Μελλοντικές δυστοπίες από sci-fi ταινίες

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Domenica
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Δύο αντίθετα παραδείγματα μεταφοράς βιβλίου στην μεγάλη οθόνη:

1) 1984 του George Orwell. Η μεταφορά του στον κινηματογράφο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον (η δεύτερη απο όσο ξέρω) αν και πιστή ήταν πολύ φτωχώτερη από το εκπληκτικό και τρομακτικό βιβλίο του Orwell.

2) DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRIC SHIP? ("Το Ηλεκτρικό Πρόβατο" η ελληνική απόδοση) του Philip Dick. Η κινηματογραφική του μεταφορά ως BLADE RUNNER από τον Ridley Scott απογείωσε ως τον ουρανό του L.A. του 2019 μ.χ. την φτωχώτερη κατά τη γνώμη μου-ιδίως στο τέλος-νουβέλλα, με την εκπληκτική φουτουριστική ατμόσφαιρα, το ανεπανάληπτο φινάλε με τον Ρουτγκερ Χάουερ και το κορυφαίο soundtrack του Vangelis. Είναι απ' τις περιπτώσεις που λες "έδεσε το γλυκό".

Επαναφέρω το θέμα απο το χρονοντούλαπο...:)

Τελευταία επεξεργασία:
Εγω θα ελεγα οτι το 90% ολων των ταινιων επιστημονικης φαντασιας ειναι δυστοπικες. :diablotin:

Αν το περιορισουμε απο το 1970 και μετα θα ανεβει στο 98%. :biglaugh:

Και με μια γρηγορη ματια που εριξα, εχω δει 90% των ταινιων που αναφερονται. :fafoutis:

Πέραν του ανυπέρβλητου Mad Max [η αρχική τριλογία ήταν από τις πιο αγαπημένες ταινίες που είχαμε δει ως παιδιά], που προφανώς έχει αναφερθεί, να συμπληρώσω άλλες δυο αγαπημένες που νομίζω δεν έχουν μπει εδώ:
Escape from NY, με Kurt Russel στο ρόλο του Snake Plisken. Αν και έχω καιρό να τη (ξανα)δώ θυμάμαι μπόλικη δράση και σκηνικά που σε έβαζαν στην ατμόσφαιρα της πλοκής.
Book of Eli, με τους καταπληκτικούς Denzel Washington και Gary Oldman. Νομίζω ότι σαν σενάριο ήταν αρκετά πρωτότυπο.

Και μια κατάθεση ψυχής.... αφορά την γενικότερη ιδέα που διαπραγματεύονται οι ταινίες Last Man on Earth, Omega Man, I am Legend. Θεωρώ την κεντρική ιδέα "ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ", αλλά όλες οι μέχρι_σήμερα υλοποιήσεις τις μου αφήνουν ένα αίσθημα ... ότι κάτι δεν έχει αναπτυχθεί στην όλη πλοκή, ότι κάτι λείπει, ότι κάτι θα έπρεπε να αναλυθεί περισσότερο... Δεν μπορώ να το εκφράσω καλά, κάπως αλλιώς έχω στο μυαλό μου την ανάπτυξη της πλοκής.... Δεν έχω τόσο πρόβλημα με το κόνσεπτ "ζόμπι / βρυκόλακες και σία", απλά θεωρώ ότι η κεντρική ιδέα της ταινία αξίζει "σοβαρότερη ανάπτυξη". Τι διάολο.... μιλάμε για τον τελευταίο (υγιή) άνθρωπο στη γή.....!!!!
..
..
..
..
..
..
εκείνο το Y: The Last Man, τι θα γίνει... πότε θα το δούμε? αμάαααν......

Το ξέρω.... αλλά ελπίζω ότι κάποτε θα βγει μια καλή, από την αρχή.....
:thumbup:

Να παρακαλάς να συνεχιστεί το κόμικ φίλε μου, που πήρε τη σκυτάλη η "Anubis" και μας άφησε κι εκείνη στα κρύα του λουτρού έχοντας κολλήσει με τη σειρά της στο 1ο graphic novel... Τη σειρά ξέχνα την...

Μια δυστοπική που είχα δει στην ΕΡΤ αρχές '80 ήταν το Zero Population Growth. Ελληνικό τίτλο δεν θυμάμαι. Την ξαναείδα πριν 15-20 χρόνια.
" Ανάπτυξη πληθυσμού μηδέν ! "

Βασικά ο κινηματογραφικός τίτλος πρέπει να ήταν "Ανάπτυξις Πληθυσμού Μηδέν" και "Ανάπτυξη Πληθυσμού Μηδέν" είναι αυτός που ήρθε στη διανομή βιντεοκασέτας. Ιδού και τα εξωπισθόφυλλα:

ZPG_VHSFront.jpg ZPG_VHSBack.jpg

Και εγώ την είχα δει τότε, στα μέσα της δεκαετίας του 80 (ίσως λίγο μετά, 1987 ή 1988), καθημερινή (μάλλον Τετάρτη) και σίγουρα σε απογευματινή προβολή της κρατικής, πριν το βραδινό δελτίο ειδήσεων. Στη διάρκεια της ταινίας υπάρχει αρκετό σασπένς, με ταυτόχρονη όμως "ενοχλητική" διάθεση λόγω του σεναρίου και της πλοκής. Γι' αυτό δεν την ξαναείδα από τότε, αλλά δεν την ξέχασα ποτέ.

Βασικά ο κινηματογραφικός τίτλος πρέπει να ήταν "Ανάπτυξις Πληθυσμού Μηδέν" και "Ανάπτυξη Πληθυσμού Μηδέν" είναι αυτός που ήρθε στη διανομή βιντεοκασέτας. Ιδού και τα εξωπισθόφυλλα:

Προβολή συνημμένου 284672 Προβολή συνημμένου 284671

Ουπς... "Αύξηση Πληθυσμού Μηδέν" ήθελα να πω στη διανομή της βιντεοκασέτας... Κεκτημένη...

Σε post apocalyptic science fiction βάλε μέσα και τα "Υδάτινος Κόσμος" ("Waterworld") ('95) και "Ανάμεσα Σε Δύο Κόσμους" ("The Postman") ('97) ενώ από άλλους δυστοπικούς κόσμους να συμπεριληφθούν και οι εξής:

Μέσα σ' άλλα θα έβαζα ταινίες μεταφερόμενες απ' τα βιβλία του μέγιστου Philip K. Dick όπως είναι το "Η Αποζημίωση" ("Paycheck") (2003), "A Scanner Darkly" (2006), "Next" (2007), "Ολική Επαναφορά" ("Total Recall") ('90) (που μάλιστα ετοιμάζεται καινούργια ταινία!!) και φυσικά την "Διπλή Ταυτότητα" ("Impostor") (2001) αλλά και την "δική μας" "Πρωινή Περίπολο" ('87), του Νίκου Νικολαϊδη!!
Οι ταινίες του Νικαλαϊδη είναι ενδιαφέρουσες αλλά οι κόπιες πριν το 1990 υποφέρουν από χάλια ήχο. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τους διαλόγους.
Εκτός από την Πρωινή Περίπολο, δυστοπικές είναι η "Γλυκιά Συμμορία", "Ευριδίκη ΒΑ 2037", ¨The Zero Years". Όχι ότι οι υπόλοιπες του είναι αισιόδοξες!

Πίσω
Μπλουζα