Μεγάλα ψέματα σε retro video games περιοδικά και διαφημίσεις


To πρόσφατο παράδειγμα στο User που έκανε ποστ ο 1@Getta Robo[/USER] που λέει ο συντάκτης πως το Street Fighter 2 της Amiga έχει "μεταφερθεί στην εντέλεια"

Ενα που μου έχει μείνει εμένα ήταν από το Αγγλικό N64 Magazine (το οποίο λάτρευα αλλά έβλεπα το bias). Τρελό ψέμα στο Turok 2 Review ότι το παιχνίδι τρέχει ομαλά χωρίς ίχνος slowdown σε high res (φαντάσου ακόμα και σε low res σέρνεται μερικές φορές, σε high απλά δεν παίζεται). Από συντάκτη που υποτίθεται το είχε παιξει και έκανε review κανονικό. Αμα ξεβαρεθώ κάποια στιγμή μπορεί να βρω και το link αν θυμάμαι καλά το είχα ποστάρει εδώ παλιότερα.

 
Αμα αφησω το λινκ του θρεντ αυτου στο φορουμ του λινκ απο πανω και βαλω τα μελη να γυρνανε περα δωθε σε infinite loop θα πεσει το ιντερνετ αραγε;
 

To πρόσφατο παράδειγμα στο User που έκανε ποστ ο 1@Getta Robo[/USER] που λέει ο συντάκτης πως το Street Fighter 2 της Amiga έχει "μεταφερθεί στην εντέλεια"
Δυσκολευομαι παρα πολυ να επιλεξω την μεγαλυτερη μπουρδα που εχω διαβασει στο Pixel. Απο το οτι συνοψίζουν πως το Super Mario World ειναι "μια απο τα ιδια", μεχρι τις "τελειες μεταφορες" της Amiga. Πραγματικα εχω χαθει.

 
Και ενα review απο το gamepro στο τευχος 52 νοεμβριος 1999.Θυμαμαι τοτε μου ειχε κανει εντυπωση για το ποσο αστοχο ηταν αυτο που γραφτηκε για το virtua fighter 3tb του dreamcast.Με ειχε κουφανει τοτε πραγματικα!!Νομιζω το συγκεκριμενο παιρνει το 1ο βραβειο ανετα (για το θεμα που γραφουμε).Οταν ειχαμε παρει το 128 bit dreamcast το 1999 ξεραμε οτι ειχαμε την πιο δυνατη κονσολα τοτε.To gamepro εβαζε reviews με τα πρωτα παιχνιδια και στο review του vf3tb (μεταφορα απ τα 64 bit) γραφει το εξης:με αυτο το παιχνιδι δινετε η δυνατοτητα στο dreamcast να επιδειξει ολες τις δυνατοτητες του και την πληρη υπολογιστικη του ισχυ!!δηλαδη τα 64 bit του vf3tb τις πλακετας γραφικων model 3 δειχνουν ολες τις δυνατοτητες τις νεοτερης πλακετας γραφικων naomi 128 bit που ειναι και η βαση του dreamcast?????και φανταστειτε η μεταφορα απ το arcade στο dreamcast ειναι χειροτερη!!αν θυμαμαι καλα στο 75%.Τι να πουν μετα τα soul calibur και dead or alive 2 που ειναι σε αυτο το στυλ??μην πω αλλα games με γραφικαρες στο dreamcast γιατι δεν εχει νοημα.Διαβαστε τωρα λιγο απ το φοβερο review κατω απ τα (Γραφικα 5.0).

gamepro2.JPG

gamepro.JPG
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ πάντως θεωρώ πως τα bits σταμάτησαν να έχουν σημασία εκείνη την εποχή. Γιατί και το N64 ήταν 64bit αλλά δεν έπιανε μία μπροστά στο Model 3, ούτε καν στο Model 2...

Το Naomi είναι και λίγο πιο δυνατό απο το Dreamcast γιατί έχει παραπάνω μνήμη και VRAM καθώς και κάποια updates στο τσιπ γραφικών. Το Dreamcast όπως ήταν μπήκε στα arcades με το όνομα "Atomisware".

Οσο για το Model 3... εγώ προσωπικά, έχω δει όλα τα παιχνίδια και στα δύο boards και αν με ρώταγες θα σου έλεγα ότι το Model 3 μπορεί να είναι και πιο ισχυρό από το Naomi (όχι όμως και από το Naomi 2). Γιατί δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι στο Naomi που να σπρώχνει τα πολύγωνα του Daytona 2 ή του Scud Race. Και δεν υπάρχει μόνο ένα Model 3 αλλά διάφορα "steps" που το βελτιώνανε όσο πέρναγε ο καιρός.

