Οι ρετρο υπολογιστες (και οι μυθοι τους) μεσα απο τα παιδικα ματια ;)

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.582
Αντιδράσεις
1.737
Το οτι ως παιδια ημαστα στον κοσμο μας, αυτο ειναι αυτονοητο. Το θεμα ειναι πως ήταν η πρωτη μας επαφη με τους υπολογιστες μεσα σε αυτον τον κοσμο μας :D

Ημουν εν μερει τυχερος γιατι ειχα κοντα μου παιδια μεγαλυτερης ηλικιας οι οποιοι με καθοδηγησαν σε καποια θεματα (θα μπορουσα να ειμαι και πιο τυχερος και να γινω προγραμματιστης), αλλα καποια γκριζα σημεια ταλάνιζαν το μυαλό μου για πολλά χρόνια. Αυτα τα θεματα τα συζητούσα με συνομιλίκους μου το ίδιο άσχετους με μένα. Και ξέρετε, ό,τι δεν το γνωρίζουμε, το γεμίζουμε με τη φαντασία μας ;)

Για παραδειγμα αργησα πολυ να καταλαβω τι ειναι ο "ιός", και οι συζητήσεις με αλλα παιδιά δεν με διαφώτισαν. Αναρωτιώμουν αν ο ιός είναι καποιο "μαγνητικο σημα" ή καποιο χημικο στοιχείο (πχ. κατι σαν σκουριά) που επηρρεάζει τη δισκέτα. Με αυτή τη λογική κάποιος ιός μπορούσε να μολύνει τη μνήμη και το λειτουργικό της Α500 μου (η οποία σημειωτέον δεν είχε ποτέ σκληρό δίσκο).

Οσο για τον "Παρασκευή και 13" νόμιζα οτι ειναι μια ορολογιακή βόμβα που βρισκεται "στη μνήμη" ολων των υπολογιστών, απο τους ιδιους τους κατασκευαστές. Αυτη η βομβα μολύνει το μηχανημα ή όσες δισκέτες βάλεις, όταν το ανάψεις εκείνη τη μέρα. Και ναι, υπηρξαν καποιες Παρασκευες που ερχομουν απο το σχολειο και δεν αναβα ποτε την Α500 μου ακριβως για αυτο το λογο :(

Επισης μεταξυ των γνωστων μου υπηρχε η διάδοση οτι μπορείς να γράψεις ένα σύντομο κωδικα στον Amstrad CPC και να τον καταστρέψεις. Ενας ισχυρίστηκε οτι τον ξέρει αλλα δεν μου τον είπε ;)

Σε καποια φαση θεωρησα αν το AmigaDOS και το MS-DOS ειναι συμβατα. Εφερα μια δισκετα της Αμιγκα σε ενα PC μηπως κατα λαθος δουλεψει.

Τελευταια απορια οταν αρχισα να εγκαταλειπω την Αμιγκα: μπορει να "μετατραπει" σε PC, να γινει γρηγορη και με 256 χρωματα? Καποιο μαγικο προγραμμα ισως; :p

Οταν τελος πηρα PC, λογω προηγουμενης εμπειριας απο Amstrad/Amiga, πιστευα οτι το DOS (καθως και καθε λειτουργικο συστημα) ειναι μερος του υπολογιστη. Σοκαριστηκα οταν εμαθα οτι ειναι συνολο προγραμματων. Επισης νομιζα οτι το MS (MS-DOS, MS-Windows) ηταν ενας κωδικος που σημαινει λιγο πολυ "λειτουργικο συστημα". Πολυ αργοτερα εμαθα οτι το DOS ηταν προϊον της Micro$oft (αλλο σοκ κι αυτο :p )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Η πρωτη επαφη μου με υπολογιστη ηταν το 1983 (9 ετων), με τον Spectrum του τοτε κολλητου μου.

Του το ειχαν παρει δωρο οι δικοι του νομιζοντας οτι ειναι καινουργιο Atari.

Το πρωτο πραγμα που ειχαμε κανει ειναι να του γραφουμε βρισιδια... :S /emoticons/wacko@2x.png 2x" width="20" height="20" />

Τις επομενες μερες μαθαμε και φορτωναμε PSST και Cookie :) (τον ειχε αγορασει απο το Plot και του ειχαν δωσει μια κασετινα με παιχνιδια της Ultimate - priceless - αλλα ο χαζοβιολης την πεταξε αργοτερα!)

Στα καπακια αγορασα και εγω και ξεκινησε το καψιμο μου με τα παιχνιδια που με κυνηγαει εως σημερα...
 
Wally είπε:
Το πρωτο πραγμα που ειχαμε κανει ειναι να του γραφουμε βρισιδια... :S /emoticons/wacko@2x.png 2x" width="20" height="20" />
Maximum respect Panos!!!!!! :) ;)

Μια από τα ίδια και η δική μου πορεία. Ήθελα σαν κολασμένος Atari αλλά θυμάμαι κάτι ψευτοφυλλάδες τότες είχαν γράψει ότι αυτά τα μηχανήματα σκοτώνουν τα παιδιά γιατί παθαίνουν ηλεκτροπληξία. Οι δικοί μου δεν ήθελαν με τίποτε να μπει ένα τέτοιο στο σπίτι, οπότε στράφηκα στο ZX-Spectrum.

Πήρα το μηχάνημα πριν 25 χρόνια και ο πρώτο που φόρτωσα ήταν το Jetpac, ακολούθησε την ίδια μέρα το Chuckie Egg και το Space Raiders.

Από εκείνη τη στιγμή δεν κόλλησα απλά με τα παιχνίδια, τα παιχνίδια έγιναν η ζωή μου, τα παιχνίδια με έσωσαν στην κυριολεξία από πολύ δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που θα με οδηγούσαν καρφί σε βαριάς μορφής κατάθλιψη.

Σήμερα τα παιχνίδια είναι για μένα πάνω από όλα, έχω ένα σωρό κονσόλες και υπολογιστές, εικόνισμα του Sir Clive Sinclair και δεν εργάζομαι γιατί θέλω να παίζω όποτε μπορώ και όπου βρεθώ.

Ο τρόπος ζωής μου είναι extreme στο maximum, δεν έχω καμία σχέση με άλλους στο παραμικρό ως προς αυτόν και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να με καταλάβει παρά ελάχιστος κόσμος μετρημένος στα δάκτυλα, ένας εκ των οποίων η γυναίκα μου που με αφήνει ελεύθερο να κάνω ότι θέλω.

Τα ψέματα που είχα πει στους δικούς μου για να αποκτήσω τον πρώτο υπολογιστή τα θεωρώ απαραίτητα, ευτυχώς εκμεταλλεύτηκα την αμάθεια τους προς όφελός μου, βέβαια αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω τον σκεπτικισμό και την σθεναρή αντίδραση των "outsider mainstreamers" με τους οποίους καμία σχέση δεν θέλω να έχω. Γι' αυτό και κόλλησα στο παρών forum.
 
offtopic: βρε παλιοτυχερέ pooky(1) , τι δηλώσεις είναι αυτές; "και δεν εργάζομαι γιατί θέλω να παίζω όποτε μπορώ και όπου βρεθώ."

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

LOL LOL LOL
 
[off topic]

Δεν είναι θέμα τύχης, απλά έκανα ένα άλλο χόμπι μου επάγγελμα, εργάζομαι από το σπίτι, μπροστά στον υπολογιστή μου και δεν θεωρώ το χρόνο που διαθέτω χρόνο εργασίας. Χωρίς κανένα πάνω από το κεφάλι μου, απλά παρακολουθώ εξελίξεις και τέλος.

Αυτό δεν το καταλαβαίνει ο μέσος mainstreamer που θεωρεί δουλειά να σηκώνεσαι στις 5 το πρωί και να γυρίζεις στις δέκα το βράδυ. Δεν με νοιάζει, απλά το ΤΕΒΕ μου τη σπάει γιατί το πληρώνεις και δεν σου αποφέρει τίποτε (χαμένα λεφτά όλα... )

[/off topic]

Back to topic now.....

