Ξυλοκοπτική με πριονάκι

stakovios

Human RetroDatabase
Joined
21 Αύγ 2009
Μηνύματα
3.242
Αντιδράσεις
916
Δεν είχαμε δει τον "Δολοφόνο με το πριόνι" και δεν φοβόμαστε να το χρησιμοποιήσουμε... Ο λόγος για την ξυλοκοπτική με πριονάκι, που έκοβες γρούτσου γρούτσου και έφτιαχνες κατασκευές. Θυμάστε κάτι παρόμοιο (ας πούμε πώς ήταν το πριονάκι, τι κατασκευές γίνονταν);
 


τα εργαλεία ήταν αυτά

Θυμάμαι ήταν επιλογή στο δημοτικό στην ώρα των καλλιτεχνικών να κάνουμε ή ξυλοκοπτική ή να ζωγραφίζουμε. Πάντα έκανα ξυλοκοπτική :D

Οι κατασκευές δεν ήταν τίποτα το περίπλοκο πάντως και ήταν "σχεδιασμένες" πάνω σε λεπτό φύλλο ξύλου μεγέθους Α4

xilogliptiki.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο πατέρας μου το χρησιμοποιούσε συχνά για να χαράζει τα ξύλα των χαρταετών προκειμένου να περάσει το σχοινί.

Θυμάμαι πόσο σπαστικό ήταν να σου σπάει το τελευταίο ανταλλακτικό πριονάκι Σάββατο βράδυ και να πηγαίνει όλη η δουλειά πίσω... :(
 
Ευχαριστώ που μου το θύμησες stakovios. Το ήθελα το πριονάκι αλλά δεν μου το πήραν ποτέ :(
 
Μου το πρότεινε η μητέρα μου τότε και πήγαμε πήραμε! Να'ναι καλά. Ήμουν όμως αρκετά μικρός, τόσο που λιγάκι το φοβόμουν. Ειδικά όταν ήμουν στην άκρη του ξύλου και δεν μπορούσε να κοπεί και πήγαινε όλη η σανίδα πάνω κάτω.

Ακόμη όμως μου έχει μείνει απορία σε τι χρησίμευε αυτό το εξάρτημα που μοιάζει με μεγάλο μανταλάκι. Εμένα ήταν πλαστικό, αλλά σε φωτογραφίες είδα και ξύλινο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λοιπόν εγώ και ο αδελφός μου είχαμε φτιάξει αρκετές φιγούρες του Καραγκιόζη, με τα παραπάνω εργαλεία και μαζί με άλλους συμμαθητές, τα βράδια του καλοκαιριού ανεβάζαμε ερασιτεχνικές παραστάσεις.

Αν τις βρώ, υπόσχομαι να ανεβάσω εδώ τις φωτογραφίες..... ;)
 
Τρομερή εργασία!!

Το θυμάμαι και εγω
 
Αν προσέξετε σε αυτή την φωτογραφία σε μερικά θρανία έχει κάποιες ξυλοκατασκευές :D

fetch


Αν θυμάμαι καλά πρέπει να έχω και μια ακόμα με τα σύνεργα όλα πάνω στο θρανίο (αλλά που την έχω??? :p )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kambia εσυ δεν εισαι στην φωτο,μπραβο πολυ ομορφη.
 
Εφτιαχνα παζλ με αυτα τα συνεργα. Την ιδεα την ειχα παρει απο την εγκυκλοπαιδεια Χειροτεχνηματα. Επιφυλασσομαι να επανελθω με ποστ περι αυτης γιατι ειναι εκπληκτικη εκδοση με πασης φυσεως χειροτεχνια και κατασκευη.



xirotexneia.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενα σετ.

[edit] dead imageshack photo [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ε,λοιπον πρεπει να εχω καταχωνιασμενο ενα δειγμα ξυλοκοπτικης απ τα 70ς..

οψωμεθα..
 
Δεν καταλάβατε, εποχή 79-80 στο 6ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης, 5η και 6η τάξη, είχαμε τέτοια ψύχωση με την ξυλοκοπτική που "δουλεύαμε πριόνι" σχεδόν όλη τη σχολική μέρα. Ακόμα και μέσα στο μάθημα, την ώρα που ο δάσκαλος κατέβαζε τα μάτια του στο βιβλίο, ανέβαιναν επάνω στο θρανίο τα πριόνια και δώς'του. (Κάποια μισόκουφη δασκάλα είχε πει μια μέρα "Κάποιος κάτι τρίβει, κάτι κάνει, δεν καταλαβαίνω, ησυχία παρακαλώ !")

Φτιάχναμε φιγούρες Καραγκιόζη. Κόβαμε όλα τα ενδιάμεσα κενά για να φαίνονται μάτια κλπ., δε θυμάμαι που βρίσκαμε το "πατρόν", μετά ενώναμε τα κινούμενα μέλη με το περίφημο "διπλόκαρφο" (από μαλακό μέταλλο, είχε ένα κεφάλι και δύο σκέλη που τα άνοιγες από την πίσω μεριά της σύνδεσης, και στερεώνονταν τα δύο κομμάτια, με δυνατότητα περιστροφής), κι αφού ολοκληρώναμε όλο το θίασο των φιγούρων, κάναμε και παραστάσεις, κουβαλώντας πανιά και λάμπες στο σχολείο. Όσο για χειριστήριο της φιγούρας, παίρναμε ένα μεντεσέ από αυτούς που ασφαλίζουν μπούλα (με ένα μακρόστενο βραχίονα σαν "θηλειά", αν έχετε δει, που ασφαλίζει με λουκέτο), πάνω στην μεταλλική "θηλειά" συνδέαμε μια ξυλόβεργα και ..έτοιμο!

