Ουράνιο Τόξο (1986)

Funky_Axl είπε:
Αρα η τσιγκολελετα ποια ειναι οεεεο?
ακομη την ψαχνουμε την "τσιγκολελετα" ,ισως καποιος τη θυμηθει..

μπορει να μην ισχυει αυτο που γραφω πιο πανω: οτι δηλαδη ειναι παλιοτερη της εκπομπης "φωτα παρακαλω"¨αφου το προγραμμα της ραδιοτηλεορασης αναφερει οτι η προβολη της εγινε στις 29/5/1989 ,εκτος κι αν προκειται για παλιοτερη εκπομπη που προβληθηκε σε επαναληψη το Μαϊο του 89
 
ακομη την ψαχνουμε την "τσιγκολελετα" ,ισως καποιος τη θυμηθει..
Ετσι ξεκινουσε το τραγουδακι της εκπομπης:

Τσιγκολελετα, πρασινη βιολετα, ασπρα παπουτσακια, μπλε φορεματακια....

Ηταν δυο παρουσιαστες (1 ανδρας και 1 γυναικα) τους οποιους θυμαμαι με καρναβαλιστικα ρουχα (αλλα μπορει να κανω λαθος). Παρολο που το εβλεπα συχνα, θυμαμαι μονο 2 πραγματα:

1) Σε ενα πρωτομαγιατικο επεισοδιο, η κοπελα ζητησε απο τον ανδρα να μαντεψει τι εκπληξη του εχει. Του ειπε πως ειναι κατι που μυριζει ωραια και εκεινος νομιζε κατι αλλο (αν δεν κανω λαθος, ειπε κολωνια). Η κοπελα ειπε πως ειναι κατι που εχει και πεταλα και εκεινος νομιζε πως ειναι το αλογο. Τελικα η κοπελα του αποκαλυψε πως ειναι λουλουδια.

2) Σε μερικα επεισοδια εμφανιζοταν μια φιλη τους που λεγοταν Αστερω η οποια μπορουσε να τηλεμετακινειται (δηλαδη εμφανιζοταν και εξαφανιζοταν οποτε ηθελε).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
NorthStar ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες σου!!

μολις εγραψες το τραγουδακι το θυμηθηκα :) :) :d@redevil :D @redevil

αφου ανεφερες την "Πεφταστερω" βρηκα ενα θρεντ http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?3987-%C7-%D0%E5%F6%F4%E1%F3%F4%DD%F1%F9&p=72837&viewfull=1#post72837 , οποτε ο τιτλος εκεινου του θρεντ θα μπορουσε να ειναι "τσιγκολελετα"
 
αφου ανεφερες την "Πεφταστερω" βρηκα ενα θρεντ http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?3987-%C7-%D0%E5%F6%F4%E1%F3%F4%DD%F1%F9&p=72837&viewfull=1#post72837 , οποτε ο τιτλος εκεινου του θρεντ θα μπορουσε να ειναι "τσιγκολελετα"
Ναι, σιγουρα αυτο ειναι ! Δεν το ειχα διαβασει ως τωρα το thread της Πεφταστερω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
katerinak είπε:
ακομη την ψαχνουμε την "τσιγκολελετα" ,ισως καποιος τη θυμηθει..μπορει να μην ισχυει αυτο που γραφω πιο πανω: οτι δηλαδη ειναι παλιοτερη της εκπομπης "φωτα παρακαλω"¨αφου το προγραμμα της ραδιοτηλεορασης αναφερει οτι η προβολη της εγινε στις 29/5/1989 ,εκτος κι αν προκειται για παλιοτερη εκπομπη που προβληθηκε σε επαναληψη το Μαϊο του 89
Το τραγουδακι το θυμαμαι ακομα εντονα αλλα την εκπομπη δεν μπορω, την ειχα τοσα χρονια μπερδεμενη στο μυαλο μου με τα Φωτα Παρακαλω!

 


Επισης μηπως θυμαται κανεις καποια εκπομπη με Ιπποτες της στρογγυλης τραπεζης και αν δεν κανω λαθος ηταν με κουκλες η οποιες μαζευοντουσαν γυρω απο ενα τραπεζι εξου και ο τιτλος χαχαχα και το εδειχνε στο Mega πριν δειξει το Saved By The Bell (Πριν Χτυπησει Το Κουδουνι).


 


Δεν μπορω να θυμηθω καν ονομασια η τιποτα αλλο, μηπως το θυμαται κανεις?
 

σχολιο του uploader MrRetromemories : "Στο βιντεο παρακολουθουμε ενα μικρο αποσπασμα και τους τιτλους τελους απο την παιδικη εκπομπη των 80s " Ουρανιο Τοξο " με παρουσιαστη τον Χρηστο Δημοπουλο"
 
Είχα διαβάσει ότι η παιδική εκπομπή ''Ουράνιο Τόξο'' είναι ''εκπομπή-ομπρέλα''. Τι σημαίνει αυτό;
 
BETTY BOOP είπε:
Είχα διαβάσει ότι η παιδική εκπομπή ''Ουράνιο Τόξο'' είναι ''εκπομπή-ομπρέλα''. Τι σημαίνει αυτό;

ισως με τον ορο "εκπομπη-ομπρελα" να εννοουσαν οτι περιειχε καποια κινουμενα σχεδια(πχ.Σαγκμα) και αλλες εκπομπες(πχ. το καλαθι με τα λαθη)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
BETTY BOOP είπε:
Είχα διαβάσει ότι η παιδική εκπομπή ''Ουράνιο Τόξο'' είναι ''εκπομπή-ομπρέλα''. Τι σημαίνει αυτό;
Προφανως εννοει πως ειναι μια συγκεντρωτικη-πολυποικιλη εκπομπη.Δηλαδη το οτι μπορει στο προγραμμα της να εχει απο κινουμενα σχεδια και μαριονετες εως εκπαιδευτικα θεματα και καλλιτεχνιες για παιδια.
 
Το (παιδικό) Ουράνιο τόξο ήταν περίπου 2ωρο είχε διάφορες εκπομπές (ελληνικής και ξένης παραγωγής, κινούμενα σχέδια, λάιβ άξιον ή ντοκιμαντέρ και στο ενδιάμεσο των διαφόρων επεισοδίων εμφανιζόταν σαν ένα είδος παρουσιαστή ο Δημόπουλος. Με τον όρο ομπρέλα εννοείται ότι αν και θεωρητικά μιλούσαμε για μια εκπομπή ουσιαστικά συμπεριλαμβανόταν πλήθος άλλων εκπομπών
 
Να αναφέρω επίσης πως και η λατρεμένη μας Κάντυ, και πιο συγκεκριμένα ο 2ος κύκλος της (τα επεισόδια δηλαδή που προβλήθηκαν το 86-87), μεταδιδόταν στο πλαίσιο του Ουράνιου Τόξου καθε Παρασκευή, το θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά
 
Για ποιο λογο το (αξιολογοτατο) Ουρανιο Τοξο που μεταδιδεται σημερα, γραφει καπου "15 χρονια"?
 
Αξιζει να διαβαστουν και τα δημοσιευματα γιατι περιεχουν πληροφοριες για αλλες παιδικες εκπομπες που προβληθηκαν μεσα απ'την εκπομπη "ουρανιο τοξο"

" Το 1986, το Τμήμα Παιδικών Εκπομπών της ΕΡΤ αποφάσισε να εντάξει όλες τις παιδικές εκπομπές του κάτω από μια «ομπρέλλα» με τους δικούς της παρουσιαστές κι ένα δελτίο ειδήσεων φτιαγμένο ειδικά για παιδιά, ώστε έτσι το πρόγραμμα να αποκτήσει μια ξεχωριστή «ταυτότητα». Ήταν ιδέα του Νίκου Πιλάβιου, τότε Προϊσταμένου του Τμήματος και στην πρόσκλησή του να αναλάβω εγώ την παρουσίαση, δέχτηκα.

Έτσι, έκανα τη μεγάλη μετάβαση απο το ραδιόφωνο (όπου εργαζόμουν ως εκφωνητής) στην τηλεόραση. Η εκπομπή θα ονομαζόταν ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ και θα μεταδιδόταν «ζωντανά» κάθε απόγευμα από την ΕΤ1.

Σκηνικά για το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ τότε, είχε κάνει ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, την μουσική για το σήμα είχε γράψει ο Πλάτων Ανδριτσάκης, την επιμέλεια του  δελτίου ειδήσεων για τα παιδιά είχε η Νίτσα Θεοδωράκη-Λουλέ και την παρουσίαση έκανα εγώ μαζί με την εκφωνήτρια Άννυ Χριστοφιδάκη. Χρέη μετωρολόγου στο δελτίο ειδήσεων εκτελούσε ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος, μια κούκλα που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά και που την έπαιζε ο φίλος μου Κώστας Λαδόπουλος. 

01-Φώντας-Λαδοπρακόπουλος.jpg

Η πρώτη εκπομπή βγήκε στον «αέρα» τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 1986. Την ανήγγειλε η παρουσιάστρια Νάκη Αγάθου.

Η Άννυ Χριστοφιδάκη δεν παρέμεινε για πολύ. Αντικαταστάθηκε σύντομα από τη δημοσιογράφο Ρένα Μάλλιου, που έμελλε να γίνει η μόνιμη συμπαρουσιάστριά μου ως το τελος της πρώτης περιόδου του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ, ως το τέλος, δηλαδή, του 1989.

Η εκπομπή αγαπήθηκε αμέσως απο τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε πως τότε δεν υπήρχε ακόμη η ιδιωτική τηλεόραση, γι’ αυτό και το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ως η μοναδική παιδική ζώνη «σάρωνε» σε θεαματικότητα. Η Ρένα, ο Φώντας κι εγώ γίναμε σύντομα «δημόσια πρόσωπα» και ινδάλματα του παιδικού κοινού. Τα γράμματα έρχονταν σε μεγάλες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών κι αν καμιά φορά είχα συνάχι, τότε τα περισσότερα γράμματα περιείχαν ασπιρίνες και χαρτομάντιλα!

Στην προσπάθεια συνεχούς ανανέωσης της εκπομπής, αλλά και στην αέναη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις εσωτερικές δυσλειτουργίες της ΕΡΤ, το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ έγινε από «ζωντανό» μαγνητοσκοπημένο, καθώς και νέα πρόσωπα προστέθηκαν στην ομάδα των παρουιαστών: η Μαργαρίτα Σαμπάνη και οι κούκλες Πέτρος, Λυγουρίνος και Κούλα Κατρακοιλάκου. Το δελτίο ειδήσεων δεν συνεχίστηκε, λόγω έλλειψης πόρων. Το Τμήμα Παιδικών Εκπομπών ήταν πάντα «ριγμένο» στον προϋπολογισμό…

02-Χρήστος-Πέτρος-Φώντας-και-Ρένα.jpg

πηγη

Ακολουθουν ενδιαφεροντα δημοσιευματα απο περιοδικα της εποχης

1987

24 Απριλίου

Περιοδικό «TV3»

«Τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου στην ΕΡΤ-1»

01-TV3-24-Απριλίου-1987-1.jpg02-TV3-24-Απριλίου-1987-1.jpg03-TV3-24-Απριλίου-1987-1.jpg

21 Αυγούστου

Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

«Υπάρχει και φιλότιμο»

04-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ-21-Αυγούστου-1987-1.jpg

28 Αυγούστου

Περιοδικό «TV3»

«Πρόγραμμα φαντασίας και ονείρου για παιδιά…»

05-TV3-28-Αυγούστου-1987-1.jpg06-TV3-28-Αυγούστου-1987-1.jpg

28 Αυγούστου

Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»

«Νέες παιδικές σειρές στην ΕΡΤ-1»

07-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ-28-Αυγούστου-1987-1.jpg


1988


15-21 Οκτωβρίου

Περιοδικό «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»

«Ανανεωμένο και πλούσιο παιδικό πρόγραμμα»

08-ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-15-21-Οκτωβρίου-1988-1.jpg09-ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-15-21-Οκτωβρίου-1988-1.jpg

3-9 Δεκεμβρίου

Περιοδικό «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ»

«Ένα τηλεπεριοδικό για τους μικρούς μας φίλους»

10-ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-3-9-Δεκεμβρίου-1988-1.jpg

πηγη
 
Πολύ ενδιαφέροντα όλα 1@katerinak[/USER] ! Μ'αρέσει που ο κ.Δημόπουλος αναφέρει για τα χρόνια εκείνα: "Το Τμήμα Παιδικών Εκπομπών ήταν πάντα «ριγμένο» στον προϋπολογισμό"... Τί να πούμε σήμερα που είναι εντελώς ανύπαρκτο (με μοναδική -πιθανότατα- εξαίρεση τα 1000 Χρώματα του Χρήστου)  ☹️

 
Απόσπασμα από την παιδική εκπομπή ((Ουράνιο Τόξο)) της ΕΡΤ. Παρουσίαζε σειρές κινουμένων σχεδίων επίσης συμμετείχε μια κούκλα που έλεγε τις ειδήσεις ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος. Μεταδόθηκε το 1987.
 
Βρηκα το screenshot σε ενα παλιο μου VHS με Ducktales και για αυτο υποθετω αν και δεν γνωριζω τις παρουσιαστριες οτι ειναι απο το Ουρανιο τοξο.

παιδικα.jpg
 
βρεθηκαν οι τιτλοι εναρξης του "ουρανιου τοξου" και τα πρωτα λεπτα της εκπομπης:

[video=youtube;HIR88-VzPto]

ευχαριστουμε πολυ τον uploader akis papadopoulos:)
Καλησπέρα Κατερίνα,
Θα είχατε παρακαλώ την καλοσύνη να ξανανεβάσετε το βιντεάκι με τους τίτλους έναρξης του Ουράνιου Τόξου; Είδα το βιντεάκι με τους τίτλους τέλους έπειτα από 36 χρόνια και κατασυγκινήθηκα. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
 
Η @katerinak είχε να μπει στο φόρουμ απο το 2020.

Έκανα μια αναζήτηση αλλα δεν βρήκα τους τίτλους αρχής. Δεν ξέρω γιατί αλλα έχουν λιγοστέψει πολύ τα βιντεάκια για την συγκεκριμένη εκπομπή.

Μάλλον έχει πέσει πολύ μπλοκάρισμα και σβήσιμο παλαιών εκπομπών στο ΥΤ.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα