Μυρτώ (1990 ΕΤ1)

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
20.653
Αντιδράσεις
66.155
Μυρτώ (1990 ΕΤ1)


http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Μυρτώ

Tην σειρά αυτήν την παρακολούθησα, όταν παίχτηκε σε επανάληψη πριν λίγα χρόνια, απο την κρατική. Πολύ καλή αναπαράσταση εποχής, ωραίο καστ και μια πανέμορφη μουσική τίτλων. Το μόνο που λίγο με είχε χαλάσει ,ήταν το κάπως απότομο φινάλε,που δεν ξεκαθάριζε κάποια πράγματα. Άραγε τι απέγινε η όμορφη πρωταγωνίστρια ευαγγελία βαλσαμάκη; δεν θυμάμαι να έπαιζε κάπου τα τελευταία χρόνια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όντως πολύ χαριτωμένη σειρά, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουκουβάλα Αναγνώστου!

Η Ευαγγελία Βαλσαμά (Μυρτώ), παντρεύτηκε και αποσύρθηκε (προσωρινά?) από τα φώτα.
 
Κι εγώ την έβλεπα αυτή τη σειρά, κάπου στα 90's, μεσημέρια στην Ετ1.. Μεταφορά από βιβλίο ήταν; Δεν το θυμόμουν.

Είχα άχτι την οικονόμο της πρωταγωνίστριας, την έπαιζε η Ντενίζ Μπαλτσαβια και ενώ φαινόταν ότι τη βοηθάει να ζει τον έρωτά της με έναν αξιωματικό που τα είχε φτιάξει πίσω από την πλάτη του άντρα της, αυτή ουσιαστικά της έσκαβε το λάκκο...

Τελικά η Μυρτώ παράτησε και άντρα και αξιωματικό και έγινε δασκάλα στο Ρέθυμνο... Καλά θυμάμαι; Η μήπως ο άντρας της πέθανε;
 
Θυμαμαι μια εντονη πικρα να με γεμιζει καθε φορα που εβλεπα την σειρα, και γι'αυτο καποια στιγμη απλα σταματησα να την βλεπω.

Η Μυρτω που ηταν αριστουχος μαθητρια-φοιτητρια, τα βρηκε πολυ δυσκολα απο κει και περα γιατι δεν ειχε οικογενεια να την στηριξει οικονομικα, σε αντιθεση με τους φιλους της που ειχαν καλυτερη τυχη και πολλα χρηματα.

Θυμαμαι και στο πανεπιστημιο που πηγαινε, και καναν οι φοιτητες ενα ειδος "επαναστασης" δημοσιευοντας ενα φυλλαδιο με καποια καυστικα σχολια (το θεμα δεν το θυμαμαι), και το ποσο εξαλλος εγινε ο πρυτανης με αυτο, ξυπνωντας τους, και δινοντας τους να καταλαβουν σε τι κοινωνια συμφεροντων ζουν που πεφτει η αναλογη λογοκρισια σε οτι δεν συμφερει να ακουστει.

Μετα απο απειρες προσπαθειες να κανει καριερα (δικηγορος νομιζω εγινε) ή εστω να βρει απλως μια δουλεια για να ζησει, παραιτηθηκε και παντρευτηκε εναν αρκετα μεγαλυτερο της αντρα και εκανε και μωρο.

Και μετα απο ενα διαστημα συζυγικης θαλπωρης, γνωρισε καποιον αλλον και τον ερωτευτηκε (μαλλον τοτε ερωτευτηκε για πρωτη φορα)

Μετα.. σταματησα να το βλεπω

Δεν νομιζω ομως να ειχε καλο τελος η σειρα (συγκρινοντας απο τα οσα ειδα μεχρι τοτε).

Μου κανει εντυπωση, ποσο επικαιρη ηταν, παρουσιαζοντας τα ονειρα ενος νεου και ικανου ανθρωπου με σπουδες κτλ, την απογοητευση που εισπρατει βγαινοντας στην κοινωνια, και ποσο αποτομα προσγειωνεται στην πραγματικοτητα
 
Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Λορένα για την πίκρα που έβγαζε η σειρά. Επεισόδιο - επεισόδιο τσακίζονταν τα όνειρα της πρωταγωνίστριας που και όμορφη ήταν και έξυπνη και ταλαντούχα αλλά είχε οικογένεια "βαρίδι" με οικονομικά προβλήματα, άρρωστο πατέρα κλπ. συν τις συμβάσεις της εποχής και τα εμπόδια για μια γυναίκα.

Ο πρώτος της έρωτας την παρατάει γιατί δεν έχει προίκα. Παντρεύεται από καθαρή ανάγκη, πίεση και λίγο αντίδραση έναν πολύ μεγαλύτερό της που όλο της το είναι τον απορρίπτει ερωτικά, τον ακολουθεί στην επαρχία όπου διορίζεται νομάρχης, γεννά ένα παιδάκι (χωρίς να την καλύψει η μητρότητα) και αναπόφευκτα βρίσκει εραστή στο πρόσωπο του "γόη" της καλής κοινωνίας των Ιωαννίνων (πολύ καλός ο Χρυσικάκος). Το μωρό της πεθαίνει κι εκείνη γυρίζει στην Αθήνα γεμάτη ενοχές (πιστεύει ότι κάπου φταίει κι αυτή για τον θάνατο του παιδιού επειδή δεν μπορούσε να μένει κλεισμένη σπίτι για να το θηλάζει), με σπασμένα νεύρα και κουβαλώντας άντρα κι εραστή.

Όταν όλα αποκαλύπτονται αποφασίζει να ξεκινήσει από την αρχή, χωρίζει, αφήνει τον εραστή και διορίζεται ειρηνοδίκης στην Κρήτη.

Η τελευταία σκηνή αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας. Στο καράβι για την Κρήτη πετυχαίνει τον παλιό συμφοιτητή της (τον παίζει ένας νεώτατος Μάινας), που ήταν πολύ ερωτευμένος μαζί της στη σχολή και της είχε κάνει και πρόταση γάμου. Τότε τον είχε αρνηθεί γιατί ζούσε τον έντονο έρωτα με αυτόν που τελικά την παράτησε και της φαινόταν αδιανόητο να συμβιβαστεί σε μια τρυφερή, φιλική, συντροφική σχέση χωρίς πάθος. Ο Μάινας έγινε τελικά πετυχημένος δικηγόρος, παντρεύτηκε και ξανασυναντήθηκαν στην Αθήνα, μετά την επιστροφή της από τα Γιάννενα. Το ζευγάρι έχει προβλήματα και ο Μάινας φαίνεται να το κρατάει μεν στη Μυρτώ που τον έφτυσε, να μην την έχει ξεπεράσει δε. Σε μια σκηνή μάλιστα η Μυρτώ μαθαίνει από κουτσομπολιό σε ένα σαλόνι ότι το ζευγάρι σκέφτεται να χωρίσει. Και στο καράβι για Κρήτη τη χαιρετά έκπληκτος, μαθαίνει ότι χώρισε κι ότι πηγαίνει να δουλέψει στην Κρήτη, της λέει ότι κατεβαίνει κι αυτός για μια δίκη κι όλα τα ενδεχόμενα αφήνονται ανοιχτά.
 
Πωπω, retrofan είσαι θησαυρός! Με την περιγραφή σου είναι σαν να ξαναείδα τη σειρά από την αρχή! Που τα θυμάσαι όλα βρε θηρίο με τόσες λεπτομέρειες;

Η πίκρα που λέτε, κορίτσια, με συντρόφευε κι εμένα σε κάθε επεισόδιο. Στην αρχή όσο ήταν φοιτήτρια γεμάτη όνειρα για το μέλλον ήμουν ενθουσιασμένη και μετά σιγα σιγά άρχισα να στενοχωριέμαι κι εγώ μαζί με τη Μυρτώ...

Τον πρώτο της έρωτα τον έπαιζε ο Βερλέκης; Και το παιδί της έχω την εντύπωση ότι δεν ήταν του αντρός της αλλά του εραστή της;

Την υπηρέτρια τη θυμάστε καθόλου, τι κακία έβγαζε ή μόνο σε μένα είχε κάνει εντύπωση;
 
Thanks serano915 για τα καλά σου λόγια :) . Σε σειρές που μ' αρέσανε θυμάμαι πολλά πράγματα. Σε άλλες απολύτως τίποτα.

Τον πρώτο έρωτα έχεις δίκιο ότι τον έπαιζε ο Βερλέκης. Γιατρός της αγαπημένης θείας της Μυρτούς (την παίζει η Κάρμενη Ρουγγέρη), από την οποία περιμένουν κληρονομιά κι όταν τελικά πεθαίνει κι αποδεικνύεται ότι είχε χάσει όλη της την περιουσία, ο τρομερά ερωτευμένος γιατρός εξαφανίζεται.

