Ομιλείτε Ελληνικά (1986 ΕΡΤ)

stakovios είπε:
ανάμεσα στα άλλα, για πρώτη φορά άκουσα και πώς λέμε CD player (ψηφιακό ακτινοδισκόφωνο!) και φαστ φουντ (ταχυφαγείο).
Αυτή την εκπομπή την είδα κι εγώ! Εϊχα γυρίσει στην Ελλάδα για να υπηρετήσω τη μαμα-Ελλάς και όποτε ήμουν στο σπίτι την παρακολουθούσα. Και θυμάμαι ότι είχα φρίξει με το "ακτινοδισκόφωνο". Διότι η εκπομπή ΠΡΟΤΕΙΝΕ αυτούς τους όρους, και ήταν από αφελές μέχρι βλακώδες να περιμένει κανείς ότι "ακτινοδισκόφωνο" θα αντικαθιστούσε το CD player. Γιατί όχι, θυμάμαι είχα συζητήσει με την παρέα μου, το απλούστερο "ακτινόφωνο"? Στο κάτω-κατω λέγαμε "μαγνητόφωνο", όχι "μαγνητοταινιόφωνο", ίδια δεν είγαμε "γραμμοδισκόφωνο" αλλά "γραμμόφωνο".

Πάντως μου άρεσε πολύ. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια εκπομπή στη σύγχρονη Ελλάδα, διότι μόνο κάποιοι κρονόληροι σαν εμένα θα την παρακολουθούσαν, και αμφιβάλλω αν οι διαφημιστές (που κανονίζουν τι θα παιχτεί και τι όχι) ενδιαφέρονται γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα . Δεν ανήκω σ' αυτούς που λένε "στον δικό μου τον καιρό ήταν καλύτερα", πολλά ήταν όντως καλύτερα, πολλά χειρότερα, πολλά απλώς διαφορετικά, αλλά ελληνικά μαθαίναμε. Πρώτα-πρώτα στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση ήταν αδύνατο να σταθούν δημοσιογράφοι ή παρουσιαστές που να μην ήταν σωστοί χειριστές του λόγου (και να μην είχαν κάνει μαθήματα ορθοφωνίας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Στις εφημερίδες αγρυπνούσαν οι διορθωτές που δεν άφηναν κοτσάνα να περάσει. Ακόμη και στη Βουλή οι ομιλητές μιλούσαν άπταιστα ελληνικα, με κακή προφορά ίσως, αλλά σωστά - και υπήρχαν άνθρωποι όπως ο Παν. Κανελλόπουλος, ο Κων. Τσάτσος ή ο Ηλίας Ηλιού των οποίων οι ομιλίες ήταν μάθημα λόγου. Τώρα κάθε φορά που έρχομαι στην Ελλάδα μου σηκώνεται η τρίχα με την αγραμματοσύνη των τηλεπαρουσιαστών αλλά και με τις κοτσάνες που γράφονται στην οθόνη (όπου δεν υπάρχει η διακιολογία ότι το λάθος έγινε στη ρύμη του λόγου). Πώς να μάθουν ελληνικά οι τωρινοί μαθητές όταν ακούν τέτοια φρικτά? Γιατί δεν αρκεί το σχολείο... είναι μεν απαραίτητο, αλλά ο τρόπος που μιλάμε διαμορφώνεται εν πολλοίς από αυτά που ακούμε γύρω μας όλη την ώρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
οτι πιο political incorect θα αποτελουσε η αναβιωση μιας εκπομπης με τετοιο τιτλο..

ειτε ως ερωτηση,ειτε ως προστακτικη,ο τιτλος προκαλει τα...νεα ηθη.

αρα..

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.. :sealed:
 
ENq5xutZi8dxPr_73tOXD5k7CD1zwFY=thanks to Akis Papadopoulos
 
Λοιπόν, εμένα με είχαν σταματήσει στο δρόμο, στη Σόλωνος, και με είχαν ρωτήσει μια λέξη εξεζητημένη, την οποία όμως ήξερα (φοιτήτρια φιλολογίας τότε, γαρ!). Δυστυχώς μετά από 23 χρόνια δεν θυμάμαι πλέον ποια ήταν η λέξη. Θυμάμαι όμως ότι η φάτσα μου βγήκε στην τηλεόραση και μάλιστα με μία απαίσια περμανἀντ εκείνης της μακρινής εποχής
 
Από τα πολύ καλά και εκπαιδευτικά τηλεπαιχνίδια της τηλεόρασης και η Λιάνα Κανέλλη πολύ διαφορετική από σήμερα.
 
Θυμάμαι το remake του,το 2000 ή 2001 με παρουσιάστρια τη Μαρία Χούκλη.Ήταν υπέροχο παιχνίδι.
 
Μπράβο, το είχε παρουσιάσει ξανά και η Χούκλη. Το προτιμούσα βέβαια με την Κανέλλη, τότε που η Κανέλλη βλεπόταν...
 
Αποσπασμα απο το τηλεπαιχνιδι Ομιλειτε Ελληνικα με την Λιανα Κανελλη στην ΕΡΤ-1.


Μεταδοθηκε το 1986 .
 
LadyNaty είπε:
Λοιπόν, εμένα με είχαν σταματήσει στο δρόμο, στη Σόλωνος, και με είχαν ρωτήσει μια λέξη εξεζητημένη, την οποία όμως ήξερα (φοιτήτρια φιλολογίας τότε, γαρ!). Δυστυχώς μετά από 23 χρόνια δεν θυμάμαι πλέον ποια ήταν η λέξη. Θυμάμαι όμως ότι η φάτσα μου βγήκε στην τηλεόραση και μάλιστα με μία απαίσια περμανἀντ εκείνης της μακρινής εποχής
να και μια σταρ της τηλεόρασης!
 
Εκείνη την περίοδο έβαζε και η ΕΤ2 ένα παρεμφερές τηλεπαιχνίδι με την Σταθακοπούλου και τον Σκουρολιάκο με τίτλο "το σωστό να λέγεται" ,αλλά με αισθητική βιντεοκασσέτας τα σκετς που οι ηθοποιοί πέταγαν "μαργαριτάρια" τα οποία ήταν ολοφάνερα (π.χ. ένα μαργαριτάρι που θυμάμαι ελεγε "στην ζώνη του γατόφωτος" αντί για "λυκόφωτος" και άλλα τέτοια που καλούνταν να βρουν οι παίκτες)
Παραθέτω και ένα απόσπασμα απ' το "σωστό να λέγεται":
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα