Μια ερωτηση για καρτα γραφικων,gaming και hardware γενικοτερα.

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Metalcandyman
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Ναι έχει και με 320 € και καλά όμως αυτές λένε πολλοί δεν είναι στις καλύτερες υλοποιήσεις για αυτό ανέφερα την πιο ακριβή.
Δεν ισχυει αυτο. Κατι πανακριβες 4060 που αναφέρεις απο 700 ευρω και πανω ειναι καποιος που εβαλε λαθος τιμη, η καποιο ξεχασμενο στοκ που ποτε δεν μπηκαν στον κοπο να αλλαξουν την τιμη αν για καποιο λογο ηταν καποτε τοσο ψηλα, η καποιος που απλα ειναι απατεώνας που του έμεινε ενα κομματι και ελπιζει να ψαρέψει κάποιον άσχετο.

Οποιαδηποτε υλοποιηση της 4060 με 8GB δεν νοειται να κοστιζει σημερα πανω απο 350 ευρω. Προσωπικά θεωρώ στα 8GB και τα 300 ευρω πολλά ειναι.

Παντως εχει και Gigabyte και Asus και MSI στα 350. Δεν μιλάμε για Inno η Palit. Κατι πιο ακριβες με OC ελαχιστες διαφορες εχουν στο performance η στην ψυξη. Σιγουρα δεν αξιζει να δωσεις 100 και 200 ευρω παραπανω για τα +2 fps που θα δωσουν, αν στα δωσουν και αυτα που δεν είμαι σίγουρος. Με λιγα λογια, οι πολυ ακριβες "υλοποιησεις" ειναι απο τις μεγαλυτερες παπατζες στην αγορα καρτων γραφικών. Μην υπολογίζεις την τιμη μιας κάρτας βάση αυτων.

Τελευταία επεξεργασία:
Eγώ έχω το ίδιο setup από το 2011 όπου έκανα ένα δυνατο για την εποχή πισι με msi gtx 660ti oc edition και εναν phenom ii975 black edition...τότε έπαιζα καινούρια παιχνίδια και το είχα συνδεδεμένο σε μια ακριβή 46αρα 3dtv της εποχής! Απόλαυσα κάποια παιχνίδια της εποχής όπως battlefield, far cry 2-3, assasin creed,starcraft, dishonored κ.α! Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η οικογένεια και δεν έκανα καμία αναβάθμιση αφού κάλυπτα τις ανάγκες μου όπως είχαν διαμορφωθεί δίχως μοντέρνο gaming πλέον! Προφανως και το μηχάνημα δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα σε gaming αλλά ο μεγάλος πήρε ps5 πριν 2 χρονια οπότε δεν έχω θέμα με αυτό για την ώρα. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί νέο πισι ειδικά τώρα που δεν θα εχουν και υποστηριξη τα win10 σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα το γυρίσει και στα πισι ο λεβεντης! Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα έφτανα τέτοια ποσά για κάρτα γραφικών της εποχής μας...άντε μεχρι 5060i η την αντιστοιχη amd να έφτανα στο νέο πισι που θα το εχει κυρίως ο μεγάλος μου γιος και πάλι θα τα εκλαιγα τα χρηματα...τώρα όταν θα φτάσει και ο μικρότερος να θέλει πισι με βλέπω να γίνομαι ...εξηντάρης που θα ψάχνεται στο καθε πλαίσιο και κοσμοντατα της εποχής για να δει τι ειναι το ray tracing και το 8-16Κ που θα έχουν τότε...Μόλις ακούσω και το...." ψωνίζετε για τα εγγονάκια σας;;; " εκεί θα σκοτώσω και κανα κερατά....

Για μένα στην περίπτωση που κάποιος είναι gamer και παίζει αρκετές ώρες συγχρονα παιχνίδια δεν αξίζει μια επένδυση σε μια ακριβή κάρτα γραφικών με 400+ € γιατί όταν αγοράζουμε μια ακριβή κάρτα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την αντοχή των καρτών με τις πιθανές βλάβες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Τουλάχιστον εγώ θα προτιμούσα μια πιο φθηνή κάρτα μεσαίας κατηγορίας ώστε όταν πάθει καμία βλάβη να πάρω μια καινούργια παρά να τρέχω με τις επισκευές και να φοβάμαι μετά μην τα παίξει στο η vram η μην μου χαλάσει κάτι άλλο στην κάρτα από τις πολλές χιλιάδες ώρες λειτουργίας.

Πότε αρχίζουν τα προβλήματα από στατιστικά.