Σε κάποια εφέ είναι καλύτερο το Naomi μιας και ηταν πιο καινούριο αλλά το Model 3, τουλάχιστον τα μετέπειτα steps, πιστεύω πως είναι πιο ισχυρό σε raw power (με μικρές διαφορές πάντα). Μην ξεχνάμε πως το Model 3 ήταν ένα πανάκριβο board - ναυαρχίδα ενώ το Naomi το βγάλανε σαν φτηνή λύση. Στην ουσία το board που ήταν η ναυαρχίδα μετά το Model 3 ήταν το Hikaru αλλά και αυτό ήταν εξίσου ακριβό και έτσι επικεντρώθηκαν στο Naomi.

Είναι η εποχή που όλοι σταματήσανε να βγάζουν τρομερά γραφικά στα arcades και άρχισε η φάση που οι κονσόλες τα φτάσανε. Είναι δηλαδή η εποχή που οι μεγάλες εταιρίες σκοτώσανε τα arcades γιατί τα θέλανε να είναι φτηνά.

Πάντως συμφωνώ ότι το Virtua Fighter 3tb ήταν πολύ μέτριο port όπως και το Sega Rally 2. Σε καμία περίπτωση δεν έφταναν αυτά του Model 3 αλλα ούτε και το πολύ καλό port του Dead or Alive 2 ή του Soul Calibur. Ομως δεν ξέρω κατα πόσο το Dreamcast, που ήταν μία κομμένη έκδοση του Naomi, θα μπορούσε να φτάσει τo Model 3 στα καλύτερά του, τουλάχιστον όχι το Model 3 step 2.0/2.1.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@milntov[/USER] μην μπερδεύεσαι με τα bits. Είναι μια απόλυτη μούφα που ξεκίνησε η atari με το jaguar το συνέχισε η Nintendo με το n64 για να πει η sony έχει 32 bit κονσόλα ενώ η δικιά μας έχει διπλάσια bits και το συνέχισε η sega λέγοντας 128 bits. Δεν λένε τίποτα για την επεξεργαστική ισχύ ενός συστήματος. 

Το model 3 είναι ένα real time rendering powerhouse που στοίχιζε 20,000 δολάρια,και φόραγε 2 από τους απίστευτα ισχυρούς real 3d pro 1000 οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για επαγγελματικές εφαρμογές όπως military flight simulators ενώ είχε και τους πανίσχυρους ibm powerpc 603 που ήταν ό,τι πιο high end κυκλοφορούσε σε mainstream επεξεργαστές. Μιλάμε για ένα απίστευτα ισχυρό σύστημα real time visualization όχι μόνο στο gaming αλλά γενικά.

Το Dreamcast ήταν μια φτηνιάρικη κονσόλα των 200 δολαρίων. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ

Φυσικά θα αρχίσουν τώρα κάποιοι να κοιτάνε πολύγωνα το δευτερόλεπτο και να λένε "να το dreamcast φτάνει και ξεπερνάει το model 3". Και πάλι καμία σχέση. Τα specs που δίνει η Lockheed Martin απευθύνονται σε επαγγελματίες που θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν με το hardware σε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΈΣ συνθήκες και φυσικά με όλα τα εφέ on. Τα "benchmarks" που δίνουν οι εταιρείες κονσολών απευθύνονται σε 10χρονα για να τσακώνονται στην παιδική χαρά "η δική μου κονσόλα σπρώχνει περισσότερα πολύγωνα από την δική σου". Είναι 100% ψευδή και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την πραγματικότητα. 

 
 Leon μην ξεχναμε ομως πως τοτε ηταν η εποχη που καθε εξι μηνες οι διαφορες στο hardware ηταν τεραστιες!!το model 3 βγηκε το 1996 και το naomi το 1998 οποτε με λιγοτερο κοστος μπορουσαν να βγαλουν κατι πολυ πιο δυνατο απ το model 3.
Eδω οπτικα η ανωτεροτητα του dreamcast στα παιχνιδια που το αξιοποιουν ειναι ξεκαθαρη σε σχεση με το model 3.Tα δυο παιχνιδια που εγραψα dead or alive 2 και soul calibur σιγουρα δεν μπορει να τα υποστιριξει το model 3 και φυσικα ειναι ανωτερα.

