Οι αντίκες μου! (αυτοκινητάκια 1971-1984)

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
126
Με μεγάλη συγκίνηση ανακάλυψα φυλαγμένα στο εξοχικό τα αυτοκινητάκια που είχα μικρός, στην μεγάλη πλειονότητα τους Matchbox αλλά και μερικά από άλλες μάρκες. Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα γύρισα πίσω στον χρόνο και τα θυμήθηκα όλα, καθώς και τις ατελείωτες ευτυχισμένες ώρες που είχα περάσει μαζί τους. Ακόμα μεγαλύτερη χαρά μου έδωσε το γεγονός ότι μπόρεσα να τα κοιτάξω μετά από σχεδόν 30 χρόνια παρέα με τον τετράχρονο γιό μου, που μάλιστα ανέλαβε να τα βάζει ευλαβικά ξανά στην θέση τους αφού τα κοιτάξαμε ένα-ένα και τα φωτογραφήσαμε παρέα. Με μερικά από αυτά έπαιζα στην ηλικία του...

Να 'σαι καλά μάνα που δεν τα ξαπόστειλες! :flower:

Είναι λοιπόν χαρά μου να μοιραστώ τις φωτογραφίες μαζί σας, ειδικά αν βρω και κάποιους που να είχαν τα ίδια. Σε full close-up και χωρίς εκνευριστικά watermarks. Ότι στοιχεία υπάρχουν γραμμένα επάνω τους θα τα περιλαμβάνω. Δεν προσπάθησα να τα ομορφύνω, ακόμα και η όποια -λίγη σχετικά- σκόνη υπήρχε επάνω έμεινε εκεί. Ευτυχώς όπως θα διαπιστώσετε, ήμουν σχετικά προσεκτικό παιδάκι και δεν κατέστρεφα ασύστολα τα παιχνίδια μου. Πέρα από κάποια σημάδια συγκρούσεων στην μπογιά τους, τα περισσότερα είναι σε καλή κατάσταση.

Α, και όταν με το καλό βάλετε τον Shock να φτιάξει ένα ανάλογο τομέα στην ARK, ας τα περάσει κάποιος και εκεί. :)

Πάμε λοιπόν! (pic flood warning).

Θυμίζω ότι για να δείτε τις εικόνες πρέπει να είστε logged in. Αυτό το thread δεν έχει νόημα αλλιώς... ;)

No 27 - Lamborghini Countach. 1973 Matchbox Lesney England.

attachment.php


attachment.php





Από τα παλιότερα κομμάτια της συλλογής. Έχει όπως βλέπετε κινούμενο κάλυμμα του κινητήρα. Ακόμα πιό εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο σχεδιασμός βασίζεται στο πρωτότυπο που παρουσιάστηκε το 1971 στην Γενεύη και όχι στο κανονικό LP400 που μπήκε σε παραγωγή το 1974.

Romping Rabbit. 1981 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:56.

attachment.php





Εμφανώς βασισμένο στο σασί του Golf της εποχής με θηριώδεις ρόδες αλα monster truck. Αμερικάνικο μοντέλο. Αξιοσημείωτη η ασυμφωνία μεταξύ του Romping Rabbit που αναφέρει από κάτω και του Ruff Rabbit που γράφει επάνω του. Α, και σας προειδοποιώ να μην ψάξετε στο Google με όρους αναζήτησης "Romping Rabbit". You have been warned. LOL.

Racing Porsche 935. 1983 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:57.

attachment.php





Μια πανέμορφη αγωνιστική Porsche 935. Νομίζω ήταν από τα τελευταία κομμάτια που είχα αγοράσει.

Νο 21 - Renault 5 TL. 1978 Matchbox Lesney England.

attachment.php





Ένα κλασσικό αυτοκίνητο σε αγωνιστική εκδοχή. Έχει κινούμενη πίσω πόρτα.