Στα 3-4 έτη:
Αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες βλάβες λόγω θερμοκρασίας και της φθοράς της VRAM.

Αν η GPU λειτουργεί σε υψηλές θερμοκρασίες για χρόνια, η φθορά του PCB, VRM ή των συγκολλήσεων (BGA) μπορεί να ξεκινήσει σε αυτό το διάστημα.

Στα 5-6 έτη:

Αυξάνεται το ποσοστό των GPUs που εμφανίζουν artifacting, crashes, black screens.Πολλές κάρτες βγαίνουν off λόγω αστοχίας πυκνωτών, κακής ψύξης ή κακής ποιότητας κατασκευής.

7+ έτη:

Το ποσοστό των καρτών που λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα πέφτει κάτω από 30-40%. Οι περισσότερες που λειτουργούν απαιτούν συντήρηση (π.χ. αλλαγή θερμικής πάστας, καθαρισμό).

Κύριες αιτίες αστοχίας:

Αιτίες με μεγάλες πιθανότητες είναι η
Θερμική κόπωση οι συγκολλήσεις BGA χαλάνε με τον καιρό από θερμική διαστολή. Η αστοχία της VRAM / GPU chip που συνήθως οδηγεί σε artifacts ή freezing.Κακοί πυκνωτές VRMΜ που συνήθως προκαλούν τυχαία shut-downs ή αστοχίες εκκίνησης.
Κακή ποιότητα κατασκευής σε φθηνές κάρτες.Οι non-reference κάρτες από μικρούς κατασκευαστές απ' ότι λένε είναι πιο ευάλωτες.

Τελευταία επεξεργασία:
Εντάξει, αν προσέχεις λίγο τις θερμοκρασίες και κλειδώνεις πχ το frame rate ώστε να μην τρέχει η κάρτα στο 100% όλη την ώρα κλπ, θα σου κρατήσει παραπάνω χρόνια από όσο την χρειάζεσαι.

Eγώ έχω το ίδιο setup από το 2011 όπου έκανα ένα δυνατο για την εποχή πισι με msi gtx 660ti oc edition και εναν phenom ii975 black edition...τότε έπαιζα καινούρια παιχνίδια και το είχα συνδεδεμένο σε μια ακριβή 46αρα 3dtv της εποχής! Απόλαυσα κάποια παιχνίδια της εποχής όπως battlefield, far cry 2-3, assasin creed,starcraft, dishonored κ.α! Λίγα χρόνια αργότερα ήρθε η οικογένεια και δεν έκανα καμία αναβάθμιση αφού κάλυπτα τις ανάγκες μου όπως είχαν διαμορφωθεί δίχως μοντέρνο gaming πλέον! Προφανως και το μηχάνημα δεν μπορεί πλέον να κάνει τίποτα σε gaming αλλά ο μεγάλος πήρε ps5 πριν 2 χρονια οπότε δεν έχω θέμα με αυτό για την ώρα. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί νέο πισι ειδικά τώρα που δεν θα εχουν και υποστηριξη τα win10 σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα το γυρίσει και στα πισι ο λεβεντης! Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα έφτανα τέτοια ποσά για κάρτα γραφικών της εποχής μας...άντε μεχρι 5060i η την αντιστοιχη amd να έφτανα στο νέο πισι που θα το εχει κυρίως ο μεγάλος μου γιος και πάλι θα τα εκλαιγα τα χρηματα...τώρα όταν θα φτάσει και ο μικρότερος να θέλει πισι με βλέπω να γίνομαι ...εξηντάρης που θα ψάχνεται στο καθε πλαίσιο και κοσμοντατα της εποχής για να δει τι ειναι το ray tracing και το 8-16Κ που θα έχουν τότε...Μόλις ακούσω και το...." ψωνίζετε για τα εγγονάκια σας;;; " εκεί θα σκοτώσω και κανα κερατά....
Πισω μου ερχεσαι, φιλε μου. Θα τα ακουσεις, θα τα ακουσεις και μπορει να σ'αρεσει κι ολας

Οι περισσοτεροι απο αυτους που δινουν καποια 1000,2000 η και περισσοτερα ευρω, υπολογιζουν το πολυ 5ετια. Κι αυτο οχι λογω αντοχης της καρτας, αλλα στην 5ετια θα εχουν αυξηθει οι αναγκες των παιχνιδιων και θα χρειαστουν ακομα πιο δυνατες καρτες για να εχουν τοπ επιδοσεις.
Τωρα αν εισαι παικτης που θελει να ευχαριστηθει το παιχνιδι και οχι παικτης που εχει το βλεμα του, πανω δεξια στην οθονη, στο κοντερ των fps, κανεις την δουλεια σου με πολυ λιγοτερα χρηματα.
Τωρα αν προσεχεις και λιγο την καρτα σου, να μην ζοριζεται συνεχεια στο 100%, να εχει καλη ψυξη, οπως σωστα ελεχθει, και κανα καθαρισματακι στο εξαμηνο, σηγουρα θα αντεξει πολυ περισσοτερο

Οι περισσοτεροι απο αυτους που δινουν καποια 1000,2000 η και περισσοτερα ευρω, υπολογιζουν το πολυ 5ετια.
Αυτοί που δίνουν 2000 ευρώ για να πάρουν κάρτα την κρατάνε το πολύ 2 χρόνια και μετά αγοράζουν την επόμενη κορυφαία κάρτα της αγοράς.

Αν μπεις σε ξένα forums (γιατί αυτές οι κάρτες δεν αφορούν τους Έλληνες χρήστες έτσι κι αλλιώς) θα δεις πχ βγαίνει η 5090 και αναρωτιέται ο άλλος αν θα είναι καλό upgrade για να αλλάξει την 4090 του.

Αυτοί που έχουν λεφτά για σπατάλη, τα σπαταλάνε συνέχεια. Δεν περιμένουν, ούτε κάνουν οικονομία ούτε έξυπνες η συμφέρουσες αγορές. Γιατί οι κορυφαίες κάρτες ποτέ δεν άξιζαν τα λεφτά τους. Πληρώνεις πχ τα 5πλάσια λεφτά από μία άλλη κάρτα για να έχεις 2πλάσια επίδοση. όσο ανεβαίνουν οι επιδόσεις, τόσο πιο ακριβό είναι το κάθε εξτρά FPS που πληρώνεις. Τα ίδια και με τους επεξεργαστές. Έδινες πχ 250 ευρώ να πάρεις Pentium 4 στα 2.8GHz και για να πάρεις τον επόμενο (κορυφαίο) στα 3.0GHz έδινες άλλα 100 ή 200 ευρώ παραπάνω, απλά για να λες ότι έχεις τον καλύτερο επεξεργαστή.

Εμείς οι φτωχοί κάνουμε πιο συμφέρουσες αγορές, μετράμε τα ευρώ μας ένα ένα και ελπίζουμε να μας κρατήσει η κάρτα όσα περισσότερα χρόνια γίνεται πριν πάρουμε την επόμενη, αφού πουλήσουμε πρώτα την προηγούμενη γιατί αλλιώς δεν γίνεται :sneaky: .

Ε αυτό εννοείται μιας και για πολλούς gamers εφόσον υπάρχει το χρήμα σιγά μην καθίσουν να ασχοληθούν με την άχρηστη πλέον για αυτούς rtx 4090 και η rtx 5090 εννοείται αγοράζεται day one.

Το μόνο πρόβλημα εδώ είναι είναι πως πρέπει να περιμένεις πάνω από 1 χρονο μέχρι να βγει η επόμενη κορυφαία κάρτα.

Σωστα τα λετε. Μα δεν βλεπετε μολις βγει το νεο μοντελο, για καποιους μηνες στην αρχη, υπαρχει ελλειψη. Το ιδιο και στις κονσολες, δεν εχετε δει βιντεακια με θεοπαλαβους Japs, που περιμενουν απο τα χαραματα στην ουρα εξω απο τα καταστηματα (κατι σαν εμας εδω στο ΙΚΑ) και μολις ανοιξουν οι πορτες, ορμανε ποδοπατωντας ο ενας τον αλλον.

"Αν μπεις σε ξένα forums (γιατί αυτές οι κάρτες δεν αφορούν τους Έλληνες χρήστες έτσι κι αλλιώς) θα δεις πχ βγαίνει η 5090 και αναρωτιέται ο άλλος αν θα είναι καλό upgrade για να αλλάξει την 4090 του."

Εδω θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω οριζοντιως, καθετως και διαγωνιως. Αν μπεις σε σχετικα σαιτ με τρελαμενους γκειμεροκαρτακηδες θα δεις. Προσωπικα γνωριζω μερικους με 4090 και δυο με 5090 που μαληστα αν οχι day one, την πηραν week one.
BTW ειναι καλο upgrade, να αλλαξω την 4070 ti μου με 5070 ti η να παω με την μια σε 5070?
Ενταξει, ρε παιδια, μην βαρατε, ενα αστειο δεν μπορουμε να κανουμε, μπααα

Πίσω
Μπλουζα