Τι να πω Βιβή! Ξέρω ότι γράφεις αλήθειες, δεν έχεις λόγο να γράψεις ψέμματα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι καθηγητές έτυχαν σε ορισμένα άτομα!
Την βέργα την γνώρισα στην πρώτη δημοτικού. Μια δυο φορές, μη φανταστείτε και είχα κάνει την σκανταλιά μου και ήταν ιδιωτικό το σχολείο. Το ίδιο ίσχυε και για τα άλλα παιδάκια. Έτερον ουδέν. Όταν από την δευτέρα δημοτικού συνέχισα στο δημόσιο σχολείο της συνοικίας μου, έχω τις καλύτερες αναμνήσεις. Η δασκάλα μου ήταν η ίδια από την Δευτέρα Δημοτικού μέχρι και την Τετάρτη. Η κυρία Ειρήνη. Μα ήταν εξαιρετική η καϋμένη. Δεν είχα δει ποτέ βέργα στο χέρι της. Σκαμπίλι? Τι να σας πω. Ίσως σε κάποιον, κάποια φορά αλλά πραγματικά, δεν το θυμάμαι. Πέμπτη και Έκτη Δημοτικού είχα δύο άντρες καθηγητές, τόσο καλούς και τόσο ευγενικούς που έχω μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Ο κύριος Σημαντήρας της Πέμπτης μάλιστα ήταν και πολύ ωραίος άντρας, γύρω στα 40 και πολλά κοριτσάκια ήταν ερωτευμένα μαζί του. Ο κύριος Πεπονής της Έκτης ήταν λίγο πιο αυστηρός αλλά ήταν τόσο καλός και τον αγαπούσαμε πολύ, γιατί είχε μείνει χήρος. Η γυναίκα του είχε πεθάνει πολύ νέα (αφού κι αυτός ήταν γύρω στα 45) και τον βλέπαμε με μεγάλη συμπάθεια. Βέργα ποτέ, κανένας.
Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ήταν φυσικό να έχουμε κάποιες συμπάθειες και κάποιες αντιπάθειες με κάποιους καθηγητές γιατί ήταν αρκετοί που αλλάζαμε. Κάθε ώρα διαφορετικός. Αλλά βέργα πάλι ποτέ. Καμμιά μπουφλίτσα, αλλά όχι σε μένα και μη φανταστείτε κάτι τρελό. Κυρίως μεταξύ αρσενικών (καθηγητών και μαθητών). Δηλαδή, κάτι μεταξύ αστείου και σοβαρού. Εντάξει, υπήρχε τιμωρία, να βγει κάποιος από την τάξη, αν συνέβαινε κάτι πολύ σοβαρό, ίσως έπαιζε και κάποια αποβολή, αλλά για μεγάλο παράπτωμα.
Θυμάμαι, μια φορά, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, έπαιζα με ένα χάρακα. Η καθηγήτρια μιλούσε και όπως τον έπαιζα στα χέρια μου μου ξέφυγε, πετάχτηκε στον αέρα και ξαναπροσγειώθηκε στο θρανίο. Η καθηγήτρια συνέχισε να παραδίδει και μετά από μισό λεπτό, μου λέει: "Τζέλα, σύνελθε"!!!!
Γελάσαμε όλοι, γιατί όλοι είχαν δει τον χάρακα να πετάγεται.
Στην Τρίτη Λυκείου, θέλαμε να πάμε πενταήμερη. Είχαμε κάνει μια πάρα πολύ πετυχημένη εκδήλωση στην "Prison" (τον παλιό Ειρηνικό, για να καταλάβετε), η οποία είχε πάει πολύ καλά και είχαμε μαζέψει πολλά χρήματα. Θα επιβαρύναμε όλοι τους γονείς μας πολύ λίγο. Οι καθηγητές όμως, ήταν αρκετά αρνητικοί στο να αναλάβει κάποιος επικεφαλής, γιατί είχαν ακουστεί κάποια έκτροπα από κάποια άλλα σχολεία και φοβόντουσαν να αναλάβουν την ευθύνη. Κάποια στιγμή, φοβηθήκαμε ότι δεν θα πάμε εκδρομή. Είχαμε λοιπόν, μία Αγγλικού, η οποία μάλιστα ήταν σε μεγάλη ηλικία (λίγο πριν την σύνταξη) αλλά ήταν πολύ καλή και τη λάτρευαν όλα τα τμήματα. Βγήκε αυτή λοιπόν, μπροστά και είπε ότι αναλαμβάνει εκείνη επικεφαλής και θα γίνει η εκδρομή. Οι άλλοι καθηγητές πείσθηκαν και η εκδρομή έγινε στη Ρόδο και περάσαμε υπέροχα. Δεν μπορώ να θυμηθώ με τίποτα το όνομά της, ενώ θυμάμαι πολλούς άλλους καθηγητές μου.
Έχω αρκετά περιστατικά που θυμάμαι, γιατί έχουν περάσει και τόσα χρόνια, αλλά τα περισσότερα είναι πολύ ωραία. Άλλα πιο κωμικά, άλλα πιο σοβαρά. Αλλά, ξύλο με βέργα και τα τοιαύτα, όχι.