Ορατότης μηδέν (1970)

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.888
Αντιδράσεις
579
Ορατότης μηδέν (1970)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Ορατότης_μηδέν

attachment.php
(από τις Αφίσες του Ελληνικού Κινηματογράφου (Ο))




Μια από τις πλέον εκπληκτικότερες ταινίες για τα γούστα μου και προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν υπάρχει θέμα!

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: Ο Άγγελος Κρεούζης (Νίκος Κούρκουλος) λιπαντής του καραβιού "Χριστίνα" της εταιρείας "Ρίχτερ" είναι ο μοναδικός επιζών του ναυαγίου με 26 νεκρούς. Κατά την κατάθεσή του ισχυρίζεται ότι η αιτία του ναυαγίου ήταν η άθλια κατάσταση του πλοίου και ειδικά του λεβητοστάσιου. Με τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία βγαίνει καταδικαστική απόφαση για τον πλοιοκτήτη (Ηρόδοτος Χορστ, τον οποίο υποδύεται ο Σπύρος Καλογήρου) και ο ίδιος δίνει τέλος στη ζωή του.

Φυσικά, τα προβλήματα του έντιμου Κρεούζη ξεκινούν εκείνην ακριβώς τη στιγμή που αποφάσισε να πει την αλήθεια. Ξαφνικά, η δύναμη των Ρίχτερ εξυφαίνει έναν ιστό συνομωσίας εναντίον του φτωχού και "αδύναμου" ναυτικού, κλείνοντας όλες τις "πόρτες" και μη μπορώντας να στραφεί πουθενά, αρχίζει να αλλάζει. Πουλάει τον εαυτό του και τα πιστεύω του και θυσιάζει τον εαυτό του για να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στον αδερφό του (Νίκος Γαλανός)...

Οι τραγικές εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς παρακολουθούμε έναν Κρεούζη να "μεταλλάσσεται" χωρίς όμως να μπορεί να αποβάλλει τα ηθικά στοιχεία του χαρακτήρα του και σε κάθε σκηνή υποβόσκει μια εσωτερική πάλη.

Προβολή συνημμένου 84486

Καταγγελία Κρεούζη ότι τον εκφόβισαν για να μην καταθέσει.


πηγή: wikipedia




Το έργο είναι από τα δυνατά χαρτιά του Φώσκολου, κατ' εμέ, που έδωσε μια πολύ μεστή και δεμένη συνταγή, προπομπό αυτών που έμελλε ν' ακολουθήσουν. Δυνατά συναισθήματα, αγωνία, δέσιμο με τον χαρακτήρα και μια κάθαρση που έρχεται στο τέλος, εκεί που νομίζεις ότι δεν έχει μείνει τίποτα....

Απόψε την είδα ακόμα μια φορά μετά από τόσα χρόνια (να 'ναι καλά το κανάλι του Φίνου!) και μπορώ να πω ότι μου ξύπνησαν ένα σωρό αναμνήσεις!...

Προβολή συνημμένου 84485

Χριστίνα Ρίχτερ & Άγγελος Κρεούζης:


Μόλις μαθαίνουν για το "Βιργινία Ρίχτερ"





Ατάκες που χρησιμοποιώ μέχρι και σήμερα:

(α) Κρεούζης (απευθυνόμενος στον Ρωσίδη για τις αναφορές του Αμέρικαν Μπουρώ): Τι πάει να πει "Νομίζω"; Ο μόνος που έχει δικαίωμα να νομίζει εδώ μέσα είναι ο Κος Ρίχτερ. Όλοι οι άλλοι πρέπει να ξέρουμε.

(β) Διάλογος Κρεούζης - Ρίχτερ (αναφορικά με τη βύθιση του Βιργινία Ρίχτερ):

Κ: Από χθες το μεσημέρι που έστειλε σήμα πως πλησιάζε στη Μάγχη, δεν ξαναείχε επαφή με κανέναν.

Ρ: Μπορεί να χάλασε ο ασύρματος

Κ: Μπορεί. Αλλά η θάλασσα 80 μίλια κοντά στη Μάγχη είναι γεμάτη συντρίμμια. Υπάρχει και μια τεράστια κηλίδα πετρέλαιο.

Ρ: Και αυτό σημαίνει πως πρέπει να είναι του "Βιργινία"; Η θάλασσα εκεί είναι γεμάτη τάνκερς.

Κ: Τάνκερς που έφθασαν στον προορισμό τους ή στέλνουν σήματα. Ενώ το δικό σας δεν έφθασε πουθενά.

Ρ: Όχι το δικό μου, Κε Κρεούζη. Το δικό μας.

(γ) Κατά την περιγραφή της έκρηξης στην ανάκριση:

"Τα ελατήρια κόλλησαν - δεν ανοίγουν... Ο ατμός δε μπορεί να ξεφύγει... Τι κάνετε μωρέ... Σταματήστε το κάρβουνο... Όχι άλλο κάρβουνο..."

Youtube link για την ταινία από το official κανάλι της Finos Films:


[edit] This video is private.


Sorry about that. [/edit]



(το link δεν γίνεται embedded σεβόμενοι την επιθυμία του καναλιού να παρακολουθούμε τις ταινίες μέσω yt)

Οι τοποθεσίες γυρισμάτων
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Να συμπληρωσω Μαριανα και τη δυνατη σκηνη που ο Νικος Κουρκουλος βαζει το δισκο στο πικαπ και ακουμε το τραγουδι "Βρεχει φωτια στη στρατα μου" με την φωνη του Στρατου Διονυσιου,μ αυτο το τραγουδι απογειωθηκε η καριερα του

 
Μια διόρθωση, νομίζω ότι ο Κατράκης λέει "Όχι το πλοίο μου, κύριε Κρεούζη, το πλοίο μας". Και είναι αυτό που ακούγεται ως αντήχηση αργότερα στο μυαλό του Κούρκουλου.

Κι επίσης μια άλλη χαρακτηριστική ατάκα του Κούρκουλου "Κάποτε...κι αυτά κάποτε...και το κάποτε, ξέρετε, είναι πού κοντά στο ποτέ".

Όλα τα λεφτά στην ταινία είναι η φάτσα του Θόδωρου Ντόβα (μοναδική για λοστρόμος), αλλά και η Φωσκολική έμπνευση με τα επιπλέοντα φέρετρα, που νομίζοω κάπου έχει ξανααναφερθεί !
 
katerinak είπε:
Να συμπληρωσω Μαριανα και τη δυνατη σκηνη που ο Νικος Κουρκουλος βαζει το δισκο στο πικαπ και ακουμε το τραγουδι "Βρεχει φωτια στη στρατα μου" με την φωνη του Στρατου Διονυσιου,μ αυτο το τραγουδι απογειωθηκε η καριερα του (...)
Πράγματι. Έχω δε την εντύπωση ότι το συζητήσαμε και στο θρεντ του Στράτου Διονυσίου.

angel_grig είπε:
Πολυ καλη παρουσιαση Μαριανα!! :bow: Ευχαριστουμε!!
Ευχαριστώ Γρηγόρη μου! :) :flower:

ΦΖΠ1 είπε:
Μια διόρθωση, νομίζω ότι ο Κατράκης λέει "Όχι το πλοίο μου, κύριε Κρεούζη, το πλοίο μας". Και είναι αυτό που ακούγεται ως αντήχηση αργότερα στο μυαλό του Κούρκουλου.
Μπερδεύτηκες.

Αυτή τη σκηνή λέω εγώ: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ZM3SoxkfJxs&t=5682

Και αυτή τη σκηνή λες εσύ: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ZM3SoxkfJxs&t=5900
 
Μπράβο, καλά θυμόμουνα ότι έχει γίνει μια παραλλαγή στη φράση, από τη μια σκηνή στην άλλη. Αλλά επειδή κι εκεί ακούγεται (φυσικά) η φωνή του Κατράκη, σε μπερδεύει, γιατί δεν την έχεις ακούσει ποτέ "πρώτο πλάνο".

Τι γέλιο σ΄αυτή τη σκηνή, που από την παραλία της Ψάθας με μια κίνηση, ο Κούρκουλος τρέχοντας να πιάσει το Γαλανό βρίσκεται στο Πέραμα !
 
πριν 2 μερες το ειδα καλα ειναι δυνατον να αφηνουν τοσα σαραβαλα να ταξιδευουν αν μη τι αλλο δεν συμφερει την ιδια την εταιρεια, ταινιες τι περιμενεις χαχα
 
αυτά τα ονοματα του Φωσκολου εχουν μείνει στην ιστορία....Ρίχτερ, Χορστ......Ηρόδοτος (αντί για π.χ. Βαγγέλης, Δημήτρης)

:D
 
νομιζω το ριχτερ το εχει χρησιμοποιησει και σε αλλη ταινια με τον Κουρκουλο
 
herc είπε:
νομιζω το ριχτερ το εχει χρησιμοποιησει και σε αλλη ταινια με τον Κουρκουλο
Παντως τα χρησιμοποιησε σιγουρα και στην Κραυγη των λυκων.

Κι οχι τιποτε αλλο δηλαδη, αλλα το 1981 που παιζοταν η σειρα ειχαμε μια ευαισθησια στο ακουσμα της λεξης. :)
 
Τοποθεσίες γυρισμάτων

 


Αν και υπάρχουν στο thread "Που γυρίστηκαν οι Ελληνικές ταινίες", ωστόσο σκέφτηκα να τις γράψω και εδώ για να είναι όλες οι πληροφορίες για την ταινία συγκεντρωμένες στην θεματική της ενότητα.

στο post 465

- τα γραφεία της εταιρίας "Ρίχτερ"

στο post 351

- η παραλία της Ψάθας (Αλεποχώρι) που βλέπουμε στην ταινία

στο post 1315

- Τα Ναυπηγεία όπου βλέπουμε τον Νίκο Κούρκουλο να "ακροβατεί" ανάμεσα σε σωλήνες και γερανούς

- το σημείο που έγινε η ρίψη των στεφάνων στο τέλος της ταινίας


- το νοσοκομείο που νοσηλευόταν ο ναυαγός Νίκος Κούρκουλος
 
Αν και γενικά δεν συμπαθώ ιδιαίτερα τον Φώσκολο θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι αρκετά καλή
 
οταν την ειδα πρωτη φορά, μπορώ να πω λατρεψα ακομα πιο πολυ τον κουρκουλο, πολυ δυνατες ερμηνειες και εξυπνο το σεναριο του φωσκολου, ολές οι σκηνες που αναφερατε μου αρεσαν πολυ αλλα και εκεινες με τη μηχανη του Κρεούζη που ενώ νομιζει καταστράφικε τελικά ειναι ανέπαφη, η σκηνή με τους ταφουσ στην παραλία ο θάνατος του αδερφου του,

γενικα πολυ καλη ταινια!
 
To δημοσίευμα

>>> http://www.athensmagazine.gr/newsnpeople/38572

αναφέρεται σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της ζωής του Ν.Κούρκουλου και πως κάποια από αυτές ενδεχομένως να επέδρασε στον μοναδικό τρόπο που ερμήνευσε το συγκεκριμένο ρόλο του .
 
Ένα ακόμα από τα απόστευτα trivia που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη ταινία είναι ότι ο Μίμης Πλέσσας δεν είχε σκεφτεί στο soundtrack το τραγούδι "Βρέχει φωτιά στη στράτα μου", κι όταν του το παράγγειλαν στο γύρισμα, έχει πει ο ίδιος ότι το μεγαλύτερο μέρος του ήρθε αυτοστιγμεί, ανεβαίνοντας τη στριφογυριστή σκάλα από το πλατό μέχρι τον επάνω όροφο του στούντιο, πηγαίνοντας για να δοκιμάσει στο πιάνο...
 
Χμμμ... η μητέρα του Κούρκουλου λεγόταν "Αυξεντία" και η μητέρα του θαλασσοπνιγμένου ναυτικού στην "Το κλάμα βγήκε από τον Παράδεισο" λεγόταν "Λαυρεντία". Αν και θα ήταν μάλλον κακόγουστη η αναφορά των σεναριογράφων σε μία πραγματική τραγωδία, οπότε μάλλον σύμπτωση θα ήταν.
 
Πίσω
Μπλουζα