Μια κανονική μέρα μας ... σε ρετρό

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
179
μπορείτε να φανταστείτε μια μέρα με τις δουλειές και τις υποχρεώσεις σας του σήμερα να τη ζούσατε ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση στη δεκαετία του '80?

τι πιστεύετε ότι θα σας έλειπε πιο πολύ? τι θα σας ξίνιζε περισσότερο? τι θα ξαναβλέπατε με ευχαρίστηση? τι θα θέλατε να πάρετε μαζί σας από το σήμερα στο τότε και τι να φέρετε σουβενίρ απ΄το τότε στο σήμερα?
 
τιποτα..ουτε καν το ιντερνετ που θα λεγανε πολλοι.γιατι δε θα χαν..αλλοι!ουτε ενα γεματο πορτοφολι λεφτα ,καθως τα ευρω θα ταν...αχρηστα.

Δεν νομιζω να αναφερεσαι σε προσωπα,οποτε ναθινγκ!

Απλα θα απολαμβανα τη βουτια στο παρελθον! :)

αν μπορουσα να φερω κατι θα ταν η ασφαλεια στους Αθηναικους και γενικα στους Ελληνικους δρομους και γειτονιες..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τους γονείς μου, που έχουν φύγει απο τη ζωή, θα ήθελα να ξαναδώ ... προφανώς.. Το σπίτι που ζούσαμε τότε... αυτά. Σουβενίρ δεν θα έπερνα, γιατι αν γυρνούσα σε εκείνη τη εποχή, σίγουρα δεν θα ήθελα μετά να ξαναγυρίσω στη τωρινή.. :)
 
Δηλαδη ζωη χωρις κινητο, χωρις internet, χωρις dvd & cd κ χωρις ηλεκτρικα παραθυρα στο αυτοκινητο???? Η πιο γλυκια πικρα που θα μπορουσα να φανταστω!!!!!!! :cool:
 
Απόλαυση στο παρελθόν, θα έφερνα πίσω ένα κουτάτο ZX-Spectrum. Επίσης θα πέρναγα τη μέρα μου στη Στουρνάρη για να θυμηθώ τα παλιά περασμένα μεγαλεία!!!!!!!!
 
...κι εγώ μαζί σου pooky !
 
pooky(1) είπε:
Απόλαυση στο παρελθόν, θα έφερνα πίσω ένα κουτάτο ZX-Spectrum. Επίσης θα πέρναγα τη μέρα μου στη Στουρνάρη για να θυμηθώ τα παλιά περασμένα μεγαλεία!!!!!!!!
και εγω εκει θα ετρεχα να παρω και εναν κουτατο Amstrad CPC 6128 και πολλα original Games
 
Ισως μου έλειπε το internet. Tα κινητά όχι γιατί και τώρα δεν είμαι και πολύ fun. Στουρνάρη για atari-amiga-c64-spectrum βόλτες και χάζεμα, Pixel στις αρχές κάθε μήνα και η ανάγνωσή του ως κάτι το μοναδικό για όλο το μήνα, ουφάδικα της γειτονιάς, μπάσκετ με τις ώρες (πριν αλλά και μετά το '87) στη φυτευτή-γκράβα-8 νικοπόλεως που πάντα κατέληγε σε κλωτσοπατινάδα με τους ¨άλλους¨.
 
Aν καταλαβα o/η Clemence εννοει μια τυπικη σημερινη μας ημερα, αλλα στα 80'ς χωρις να σημαινει αυτο ταξιδι στην περασμενη μας ζωη. Λοιπον με αυτο το δεδομενο εμενα θα με περιμενε μια τρελη εκπληξη.

Θα πηγαινα στην δουλεια και θα υπηρχε παρκινγκ! Αντι του υπολογιστη μου, θα υπηρχε σχεδιαστηριο, λαμπα, ραπιτογραφους, κολλες και μακετοχαρτα. Για να κανω μια απλουστατη μακετα, θα χρειαζοταν αυτη η διαδικασια http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=11740 και γυρω στις 3 ημερες αντι για τα σημερινα 15 λεπτα.