Μύθοι των '80's για τους υπολογιστές, που άκουγα ΣΥΝΕΧΩΣ από απαίσιους και απεχθείς συγγενείς:

- Σε δέκα χρόνια δεν θα ασχολείται κανείς με τα κομπιούτερ. Μόδα είναι και θα περάσει. (Τι να πω πέρασε, μόδα ήταν)

- Θα πάθεις καρκίνο από την τηλεόραση που είσαι μπροστά όλη μέρα. (Αντίθετα έβγαζα φλύκταινες από το κάθε άσχετο και τη γνώμη του)

- Το κομπιούτερ βγάζει ραδιενέργεια, θα πάθεις ζημιά. (Μη βγάζει και τηλεορασοενέργεια καλύτερα;;;; )

- Μάθε τίποτα σοβαρό στη ζωή σου, αυτά τα μαραφέτια θα σου δώσουν να φας αργότερα; (Ναι, σήμερα επαγγελματικά κανείς δεν ασχολείται με αυτά και δεν ταΐζει την οικογένειά του. )

- Θα γίνεις ακοινώνητος με αυτά (Τους υπολογιστές περίμενα).

- Τράβα ρε βλαμμένο να παίξεις μπάλα που κάθεσαι και στραβώνεσαι μπροστά τη τηλεόραση (Να παίξω μπάλα με τα κεφάλια σας ρε!!!!! )

- Βγες να σε χτυπήσει καθαρός αέρας (Ευχαριστώ με χτυπάει αέρας από τους ανεμιστήρες των υπολογιστών μου)

....και προς τους δικούς μου οι απαραίτητες "συμβουλές" από τους "ειδικούς" :

- Με τόσο που δουλεύεις το κομπιούτερ θα σας έρθει το ρεύμα κανά εκατομμύριο όπως πας. (Ναι το Spectrum έκαιγε παραπάνω από 10 θερμοσίφωνες τι να πω)

- Μη τον αφήνεις να παίζει συνέχεια θα πάθει το μυαλό του (Εδώ έπεσαν διάνα , έχω βγει καθυστερημένο)

- Δεν θα διαβάζει τα μαθήματά του με τα κουμπιούτερ που ασχολείται (Ναι, και οι άλλοι που τα διάβαζαν τους είδα..... )

- Στείλτον να παίξει ποδόσφαιρο (μανία με τη μπάλα όλοι τους, μετοχές είχαν)

Θα θυμηθώ και άλλα στην πορεία..... !!!!!!!!!!!!!
 
axxaxaxaxaxa σωστός ο pooky(1) , τυχεράκια!
 
Φίλε keropi αν θες μπορώ να συνδέσω τους μύθους και την αντίδραση των γύρω μου με το σήμερα.

Αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι καλοθελητές (που δυστυχώς τους αντιμετώπισα και στο σχολείο) δεν θα πείσμωνα και δεν θα ακολουθούσα το δικό μου δρόμο σε αντίδραση προς αυτούς. Αποκλείεται σήμερα να είχα σαν επάγγελμα αυτό που έχω.

Τώρα που είπα σχολείο (και φόρτωσα) θυμάμαι στην πρώτη Λυκείου, είχαν καλέσει την μητέρα μου και της έκαναν "συστάσεις" να μη με αφήνει να ασχολούμαι πολύ με υπολογιστές. Αυτό γιατί δεν μετείχα στα "αθλητικά" δρώμενα της τάξης, (ΑΜΑΝ ΕΛΕΟΣ πια με τις μπάλες).

Το αποτέλεσμα ήταν να πάρω χαρτί από οικογενειακό φίλο που ήταν γιατρός, (ο οποίος με υποστήριζε πάρα πολύ στο θέμα των υπολογιστών γιατί έβλεπε μπροστά) με το οποίο πήρα οριστική απαλλαγή από τη γυμναστική. Με άφησαν, εν μέρει, στην ησυχία μου, τουλάχιστον οι "καθηγητές".

Σήμερα, απλά δηλώνω ψυχοπαθής και δεν ασχολούνται μαζί μου.
 
Με βάση τα όσα είπες pooky για ραδιενέργεια, θέλω να αναφέρω την πολύ δυσάρεστη περίπτωση ενός οικογενειακού φίλου του πατέρα μου, ο οποίος είχε πάρει τον Spectrum όταν είχε πρωτοβγεί και καθότανε με τις ώρες από πάνω... Ο άνθρωπος ήταν πρωτοπόρος της πληροφορικής με πολλά σεμινάρια και μαθήματα τη δεκαετία του 80. Το '90 παρουσιάσε καρκίνο στον εγκέφαλο και δυστυχώς κατέλειξε την ίδια χρονιά. Εμείς ήδη είχαμε τον 1512 από το '86. Αυτό το γεγονός επέδρασε αρνητικά στην σχέση μου με τα PC για αρκετό καιρό. Βέβαια όπως είπες, τότε κυκλοφορούσαν και όλες αυτές οι φήμες και όλοι τρέχανε να βάλουν φίλτρα στις οθόνες τους...
 
Ρε Pooky έλεος, δεν μου έχει μείνει άντερο από τα γέλια :animlaugh:

- Θα γίνεις ακοινώνητος με αυτά (Τους υπολογιστές περίμενα).- Βγες να σε χτυπήσει καθαρός αέρας (Ευχαριστώ με χτυπάει αέρας από τους ανεμιστήρες των υπολογιστών μου)
:animlaugh: :animlaugh: :animlaugh:
 
εγω οταν ειδα πρωτη φορα τον 464 ενος φιλου μου νομιζα οτι αν του γραψω θα μου απαντησει σε οτι του πω.!!!
 
cauldron είπε:
Με βάση τα όσα είπες pooky για ραδιενέργεια, θέλω να αναφέρω την πολύ δυσάρεστη περίπτωση ενός οικογενειακού φίλου του πατέρα μου, ο οποίος είχε πάρει τον Spectrum όταν είχε πρωτοβγεί και καθότανε με τις ώρες από πάνω... Ο άνθρωπος ήταν πρωτοπόρος της πληροφορικής με πολλά σεμινάρια και μαθήματα τη δεκαετία του 80. Το '90 παρουσιάσε καρκίνο στον εγκέφαλο και δυστυχώς κατέλειξε την ίδια χρονιά. Εμείς ήδη είχαμε τον 1512 από το '86. Αυτό το γεγονός επέδρασε αρνητικά στην σχέση μου με τα PC για αρκετό καιρό. Βέβαια όπως είπες, τότε κυκλοφορούσαν και όλες αυτές οι φήμες και όλοι τρέχανε να βάλουν φίλτρα στις οθόνες τους...
Τυχαίο fail. Δεν πιστεύω ότι είχε να κάνει κάτι ο Spectrum, όπως κάποιος έχει το κινητό κολλημένο πάνω του συνεχώς και ένας που δεν έχει καν παθαίνει καρκίνο στον εγκέφαλο.

Λυπήθηκα πάντως, για τον οικογενειακό σας φίλο........ :(
 
simonkey είπε:
εγω οταν ειδα πρωτη φορα τον 464 ενος φιλου μου νομιζα οτι αν του γραψω θα μου απαντησει σε οτι του πω.!!!
Αυτη την εμπειρια την ειχα βιώσει με το πρωτο adventure που επαιξα (Και ηταν το Λαρρυ 1)

Γραφεις OPEN DOOR και το ανθρωπακι ανοιγει την πορτα!!!! Για ποια Τεχνητή Νοημοσύνη μου λες τώρα;;; :D
 
simonkey είπε:
εγω οταν ειδα πρωτη φορα τον 464 ενος φιλου μου νομιζα οτι αν του γραψω θα μου απαντησει σε οτι του πω.!!!
Το ιδιο θα πρέπει να συνέβη με όλους μας :)