No 70 - Ferrari 308 GTB. 1981 Matchbox Lesney England. Κλίμακα 1:55.

attachment.php





Ένα από τα πιό αγαπημένα μου, το συγκεκριμένο πραγματικά το είχα λιώσει. Διατηρείται σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση για τις ώρες παιχνιδιού που είχε "γράψει". Από μικρός Ferraristi ήμουν και η συγκεκριμένη σε σκέτο κόκκινο χωρίς άλλα φρου-φρου ήταν πραγματική μαγεία για τα παιδικά μου μάτια. Exactly as it should be. :)

No 31 - Volks-Dragon. 1971 Matchbox Lesney England.

attachment.php





Άλλο ένα πολύ παλιό κομμάτι της συλλογής, βασισμένο στον θρυλικό Σκαραβαίο αλλά με τερατώδη μηχανή και μεγάλες πίσω ρόδες. Οπότε αντί για VolksWagen (αυτοκίνητο του λαού) μετατράπηκε σε VolksDragon! (δράκος του λαού)

Flareside PickUp. 1982 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:76.


attachment.php





Βασισμένο σε μοντέλο της Ford. Αξιοσημείωτο ότι έχει "ελαστικές" αναρτήσεις με αποτέλεσμα να είναι ιδιαιτέρως διασκεδαστικό να το ζουλάς και να το βλέπεις να αναπηδά. Ναι, ακόμα σαχλαμαρίζουμε... :)

Kenworth Aerodyne. 1981 Matchbox Lesney England. Κλίμακα 1:100


Low Bed Trailer. 1981 Matchbox Lesney England.


attachment.php





Μια πανέμορφη νταλίκα που μεταφέρει άλογα. Πολύ καλή λεπτομέρεια, είχε μέχρι και τα άλογα της μαζί. O τράκτορας πουλιόταν και ξεχωριστά ή μαζί με άλλα trailer.

IMSA Mustang. 1983 Matchbox Macau.

attachment.php





Αμερικάνικο αγωνιστικό μοντέλο. Το μπροστινό καπό ανοίγει.

Θα ακολουθήσουν πάρα πολλά ακόμα. Υπομονή. :)
 
Ωραιο θεμα γιατι εγινε και ωραια φωτογραφηση,θα'θελα να εβρισκα και εγω τα δικα μου για αυτο και μονο "Μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα γύρισα πίσω στον χρόνο και τα θυμήθηκα όλα",αλλα μπα.


Ηταν ενα που ομοιαζε στον ΚΙΤΤ και μια νταλικα τριαξονικη με cool μπλε χρωματα ,αυτα θυμαμαι.
 
Φανταστικά κομμάτια! Την Ferrari 308 GTB την είχα και γω.

Α, και όταν με το καλό βάλετε τον Shock να φτιάξει ένα ανάλογο τομέα στην ARK, ας τα περάσει κάποιος και εκεί.
Θα ανέβουν σύντομα ;)
 
Μεγάλε ΕΓΡΑΨΕΣ...!!!
 
Και μετά από την απαραίτητη μεσημεριανή σιέστα (άλλη ρέτρο πρακτική και αυτή...) συνεχίζω ακάθεκτος. :)

Zee No 1044. Hong Kong.

attachment.php





Εδώ περνάμε σε σαφώς κατώτερης ποιότητας μοντέλα και άγνωστο έτος, πιθανότατα αρχές 80s. Βασισμένο σε Lotus αν πιστέψουμε το αυτοκόλλητο. Ενδιαφέρον ότι έχει μηχανισμό στις πίσω ρόδες για να συσσωρεύει ενέργεια και να τρέχει μόνο του μετά. Αντίθετα όμως με τα περισσότερα μεταγενέστερα που έχω δει και τα τραβάς προς τα πίσω για να φορτιστεί το ελατήριο τους, αυτό το σπρώχνεις μπροστά. Και μετά πάει σφαίρα...

Zee No 1046. Hong Kong.

attachment.php





Πολύ ταλαιπωρημένο, λείπει και ο οδηγός. :(

Zee No 1048. Hong Kong.

attachment.php





Παρόμοιο -αλλά και με αρκετές διαφορές!- με το παραπάνω 1044, έχει και τον ίδιο μηχανισμό για να τρέχει. Είναι κανένας μέσα για να τα στήσουμε για κόντρα; :D

Red Rider. 1972 Matchbox Macau.

attachment.php





Και ένα Αμερικάνικο Dragster. Μου κάνει εντύπωση το 1972 της βάσης, καθότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αγοράστηκε από την Αμερική αρκετά χρόνια αργότερα. Εκτός πιά και αν το μοντέλο κυκλοφόρησε από παλιότερα και ο βασικός σχεδιασμός με το copyright date έμεινε ο ίδιος. Ψάχνοντας το στο Google Images βρίσκω κυρίως άλλο χρωματικό συνδυασμό, μήπως το δικό μου είναι νεότερο χρωματικό variant;

Cosmic Blues. 1972 Matchbox Macau.

attachment.php





Το έτερον του ζεύγους των "θηρίων". Και γι' αυτό ισχύει το ίδιο περίεργο σχετικά με τις ημερομηνίες.

No 55 - Ford Cortina. 1979 Matchbox Lesney England.

attachment.php





Το αυτοκίνητο που είχε ο πατέρας μου τότε, μεγάλη χαρά να το έχω και εγώ ταυτόχρονα. Αν και δεν μου άρεσε αυτό το πρασινούλι ποτέ...

Οι πόρτες του ανοίγουν.

Ford Sierra XR4i. 1983 Matchbox England. Κλίμακα 1:58.

attachment.php





Και ένα πιό σπορτίφ Ford. Πρέπει να είναι από τα τελευταία made in England κομμάτια, αφού το 1983 ήδη σημαντικό μέρος της παραγωγής είχε μεταφερθεί εκτός Αγγλίας.

Νο 17 "The Londoner". 1972 Matchbox Lesney England.

attachment.php





Αγγλικά αυτοκινητάκια και να μην υπήρχε το κλασσικό διώροφο λεωφορείο δεν γίνεται! Το συγκεκριμένο ήταν πολλά χρόνια στην παραγωγή και υπάρχουν άπειρα variants. "Berger Paints" είναι η δυσανάγνωστη διαφήμιση στο δικό μου και ο κύριος λόγος της εκτεταμένης ζημιάς είναι ότι ο πάνω όροφος χωρίζει πλήρως από τον κάτω και την "πλήρωσε" το αυτοκόλλητο.

F1 Racer. 1984 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:55.

attachment.php





Και τώρα πηγαίνουμε στο άλλο άκρο, με μια φόρμουλα 1. Έχει το κλασσικό "χοντρουλό" σχήμα που είχαν οι φόρμουλες της εποχής, ενώ φαίνεται να βασίζεται στην αντίστοιχη Ferrari, χωρίς όμως να έχει πουθενά ξεκάθαρο το όνομα Ferrari. Μέχρι το "Fiat" φτάνει... ;)

Porsche 928. 1979 Matchbox Macau.

attachment.php





Μια όμορφη μαύρη Porsche 928 και με το σήμα της Πόρσε στο καπό. Πείτε με ιερόσυλο αν θέλετε, αλλά από τότε ακόμα προτιμάω το σχέδιο της 928 από της 911...πολύ όμορφο σχέδιο! Όπως βλέπετε, οι πόρτες της ανοίγουν.
 
Πολυ ωραια συλογη maddog.Ειχα και γω καποτε πολλα αλλα δυστηχως αλλα εχουν πεταχτει η τα εχω δωσει κτλ.Καπου παντως πρεπει να εχω 2 η 3 απο εκεινα που οταν τα εβαζες στο νερο αλαζαν χρωμα.Μεγαλη τρελα ειχα με ενα μοντελο του kitt απο το knight rider που ηταν μεσα σε ενα μικρο πλαστικο βαλιτσακι και πανω στην οροφη του ειχε ενα μικρο λεβιε ταχυτητων και αναλογα την ταχυτητα που εβαζες εκανε και καποιο κολπο.Δεν ξερω αν το θυμαται κανεισ αλλα ηταν φανταστικο για την εποχη του.
 
το πρασινο φορντ κορτίνα το είχα και εγώ ...επίσης και ο δικός μου πατέρας ειχε φορντ κορτίνα τότε!

"Κουρσα" το έλεγε η γιαγια μου στο χωριό όταν πηγαίναμε
 
Πολύ ωραία συλλογή! Είχαν αρκετά τα ξαδερφια μου και πάντα ζηλευα ένα κόκκινο που άνοιγαν οι πόρτες του και το καπο. Φοβερά αυτικινητάκια. Σιδερένια και βαριά! Μπράβο maddog (και κυρίως στη μαμά) :)
 
Αμάν τι μου θυμίσατε!!!Πόρσε 928 το αγαπημένο μου το έχω ακόμα σε χρυσαφί χρώμα καθώς και τον Kitt απο το Knight rider που αναφέρεται πιο πάνω!θα ψάξω να τα βρώ και να βάλω φωτό!!!
 
4159 Audi Quattro. Burago Italy. Κλίμακα 1:43.

attachment.php





H δεύτερη αγαπημένη μου εταιρία μετά την Matchbox ήταν η Ιταλική Burago. Αν και είχε και μεγαλύτερης κλίμακας μοντέλα (που ήταν βέβαια και πολύ πιό ακριβά), πάντα λάτρευα την μικρότερη 1:43 κλίμακα. Που και πάλι ήταν αρκετά μεγαλύτερη από τα Matchbox κλπ. και είχε εξαιρετική λεπτομέρεια. Το μόνο κακό είναι ότι δεν γράφει πουθενά την χρονιά πάνω στο μοντέλο. Εδώ πάντως βλέπουμε το Άουντι Κουάτρο με το όνομα του περίφημου Στιγκ Μπλομκβιστ στην πόρτα. Το έψαξα αρκετά και φαίνεται να είναι βασισμένο στο μοντέλο με το οποίο έτρεξε στο Ράλι Σουηδίας του 1982, ενώ με παρόμοιο αυτοκίνητο το 1984 σάρωσε και έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής. Φαίνεται ότι κυκλοφόρησε το 1983.

4109 Renault 9. Burago Italy. Κλίμακα 1:43.

attachment.php





Ένα πρόβατο (οικογενειακό αυτοκίνητο) "ντυμένο" με τα ρούχα λύκου (αγωνιστικού). Μάλλον μόνο στην φαντασία της Burago υπήρξε κάτι τέτοιο, αφού το Ρενό 9 κάθε άλλο παρά αγωνιστικές περγαμηνές διαθέτει. Δεν έχω ιδέα πως και γιατί το αγόρασα, σίγουρα η Ρενό ποτέ δεν ήταν στις αγαπημένες μου εταιρίες... Πρέπει να κυκλοφόρησε περί το 1984.

4148 Ferrari 308 GTB. Burago Italy. Κλίμακα 1:43.

attachment.php





That's more like it...άλλη μια αγαπημένη μου Φερράρι, φαίνεται άλλωστε ότι έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά. Το μόνο που με χαλάει είναι τα πρόσθετα φώτα μπροστά, νομίζω ότι χαλάνε κάπως την θαυμάσια "καθαρή" γραμμή της. Δικαιολογούνται γιατί είναι το "Ράλι" μοντέλο group 4. Μάλλον μοντέλο του 1984.

No 70 Ferrari 308 GTB. 1981 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:55.

attachment.php





Πως ξεγελιέται το μάτι αν δεν υπάρχουν σημεία αναφοράς, στην φωτογραφία μοιάζει ίδιο μέγεθος με το παραπάνω. :)

Σχεδόν το ίδιο σχέδιο, αλλά σε μικρότερο μέγεθος από την Matchbox.

Toyota Supra. 1982 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:60.

attachment.php





Το παλιό μοντέλο της Supra, την εποχή που ακόμα βασιζόταν στο σασί της Celica. Δεν ήταν ακόμα το υπέροχο κλασσικό αυτοκίνητο που έγινε αργότερα, ακόμα και μικρός το έβρισκα ασχημούτσικο αυτό το σχέδιο. Η πίσω πόρτα ανοίγει.

Pontiac. 1979 Matchbox Macau.

attachment.php





Αν και είναι το Firebird δεν γράφει τίποτα άλλο παρά "Pontiac" από κάτω. Μικρός είχα τρελλή ψύχωση με αυτό το μοντέλο (καταλαβαίνετε βέβαια ότι έβαλε το χεράκι του και ο Ιππότης της Ασφάλτου!) αν και το συγκεκριμένο είναι το προηγούμενο μοντέλο του Trans-Am και σε λευκό, οπότε έχανε μερικούς πόντους...

Pontiac Firebird SE. 1982 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:62.

attachment.php





Αυτό εδώ πάλι ΗΤΑΝ ο ΚΙΤΤ στα παιδικά μου μάτια! Από τα πλέον αγαπημένα μου τότε... :wub: :wub: :wub:

Καρτ. Norma USSR.

attachment.php





Να περάσουμε τώρα από το 100% Αμερικάνικο στυλ στην αντίπερα "όχθη", βλέποντας ένα κομμάτι που *μπορεί* και να είναι μοναδικό στην Ελλάδα και πραγματικό απομεινάρι μιας άλλης εποχής. Ένα Καρτ Σοβιετικής κατασκευής! Μου το αγόρασε δώρο ο παππούς και η γιαγιά μου σε ένα ταξίδι που είχαν κάνει με πούλμαν στην Βουλγαρία περί το 1979-1980. To "17" με τον μαρκαδόρο είναι μεταγενέστερη προσθήκη...

attachment.php



Κατασκευασμένο πίσω από το Παραπέτασμα. Παραδόξως, το made in στα Αγγλικά. Είχαν και εξαγωγικές βλέψεις άραγε οι "Σύντροφοι"; Και τι στο καλό σημαίνουν τα αρχικά USSR, με τα χρόνια ξέχασα... ;)

attachment.php



Και αν δεν το εμπεδώσατε από την κάτω πλευρά, δείτε το και στην Σοβιετική εκδοχή του δίπλα στον κινητήρα. CCCP και τα μυαλά στα κάγκελα! :)
 
Συνεχίζουμε την παρουσίαση μετά από διάλειμμα 2 ημερών (μην βαρυστομαχιάσετε κιόλας...) :)

No 48 -Sambron Jacklift. 1977 Matchbox Lesney England.

attachment.php


attachment.php





Εκτός από υπεραυτοκίνητα το γκαράζ διέθετε και μερικά πιό "προσγειωμένα". Εδώ βλέπουμε ένα κλαρκ με κινούμενο βραχίονα. Επειδή είναι από τον σχεδιασμό του πολύ ασύμμετρο, το φωτογράφισα από δύο διαφορετικές γωνίες.

Νο 26 - Site Dumper. 1976 Matchbox Lesney England.


attachment.php




Και φορτηγάκι για τα μπάζα διαθέτομεν. :)

Η καρότσα είναι κινούμενη και στα νιάτα του πρέπει να είχε αδειάσει κάμποση λάσπη από ότι θυμάμαι γιατί συχνά έφτιαχνα "φράγματα" σε μέρη που έτρεχε νερό. Παρόλ' αυτά διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση!

Kenworth. 1982 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:85.

attachment.php





Και ένας όμορφος τράκτορας, Αμερικάνικης προελεύσεως. Τότε δεν είχα καν ακουστά την μάρκα Kenworth (στην Ελλάδα κάτι Scania, Volvo και τέτοια έβλεπες στον δρόμο) και μου είχε κάνει εντύπωση, καθώς ο σχεδιασμός είναι αρκετά πιό "εξωτικός", με διπλή καμπίνα. Από όσο θυμάμαι, είχε αγοραστεί σκέτος και όχι με ρυμουλκούμενο.

Μηχανή Jaxson.

attachment.php





Αγνώστων λοιπών στοιχείων και η μοναδική μηχανή της συλλογής. Πιθανή χρονολογία 1983-84. Έχει κινούμενο τιμόνι και μηχανική πίσω ρόδα που και σε αυτήν "φορτίζει" σπρώχνοντας μπροστά και όχι πίσω. Βέβαια η ύπαρξη της δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, αφού μόλις την αφήσεις να τρέξει, πέφτει αμέσως. Βλέπετε δεν διαθέτει βοηθητικές ρόδες και δεν την έτρεχα σε απόλυτα ομαλά εδάφη. Τελικά πέρασα περισσότερο καιρό κάνοντας την να σπινάρει στον αέρα, γιατί είχε δυνατό ελατήριο και έκανε ωραίο θόρυβο όταν την άφηνες ελεύθερη. :p

Penguin. 1979 Corgi Great Britain.


attachment.php





Έτερη Βρεταννική εταιρία της εποχής ήταν η Corgi, αλλά από τότε την θεωρούσα σαφώς κατώτερη από την Matchbox. Εδώ βλέπουμε το αυτοκίνητο του Πιγκουίνου, χρόνια πριν ο Batman ξαναγίνει δημοφιλής με τις ταινίες. Νομίζω ότι αποκτήθηκε τυχαία, γιατί και εγώ τον Batman τον έμαθα με το παιχνίδι του Spectrum περί το 1985. :)

Ford Capri 3.0S. Corgi Great Britain.


attachment.php





Το δεύτερο (και τελευταίο) Corgi που διαθέτω. Είπαμε, δεν ήμουν φαν.

Δεν κατάφερα ακόμα να βρω φωτογραφία του στο Internet. Μοιάζει με το Zakspeed Capri, αλλά δεν είναι ίδιο. Εκτιμώμενο έτος, κάπου στο 1984.