Το περίφημο "πριονάκι" δεν ήταν πάντα σπιράλ, μια εποχή ήταν πλακέ και έκοβε μόνο προς τα μπρος, αλλά μετά εφευρέθηκε το σπιράλ, που σου έδινε τη δυνατότητα να κινείς ευέλικτα το "πέταλο" του πριονιού πάνω στη γραμμή κοπής, να γυρνάς προς τα πίσω, να "λειαίνεις" κλπ.

Γι αυτούς που ρώτησαν για αυτό το εξάρτημα σαν "μανταλάκι", σκοπό έχει να "μοιράσει" την πίεση από το σφικτήρα πάνω στο κοντραπλακέ όταν δούλευες με το φύλλο πιασμένο στο θρανίο, γιατί με "σημειακή" συγκράτηση χωρίς αυτό μπορούσε να σου σπάσει μονοκόμματα ένα μέρος του κόντρα πλακέ, καθώς η άκρη που έκοβες ανασηκωνόταν πολύ από το πριόνι, αλλά και έκανε θόρυβο καθώς χτύπαγε στο θρανίο. Όλα αυτά τα γλύτωνες με αυτό το εξάρτημα, που όμως έπρεπε κάθε λίγο και λιγάκι να το ξεσφίγγεις και να το ξανατοποθετείς, καθώς προχωρούσε η γραμμή κοπής. Βέβαια εμείς ως "βετεράνοι" πάντα κρατούσαμε με το χέρι το φύλλο, και το ακουμπούσαμε όπου νά'ταν : στα κάγκελα στο διάλειμμα, σε καρέκλα, σε θρανίο...

Άλλη ζημιά που έβγαζε το σύστημα (εκτός από τα κομμένα, λόγω υπερθέρμανσης, πριονάκια), ήταν το να σου χαλάσει το τρυπάνι, και συγκεκριμένα το κομμάτι που ανεβοκατέβαινε πάνω στο σπιράλ : με λίγο παραπάνω δύναμη, η τετράγωνη τρύπα "ξεχείλωνε" και πια δε μπορούσε να περιστρέψει τον άξονα.

Ε ρε χρόνια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ξυλογλυπτική

Απ' όσο θυμάμαι ξυλογλυπτική κάναμε στο δημοτικό (αρχές 80) αλλά μας άρεσε τόσο που και χωρίς να μας το επιβάλει κανείς όταν μπορούσαμε αγοράζαμε "θέματα" και ξεκινούσε το πριόνι και στο τέλος η ζωγραφική του με τους μαρκαδόρους.

Τα παρακάτω τα βρήκα μόλις σήμερα σε μια σακούλα κρεμασμένη στο παλιό αποθηκάκι. :) :) :)

Πριονάκι

attachment.php


Λιμίτσα

attachment.php


Σφυράκι

attachment.php


Χαρακάκι

attachment.php


Δυστυχώς δεν βρήκα το πιαστήρι που πιάναμε την ξυλοκοπτική στο θρανίο ή στο τραπέζι στο σπίτι.... :cry:
 
Κι εμείς κάναμε ξυλοκοπτική στις μεγάλες τάξεις του δημοτικού. Μου άρεσε ως ιδέα, αλλά μου ήταν αδύνατο να κρατήσω το πριόνι πάνω στις γραμμές του σχεδίου. Μια φορά είχα προσπαθήσει να φτιάξω ένα κάρο με άλογα. Οι αστράγαλοι των αλόγων ήταν τόσο λεπτοί που όλο μου έσπαγε εκεί το κόντρα πλακέ.

Τα θρανία μας όλα είχαν χαρακιές στην άκρη γιατί τα έκρυβε το κόντρα πλακέ και δεν προσέχαμε πάντα να σταματήσουμε το πριόνισμα πριν φτάσουμε το θρανίο
 
Το πριονάκι που είχα και γω στο Δημοτικό πριν απο 40 χρόνια! Διέσωσα και 3 ανταλλακτικές λάμες!

attachment.php
 
Όταν άλλαξα γυμνάσιο όλα τα παιδιά στο μάθημα της τεχνολογίας είχαν τη δική τους ξύλινη ζωγραφιά και πριονάκι για να την κόψουν, ζήλεψα τόσο πολύ! Μέχρι τότε ούτε που μου είχε περάσει απ' το μυαλό ότι θα έφτιαχναν κάτι τόσο ενδιαφέρον στο σχολείο. Ευτυχώς υπήρχαν αρκετά κορίτσια που φοβήθηκαν/σιχάθηκαν/θεώρησαν ότι είναι πολύ πριγκίπισσες για κάτι τέτοιο και πήρα τα δικά τους.
 
Crimson Moonlight είπε:
Ευτυχώς υπήρχαν αρκετά κορίτσια που φοβήθηκαν/σιχάθηκαν/θεώρησαν ότι είναι πολύ πριγκίπισσες για κάτι τέτοιο και πήρα τα δικά τους.
Ευτυχής συγκυρία!
 
Όμορφα χρόνια! Θυμάμαι η μάνα μου δε με άφηνε στην αρχή να το χρησιμοποιώ,και κάθε φορά "μου έδειχνε" και καλά...μέχρι που ήρθε μια μέρα στο "εργαστήριο" και είδε τι φτιάχναμε εγώ με τον αδερφό και ένα γειτονόπουλο...από αεροπλάνα και φιγούρες άγριων ζώων μέχρι βαρκάκια...ε, δεν μας "ξαναέδειξε",χαχαχα! Χρησιμότατο πριονάκι!Ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιώ! :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα