Goldeneye γιατί ήταν το FPS που έσβησε τον όρο "doom clones" από το λεξιλόγιό μας με τις καινοτομίες του. Και το design του ήταν εκπληκτικό.
F-Zero X γιατί είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι και έχει κάποια στοιχεία που δεν νομίζω ότι θα τα ξαναδώ σε game της Nintendo (πχ μουσική σε στιλ Death Metal!). Για μένα έχει καλύτερο χειρισμό και μουσική από το GX.
Zelda Ocarina of Time. Αν και ίσως το
Majora's Mask να μου άρεσε περισσότερο λόγο της πιο σκοτεινής - μελαγχολικής ατμόσφαιρας. Α και μην ξεχάσω. Χαρη στο "Z-targeting" του Ocarina of time παιζουμε τώρα όλοι 3D games με άνεση και σημαδεύουμε όλοι εχθρούς χωρίς να τους "χάνουμε" από κάθε γωνία θέασης.
Turok. Οταν είχε βγεί ήταν από τα πιο εντυπωσιακά games. Fully 3D, με 3D εχθρούς που είχαν περισσότερα από 2 frames, τεράστιοι non-linear εξωτερικοί χώροι να εξερευνήσεις (αν και με ομίχλη) με στοιχεία που ήταν δύσκολο να γίνουν render τότε (πχ δέντρα και foliage), πραγματικά εντυπωσιακά όπλα, τεράστιοι bosses (βλέπε Τ-Rex).
Banjo Kazooie. Platform game επικών διαστάσεων, φοβερά γραφικά για το σύστημα (όταν το πρωτοείδα εντυπωσιάστηκα περισσότερο από οποιοδήποτε παιχνίδι του N64), τεράστιο δυναμικό soundtrack, αρκετό χιούμορ (το οποίο ήταν πολλές φορές ενήλικο) κλπ. Ο λόγος που δεν βάζω το Mario σε αυτήν την λίστα είναι το Banjo. Αν και στο Mario χρωστάνε όλοι πολλές καινοτομίες στο 3D design.
Conker. Τα λόγια είναι περιττά. Ακόμα κάθεστε και πιπιλάτε την καραμέλα της "παιδικής κονσόλας" γιατί δεν μπορείτε να πείτε κάτι άλλο για να την θάψετε? (τα περισσότερα games στην λίστα αυτή δεν είναι καν παιδικά)...
Shadowman. Να, και άλλο "παιδικό" παιχνίδι μιας και το έφερε η κουβέντα. Και λέγοντας παιδικό εννωώ ένα από τα πιο βίαια και αρρωστημένα games που έχω παίξει. Και ήταν αρκετά καλό και πλούσιο ώστε να του δώσουν τον τίτλο του "σκοτεινού αδελφού του Zelda" (Ν64 magazine). Αν και δεν είναι exclusive, η έκδοση του N64 ήταν απείρως καλύτερη απο του PSX και με το expansion Pack έφτανε σχεδόν στα επίπεδα της έκδοσης του Dreamcast.
Starfox 64. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλύτερο on-rails shooter από αυτό. Και έχοντας παίξει το καινούριο Sin and Punishement στο Wii το οποίο είναι αρκετά καλό, θα πω απλά ότι ήταν ΕΓΚΛΗΜΑ που δεν έβγαλαν Starfox στο Wii αφού το στιλ χειρισμού είναι το ιδανικό για την κονσόλα. Α και μην ξεχάσω. Χάρη σε αυτό το παιχνίδι και το Rumble Pack έχουμε τώρα όλοι standard κραδασμικό στα controller μας (μιλάμε για κονσόλες τώρα).
Mace the Dark Age. Για μένα το καλύτερο από τα λίγα fighting στο σύστημα. Αν και δεν έτρεχε στα 60 fps είχε καλύτερα γραφικά από τα fighting των 32bit κονσολών λόγω του ότι διατηρούσε τα fully 3D backgrounds του arcade (στα οποία κινούσουν ελεύθερα και υπήρχαν εμπόδια, παγίδες, υψώματα κλπ και δεν τα αντικαθιστούσαν με ένα bitmap. Σαν gameplay ήταν αρκετά καλό ενώ σαν ατμόσφαιρα ήταν φοβερό, πολύ σκοτεινό και με αρκετά ωμά fatalities (και άλλο ένα παιδικό game ίσως? Οχι?)
Doom 64. Λογω ατμόσφαιρας και Design. Δεν το θεωρώ το καλύτερο Doom αλλά είναι αρκετά καλό (και παιδικό? Οχι?).
Body Harvest. Αν και οι περισσότεροι δεν το έχουν παιξει για μένα είναι από τα καλά games του N64. Τεχνικώς είναι χάλια. Τα γραφικά είναι χειρότερα και από του Mario 64 τα οποία πάντα θεωρούσα απλοϊκά. Ομως σαν παιχνίδι είναι πολύ καλό. Να πω ότι είναι ο "παππούς" των σημερινών GTA και ένα από τα πρώτα sandbox. Αλλά αυτό που με μάγευε σε αυτό το καταραμένο παιχνίδι είναι η καρα-μελαγχολική - σκοτεινή - απαισιόδοξη μουσική και ατμόσφαιρα. (Να μην συνεχίσω αυτό με τα παιδικά παιχνίδια γιατί καταντάει κακόγουστο...)
Perfect Dark. No comment.
Το μόνο κακό με την κονσόλα για μένα ήταν ότι είχε μόνο 1-2 αξιόλογα racing games (όχι φουτουριστικά, αυτό το υπερκάλυψε) μόνο ένα-δύο καλά fighting τα οποία γενικά δεν ήταν τόσο καλά όσο τα Tekken - Virtua fighter της εποχής αν και εμένα δεν μου άρεσαν ούτε αυτά και τέλος, το γεγονός ότι δεν βγήκε κάποιο Metroid.
Αλλο ένα κακό ήταν ότι δεν είχε Jrpg.... όπα περίμενε... δεν είχε Jrpgs? Δηλαδή δεν είχε αυτά παιδικά τρισχαριτωμενα, χαζά, emo παιχνίδια με τους υπερβολικούς χαρακτήρες και τα ανήλικα κοριτσάκια που σκότωναν τέρατα? Και είναι κακό αυτό? Οχι ευλογία?
Βέβαια είχαμε τα pokemon, άλλο μαρτύριο και αυτό....