Εκανα ηδη μετατροπη σε 4 ταινιες 8mm των 4-4,5 λεπτων για δοκιμη. Γραφω μερικες λεπτομερεις για οσους θελουν να ασχοληθουν.
Ο froutix μου προτεινε εναν κυριο τον οποιο και συναντησα και κανει αυτη τη δουλεια απο το '80. Εψαξα και αλλες εταιριες και εμαθα διαφορα.
Η μετατροπη ισως μπορει να γινει και στο σπιτι μας απλα θα χασουμε σε ποιοτητα αν δεν εχουμε καλη καμερα. Ειδικα αν σκεφτουμε οτι για την εποχη μας οι ταινιες 35-40+ ετων
ειναι ηδη τρομερα χαμηλης αναλυσης. O Chris73 εκανε ενα τεστ στο θεμα με τις κινηματ. μηχανες.
Αυτες που μετετρεψα εγιναν με απλη προβολη σε γωνιακο φακο και ληψη με μια καμερα τερας στον κυριο που προανεφερα. Πολυ καλο αποτελεσμα και κοστιζει 6Ε/μπομπινα των 4-4,5 λεπτων.
Αρχικα πηγα μερικες αδιαφορες ταινιες για να δω το αποτελεσμα. Οικογενειακες κλπ δεν εχω παει ακομα.
Μιλωντας με αλλους μου ειπανε για τα οργανικα υλικα απο τα οποια ειναι φτιαγμενες οι ταινιες. Περνανε τις ταινιες μεσα απο υγρα τα οποια χρειαζονται για να σκοτωσουν μυκητες που μπορει
να υπαρχουν απο τα πολλα χρονια. Επισης προστατευουν την ταινια να μην σπασει κατα την προβολη.
Εκει η χρεωση μπορει να ειναι και 4Ε/λεπτο και πεφτει αν εχεις πολλα λεπτα συνολικα σε ταινιες. Και μιλαμε για εταιριες που κανουν μεγαλες δουλειες οπως π.χ. το αρχειο της Φινος.
Σε μια απλη προβολη υπαρχει και μια μικρη πιθανοτητα μια ταινια να σπασει σε πολλα κομματια. Αν σπασει σε ενα σημειο δεν εγινε κατι, την κολλας οπως κανανε και παλια.
Αλλα θυμαμαι ειχε τυχει και σε μας οταν προβαλαμε στο σπιτι το 80κατι να σπαει ταινια συνεχομενα. Βαλτε και ποσα χρονια περασανε απο τοτε.
Οποτε για πιο προσωπικες/οικογενειακες ταινιες μαλλον θα διαλεξω την δευτερη λυση και ας δωσω κατι παραπανω.
Παρακατω screen shot απο ενα χωριο του Πηλιου οπου φαινεται το τοπικο παντοπωλειο και μια διαφημιση Ντεβετα(και ενας θειος μου

). Καπου αναμεσα 1969-70.