Οι βάσεις και η Βασούλα (1975)

Νυχτερινή λήψη με τη Νόρα Βαλσάμη στο πλάνο και τον Ντίνο Δημόπουλο πίσω από την κάμερα (ο κύριος με το σακάκι). Πηγή.

Εν τω μεταξύ, το σπίτι ήταν ντεκόρ στο στούντιο. Για την εποχη εκείνη, για τα ελλειπή μέσα που είχαν οι ελληνες δημιουργοί σε σχεση με τους ξένους, για την ηδη χρεοκοπημένη Φίνος Φίλμ τότε, θεωρώ πως το ολο ντεκόρ με την αληθοφανή γειτονια κι το σπίτι ήταν οντως επίτευγμα!
 
Όπως πολύ σωστά ανέφερε η ARETARA στην πολύ όμορφη και εμπεριστατωμένη ανάλυση της για την ταινία, διαδραματίστηκε σε μια χρονιά και σε μια δεκαετία, που συνταρακτικά γεγονότα κυριολεκτικά σημάδεψαν την Ελλάδα, με δυσμενείς κυρίως επιπτώσεις και τετελεσμένα που κρατούν ως τις μέρες μας. Μια χώρα δυστυχώς μικρή και αδύναμη έρμαιο των καιροσκοπικών και ολίγιστων πολιτικών που για κακή της μοίρα είχαν για δεκαετίες τις τύχες της και τις τύχες ενός λαού στα χέρια τους. Και επειδή γνωρίζοντας οι ίδιοι την ιστορική και πασιφανέστατη ανεπάρκεια τους είχαν αναθέσει την προστασία της χώρας σε ξένους δυνάστες. Τα αποτελέσματα διαχρονικά ολέθρια και ειδικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας της ταινίας.
Συγνώμη για το off topic, αλλά πιστεύω πως στην ταινία γίνεται ίσως και ένας παραλληλισμός της Βασούλας με τους προστάτες και νταβατζήδες που καθορίζουν καταλυτικά την ζωή της με την Ελλάδα που από ντόπιους και ειδικά ξένους προστάτες έχει χορτάσει τα μάλα. Ενώ όμως η Βασούλα έκανε την επανάσταση της και προσπάθησε να σπάσει τα δεσμά της προστασίας και της καταπίεσης που ένιωθε, κάτι αντίστοιχο δεν βλέπω από την χώρα μας που έχει μάλλον αποδεχτεί την μοίρα της να βρίσκεται υπό την σκέπη προστατών και αφεντάδων. Αλλά εδώ χρειάζεται ένας ηγέτης που να εμπνεύσει τον λαό του με την χαρισματική προσωπικότητα του, τις ηγετικές ικανότητες του και να ανταποκριθεί στην ιστορική αποστολή του. Που είναι αυτός ο ηγέτης? Μάλλον πουθενά. Ένας υπήρχε ο Καποδίστριας αλλά φρόντισαν για αυτόν να τον στείλουν οι υπηρέτες των ξένων αφεντάδων.
 
Τελευταία επεξεργασία:
ΡΕΝΑ ΚΟΥΜΙΩΤΗ*ΘΑ ΡΘΕΙ Η ΒΡΟΧΗ* (ΝΤ.ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ-Γ. ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΥ) 1975
 
Πίσω
Μπλουζα