Eφοσον εγινε αναφορα σε για καποια specs του model 3 naomi και dreamcast το σωστο ειναι να γινει αναφορα και στον αριθμο πολυγωνων.Παιζουν σημαντικο ρολο στα specs και εχει να κανει με την καμπυλοτητα στα πολυγωνικα γραφικα..Πολυγωνα με ολα τα εφε ενεργοποιημενα.Το model 3 βγαζει 1 εκατομμυριο πολυγωνα το δευτερολεπτο το naomi 2,5 εκατομμυρια και το dreamcast 3-5 εκατομμυρια.Eδω το dreamcast ειναι πιο δυνατο απ το naomi.Αυτη η διαφορα σε σχεση με το model 3 στα παιχνιδια φαινεται απο χιλιομετρα μακρια...Ειναι πολλα τα παρδειγματα!!Tο virtua fighter 3 στο model 3 φαινεται πολυ φτωχο στα πολυγωνα σε σχεση με dead or alive 2 (naomi-dreamcast) και soul calibur με τα πιο καμπυλωτα ακρα λεπτομερειες κτλ.Γενικα μετα το model 3 με το naomi η sega εδωσε καλη ωθηση στα γραφικα των arcades και φυσικα με το dreamcast τα καλυτερα γραφικα για κονσολα εκεινη την εποχη.
 
Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Τα 20,000 δολάρια με τα 200 δεν καλύπτονται σε 2 χρόνια. Σου είπα μην κοιτάς πολύγωνα είναι αναξιόπιστα τα benchmarks αλλά το έκανες. Μπορεί σε κάποια παιχνίδια να έχει γίνει φοβερή δουλειά και να έχουν ξεζουμίσει το hardware αλλά ΔΕΝ φτάνει το model 3 ΤΕΛΟΣ. δεν υπάρχει συζήτηση μην επιμένεις. 
 
Σε καμία περίπτωση το Dreamcast δεν είναι ισχυρότερο του Naomi, σε κανέναν τομέα. Αυτό με τα πολύγωνα που γράφουν από δω και από εκεί είναι ότι νάναι. Αλλος λέει με όλα τα εφέ, άλλος σκέτα, άλλος με z-buffer, δεν βγάζεις άκρη. Το Naomi έιναι μία updated έκδοση του Dreamcast με βελτιώσεις στην GPU και περισσότερη μνήμη. Ειναι ισχυρότερο σε όλα, δεν έχει regressions.

Επίσης οπως είπα και πριν, το Model 3 έχει διάφορες εκδόσεις. Σύμφωνα με την σελίδα Sega Retro, το Dreamcast μπορεί να ξεπερνάει το Model 3 Step 1.0 αλλά από το το Step 1.5 και μετά, το Model 3 ξεπερνάει και το Dreamcast αλλά και το Naomi. Αν δεις το Daytona USA 2 θα δεις και o ίδιος την διαφορά. Ουτε στο Dreamcast αλλά ούτε στο Naomi δεν υπάρχει κάποιο game που να έχει τόσο πολύ geometry detail, view distance κλπ. To Virua Fighter 3 είναι Step 1.0.

Και ξαναλέω πάλι ότι το Model 3 ήταν ναυαρχίδα. Το Naomi δεν ήταν, εκείνη την εποχή η ναυαρχίδα ήταν το Hikaru. Με αυτό θα πρέπει να σγκρίνεις το Model 3 σαν εξέλιξη. To Naomi ήταν board βασισμένο σε κονσόλα για μικρότερο κόστος, όπως το STV πριν από αυτό (που βασιζόταν στο Saturn). Οπότε το Naomi είναι περισσότερο εξέλιξη του STV και όχι του Model 3.

Και με αυτά βγήκαμε τελείως off topic.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λέγοντας για Pixel, θυμάμαι το τυφλό μίσος που είχε το Pixel Next Generation για το Pokemon που δεν είχε βγει καν ακόμα εκτός Ιαπωνίας, δεν το είχαν παίξει καν αλλά παρόλα αυτά το ταυτίζανε ως κλώνο του Tamagotchi.
 
Διαβαζα ενα παλιο CVG μου και θυμηθηκα το παρακατω ,λολ.

Capture.JPG
 
Εντάξει δεν είναι ψέμα. Όντως η ανάπτυξη του N64 γινόταν μέσα στη Silicon Graphics και ήταν βασισμένη στην τεχνολογία της εταιρείας. Αλλά δεν γίνεται να συμβιβάσεις high end hardware με τις φτηνιάρικες κονσόλες που θέλει να πουλάει η Nintendo. Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενα "άνισο" (ευφημισμός για το αποτυχημένο έκτρωμα που ήταν το N64).
 
