"Μηχανή" προβολής "ταινίων";

Ομορφο αποκτημα!

Μπορεις να παραθεσεις και καποιες λεπτομερειες για τις ταινιες?

Ποιος τις γυριζε, αν επωλουντο μαζικα κτλ
 
Antonis Galanakis, επειδή όταν ήμασταν μικροί ο αδερφός μου κι εγώ είχαμε μια μηχανή προβολής μικρών ταινιών (εχω την εντύπωση χωρίς ήχο :xm: ) εάν σου δείξω κάποια στιγμη τις ταινίες που έχουν διασωθεί, μπορείς να με διαφωτίσεις ποια ήταν η μηχανή, μιας και κανένας μας πια δεν μπορεί να θυμηθεί?.. :)
 
Μηχανή προβολής μικρών ταινιών

mytinyworld

Πολύ ευχαρίστως! Ανέβασε τις φωτό και θα τα βρούμε όλα.....

Πρέπει να δω τα κουτιά τους, αν υπάρχουν τα αυθεντικά ακόμα, καθώς και το "καρέ". Δηλαδή κοντινή φωτό του ίδιου του φιλμ για να δούμε τις τρύπες του και εάν έχει πάνω του ταινία ήχου.

Συνήθως, την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα, οι ταινίες αυτές ήταν super 8mm, βωβές, με περίπου 6-7 λεπτά διάρκεια και κυρίως κινούμενα σχέδια.

Για super8mm υπάρχει και αυτό:

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=745

Αντώνης
 
Έχετε υπόψη σας ότι αν το λαμπάκι της μηχανής σας είναι 12 volts μπορείτε να το αλλάξετε κατά 99% με λαμπάκι από φλας αυτοκινήτου (αυτό με το μονό σύρμα όχι το διπλό για στοπ και φώτα πορείας) .

Παλιά που είχα τέτοια μηχανή, είχα αλλάξει αρκετές φορές.
 
Λαμπάκι BAJKA diaskop

Όλα πολύ σωστά με μιά μικρή διαφορά. Το λαμπάκι είναι 6 Volt και οχι 12.

Παπάκι 6 βολτο
 
Wally

ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πληροφορίες για τα φιλμάκια δεν έχω και πολλές. Ξέρω ότι υπήρχαν και αντίστοιχες εφαρμογές με filmstrip και σε άλλες χώρες την εποχή εκείνη. Ιδιαίτερα στη Γαλλία. Στην Αμερική το περιοδικό LIFE είχε βγάλει μια σειρά το 1963-64 με "ντοκιμαντέρ" ορισμένων χωρών. Είχε και δύο για την Κρήτη, αλλά άντε βρες τα...

Για τα Ελληνικά ήταν όλα της ΑΡΓΩ ΦΙΛΜΣ και θυμάμαι τα πουλούσανε σε μεγάλες ποσότητες στο κέντρο της Αθήνας ιδιαίτερα στα μαγαζιά της Πλατείας Κάνιγγος και της οδού Ακαδημίας (το Hollywood της Ελλάδας). Ήταν ακριβά για την εποχή και μερικά που είχαν δύο ή τρία μέρη ήταν αρκετά ακριβά για να τα αποκτήσεις.

Τα θέματά τους ήταν κυρίως παραμύθια, Κοντορεβιθούλης, Σταχτοπούτα, Καραγκιόζης, Μέγας Αλέξανδρος, Ιλιάδα κτλ.

Το καλό ήταν ότι τα τύπωναν σε καλής ποιότητας φιλμ και έχουν διατηρήσει τα χρώματα τους πολύ καλά μέχρι σήμερα!

Αυτά τα ολίγα.

Αντώνης
 
Antonis Galanakis είπε:
mytinyworldΠολύ ευχαρίστως! Ανέβασε τις φωτό και θα τα βρούμε όλα.....

Πρέπει να δω τα κουτιά τους, αν υπάρχουν τα αυθεντικά ακόμα, καθώς και το "καρέ". Δηλαδή κοντινή φωτό του ίδιου του φιλμ για να δούμε τις τρύπες του και εάν έχει πάνω του ταινία ήχου.

Συνήθως, την περίοδο εκείνη στην Ελλάδα, οι ταινίες αυτές ήταν super 8mm, βωβές, με περίπου 6-7 λεπτά διάρκεια και κυρίως κινούμενα σχέδια.

Για super8mm υπάρχει και αυτό:

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=745

Αντώνης
Αχ τέλεια!!! :D Οταν πάω στο πατρικό μου θα βγάλω τις φωτογραφίες όπως μου είπες! Είχαμε ταινίες με χοντρό λιγνό, το κογιότ και το μπιπ μπιπ, ζορό κλπ. Πρέπει να ήταν το 1977-1978 αγορασμένη...