Εγω πριν πάρω τον Spectrum σκεφτόμουν οτι θα πρεπει να τον καλοπιάσω αρχικά και να μην αρχίσω να του ζητάω με τη μία "κάνε αυτό" και "κάνε εκείνο"...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
simonkey είπε:
εγω οταν ειδα πρωτη φορα τον 464 ενος φιλου μου νομιζα οτι αν του γραψω θα μου απαντησει σε οτι του πω.!!!
Δεν έπεσες καθόλου έξω φίλε Simon!!!!! Μίλαγαν και μιλάνε ακόμα, αλλά στην καρδιά μας φίλε!!!!!!!!!!!!! :) :)
 
@ Pooky

Γιώργη πότε να κανονίσουμε καμμια μπαλίτσα σε 5Χ5 ? LOL !! ;-P

Στο θέμα μας τώρα...

Παιδί 6ης δημοτικού και ένας οικογενειακός φίλος αγόρασε από Γερμανία ένα TI 99/4A για τον υιό του (και φιλαράκι μου)

Οι πρώτες κουβέντες μας πάνω από το μηχάνημα...

" Δηλαδή πατάς τα κουμπάκια και βγαίνει το παιχνίδι ? "

" Ναι όσα περισσότερα κουμπάκια πατάς βγαίνει και άλλο παιχνίδι ...."

Αχχχ...παιδική αφέλεια !!!
 
5Χ5;

Στην ηλικία μας;

Θα μας πάνε 4 Γιώργαρε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Άλλη μια φλασιά !

Θυμάμαι το περιοδικό "ΡΟΜΑΝΤΖΟ" που αγόραζε μανιωδώς η μάνα μου είχε κάποιο αφιέρωμα στον τρόπο που τα computers επικοινωνούν μεταξύ τους !WOW!

" Οι επιστήμονες -sic- είχαν κλείσει σε ένα δωμάτιο πολλά computer που είχαν βγάλει από τη πρίζα και το πρωί ανακάλυψαν ότι είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους δεδομένα χωρίς καμμία ανθρώπινη παρέμβαση..." !! WOW !! and !! DOUBLE WOW !! and KARA LOL !!!
 
geoanas είπε:
Άλλη μια φλασιά !Θυμάμαι το περιοδικό "ΡΟΜΑΝΤΖΟ" που αγόραζε μανιωδώς η μάνα μου είχε κάποιο αφιέρωμα στον τρόπο που τα computers επικοινωνούν μεταξύ τους !WOW!

" Οι επιστήμονες -sic- είχαν κλείσει σε ένα δωμάτιο πολλά computer που είχαν βγάλει από τη πρίζα και το πρωί ανακάλυψαν ότι είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους δεδομένα χωρίς καμμία ανθρώπινη παρέμβαση..." !! WOW !! and !! DOUBLE WOW !! and KARA LOL !!!
Skynet is coming

The end is nigh!!!!!!!!!!!!!
 
geoanas είπε:
Άλλη μια φλασιά !Θυμάμαι το περιοδικό "ΡΟΜΑΝΤΖΟ" που αγόραζε μανιωδώς η μάνα μου είχε κάποιο αφιέρωμα στον τρόπο που τα computers επικοινωνούν μεταξύ τους !WOW!

" Οι επιστήμονες -sic- είχαν κλείσει σε ένα δωμάτιο πολλά computer που είχαν βγάλει από τη πρίζα και το πρωί ανακάλυψαν ότι είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους δεδομένα χωρίς καμμία ανθρώπινη παρέμβαση..." !! WOW !! and !! DOUBLE WOW !! and KARA LOL !!!
Χμμμ.. δυο τινά συμβαίνουν: Ή τα χρόνια αλλοίωσαν τη μνήμη σου, ή το περιοδικό εμφάνισε (εσκεμμένα ή όχι) την γνωστή ιστορία του Ισαάκ Ασίμοφ ως γεγονός. :)
 
Πω πω τι είπες!!!!! Ο Ισαάκ Ασίμοφ έγραφε στο ΡΟΜΑΝΤΖΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D :D:D
 
Πίσω
Μπλουζα