 (ευφημισμός για το αποτυχημένο έκτρωμα που ήταν το N64).
Γιατί τόσο μίσος ρε παιδιά? Καλούτσικα πούλησε (δεν το λες και αποτυχία και νίκησε το Saturn) και σαν κονσόλα ήταν μέτρια αλλά όχι και "έκτρωμα". Δηλαδή μετά τι θα πρέπει να πούμε για το Jaguar ή το Virtual Boy?

Πάντως ναι, υπερβολή το άρθρο στο περιοδικό αλλά όχι ακριβώς ψέμα. Εξάλλου και τα silicon graphics computers δεν βγάζανε τέτοια γραφικά (όπως θέλει να δείξει με την φωτογραφία του Jurassic Park) σε πραγματικό χρόνο, αυτό είναι αποτέλεσμα εκατοντάδων ωρών rendering. Και το N64 ήταν μία κομμένη έκδοση καποιου SG Indy hardware από ότι ξέρω.
 
To μεγαλυτερο ψεμμα ,παραπλανηση ever ηταν , ημουν και εγω ενας απο αυτους κοιταζαμε τους δεινοσαυρους στα περιοδικα σαν χανοι.

Σαν να βαλω διπλα σε αρθρο για την νεα ομαδα της ΑΕΚ τον Μαραντονα και να μην περιμενω να γινουν συνειρμοι.

https://groups.google.com/forum/#!topic/rec.games.video.nintendo/e9pVur5kBZ0

1996

I don't want to be a pessimist. I REALLY am is anticipation the N64. I just have one problem. What's with the graphics? I expected to see graphics that would rival movie productions such as Jurassic Park and the upcoming Dragonheart. Instead I see pics and movies that are edgy, blocky. There seem to be TOO MANY FLAT surfaces! I thought the characters would use wire frames like in KI 1 & 2. Wire frames and polygons, are these the same thing? I see the graphics in KI2 and they look much more realistic than Mario 64 & Starfox 64. What's the deal!?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γιατί τόσο μίσος ρε παιδιά? Καλούτσικα πούλησε (δεν το λες και αποτυχία και νίκησε το Saturn) και σαν κονσόλα ήταν μέτρια αλλά όχι και "έκτρωμα". Δηλαδή μετά τι θα πρέπει να πούμε για το Jaguar ή το Virtual Boy?
Μιλάω αποκλειστικά ως hardware. Το τελικό αποτέλεσμα έχει πάρα πολλά προβλήματα λόγω της πολιτικής της Nintendo και πιθανότατα και λόγω της αδυναμίας της να ανταγωνιστεί στα ίσα ένα κολοσσό σαν την Sony. Δηλαδή η άρνηση της να υιοθετήσει το CD-ROM γιατί φοβόταν την πειρατεία και το γεγονός ότι ήθελε να βγάζει κέρδος από την ίδια την κονσόλα που σήμαινε ότι έπρεπε να γίνουν σημαντικοί συμβιβασμοί για να μειωθεί το κόστος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια κακή κονσόλα τόσο από άποψη design (πραγματικά άθλιο) όσο και εσωτερικά. Τι να πρωτοπούμε; για το mud-o-vision; για την ανυπαρξία dedicated sound chip;  Για την ανυπαρξία texture RAM; Για το γεγονός ότι ο RCP δεν είχε DMA και έπρεπε να περάσει από την CPU; Μιλάμε για σωρεία προβλημάτων hardware παρότι βγήκε σχεδόν δύο χρόνια μετά από το Playstation που είναι υπόδειγμα hardware design. 

Βέβαια το hardware μιας κονσόλας δεν είναι ούτε το μισό στόρι. Σαν βιβλιοθήκη παιχνιδιών έχει μια σειρά τίτλων που έφεραν επανάσταση στο gaming και αυτό μετράει περισσότερο. 
 

Παιδιά, δεν θέλω να φανώ σκληρός αλλά το 1996 δεν ήμασταν μικρά χαζά παιδάκια. Εγώ ήμουν 16 χρονών και ξέρω ότι είμαι κάτω από τον μέσο όρο ηλικίας στο group. Αν 16+ χρονών πιστεύαμε ότι το Ν64 θα έχει γραφικά "Jurassic Park" κάτι δεν πήγαινε καλά με μας μάλλον.

