Οι Εκβιασταί (1972)

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
1.795
Αντιδράσεις
551
Οι Εκβιασταί (1972)

RetroDB: http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Οι_εκβιασταί

Μια κλασική αστυνομική περιπέτεια παρουσιάζεται σε αυτό το review. Είναι η ταινία "Οι εκβιασταί" ή "Οι εκβιαστές" του 1972 σε σενάριο Γιάννη Τζιώτη και σκηνοθεσία Παύλου Φιλίππου.

 

Η υπόθεση-Το καστ: Ένας αποφυλακισμένος, ο Ορέστης (Λάκης Κομνηνός), βγαίνει από την φυλακή της Τίρυνθας και υπό την καθοδήγηση του έγκλειστου αρχηγού μιας συμμορίας, του "γέρου" (Δήμος Σταρένιος) σχεδιάζει την συμμετοχή του σε μια επιχείρηση απαγωγής και εκβιασμού. Ο "γέρος" βγαίνει επίσης από τη φυλακή σε μια σχεδιασμένη επιχείρηση της αστυνομίας, η υπόλοιπη όμως συμμορία έχει αποφασίσει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μαζί του με συνοπτικές διαδικασίες...

Ο Ορέστης κατεβαίνει στην Αθήνα και συνδέεται με τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας. Ο αρχηγός Σερέτης (Ανδρέας Μπάρκουλης) ένας σκληρός και αδίστακτος κακοποιός. Ο Ζάχος (Λάζος Τερζάς), το πρωτοπαλίκαρο. Ο Διονύσης. Ο Μάρκος. Ο στόχος είναι η απαγωγή της κόρης του εφοπλιστή Πέτρου Ρωμανού (Ντίνος Ηλιόπουλος), Ισαβέλλας (Άννα Βαγενά) που έρχεται από το Λονδίνο. Απώτερος σκοπός ο εκβιασμός του Ρωμανού για να μεταβιβάσει στη σπείρα μέρος φορτίου ναρκωτικών που διακινεί. Στο κόλπο και η ερωμένη του Ρωμανού, Μανταλένα (Σάσα Καστούρα). Η επιχείρηση αρχίζει...

Ο οδηγός του Ρωμανού εξουδετερώνεται πριν την άφιξή του στο αεροδρόμιο και ο Μάρκος παραλαμβάνει την Ισαβέλλα και την οδηγεί στον τόπο κράτησης. Ο Ορέστης που συμμετέχει ενεργά σκοτώνει τον Ζάχο όταν ο τελευταίος αποπειράται να βιάσει την Ισαβέλλα. Ο Σερέτης σκοτώνει την Μανταλένα όταν αντιλαμβάνεται ότι το σχέδιο έχει προδοθεί στην αστυνομία. Η τελευταία είναι διαρκώς ενήμερη (από τον Ορέστη που είναι ο πληροφοριοδότης) και ο επικεφαλής αστυνομικός (Δημήτρης Μπισλάνης) συντονίζει τις ενέργειες. Η τελική λύση του δράματος μοιραία έρχεται μέσα σε ένα γκαγκστερικό λουτρό αίματος.

 

Σκέψεις για την ταινία. Πρόκειται για μια τυπική αστυνομική υπόθεση που γενικά δεν ξεφεύγει από τον χαρακτηρισμό της μέτριας. Παρόλο το αξιόλογο καστ και την έξυπνη ιδέα του σεναρίου, το τελευταίο είναι αδύναμο με κενά και ασάφειες. Η σκηνοθεσία κυμαίνεται γενικά σε ρηχά νερά σε μια μάλλον ολιγοδάπανη παραγωγή. Όσον αφορά το καστ, ξεχωρίζει η ερμηνεία του σπουδαίου Ντίνου Ηλιόπουλου που αποδεικνύει ότι τις λίγες φορές που κλήθηκε να παρουσιάσει δραματικό ρόλο ανταπεξήλθε με επιτυχία. Επίσης μου άρεσε ο Δημήτρης Μπισλάνης στον γνωστό δευτεραγωνιστικό ρόλο του αστυνομικού. Η Άννα Βαγενά σε έναν από τους πρώτους ρόλους της καριέρας της απείχε πολύ από εκείνον του "Προξενιού της Άννας" που γυρίστηκε την ίδια χρονιά.

 

Μουσική. Την μουσική επιμέλεια είχε ο Γιάννης Σπανός. Το soundtrack της ταινίας είναι ένα πολύ γνωστό άκουσμα. Η ταινία έχει ανέβει πρόσφατα και μπορείτε να την δείτε [edit]εδώ[edit]

Μικρά-μικρά. Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν σε Ναύπλιο, Αθήνα και Πειραιά. Αρκετά καλή η σκηνή της παρακολουθησης του μίνι βαν από τους αστυνομικούς που περιγράφεται γλαφυρά μέσω του υπηρεσιακού ασυρμάτου και αναφέρεται σε περιοχές της ευρύτερης περιοχής του πολεοδομικού συγκροτήματος. Καλή στιγμή επίσης και το κυνηγητό με τη μηχανή στο κάστρο του Ναυπλίου.

Χαρακτηριστικός διάλογος.

 

Ο Ορέστης απευθύνεται στον Σερέτη μετά τον φόνο του Ζάχου.

 

Σερέτης: "Ποιος;" (σκότωσε τον Ζάχο).

 

Ορέστης: "Αυτή." (Δείχνει την Ισαβέλλα). "Ήθελε να τη βιάσει. Σερέτη, στα μπιλιάρδα σου είπα δυο πράγματα: πως μερικοί από εμάς είναι ερασιτέχνες και πως έχω ένα φίλο που με περιμένει. Όσο γι' αυτό που έμαθα απ' τον Ζάχο, βγάλτο απ' το μυαλό σου. Και μην ξεχνάς πως στη δουλειά μας δεν αφήνουμε ποτέ χρέη. Τα πληρώνουμε πάντα."

 

Σερέτης: "Θάψτε τον" (Τον Ζάχο).

 

Χαρακτηριστική φράση.

 

Ο αστυνόμος (Δημήτρης Μπισλάνης) αντικρύζοντας τον νεκρό (πλέον) Ορέστη.

 

"Ποιο ήταν το λάθος σου υπομοίραρχε;"

Και μερικές φωτογραφίες για το τέλος.

1. Στο κελί λίγο πριν την αποφυλάκιση. «Γέρος» και Ορέστης.

 

Οι Εκβιασταί (5).jpg

2. Η Ισαβέλλα μόλις έχει αναχωρήσει από το Ελληνικό χωρίς να έχει ιδέα τι την περιμένει…

Οι Εκβιασταί (1).jpg 

3. Ρωμανός και Μανταλένα.

Οι Εκβιασταί (3).jpg 

4. Ορέστης και Σερέτης έξω από το κρησφύγετο.

Οι Εκβιασταί (2).jpg 

5. Από την επιχείρηση παρακολούθησης του μίνι βαν. Στην συμβολή Αχαρνών και Εθνικής Οδού με κατεύθυνση προς Κηφισιά.

 

Οι Εκβιασταί (4).jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

nick

RetroNuts!
Joined
12 Ιολ 2009
Μηνύματα
1.623
Αντιδράσεις
121
Αν και δεν την έχω δεί ποτέ την ταινία μου φαίνεται ενδιαφέρουσα και θα προσπαθήσω να την βρώ και να τη δώ.
 

misha

RetroActive
Joined
24 Φεβ 2010
Μηνύματα
305
Αντιδράσεις
48
nick είπε:
Αν και δεν την έχω δεί ποτέ την ταινία μου φαίνεται ενδιαφέρουσα και θα προσπαθήσω να την βρώ και να τη δώ.
Μα η κοπέλα εδωσε και λίνκ δες την ταινία [edit] αφαίρεση Link με ολόκληρη ταινία [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Dominion