Alfa Romeo Montreal. Siku West Germany.

attachment.php





Το μοναδικό που διαθέτω με προέλευση Δυτική (τότε...) Γερμανία. Είναι παλιό, σίγουρα αρκετά πριν το 1980, αλλά δεν θυμάμαι σίγουρα χρονιά. Οι πόρτες ανοίγουν.

Datsun 280ZX 2+2. 1982 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:59.

attachment.php





Και ένα Ντάτσουν, πριν η μάρκα καταργηθεί και γίνει Νισσάν. Ευτυχώς όχι από αυτά με τα καρπούζια! Και σε αυτό οι πόρτες είναι ανοιγόμενες.
 
Nice,δεν εχω λογια.


 
Aardvark είπε:
Nice,δεν εχω λογια.
Καλύτερα γιατί δεν θα ακουγόντουσαν. Μόλις έσπασε το φράγμα του ήχου το Matchbox μαχητικό μου! :D

No 27 - Swing Wing. 1981 Matchbox Lesney England.

attachment.php


attachment.php





Το μοναδικό αεροσκάφος της συλλογής, με κινούμενα φτερά. Το βλέπετε εδώ σε 2 πόζες, αν και δυστυχώς στην δεύτερη τα χρώματα παραβγήκαν μουντά. Φταίει ότι το φωτογράφισα ενώ νύχτωνε... Δεν είναι βασισμένο σε κανένα πραγματικό μοντέλο. Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του (κινούμενα φτερά, διπλό ουραίο, δύο κινητήρες) είναι από F14, αλλά το μπροστινό μέρος και το συνολικό "κοντόχοντρο" σουλούπι θυμίζει περισσότερο Harrier θα έλεγα.

Mini PickUp. 1981 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:67.

attachment.php





Τι "μίνι", εδώ μιλάμε για ολόκληρο κτήνος με τεράστιες ρόδες, από αυτά που πατάνε αυτοκίνητα σε χαζοαμερικάνικα πανηγύρια...

Πάντως πρόκειται όπως βλέπετε για τζιπούρα σπέσιαλ που δεν θα σταματήσει πουθενά... Βασισμένο σε μοντέλο της Ford.

4x4 Open Back Truck. 1981 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:64.

attachment.php





Άλλο ένα "κτήνος", επίσης βασισμένο σε Ford. Και με εφεδρική ρόδα, αν σας πιάσει λάστιχο!

Ruff Trek. 1977 Matchbox Macau.

attachment.php





Αυτό εδώ είναι λιγότερο κτηνώδες, αλλά και πάλι έχει όλα τα αξεσουάρ. Bull bar, roll bar, εφεδρικά λάστιχα κλπ κλπ κλπ

Audi Quattro. 1982 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:58.

attachment.php





Αν όμως ψάχνετε το απόλυτο 4x4 της εποχής, μόλις το βρήκατε! Το όχημα που σάρωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι αφού τα "δίκουνα" δεν μπορούσαν με τίποτα να το ανταγωνιστούν. Εδώ τα απαραίτητα αξεσουάρ ήταν μια αεροτομή και ένα βαρύ τούρμπο. ;)

No 34 - Chevy Pro Stocker. 1980 Matchbox Macau.

attachment.php


attachment.php





Και αμέσως μετά πηδάμε απότομα σε εντελώς άλλη μορφή αγωνιστικού. Από Ευρώπη πάμε Αμερική, από τα χώματα σε οβάλ πίστες και φυσικά με την κατεξοχήν μάρκα του τότε Αμερικάνου. Μπέιζμπολ, χοτ ντογκ, μηλόπιτες και Σεβρολέ πάσης Αμερικής! Που να φανταστούν οι έρμοι ότι μετά από 30 χρόνια θα ανήκε στους Κορεάτες της Daewoo! :p

Εδώ το βλέπετε σε 2 εκδοχές, η δεύτερη εκ των οποίων είναι με διαφημιστικό της Pepsi.

AMX Pro Stocker. 1983 Matchbox Macau.

attachment.php





Και έτερον όχημα της ίδιας φιλοσοφίας. Nuff said.

1962 Corvette. 1982 Matchbox Macau. Κλίμακα 1:58

attachment.php





Και άλλο ένα σούπερ κλασσικό Αμερικάνικο όχημα. Σεβρολέ Κορβέτ, το μοντέλο του 1962. Αν απορείτε πως και υπάρχουν τόσα Αμερικάνικα μοντέλα στην συλλογή μου, θα πω απλά ότι ήμουν τυχερός και είχα Αμερικάνο Θείο , οπότε είχα αρκετά τακτικό εφοδιασμό με παιχνίδια πέραν του Ατλαντικού. :cool:

Μην έχετε παράπονα όμως, σας έδειξα και Ρώσικο όχημα! :p
 
Μπράβο που τα κράτησες Βασίλη !

Φοβερή συλλογή.

Αυτό με τον "Πιγκουίνο" το είχα και εγώ.

Δε φαντάζεσαι τι μου θύμησες.

Νά'σαι καλά ...
 
Και μερικά ακόμα. Χαίρομαι που κατάφερα να ξυπνήσω αναμνήσεις για αυτοκινητάκια που είχατε σε ορισμένους από εσάς. :)

Νο. 221 GS Camargue. Majorette France. Κλίμακα 1:55

attachment.php





Και εδώ το μοναδικό μου Majorette. Μια Citroen GS Camargue (από κάτω δεν γράφει Citroen, όπως βλέπετε και στον τίτλο). Πιθανό έτος περί το 1975. Η πίσω πόρτα είναι ανοιγόμενη. Αν αναρωτιέστε γιατί πολλοί τα θεωρούν κατώτερα, συγκρίνετε την μπογιά σε αυτό με όλα μου τα Matchbox. Ο ίδιος άνθρωπος τα είχε... ;)

No 70 - Dodge Dragster. 1971 Matchbox Lesney England.

attachment.php


attachment.php





Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, έχω και ένα Matchbox σε υπερ-ταλαίπωρη κατάσταση. Αλλά είναι από τα αρχαιότερα της συλλογής και νομίζω ότι κάπου το είχα βρει πεταμένο σε αυτήν περίπου την κατάσταση. Δεν είχε πχ ποτέ του ούτε τον μηχανισμό για να κρατάει το αμάξωμα σε ανοιχτή θέση, ούτε μπροστινό παρμπριζ, εξαρτήματα των οποίων την ύπαρξη ανακάλυψα μόλις τώρα από το Internet. Εγώ αναλάμβάνω την ευθύνη μόνο εν μέρει για τα αυτοκόλλητα στα πλαινά, καθώς συχνά βύθιζα τα οχήματα μου σε νερά. Το αυτοκόλλητο είναι πλέον μη αναγνωρίσιμο -εκτός και αν είστε επαγγελματίας αρχαιολόγος- αλλά κάποτε έδειχνε ένα φίδι.

Νο 35 - Fandango. 1975 Matchbox Lesney England.

attachment.php





Άλλο ένα παλιό φανταστικό όχημα, από την σειρά των Rolamatics. Είχε μηχανισμό με τον οποίο η κίνηση από τις πίσω ρόδες μεταδιδόταν στον "ανεμιστήρα" που έχει στο πίσω μέρος. Δυστυχώς δεν λειτουργεί πλέον, έχει στραβώσει αρκετά.

Νο 7 - Hairy Hustler. 1971 Matchbox Lesney England.

attachment.php





Και άλλο παλιό μοντέλο, που μάλιστα δυσκολευόμουν μικρός να ξεχωρίσω από την Countach, αφού έχουν παρόμοιες "γραμμές". Τότε δεν ήξερα και αρκετά Αγγλικά για να γελάσω με το όνομα. "Μαλλιαρός Καταφερτζής" είναι η κοντινότερη Ελληνική προσέγγιση, αν και το "Hustler" μπορεί να αναφέρεται και σε κορίτσια επί πληρωμή. Ελπίζω όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι στην Matchbox είχαν περάσει υπερβολικά πολύ ώρα στην παμπ πριν βαφτίσουν το παρόν όχημα. :p :p:p

Νο 33 - Lamborghini Miura. Matchbox Lesney England.

attachment.php





Μια πανέμορφη Lamborghini που είναι ενδεχομένως και το αρχαιότερο κομμάτι της συλλογής, αφού αυτό το αυτοκινητάκι ήταν σε παραγωγή από το 1968 ως το 1972. Σε πραγματικά άριστη κατάσταση για τα 40 χρόνια που έχει στην "πλάτη" του, ενώ και οι πόρτες είναι ανοιγόμενες.

Άγνωστο πλαστικό αυτοκινητάκι.

attachment.php





Το μυστήριο της συλλογής, αφού δεν έχει κανένα στοιχείο αναγνώρισης. Αν θυμάμαι καλά, είχα 2-3 τέτοια σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, αλλά αυτό είναι το μοναδικό που επέζησε. Και φυσικά κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στις σελίδες αυτές!

4108 - Lancia Stratos. Burago Italy. Κλίμακα 1:43.

attachment.php





Επιστροφή στην έτερη αγαπημένη Burago, με την πανέμορφη Stratos που βλέπετε. Ένα αυτοκίνητο με σχεδιασμό πραγματικά μπροστά από την εποχή του! Εδώ το βλέπουμε με τα χρώματα του Μπερνάρ Νταρνίς από το Ράλι Μόντε Κάρλο του 1980. Εκτιμώμενη χρονιά παραγωγής του μοντέλου, 1982 ή 1983.

4142 - Porsche 935 TT. Burago Italy. Κλίμακα 1:45.


attachment.php





Και μετά την κούκλα Ιταλίδα, μιά πολύ όμορφη Γερμανίδα. Αγωνιστική 935 σε κόκκινες αποχρώσεις που προσωπικά προτιμώ από την γαλάζια Matchbox που σας έδειξα τις προάλλες. Και έχει και το Penthouse για σπόνσορα. :p

Παραγωγή περί το 1983.

4133 - Ferrari 512BB. Burago Italy. Κλίμακα 1:43.

attachment.php





Και κλείνουμε για σήμερα με άλλη μια κούκλα Ιταλίδα! Δυστυχώς το παρμπρίζ της έχει φάει μια κουτουλιά και τα αυτοκόλλητα έχουν μισοξεκολλήσει σε ορισμένα σημεία. Ακόμα και γερασμένη όμως διατηρεί την γοητεία της σχεδόν ακέραιη. Παραγωγή πιθανώς 1983 ή 1984. Αξιοσημείωτος και ο χρωματισμός με "Ευρωπαικό" χαρακτήρα, αν και δεν κατάφερα να εντοπίσω το "Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο" της Άντβερπ που διαφημίζει.
 
Άγνωστο πλαστικό αυτοκινητάκι.

attachment.php






Με φρικαρες με αυτο! Δεν θυμαμαι πως και τι, αλλα ειμαι σιγουρος οτι ειχα τετοια σε διαφορους χρωματισμους!!! Καθε πληροφορια ευπροσδεκτη!!!
 
Φοβερό και ανεκτίμητο!!!

Για κάτι τέτοιες στιγμές ζούμε εδώ μέσα!!!

Bonus η εξαιρετική φωτογράφηση! :thumbup:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Maddog, πολλά μπράβο κι από μένα σε σένα και στη μαμα σου!

Αν και δεν έπαιζα με αυτοκινητάκια-λόγω φύλου-δε μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι η συλλογή σου είναι ανεκτίμητη και η παρουσίαση τους έχει γίνει με κάθε επιμέλεια!! Σ' ευχαριστούμε που μοιράστηκες το θησαυρό σου μαζί μας!!! #)
 
ωραια φαση maddog αυτο ειναι ρετρομανιαξ......
 
Είχα 2-3 αυτοκινητάκια σαν το άγνωστο αυτοκινητάκι. Ένα ίδιο με της φωτογραφίας ,ένα πράσινο που έμοιαζε με φορτηγό (είχε τη καμπίνα μπροστά και πίσω καρότσα)το τρίτο δε το θυμάμαι καλά. Οι ρόδες δεν άντεχαν και πολύ γιατί ο άξονας ήταν πλαστικός ,μπράβο που κατάφερες να το διατηρήσεις σε καλή κατάσταση .Δεν ήταν σε συσκευασία ,τα έβρισκες σε ψιλικατζίδικα σε κουτί παρκαρισμένα το ένα πίσω από το άλλο . Έχω την εντύπωση ότι το κουτί πού τα είχαν μέσα είχε ζωγραφισμένα τα οχήματα σε κάποιο πλανήτη με την ονομασία οχήματα στο Άρη ή κάτι τέτοιο . Ή φωτογραφία το δείχνει μεγάλο στο μέγεθος .Το μέγεθός του ήταν περίπου μια παιδική παλάμη.
 
Πίσω
Μπλουζα