Σ'ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! :)
 
Antonis Galanakis είπε:
Όλα πολύ σωστά με μιά μικρή διαφορά. Το λαμπάκι είναι 6 Volt και οχι 12.Παπάκι 6 βολτο
Αυτή που είχα εγώ ήταν 12!!!!

Αλλά και 6 να είναι, πάλι φτηνό έρχεται. Είχε καεί η λάμπα και τότε ήθελαν μια περιουσία για ανταλλακτικό. Λαμόγια των '80's!!!!!!!!!! :D
 
Συνεχίζοντας τις έρευνες στο υπόγειο του πατρικού μου, έπειτα από την ανεύρεση της τηλεόρασης τσέπης (Sinclair), έπεσα πάνω στην μηχανή προβολής που μου είχαν πάρει οι γονείς μου το 1980 μαζί με κάποιες ταινίες που διασώζονται.

picture.php
 
Δεν πιστεύω στα μάτια μου, οτι έχει "ανοιχτεί" τέτοιο θέμα - και φυσικά μόνο εδώ θα μπορούσε να φιλοξενείται!!!!

Αυτο το μαγικό ρετρό πραγματάκι ήταν η αγαπημένη μου ενασχόληση στα 80'ς. Δεν έχω ιδεά πως βρέθηκε μέσα στο σπίτι και ποιά χρονολογία ακριβώς, αλλα για μένα η διαφύλαξή του ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.

Τα φιλμάκια απο το γύρνα - γύρνα - βάλε - βγάλε έχουν γίνει λίγο χάλι, τα χρώματα όμως..πωπωω..σε συνδυασμό με τη μυρωδιά της μηχανής και της χαρτονένιας συσκευασίας του..

Θα θελα πολύ να βρώ φιλμάκια.μου έχουν διασωθεί μόνο 3 - 4 (Mary Poppins / Αλίκη στη Χώρα των θαυμάτων / Κατι σαν το Ολιβερ Τουίστ)

Εχει κανείς ιδέα??

p.s. όποιος έχει στη κατοχή του κάτι τέτοιο και δεν το χρησιμοποίησε σαν παιδί..και έτυχε να το βρεί στο πατάρι/υπόγειο και θέλει να το "σπρώξει" με σκοπό το υψηλότερο αντίτιμο, να γνωρίζει πως δεν πρόκειται να βγάλει πολλά. Ομως είναι τόσο χρήσιμη μηχανούλα για κάποιον που είχε και πέρασε ατελείωτες ωρες μπροστά απο τοίχους και πανιά. Προκειται για μια τρύπα στο χωροχρόνο. Απο τις λίγες φορές που έχει τη δυνατότητα να κλειστεί κάπου σκοτεινά - μπροστά απο τοίχους και πανιά και να νιώσει ακριβώς όπως ένιωθε τότε.
 
Είχα κι εγώ τέτοια μηχανή! "Βουβή" όμως, ενώ τα ξαδέλφια μου είχαν "ομιλούσα" κι έτσι κάθε τόσο πήγαινα στο δικό τους σπίτι για να δω με ήχο και τις δικές μου και τις δικές τους ταινίες. Τις έχω όλες κρατημένες (καμιά δεκαριά) και έχω αγοράσει μια-δυο ακόμα από το ebay που δεν είχα (μια δεύτερη "Mary Poppins"--τη σκηνή του Jolly Holiday--και τη "Μελωδία της Ευτυχίας") που δεν έχω καταφέρει ακόμα να τις δω! Έχω βρει στο ebay κατά καιρούς μερικές καλές μηχανές και σε σχετικά καλή τιμή, αλλά οι πωλητές αρνούνταν να μου τις στείλουν στην Ελλάδα.

Τις πιο πολλές από τις ταινίες τις έχω έκτοτε δει ολόκληρες σε βίντεο ή DVD αλλά εννοείται ότι μού λείπει η μαγεία της προβολής στον τοίχο, της μυρωδιάς του φιλμ, του θορύβου της μηχανής...
 
Μια και μιλάμε για προβολές στον τοίχο, το γλυκό θόρυβο της μηχανής και τη μυρωδιά του φιλμ ΚΑΙ ακόμα των βινυλίων των Jukebox, των πικ-απ, των μπομπινόφωνων και όλων αυτών των κουτιών των αναμνήσεων, λίγο από την τρέλα μου σε φωτογραφίες.


http://www.flickr.com/photos/30477054@N03/
 
Πίσω
Μπλουζα