Η πλειονοτητα των ανθρωπων θα αγνοουσαν την υπαρξη του επαγγελματος μου, αλλα αυτοι που το εχουν αναγκη θα το σεβονταν περισσοτερο γιατι πολυ απλα δεν θα μπορουσαν να κανουν ουτε την πιο μικρη δουλεια μονοι τους ή με την βοηθεια του ανηψιου τους. Τα χρηματα μου αναλογικα θα ηταν λιγο πολυ τα ιδια με σημερα, με την διαφορα οτι θα ειχαν τουλαχιστον διπλασια αγοραστικη δυναμη. Δεν θα μπορουσα να στειλω με email την δουλεια. Ουτε καν με cd. Θα επρεπε να απασχολουμε ανθρωπο μονο και μονο για τις διακομιδες μακετων και φιλμ απο και προς το τυπογραφειο. Δεν θα υπηρχε κινητο για να με παρουν οι φιλοι μου και να με καλεσουν σε καποια συναντηση ή η κοπελα μου και να αρχισει τις γκρινιες ή ζουζουνισματα. Λιγο πολυ στην δουλεια δεν θα ειχα επαφη με τον εξω κοσμο. Θα σχολαγα με την ληξη του 8ωρου εκτος και αν εκανα (πληρωμενη) υπερωρια. Θα πηγαινα στο σπιτι χωρις να ανησυχω οτι μπορει καποιος να μου εφαγε το παρκινγκ και να καβαλησε το αμαξι του σχεδον πανω στα σκαλοπατια της αυλης μου.

Θα τρωγαμε με κλειστη την τηλεοραση για να μιλησουμε σαν οικογενεια. Ετσι κι αλλιως δεν θα επαιζε τιποτα αξιο προσοχης εκεινη την ωρα. Οταν θα ανοιγε η τηλεοραση θα επαιζε καρτουνς για τα παιδακια μεχρι τις ειδησεις των 6. Οι ειδησεις θα ηταν μια απλη αναφορα γεγονοτων (που μπορει να μην ηταν καν της ημερας) απο εναν παρουσιαστη που θα διαβαζει απο σημειωσεις και δεν θα κανει κανενα σαρδαμ. Δεν θα υπαρχουν ζωντανες συνδεσεις, αναπαραστασεις, δημοσιογραφοι με γαλοτσες μεσα σε ρεματα για να δειξουν την σταθμη του νερου, νεα για το βρακι της καθε βιζιτας. Βεβαια οι ειδησεις θα ειναι λογοκριμενες μεχρι θανατου και θα παρουσιαζονται ολα σαν να ειναι υπο ελεγχο ή ροδινα.

Πιο μετα θα επαιρνα τους φιλους τηλεφωνο με την ελπιδα να τους πετυχω σπιτι και να κανονισουμε ωστε να μην κατεβω μεχρι την μια και μοναδικη καφετερια της περιοχης και δεν τους βρω εκει. Αν τους βρω το πιθανοτερο ειναι να κατεβουμε Πασαλιμανι (το μικρολιμανο δεν θα εχει φορεθει ακομη), για χαβαλε στην πασαρελα. Αναμεσα στην αναζητηση αιθεριων υπαρξεων, θα συζηταμε για τους νεους δισκους της περιοδου οι οποιοι θα ειναι αργοτερα μνημειωδεις κυκλοφοριες. Δεν υπαρχει κινητο, ετσι το αφεντικο μου δεν θα μπορει να με παρει τηλεφωνο για να μου τα ζαλισει με την ανασφαλεια του για καποια δουλεια που ετσι κι αλλιως δεν μπορει να γινει μεχρι να ανοιξουμε την επομενη ημερα. Η κοπελα μου δεν θα μπορει να με ανακρινει και η μανα μου να με παρει για να ρωτησει που εξαφανιστηκα.

Οταν επεστρεφα σπιτι θα ανοιγα την τηλεοραση οπου ο γνωστος μουστακιας κριτικος θα παρουσιαζει καποια κουλτουριαρικη ταινια. Στο αλλο καναλι θα υπηρχε μια πολιτικη συζητηση κατα την οποια θα συνεβαιναν περιεργα πραγματα. Ο παρουσιαστης μονο που δεν θα ειχε πεσει στα γονατα μπροστα απο τον ομιλουντα βουλευτη/πολιτικο του κυβερνωντος κομματος. Αντιπολιτευση δεν θα εκπροσωπειται. Επισης δεν θα υπαρχουν συζητητες που θα πεταγονται/φωναζουν, ουτε τηλεοπτικα παραθυρα. Ολοι θα ακουνε με ευλαβεια τον κυριο υπουργο/βουλευτη, μεχρι να αποφασισει αυτος οτι τελειωσε. Με το τελος τις εκπομπης θα πεφτει σημαια, εθνικος υμνος και υπνος.

Τι θα επαιρνα απο τα 80'ς? Tην ασφαλεια και ψυχικη ηρεμια. Τι θα επαιρνα απο το σημερα εκει? Ισως μονο την αμφισβητιση και πολυφωνια των μεσων (χωρις τα υπολοιπα)
 
Χμμ, θα απολάμβανα μια ημέρα σε μια πιο ήσυχη και απλή εποχή. Θα ξαναένιωθα την αίσθηση τρόμου που έφερνε ο ψυχρός πόλεμος. Θα αγόραζα από το περίπτερο το καινούργιο Pixel. Φεύγοντας θα αγόραζα και έναν Sam Coupe (ξέρω ... λίγο μεταγενέστερος αλλά στην φαντασία μου είναι όλα άλλωστε).
 
Για μενα δεκαετια του 80 δεν υπηρξε ακριβως, αλλα οσον αφορα τη δεκαετια του 90......

Θα ερχομουν με ενα συγχρονο υπολογιστη δωρο στον εαυτο μου, που παλευε με την Αμιγκουλα να παιξει τα τελευταια adventures, καθως και την πληρη συλλογη abandonware παιχνιδιων που τοτε εβλεπα στις διαφημισεις του Πιξελ και λιμπιζομουν. Επισης ο τοτε εαυτος μου θα τρελαινοταν οταν εβλεπε τη συλλογη με game soundtracks σε midi και mp3, γιατι ο καημενος τοτε παλευε με ενα κασετοφωνο :D

Θα περνουσα τη μερα μου βλεποντας κινουμενα σχεδια που δεν μπορουσα να δω τοτε λογω σχολειου-φροντιστηριου αλλα και με το γατο μου τον οποιο χασαμε απο βλακεια του πατερα μου, και θα εκανα και μια βολτα στη γειτονια να δω πως ηταν τα μαγαζια και τα κτηρια που εχουν αλλαξει

Πιθανοτατα ο γατος μου να ηταν αυτος που θα επαιρνα μαζι μου στην επιστροφη
 
Παρ'όλο που είμαι τρελός γκατζετάκιας, δε νομίζω ότι θα μου έλειπε κάτι από τη σύγχρονη τεχνολογία για μια τυπική μέρα back to 80s.

Ολα θα ήταν πιο ήρεμα παντού (στη δουλειά, στους δρόμους...). Μια βόλτα στη Στουρνάρη αλλά και στους πέριξ δρόμους θα με έκανε να ξεχάσω τα όποια προβλήματά μου....Ισως και ένα shopping therapy με μερικά ΝΕΑ κομμάτια Nintendo Game & Watch που θα φιγουράρουν στις βιτρίνες πολλών καταστημάτων αλλά και ένα "κουτιασμένο" ΖΧ Spectrum, για να ξαναρχίσω πάλι από την αρχή μαζί του.

Και μετά βόλτες στη γειτονιά με τους φίλους τους παλιούς, ίσως και κανένα σινεμαδάκι, με τις άβολες καρέκλες,την θαμπή εικόνα και τον ...σχεδόν....στερεοφωνικό ήχο!!!!
 
cyberknight είπε:
Χμμ, θα απολάμβανα μια ημέρα σε μια πιο ήσυχη και απλή εποχή. Θα ξαναένιωθα την αίσθηση τρόμου που έφερνε ο ψυχρός πόλεμος. Θα αγόραζα από το περίπτερο το καινούργιο Pixel. Φεύγοντας θα αγόραζα και έναν Sam Coupe (ξέρω ... λίγο μεταγενέστερος αλλά στην φαντασία μου είναι όλα άλλωστε).
Τωρα που το ειπες, ξεχασα οτι σαν ενηλικος στα 80ς ισως να ανησυχουσα λιγο για καμια αδεσποτη πυρηνικη καταστροφη
 
Αααααα! Πολύ ενδιαφέρον! Λοιπόν, αρχές 1980...

Θα ξυπνούσα το πρωί και θα έπινα μάλλον ελληνικό καφέ, εσπρέσσο κλπ δεν νομίζω ότι ήταν διαδεδομένα τότε. Θα βρισκόμουν στο γραφείο σε 10 λεπτά αντί τη μία ώρα που θέλω τώρα, αφού το πλήθος των αυτοκινήτων και η κίνηση στο δρόμο δεν είχαν καμία σχέση με το χαμό του σήμερα. Αν είχα δικαστήριο, δεν θα μπορούσα να ειδοποιήσω τον μάρτυρά μου να κρατήσει την υπόθεση αν... με έπαιρνε λίγο παραπάνω ο ύπνος, αφού δεν υπήρχαν κινητά! Μετά στο γραφείο, θα μου έπαιρνε μία ή δύο ολόκληρες μέρες να γράψω ένα δικόγραφο στη γραφομηχανή, αφού δεν θα είχα στη διάθεσή μου το σωτήριο copy/paste που ξεπετάει τρία δικόγραφα την ώρα! Δεν θα μπορούσαν οι συνεργάτες μου να μου στείλουν με e-mail υποδείγματα ή πληροφορίες ή διάφορα πολύτιμα στοιχεία για τη δουλειά μου. Θα έπρεπε με τις ώρες να κολλάω χαρτόσημα στα έγγραφα και να τρέχω έξω για φωτοτυπίες (φαξ δεν γνωρίζω αν υπήρχε τότε...). Φυσικά, θα είμασταν λίγοι και καλοί, αλλά οι δουλειές μας θα ήταν περιορισμένες και συγκεκριμένες, αφού δεν θα υπήρχαν τόοοοσοι τομείς του δικαίου που σήμερα μας μονοπωλούν (τραπεζικά, ακάλυπτες επιταγές, λήζινγκ, φάκτορινγκ, φραντσάιζινγκ, πιστωτικές κάρτες κλπ...) Θα έβγαζα μάλλον περισσότερα λεφτά, αλλά με λιγότερες υποθέσεις και περισσότερο κόπο!

Τα τρόφιμά μας δεν θα ήταν προκατασκευασμένα /προψημένα /προτηγανισμένα και όλα με φουλ λιπαρά. Για λάιτ γάλα θα πίναμε (??) το ρεγκιλέ, διαφορετικά νουνού με όλη του την κρέμα!

Στο σπίτι θα παίζαμε επιτραπέζια όπως παλιά και θα βλέπαμε πιο συχνά φίλους που δεν θα σκέφτονταν ότι θέλουν δύο ώρες από κηφισιά φάληρο και μία ώρα για να παρκάρουν!

Θα πηγαίναμε και μια βόλτα στο μινιόν να χαζέψουμε τις bibi bo! ;)

Εννοείται πως αν ήταν ταξίδι στο χρόνο, θα γύριζα με όλο τον όροφο των παιχνιδιών μαζί μου!
 
λοιπόν, μάλλον με τρώει η νοσταλγία αυτές τις μέρες, δεν εξηγείται αλλιώς πώς μου μπήκε αυτή η ιδέα με το ταξίδι στο χρόνο. θα ήθελα πάρα πολύ να γινόμουν μεγάλη για μια ολόκληρη μέρα σε ΕΚΕΙΝΗ την εποχή και να τα δω όλα με άλλα μάτια. θα ήθελα να δω την Αλλαγή και τι σκεφτόταν ο κόσμος για την πολιτική και τους πολιτικούς, να συναντήσω τον Φρέντυ Γερμανό και τη Μαλβίνα και να τους πω πόσο μου λείπουν, να χαζέψω την Ομόνοια με τα συντριβάνια πριν τον Δρομέα και να ανακαλύψω επιτέλους τι μαγαζάκια ήταν εκείνα τα αποκάτω στην Στοά, να πάω μια βόλτα στο Μινιόν και στο Κατράντζος και να βγάλω το άχτι μου με τα σχολικά είδη ... αλλά κατά βάθος νομίζω ότι θα έκανα και μια βόλτα από μερικά νοσοκομεία στα οποία έχω δουλέψει να δω πώς ήταν. θα τριγύριζα στην παλιά Κυψέλη να την ξαναδώ πριν τα υπόγεια γεμίζουν μικρά μεταναστάκια και πικάντικες μυρωδιές, θα πήγαινα σε μια λαϊκή να ακούσω τα παράπονα του κόσμου, θα έκανα μια βόλτα στην Ερμού πριν πεζοδρομηθεί να θυμηθώ τί πίκρα ήταν και θα έριχνα μια γύρα σε Κλαουδάτο, Ατενέ και Δραγώνα και Λαμπρόπουλο να δω πως ήταν στολισμένα.

