Οι ... "επαναλήψεις" του Γιάννη Δαλιανίδη

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.853
Αντιδράσεις
3.778
Αρκετη συζητηση εχει γινει για τα επαναλαμβανομενα μοτιβα στις σειρες του Γιαννη Δαλιανιδη κατι που δεν ειχε περασει απαρατηρητο ουτε και παλαιοτερα απο οτι βλεπουμε στο παρακατω αρθρο απο το 1985!


Που να ηξεραν ποσες σειρες ακομη θα ακολουθουσαν.



Ο τιτλος του θρεντ ειναι απο το
blog του Rinus Cesar και ισως θα μπορουσαμε να το συνεχισουμε σε αυτο το θρεντ με οσα απο τα επαναλαμβανομενα σκετσακια θυμομαστε και εμεις.

Προβολή συνημμένου 146427


 
Aγορα Τηλεορασης ,Βιντεο κτλ κτλ


Η συζυγοανιψια προσπαθει να πεισει τον κυρη του Σπιτιου για αγορα ηλεκτρικης και ακριβης για την εποχη συσκευης και πανω που τον εχει ψησει εμφανιζεται η πεθεροκουνιαδοκουμπαρα και θελει και αυτη



Αναγκαστικα παιρνουν δυο!


 


Οικοπεδο παραθαλασσιο με θεα



Συζυγος γλυκαινετε με την ιδεα να κανει καλοκαιρινα μπανια και αφου πεισουν τους Ιασωνολεωνιδες ξεκιναει το μακρινο ταξιδι για την αγορα του οικοπεδου μεσα σε βανακι και ανακαλυπτουν οτι το οικοπεδο με πιατο την παραλια ειναι στην κορφη του βουνου!


 


Γιορτη-γενεθλια στην οικογενεια και οι μαναδοπεθερες αποφασιζουν να το γιορτασουν σε αριστοκρατικο εστιατοριο με τους Λεωνιδοϊασωνες να μην εχουν και πολυ ορεξη,το εστιατοριο γαλλικο (ο θεος να το κανει) το μενου επισης γαλλικο οι πελατες ελληναρες ,τα αποτελεσματα γνωστα!


 


Ποναει μεση ποδι χερι κατα προτιμηση στους γκρινιαροχαρακτηρες και οι επιδοξοι ερασιτεχνες γιατροι εμφανιζονται να σωσουν την κατασταση, δωστου ματζουνια και γιατροσοφια με αποτελεσμα η κατασταση να χρηζει ασθενοφορο!


 


Μαγια στο ζευγαρι ,τριχες με καρφιτσες κατω απο το κρεβατι η γειτονισα φταιει και θελει το κακο μας ,σε μεντιουμ οι πρωταγωνιστες να διωξουν το κακο το ματι!


 


Του μπι κοντινιου...



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο "Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι" δεν ήταν που είχαν κερδίσει ένα λαχείο και αυτό κατά λάθος πλύθηκε στο πλυντήριο και καταστράφηκε; Ίδια ιστορία είχε γίνει και στους Μικρομεσαίους αν θυμάστε όπου στο τέλος μας τρέλαναν με το "Είναι εθνικό (το λαχείο), δεν είναι λαϊκό".
 
Γατόνι ο συντάκτης του άρθρου... Πως το ανακάλυψε; :D
 
Tα ειχε φρεσκα για αυτο, lol.
 
Διευθυντης στελνει τον ΜπαρμπαγιωργοΚατερινα να παρει λεφτα απο την τραπεζα και του συνιστα την προσοχη γιατι υπαρχουν λωποδυτες,παμε τραπεζα ,βγαινουμε απο την τραπεζα,καμικαζι τσαντακηδες επιτιθενται ,παει η τσαντα,μουτρα κατω μπρος στον διευθυντη,ολα καλα ομως γιατι τα μετρητα ηταν σε σουτιενοτσεπη και γλυτωσανε.

 


ΛεωνιδοΚατερινοΓιωργηδες* πανε προς αγορα ηλεκτρικης συσκευης και ο πωλητης ρωταει πως σας λενε,απαντανε και ο πωλητης αρχιζει τι τον εχετε τον εναν τον γιατρο και τι τον εχετε τον αλλον τον δικηγορο...δεν μπορει κατι θα τον εχετε..



Πιεσεις ανεβαινουν,νευρα το ιδιο η αγορα ματαιωνετε.


 


*Οδος Ανθεων


 


Του μπι κοντινιου
 
Το θέμα είναι ότι για τρεις δεκαετίες ο άνθρωπος επαναλαμβανονταν σεναριακα και πληρώνονταν αδρά γι αυτό. Το παραπάνω είναι ένα γεγονός, δεν κρίνω την καλλιτεχνική του προσφορά.
 
Επαναλήψεις έχω παρατηρήσει ακόμα και σε ταινίες του Γιάννη Δαλιανίδη. Για παράδειγμα στην ταινία "γοργόνες και μάγκες" ο Φαίδωνας Γεωργίτσης λέει στον πατέρα του Διονύση Παπαγιανόπουλο "Εμένα έπρεπε να με γεννήσει ένας Ωνάσης, ένας Νίαρχος έπεμενες να με γεννήσεις εσύ. Ε πλήρωνε τώρα". Τα ίδια λόγια λέει και ο Στάθης Ψάλτης στον πατέρα του Σπύρο Καλογήρου στην ταινία "Ελά να αγπηθούμε ντάρλινγκ".

Επίσης στην βιντεοταινία "Επικίνδυνος έρωτας-Ρωμαίος και Ιουλίετα του Απρίλη" υπάρχει μια σκηνή καυγά σε μπαρ μεταξύ του Αίαντα Μανθόπουλου και του Κώστα Ευριπιώτη. Αυτή η σκηνή είναι ολόϊδια (διάλογοι, τρόπος τραυματισμού, τραυματισμός του αδερφού της κοπέλας) με την σκηνή του καυγά μεταξύ Παύλου Ευαγγελόπουλου και Σταμάτη Γαρδέλη στην ταινία "όταν οι ρόδες χορεύουν".
 
Και βέβαια μην ξεχνάμε την επανάληψη των επαναλήψεων, το ταξίδι στο Λονδίνο που αναβάλλεται! Μόνο μέσα στο "Ρετιρέ" μέτρησα 3 τέτοιες επαναλήψεις. Όπως και με τους τζαμπατζήδες (κάποιος παίρνρι για να φάει γύρο κλπ. και οι άλλοι του τον τρώνε όλο!)

Με το χάι φάι, επαναλαμβάνεται στο Λούνα παρκ και στο Ρετιρέ το "όποιος θέλει χάι φάι, τρία χρόνια να μην φάει,

για να έχει χάι φάι!"
 
Oυσιαστικά τα "Καθημερινά", "Οδός Ανθέων", "Το Ρετιρέ", "Οι Μικρομεσαίοι", "Τα στραβά και ανάποδα" κ.α. είναι η ίδια σειρά απλά με παραλλαγές.H τελευταία αυτού του στύλ νομίζω ήταν οι "Μικρές Αμαρτίες" που παιχτηκε στο star το 2000.Ακομη και το "Λούνα Πάρκ" αλλά και οι τελευταίες ταινίες του Δαλιανίδη στην Φίνος  αν το προσέξετε έχουν κάποια απ' τα στοιχεία που συναντάμε στις προαναφερθείσες σειρές..
 
Ηταν αναποφευκτο για εναν ανθρωπο που εγραψε 1000 σεναρια.

Παντως αγαπαμε Ρετιρε και τις υπολοιπες δουλειες του Δαλιανιδη.

Παρα τα επαναλαμβανομενα σεναριακα ευρηματα, οι περισσοτερες σειρες του απλα δεν παλιωνουν...
 
Δυστυχώς ο Δαλιανίδης επαναλαμβάνονταν κουραστικά στα πιο πολλά έργα ,ειδικά στις κοινωνικές κωμωδίες τύπου Ρετιρέ, Οδός Ανθέων, Μικρομεσαίοι κτλ.Ενα ακόμη εκνευριστικό με τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη (που στην περίπτωση εδώ ο όρος "εκνευριστικό" έχει να κάνει με τους εγχώριους κριτικούς κινηματογράφου και μόνο) είναι πως από τότε που αναγνωρίστηκε σε κάποιο φεστιβάλ απ' τους τάχα μου προοδευτικούς σκηνοθέτες και κριτικούς ως σπουδαίος σκηνοθέτης,όλοι αυτοί θέλουν να μας πείσουν ότι ο Δαλιανίδης ήταν αριστερός και πολέμησε το καθεστώς της επταετίας και ότι έκανε σπουδαίες ταινίες (και ποιοι;αυτοί που κάποτε τον έθαβαν ως ατάλαντο και χουντικό λόγω ότι γυρνούσε ταινίες επί επταετίας) ...με την σειρά "μικρές αμαρτίες" του 2000 περίπου στο star, έκλεισε κι ο μεγάλος κύκλος των κοινωνικών κωμωδιών του Δαλιανίδη που είχε ξεκινήσει με το Λουνα Παρκ και συνέχισε με σειρές όπως Καθημερινά,τα Λιονταράκια του κυρ Ηλία,Οδός Ανθέων, Ρετιρέ, Μικρομεσαίοι,τα Στραβά και τα ανάποδα, Αραχτοί και λάιτ....
 
Τελευταία επεξεργασία:
Στα κορίτσια για φίλημα ο Ντούζος περνάει τη Λάσκαρη για ξένη και πάει να τη φλερτάρει στα αγγλικά. Το ίδιο κάνει στη Μαριχουάνα στοπ ο Πάντζας. Ο Γαρδέλης περνά για ξένη την Πίκουλα.
Και άντε τη Λάσκαρη που είναι ψηλή και ξανθιά πες την περνάς για αλλοδαπή. Την Πίκουλα που η φάτσα της φωνάζει "είμαι Ελληνίδα;". Να ήταν τόσο παράξενο να πηγαίνουν οι Ελληνίδες στην Πάρο με πλοίο τη δεκαετία του 80;
 
Διευθυντης στελνει τον ΜπαρμπαγιωργοΚατερινα να παρει λεφτα απο την τραπεζα και του συνιστα την προσοχη γιατι υπαρχουν λωποδυτες,παμε τραπεζα ,βγαινουμε απο την τραπεζα,καμικαζι τσαντακηδες επιτιθενται ,παει η τσαντα,μουτρα κατω μπρος στον διευθυντη,ολα καλα ομως γιατι τα μετρητα ηταν σε σουτιενοτσεπη και γλυτωσανε.




ΛεωνιδοΚατερινοΓιωργηδες* πανε προς αγορα ηλεκτρικης συσκευης και ο πωλητης ρωταει πως σας λενε,απαντανε και ο πωλητης αρχιζει τι τον εχετε τον εναν τον γιατρο και τι τον εχετε τον αλλον τον δικηγορο...δεν μπορει κατι θα τον εχετε..



Πιεσεις ανεβαινουν,νευρα το ιδιο η αγορα ματαιωνετε.





*Οδος Ανθεων





Του μπι κοντινιου

Την ιστορία με τα λεφτά από την τράπεζα τη θυμάμαι με τον Κωνσταντίνου, μάλλον ήταν τα Καθημερινά. Οι επαναλήψεις ήταν κάτι που με ενόχλησε πολύ όταν είδα το Ρετιρέ, και γι αυτό δεν το συμπάθησα πότε, αφού το θεώρησα αντιγραφή του Λούνα Παρκ.
 
Πίσω
Μπλουζα