RetroMasteR
Joined
17 Μάρ 2006
Μηνύματα
1.468
Αντιδράσεις
101
Μια ενδιαφέρουσα απόπειρα για "συμμορίτικη" pulp περιπέτεια από τον καλό τεχνίτη του ελληνικού κινηματογράφου Παύλο Φιλλίπου. Την είχα δει αρχές 90ς από το Mega. Σε πολλά σημεία ξεπερασμένη (σήμερα), αλλά σε καμία περίπτωση αδιάφορη. Ηλιόπουλος σε κόντρα ρόλο και Μπάρκουλης κρυμμένος πίσω από γυαλιά ηλίου, Bαγενά πανέμορφη και Κομνηνός στα καλύτερά του. Πειραματισμός στην φωτογραφία (70s style) αλλά και στις γωνίες λήψεις (το μοντάζ είναι λίγο άκομψο και το ντουμπλάζ σε ορισμένα σημεία ανυπόφορο βέβαια). Επίσης κάποιες σκηνές είναι αρκετά σκληρές για την εποχή που γυρίστηκαν. Γενικά την ξαναείδα ευχάριστα και ευχαριστώ ΑΡΕΤΑΡΑ.
 

panp

Banned
Joined
25 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.469
Αντιδράσεις
15
Καταπληκτική η μουσική του Σπανού για την ταινία...Αλήθεια, που να έχει γυριστεί; που είναι αυτή η λιμνούλα;
 

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
6.270
Αντιδράσεις
886
Ηλιόπουλος και Βαγενά, σε εντελώς διαφορετικούς ρόλους. Καλή ταινία...
 

gimbozo

RetroN00b
Joined
13 Ιολ 2012
Μηνύματα
17
Αντιδράσεις
3
Wally είπε:
Ηχητικο κοψε ραψε του ακυκλοφορητου τραγουδιου της ταινιας (Γιαννης Σπανος)

Η μουσική που παραθέτεις δεν είναι από την ταινία "οι Εκβιασταί", αλλά από την ταινία "οι Απάνθρωποι" (Ransom Baby-όπως και ο τίτλος του τραγουδιού), της ίδιας περιόδου και με πάνω κάτω ίδιους συντελεστές.
 

drberto

RetroN00b
Joined
30 Αύγ 2009
Μηνύματα
6
Αντιδράσεις
1
Στα πρωτα δευτερολεπτα της επιχειρησης παρακολουθησης του βαν,στο γραφειο του αστυνομου Μπισλανη στον πισω τοιχο οι φωτογραφιες του τεως Κωνσταντινου,της τεως Αννας-Μαριας,και κερασακι ο Γ. Παπαδοπουλος!!!
 

paulochelao24

Retro Member
Joined
16 Οκτ 2014
Μηνύματα
558
Αντιδράσεις
262
Καλή αστυνομική ταινία θα έλεγα και ο Ντίνος Ηλιόπουλος σε πολύ καλό ρόλο δραματικό.Στην τελευταία σκηνή που πέφτει πιστολίδι μου φέρνει στο μυαλό την εξαιρετική ταινία "Get Carter" με τον Michael Caine
 

ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
1.795
Αντιδράσεις
551
Με αφορμή τα 40 χρόνια από τη διακοπή του δρομολογίου Πειραιά - Πέραμα. Ο Ορέστης παρακολουθεί τον κακοποιό μέσα στο βαγόνι.

[video=youtube;1VZzds9X-Iw]

 

MG0258

RetroN00b
Joined
8 Οκτ 2014
Μηνύματα
13
Αντιδράσεις
23
Λεπτομέρεια από την ταινία λίγο πριν την καταδίωξη, στην συμβολή Ε.Ο. Αθηνών - Κορίνθου και Λ. Δημοκρατίας στον Ασπρόπυργο.
Τότε η παραλία Ασπροπύργου λεγόταν Λ.Ο.Κ....
Πίσω φαίνεται και το κτίριο του ΙΚΑ, το μόνο που υπάρχει μέχρι σήμερα, καθώς έχει αλλάξει τελείως η περιοχή αφού και η εθνική οδός από την δεκαετία το '90 περνά από εκεί με υπερυψωμένη γέφυρα.
 
Μπλουζα