τεσπά, όταν θα τελείωνε η μέρα, είμαι σίγουρη ότι θα έπεφτα να κοιμηθώ με μια τεράστια τρομάρα μήν πα και δεν ξυπνήσω στο 2010. όπου παρά την οικονομική κρίση και τα >35 μου χρόνια, έχω στα χέρια μου πράγματα που δεν είχα καν ονειρευτεί τότε ... έτσι και ξημέρωνε δεύτερη μέρα το '80 με βλέπω με ψυχοφάρμακα και να προσπαθώ να περιγράψω στους γύρω μου πως θα είναι η πραγματικότητά μας σε μερικά χρόνια ... #)
 
Ενα απο τα πραγματα που θα εκανα θα ηταν να κανω πλυση εγκεφαλου στην μητερα μου στο να κραταει και να μην πεταξει ποτε τιποτα απο την παιχνιδοπροικα του μικρου (τοτε) phil! Αυτο θα ηταν το πιο σημαντικο κομματι της μερας.

Απο εκει και περα φανταζομαι θα καθομουν να βλεπω και να αναπνεω εικονες και μυρωδιες απο το σπιτι μου του τοτε, με την επιπλωση την τοτε, και φυσικα την γειτονια μου, και τις χαμηλες μονοκατοικιες που υπηρχαν τοτε σε μεγαλους αριθμους. Καπου εκει μετα την βολτα, θα εριχνα αλλη μια πλυση εγκεφαλου για να φτιαξει η μαμα γεμιστα (ειπα να το εκμεταλευτω οσο παιρνει!) :)

Και θα εκανα και μια ευχη να ζω οτι και ο Bill Murray στο Groundhog Day, με το να ξυπναω και να κοιμαμαι παντα την ιδια μερα :)
 
Θα ξαναέβρισκα όλα μου τα κουκλάκια μου, τα λευκώματά μου, τα τετράδιά μου και ό,τι άλλο σχετικό με τη "Μάχη των Πλανητών" είχα, τη Bibi-bo μου που κατέστρεψα σχεδόν το ίδιο βράδυ που την αγόρασα (και θα την έστελνα σήμερα για επισκευή στη Rapunjel), το σκέιτ μου, τα περιοδικά μου, το αρχείο του Ολυμπιακού, το αρκουδάκι που μου είχε χαρίσει η νονά μου όταν ήμουν μωρό ακόμη, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια που έσπασαν με το σεισμό του '81 κλπ... #)

Το σημαντικότερο είναι πως θα έβρισκα περισσότερους τρόπους να δείξω την αγάπη μου σε ανθρώπους που δεν είναι πιά κοντά μου ώστε σήμερα να έχω να θυμάμαι πάμπολλες όμορφες στιγμές.
 
:D :D:D..θα αγοραζα καμμια χιλιαδα μετοχες του ΕΡΜΗ και θα τις πουλαγα τον αυγουστο του 99..!! :D :D:D
 
Juanita είπε:
Το σημαντικότερο είναι πως θα έβρισκα περισσότερους τρόπους να δείξω την αγάπη μου σε ανθρώπους που δεν είναι πιά κοντά μου ώστε σήμερα να έχω να θυμάμαι πάμπολλες όμορφες στιγμές.
Με σκότωσες................. :(
 
.........μια συζητηση...μια βολτα με τον πατερα μου που τωρα εχω χασει.......
 
Πίσω
Μπλουζα