Γιατρός είναι κι ο εραστής Χρυσικάκος. Στρατιωτικός γιατρός για την ακρίβεια και με την ιδιότητά του αυτή καταφέρνει να μπει στο σπίτι της Μυρτούς και του άντρα της (για να φροντίσει και καλά το παιδί που γεννήθηκε ασθενικό). Το παιδί δεν είναι δικό του αλλά του άντρα της και η σειρά δείχνει πολύ ωραία τα αντικρουόμενα συναισθήματά της για ένα μωρό που δεν θέλησε, προϊόν ενός γάμου που την αηδιάζει.

Η υπηρέτρια ήταν η πιο ανατριχιαστική φιγούρα όλου του έργου. Βοηθούσε βέβαια και η ερμηνεία αλλά και η φιγούρα της Μπαλτσαβιά. Χρόνια στο σπίτι του Βρανά (έτσι λένε τον ηλικιωμένο σύζυγο), "ρουφιανεύει" την καινούρια κυρία, χτυπώντας της όμως κάθε τόσο ότι την καλύπτει κι αρχίζοντας σιγά- σιγά να εκβιάζει έμμεσα και να αποσπά δώρα και χρήματα. Όταν στο τέλος της ζητά ανοιχτά ένα μεγάλο ποσό έρχεται και η αποκάλυψη. Γιατί η Μυρτώ αρνείται, εκείνη απειλεί ότι θα τα πει όλα στον άντρα της, τσακώνονται, έρχεται ο άντρας που ακούει τα πάντα, διώχνει την υπηρέτρια και λέει στην Μυρτώ ότι αν του πει ότι είναι ψέμματα θα το δεχτεί και δεν θα το κουβεντιάσουνε ποτέ ξανά αλλά εκείνη, κουρασμένη πια από μια ζωή που δεν της αρέσει, τα ομολογεί όλα και χωρίζει. Η Μπαλτσαβιά πάντως έμοιαζε με αράχνη που σιγά - σιγά εγκλωβίζει το θύμα της στον ιστό.

Για μένα πάντως οι πιο σπαρακτικές στιγμές της σειράς ήταν όταν η Μυρτώ, παρατημένη από τον μεγάλο έρωτα (για τον οποίο είχε κιόλας παρατήσει τις σπουδές της) προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της, παίρνει το πτυχίο και βγαίνει στην αναζήτηση δουλειάς για να ανακαλύψει ότι με χίλια ζόρια καταφέρνει να βρει δουλειά ως γραμματέας στο γραφείο του μελλοντικού άντρα της, οι γνώσεις της δεν αναγνωρίζονται πουθενά (γυναίκα γαρ προπολεμικά) και οι φίλοι της από το πανεπιστήμιο θεωρούν απλώς ότι τώρα που έχει ήδη ζήσει έναν έρωτα κι αυτός την παράτησε είναι εύκολη "λεία" και αρχίζουν τις κατευθείαν επιθέσεις. Α! Και η μητέρα της την γκρινιάζει κάθε μέρα ότι εκείνη φταίει, γιατί είχε τα μυαλά της πάνω από το κεφάλι της, δεν κοιτούσε το καλό παιδί (ο Μάινας) που την ήθελε, είχε υπέρμετρες φιλοδοξίες κλπ. κλπ. Γενικώς ένα "νοικοκυρίστικο", συμβατικό κλίμα σε όλη τη σειρά που λες και νικά συνέχεια κάθε τι φρέσκο, πρωτότυπο, παθιασμένο. Με μοναδική ελπίδα την τελευταία σκηνή.
 
Πολύ ωραία σειρά! Έχει παικτεί και αρκετές φορές σε επανάληψη απο την Ετ1. Πρωταγωνίστρια η Ευαγγελία Βαλσαμά η οποία έπαιξε και στην Λάμψη και ήταν αυτή την οποία είχε απαγάγει ο Ευλογητός! Έπαιζε και ο Τάκης Χρυσικάκος στο ρόλο του γιατρού στρατιωτικού Κλαυδιά, που πολιορκούσε στενά τη Μυρτώ αλλά παράλληλα ήταν αυτός για τον οποίο χώρισε το σύζυγο της Βρανά, αφού την έβαζε να κλέβει χρήματα και να του τα δίνει( απ'οτι θυμάμαι τα έπαιζε στα χαρτιά). Η σειρά ήταν σε σενάριο του Φράνσις Κάραμποτ και η Μουσική του Σάκη Τσιλίκη ο οποίος έγραψε και τη μουσική για το καλημέρα ζωη!
 