Και μιας και μιλάμε για δεινόσαυρους, όταν είδα τον τυραννόσαυρο στο Turok 1 μια χαρά εντυπωσιάστηκα. Ηταν περίπου αυτό που περίμενα απο όσα είχα διαβάσει.

1@Leon[/USER]

Ok δεν θα διαφωνήσω για τα design choices στο hardware. Αλλά εμένα προσωπικά οι κασέτες δεν με χαλάσανε. Ούτε χρειάστηκε ποτέ να πάω το N64 για service λόγω μοτέρ ή λέιζερ, ούτε μου γρατζουνίστικε CD, ούτε είχα loading times. Ακόμα και τώρα με χαλάνε πολύ οι κονσόλες που αναγκαστικά πρέπει να βάλω έναν οπτικό δίσκο μέσα.

1@Aardvark[/USER]

O τύπος στο quote αυτό τα λέει λίγο περίεργα (πες μου ότι είσαι εσύ :p ). Συγκρίνει pre-rendered 2D sprites με πολύγωνα. N64 ήταν, όχι το XBOX.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γεγονος ειναι οτι σηκωσε με το συγκεκριμενο τον πηχυ απιστευτα ψηλα και το αποτελεσμα σε συγκριση με αυτα που δειχνανε τα περιοδικα ηταν απογοητευτικο,το λιγοτερο.
Τωρα ποιοι ηταν χαζοι και το πιστεψανε, ποιοι ηταν Nerds και τους εκοβε και δεν το φαγανε η ειχανε Inside info που ξερανε οτι το αλμα σε εποχη που γυρναγανε τα πανω κατω απο την μεταφορα του 2D σε 3D και απο τα 16 οχι στα 32 αλλα στα 64bit δεν θα ηταν αυτο που γραφανε οι "επιστημονες" αρθογραφοι δεν αλλαζει το γεγονος κατα την γνωμη μου οτι ηταν απο τις μεγαλυτερες παπατζες ever.
Εχει καταγραφει ηδη απο τοτε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ξέρω, εγώ δεν θυμάμαι πάντως να είναι τόσο ψηλά ο πήχης. Ισως να ήμουν και τυχερός και να μην έπεσα σε τέτοια άρθρα. Το 1995/6 μόνο Gamepro διάβαζα άντε και κανένα ξένο σπάνια. Ο πήχης αρχικά θυμάμαι ήταν το Cruisin USA και Killer Instict (τα arcade). Ακόμα και εκεί το N64 δεν απέδωσε 100% βέβαια αλλά ήταν το καλύτερο που περίμενα εγώ τουλάχιστον. Εξάλλου είχαμε δει και εικόνες από πριν του Mario 64 τότε οπότε πάνω κάτω ξέραμε τις δυνατότητες. Αλλά και πιο πριν ακόμα, με κάτι Demo "project reality" δεν θυμάμαι να είδα κάτι που να ήταν επιστημονική φαντασία.

Οπότε δεν ξέρω από που προήλθε αυτή ιδέα ότι θα δούμε γραφικά Jurassic Park. To μονο που ξέρω είναι για αναφορές ότι η αρχιτεκτονική βασίζεται στους υπολογιστές SG, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις ταινίες αυτές αλλά και πάλι δεν λέει κάτι αυτό αφού ούτε οι υπολογιστές αυτοί μπορούν να παράγουν τέτοια γραφικά real time...

Tωρα όμως με έβαλες σε σκέψεις και θέλω να δω όλο το άρθρο. Τα CVG τα έχω όλα σε ψηφιακή μορφή, είναι εύκολο να μου πεις ποιο τεύχος είναι να του ρίξω μια ματιά?
 
Δυστυχως τα'χω σπιτι,θα δω οταν παω,149-150 τευχος να πω ενα νουμερο στις αρχικες σελιδες ηταν με τα πιο εντυπωσιακα για το μελλον αρθρα..

Πρεπει να μιλαμε αν δεν κανω λαθος στο τευχος που διαβασα, 2 χρονια πριν κυκλοφορησει,με τις πρωτες ελαχιστες πληροφοριες να γιγαντωνονται οσο δεν παει.

Αργοτερα οσο ερχοντουσαν screenshots και νεα ινφο, πεφτανε οι προσδοκιες.

Για ενα καλοκαιρι  περιμεναμε τους δεινοσαυρους του JP να εμφανιστουν στις οθονες μας εστω κατι παραπλησιο,lol.

Kαι η Σονυ ειχε κανει κατι παρομοιο με το PS2 παντως και τα TOY STORY 2 γραφικα που θα ειχε!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα