουν αποτελέσματα, και έχει δε να κάνει και με τη φύση του προβλήματος που έχει ο δίσκος).

ζ) Φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ να έχουμε αντίγραφα, έστω των πιο σημαντικών μας αρχείων. Διότι εκτός του ότι ένας δίσκος μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να σαλτάρει και να του τη βαρέσει, ατυχήματα, όπως αυτό της περιγραφής του θρεντ-στάρτερ, μπορούν επίσης ανά πάσα ώρα και στιγμή να γίνουν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα