Μελλοντικές δυστοπίες από sci-fi ταινίες

Domenica

Banned
Joined
9 Νοέ 2009
Μηνύματα
1.208
Αντιδράσεις
136
Μια φαν του παλπ σαν και μενα δεν ειναι δυνατόν να μην έχει κολλήσει με τις εφιαλτικές κοινωνίες του μέλλοντος. Τα δυο πρωτα (Μπραζιλ και 1984) τα ξερετε και τα αγαπάτε φαντάζομαι. Omega Man και Planet of the Apes με τον υπέροχο Τ.Ηστον οταν ακομα ο τελευταιος ετρεχε σε διαδηλώσεις για τα δικαιωματα των μαυρων και δεν τον έκανε ρεζιλι ο Μαικλ Μουρ ενώ ο τελευταιος ειχε Αλτσαιχερ.

Τα ριμεικ ας μην τα αναφέρουμε. Η μαλλον γιατι οχι;

-Γιατί με πλήγωσες έτσι Τιμ Μπάρτον;Τι σου εφταιγε το πρωτοτυπο; και εγώ που σε αγαπώ τόσο!.

Αν και εντάξει το δευτερο ᾽᾽Ζωντανος Θρυλος᾽᾽ δεν ηταν τοσο κακο.

Τι αλλους μελλοντικους εφιάλτες με καταπιεστικές δικτατοριες και ολοκαυτώματα θυμάστε; Θυμηθηκα και το Φαρεναιτ 451 του μέγιστου Φρανσουα Τρυφώ. Οσα ηταν απο βιβλία πως σας φανηκαν σε σχέση με το βιβλίο;

Σταματάω εδω προς το παρόν διοτι το παιδι μου με φωνάζει!

Υποσχομαι διατριβη το βράδυ.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μεγαλο κεφαλαιο ο Heston. Η απολυτη φατσα για ταινιες doomsday ή καταστροφης.

Το Omega Man ειναι εξαιρετικη ταινια. Φοβερο στησιμο, εξυπνο σεναριο, μουσικαρα, πολιτικες αναφορες. Η καλυτερη αποδοση του βιβλιου του Richard Matheson στο σελιλοιντ (ναι τολμω να πω οτι μου αρεσε περισοτερο απο το The Last Man on Earth με τον μεγιστο Price)
 
Μελλοντικές κοινωνίες...χμ σε αυτά θα έβαζα και το minority report και το gattaca!
 
απο τις ταινίες που αναφέρετε η μόνη που έχω δει είναι το ''1984'' με Ρίτσαρντ Μπάρτον και Τζ. Χαρτ. Μέτρια ταινία, το βιβλίο υπερέχει κατά πολύ.
 
Φυσικά και υπερέχει το βιβλίο...δεν γίνεται σύγκριση με αυτό!
 
Πολύ καλή μελλοντολογική ταινία με τον Ήστον, είναι και το Soylent green (1973). Προυσιάζει πολύ έξπνα έναν εφιαλτικά παρηκμασμένο κόσμο, όπου και τα πιο απλά πράγματα έχουν γίνει δυσεύρετα, για τον απλό άνθρωπο. Η αποκάλυψη στο φινάλε, άφησε εποχή...
 
Η αποκάλυψη (μην μας πεις τι γίνεται πες μας την αισθηση που βγάζει) ειναι πιο σοκαριστική από οτι στον πλανητη των πιθήκων;

Δεν λέμε για επικαιρότητα αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την επικαιρότητα του thread με τον απόλυτο τρόμο πάνω από την Ιαπωνία... Μηχανικός στο Φουκουσιμα πρέπει να ειναι αυτή την στιγμή το πιο ηρωικό πράγμα στον κόσμο... Ας ευχηθούμε να πάνε όλα καλά και να μη γινει το χειρότερο.

Το 1984 θα συμφωνησω πως ειναι ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα όλων των εποχών. Σοκαριστικό και αξέχαστο. Κάθε προσαρμογή για τον κινηματογράφο ξεκινά με το βαρος του βιβλίου. Εμένα όμως η ταινία μου άρεσε ειδικά ο Τζον Χαρτ που βασανίζει τον τραγικό Γουίστον που παίζει σπαρακτικά ο Ρίτσαρντ Μπάρτον (από τους αγαπημένους μου λογοτεχνικούς ήρωες και ο Μπάρτον άξιος). Το Omega Man χαίρομαι που έχει φαν διότι ειναι ένα παραγνωρισμένο αριστούργημα και εκτός των άλλων είναι και από τις πρώτες ταινίες που δείχνουν λευκό να έχει σχέσεις με μαύρη. Η σκηνη με τις κούκλες με έχει στοιχειώσει! Δεν ηξερα πως υπήρχε βιβλίο και ταινία με τον Βινσεντ Πράις, θα το ψάξω! Ακολουθεί λίστα με τις αγαπημένες μου δυστοπίες. Ειναι μέχρι το 1996 το επιτρεπτό όριο ή όχι; αλλιώς θα έβαζα βέβαια και το πρώτο Μάτριξ και το V for Vendetta. Εκλεψα με Γκάτακα που ειναι 1998 νομίζω! Το Φαρενάιτ μου άρεσε περισσότερο στο βιβλίο του Ρέι Μπράντμπερι αλλά ο Τρυφώ έχει κάνει σπουδαία δουλειά και η Τζούλι Κρίστι θεά. Μπορεί στο μέλλον να μην έχουμε βιβλία θα ξαναγυρίσουμε όμως στην αισθητική των ᾽60ς! Εβαλα και το Λα Ζετέ του Κρις Μάρκερ που πάνω του βασίστηκε και το ᾽᾽12 πίθηκοι᾽᾽ του μεγάλου Τ.Γκίλιαμ. Αν δεις το Μπραζίλ μια φορά σου κόβεται κάθε όρεξη για πλαστική!

δυσλειτουργικές κοινωνίες του μέλλοντος

1. Φριτς Λανγκ, Metropolis

2. Ρίντλευ Σκοτ , Blade Runner & Alien

3.Τέρρυ Γκίλιαμ, Brazil & 12 πίθηκοι

4. Λυκ Μπεσόν, Το πέμπτο στοιχείο

5. Τιμ, Μπάρτον, Μπάτμαν 1-2

6. Άντριου Νικόλ, Γκάτακα

7. Τζέιμς Κάμερον, Ο εξολοθρευτής 1-2

8. Φρανσουά Τριφώ, Φαρενάιτ 451

9. Κρις Μάρκερ, La jetee

10. Αντρέι Ταρκόσφσκι, Σολάρις & Στάλκερ

11. Στάνλεΐ Κιούμπρικ , 2001 η Οδύσσεια του διαστήματος

12. Τζώρτζ Μίλερ, Μαντ Μαξ τριλογια

13. Μαικλ Ραντφορντ ,1984

14. Φρανκλιν Σάφνερ, Ο πλανητης των πιθήκων

15. Μπορις Σαγκαλ, The Omega Man

16. Τζον Καρπεντερ, Αποδραση από τη Νεα Υορκη (και το Λος Αντζελες)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε post apocalyptic science fiction βάλε μέσα και τα "Υδάτινος Κόσμος" ("Waterworld") ('95) και "Ανάμεσα Σε Δύο Κόσμους" ("The Postman") ('97) ενώ από άλλους δυστοπικούς κόσμους να συμπεριληφθούν και οι εξής:

1. "V For Vendetta" (2006) (απ' το graphic novel του Alan Moore!)

2. "Το Νησί" ("The Island") (2005)

3. "Το Κουρδιστό Πορτοκάλι" ("A Clockwork Orange") ('71) δια χειρός Stanley Kubrick (ξανά)

4. "Τα Παιδιά Των Ανθρώπων" ("Children Of Men") (2006)

5. Η live action εκδοχή της σειράς κινουμένων σχεδίων του "MTV", "Aeon Flux" (2005)!

6. Το "Έτος 2000: Κούρσα Θανάτου"/"Ράλλυ Θανάτου Στο Έτος 2000" ("Death Race 2000") ('75) που γυρίστηκε μάλιστα remake πριν μερικά χρόνια (και που δεν αποκλείεται να επηρέασε τους δημιουργούς του παιχνιδιού Η/Υ "Carmageddon", αν θυμάστε! ;) )

και φυσικά η τριλογία "Matrix", το "Ανθρώπινο Μίσος" ("Equilibrium") (2002) και το αριστουργηματικό "Σκοτεινή Πόλη" ("Dark City") ('98 )!!

Μέσα σ' άλλα θα έβαζα ταινίες μεταφερόμενες απ' τα βιβλία του μέγιστου Philip K. Dick όπως είναι το "Η Αποζημίωση" ("Paycheck") (2003), "A Scanner Darkly" (2006), "Next" (2007), "Ολική Επαναφορά" ("Total Recall") ('90) (που μάλιστα ετοιμάζεται καινούργια ταινία!!) και φυσικά την "Διπλή Ταυτότητα" ("Impostor") (2001) αλλά και την "δική μας" "Πρωινή Περίπολο" ('87), του Νίκου Νικολαϊδη!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πω πω, Brazil, 1984, και Soylent Green είναι απο τις πλέον αγαπημένες μου !! :thumbup:

Τελικά υπάρχουν πάρα (μα πάρα) πολλές γνωστές ταινίες με τέτοιου είδους θέμα.

Απορώ που ο Wally δεν ανέφερε ακόμα το "Zardoz" ή το "A boy and his dog" !! :D
 
Και φυσικα το THX 1138 του Λούκας!!
 
Μετά τα "Mad Max" κυκλοφόρησαν διάφορες άλλες. Μια απ' αυτές που θυμάμαι αυτή την στιγμή είναι η τηλεταινία "Η Γη Των Νεκρών" ("Deathlands") (2003). Σαχλαμαρίτσα. Μια άλλη είναι όμως που προσπαθώ να θυμηθώ και που είχε κυκλοφορήσει σε VHS πριν καμιά 15αριά χρόνια αλλά δε μου 'ρχεται... Θα την βρω όμως γιατί κάποια στιγμή θέλω να την ξαναδώ! Θα την βρω... Το "Logan's Run" και το "THX 1138" που αναφέρατε, επίσης κορυφή! Απ' την ταινία "THX 1138" να υποθέσω ότι ονόμασε το σύστημα ήχου 7.1 που έφτιαξε ο George Lucas;
 
Wally είπε:
Μεγαλο κεφαλαιο ο Heston. Η απολυτη φατσα για ταινιες doomsday ή καταστροφης.Το Omega Man ειναι εξαιρετικη ταινια. Φοβερο στησιμο, εξυπνο σεναριο, μουσικαρα, πολιτικες αναφορες. Η καλυτερη αποδοση του βιβλιου του Richard Matheson στο σελιλοιντ (ναι τολμω να πω οτι μου αρεσε περισοτερο απο το The Last Man on Earth με τον μεγιστο Price)
Εμ βέβαια..αφού είδε κοτζάμ Woodstock στον κινηματογράφο! ;) Δεν ξέρω ποιο θα επέλεγα απ' τα δύο... Καθένα έχει την χάρη του! Ο Ελληνικός τίτλος που είχε αποδοθεί στην 2η απ' αυτές, είναι "Ο Άνθρωπος Που Αντίκρισε Την Κόλαση"!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
Η αποκάλυψη (μην μας πεις τι γίνεται πες μας την αισθηση που βγάζει) ειναι πιο σοκαριστική από οτι στον πλανητη των πιθήκων;
Είναι απίστευτα ποιό ανατριχιαστική η αποκάλυψη, αν δεν έχεις δεί την ταινία χάνεις. (την είδα μικρός και ακόμα θυμάμαι την τελευταία σκηνή)
 
Mandrake είπε:
Απ' την ταινία "THX 1138" να υποθέσω ότι ονόμασε το σύστημα ήχου 7.1 που έφτιαξε ο George Lucas;
Ναι, και ο αριθμος 1138 εμφανιζεται εδω κι εκει σε διαφορες παραγωγες του :)
 
Πως ξεχάσαμε το "Ο Δικαστής Ντρεντ" ("Judge Dredd") ('95) που είναι μεταφορά του πολύ γνωστού κόμικ; Βλέπω, μάλιστα, πως ετοιμάζεται νέα ταινία με τίτλο "Dredd" (2011)! Για να δούμε!! Σε δυστοπικό κόσμο επίσης, είναι η ταινία "Death Proof" (2007) του Quentin Tarantino! Μέσα σ' άλλα είναι το Ιαπωνικό "Battle Royale" ("Batoru Rowaiaru") (2000) και η συνέχειά του, που εμφανίζεται και ο Takeshi Kitano! Θα προτείνω ανεπιφύλακτα και μια τηλεταινία, το "Harrison Bergeron" ('95), που είναι από βιβλίο του Kurt Vonnegut Jr.!! Πρωταγωνιστεί ο Sean Astin, ο κινηματογραφικός Sam Gamgee του "Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών"! Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχω βρει κάτι άλλο που να έχει γίνει μεταφορά απ' τον συγκεκριμένο συγγραφέα, παρά μόνο την εξίσου καλή μικρού μήκους ταινία "2081" (2009), που είναι κατά κάποιον τρόπο συνέχεια του "Harrison Bergeron".
 
Ταινιαρα το Battle Royal. Το ειχα δει στο ξωφαλτσο και ειχα καθηλωθει.

To trailer με το Des Irae απο πισω απλα ΣΚΟΤΩΝΕΙ


Μαλιστα πηγα να πνιξω την ωραιοτατη βιντεοκλαμπου διοτι δεν μου κρατησε το τεραστιο ποστερ που τις ειχα "κλεισει". Εχω μπλουζα παντως.

Μου αρεσε και το δευτερο μερος που πολλοι το εθαψαν...

Τεσπα και τα δυο ειναι 2000 και μετα...
 
Τις περισσότερες πιστεύω τις αναφέραμε, όμως βλέπεις πως είναι λίγα τα κινηματογραφικά δείγματα σε δυστοπικούς κόσμους. Αν αφαιρέσουμε και των τελευταίων 10-15 χρόνων δε μένει και τίποτα... :/ /emoticons/unsure@2x.png 2x" width="20" height="20" /> Κι εμένα μου άρεσε το 2ο "Battle Royale" και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δεν άρεσε σε πολλούς. Μία ακόμη μεγάλη παράλειψη είναι "Η Μηχανή Του Χρόνου" ("The Time Machine") ('60) από το βιβλίο του H.G. Wells!! Υπάρχει κι ένα "1984" ('56) του Michael Anderson που προηγείται της ταινίας που παίζει ο Richard Burton! Είναι η πρώτη μεταφορά του βιβλίου του George Orwell. Δυστυχώς την ψάχνω χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ωρε δεν εχει αναφερθει ο Mad Max? O oρισμος της δυστοπιας?

Πολυ ενδιαφεροντα ειναι τα Salute of the jugger/blood of heroes http://www.imdb.com/title/tt0094764/

Split second ή predator σε δυστοπικο Λονδινο. http://www.imdb.com/title/tt0105459/

Aμφοτερα με τον αγαπημενο Ρουτγκερ Χαουερ
 
Πίσω
Μπλουζα