Πω πω Nick! Συγχαρητήρια! Πού τις θυμήθηκες όλες αυτές τις λεπτομέρειες; :)

Ο γιατρός Κλαυδιάς που αποδεικνύεται χαρτοπαίκτης! Το ότι του έδινε λεφτά για τα χρέη του στα χαρτιά δεν ήταν που ήξερε η υπηρέτρια κι άρχισε να την εκβιάζει χοντρά κι αυτή;

Η Βαλσαμά ήταν που έπαιζε στην Λάμψη ή η Λίνα Μαρκάκη (αν θυμάμαι καλά το όνομα); Γενικώς δεν ήταν δύο ηθοποιοί εκείνη την εποχή που έμοιαζαν πολύ; Με μεγάλα εκφραστικά μάτια και πλούσιο μακρύ μαλλί;
 
Βέβαια retrofan, η υπηρέτρια το γνώριζε και εκβίαζε τη Μυρτώ για να της αποσπά χρήματα δήθεν για κάποιο ανηψάκι της που ήταν άρρωστο. Μάλιστα την τελευταία φορά η ίδια η Μυρτώ είχε οργανώσει μια δήθεν κλοπή στο σπίτι της για να κλέψει χρήματα απο το συρτάρι του γραφείου του Βρανά και να τα δώσει στον Κλαυδιά. Όσον αφορά για το αν η Βαλσαμά έπαιζε στη Λάμψη έχει ανέβει και σχετικό video στο youtube που την δείχνει με τον Ευλογητό!
 
Υπήρχε τέτοια σειρά από την ερτ :eek: , πω, πω έχω ενθουσιαστεί με αυτά που διαβάζω και ας μην την είδα ποτέ! :cry: που το είχα το μυαλό μου :sealed: , βρε retrofan που τα θυμάσαι όλα, just to the point για μια ακόμη φορά, α, μου φαινεται θ' αρχίσω εγώ να σου μιλώ στον πληθυντικό τώρα! μπράβο serano ωραίες και οι δικές σου περιγραφές, την αγαπήσατε την σειρά, εδώ την αγάπησα εγώ μόνο και μόνο από τις περιγραφές σας!!!!!!!!!!!!! :wub:

τι ζωή και αυτη της μυρτώς, κρίμα που δεν το είδα :( ας ελπίσω οτι η ερτ θα το ξαναπροβάλλει!!
 
serano πως το κάνω ακριβώς πάω στο αναζήτηση κειμένου και γράφω τον τιτλο π.χ. μυρτω ετος παραγωγής και μετά πατω αναζήτηση; με διαφωτίζεις λίγο;
 
Πήγαινε στο πλαίσιο Τίτλος και πάτα το γαλάζιο βελάκι, θα σου βγάλει μια λίστα σε αλφαβητική σειρά, θα βρεις τη Μυρτώ, την επιλέγεις. Μετά πήγαινε στο πλαίσιο Έτος Παραγωγής/Πρώτης εκπομπής αν το επιλέξεις, βγάζει κατευθείαν 1991. Μετά πάτα Αναζήτηση και σου βγάζει τα επεισόδια! ;)

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να βρεις και άλλους θησαυρούς που υπάρχουν στο Ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ!
 
ακόμα και παλιες ξένες σειρες οπως μαγκαιβερ; σ' ευχαριστώ!!! το έκανα !! σ' ευχαριστώ απο την καρδιά μου, μεγάλος θησαυρος!! να' σαι καλά !!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δυστυχώς όχι! Το Αρχείο αφορά μόνο παραγωγές της ΕΡΤ.

Δεν κάνει τίποτα! Χαίρομαι που μπορεσα να βοηθήσω! :)
 
:thanx2: :thanx2: :thanx2: έκανες πολλά αν παρενέβη κάποιον κανόνα το παιρνω πάνω μου!!! και άλλη μια φορά ευχαριστώ :flower:
 
Νομίζω ότι είμαστε μέσα στα πλαίσια των κανονισμών. Το υλικό είναι νόμιμα ανεβασμένο σε επίσημη ιστοσελίδα της ΕΡΤ και εγώ απλώς έδωσα το link και οδηγίες για το πως μπορείς να έχεις πρόσβαση σ'αυτό. Άρα, είμαστε νόμιμες! Don't worry!
 
εντάξει γιατι για μια στιγμή ανησύχησα!!! αφού είμαστε μόνιμες δεν ξέρω τίποτα απο links μαθαίνω για πρώτη φορά οτι υπάρχουν και παράνομα!! λοιπον ξεφυγα από το θέμα, ευχαριστώ για μια ακόμη φορά! να είμαστε μόνιμες έχει σημασία!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα