Αξιζει να διαβαστουν και τα δημοσιευματα γιατι περιεχουν πληροφοριες για αλλες παιδικες εκπομπες που προβληθηκαν μεσα απ'την εκπομπη "ουρανιο τοξο"
" Το 1986, το Τμήμα Παιδικών Εκπομπών της ΕΡΤ αποφάσισε να εντάξει όλες τις παιδικές εκπομπές του κάτω από μια «ομπρέλλα» με τους δικούς της παρουσιαστές κι ένα δελτίο ειδήσεων φτιαγμένο ειδικά για παιδιά, ώστε έτσι το πρόγραμμα να αποκτήσει μια ξεχωριστή «ταυτότητα». Ήταν ιδέα του Νίκου Πιλάβιου, τότε Προϊσταμένου του Τμήματος και στην πρόσκλησή του να αναλάβω εγώ την παρουσίαση, δέχτηκα.
Έτσι, έκανα τη μεγάλη μετάβαση απο το ραδιόφωνο (όπου εργαζόμουν ως εκφωνητής) στην τηλεόραση. Η εκπομπή θα ονομαζόταν ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ και θα μεταδιδόταν «ζωντανά» κάθε απόγευμα από την ΕΤ1.
Σκηνικά για το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ τότε, είχε κάνει ο Αλέξης Κυριτσόπουλος, την μουσική για το σήμα είχε γράψει ο Πλάτων Ανδριτσάκης, την επιμέλεια του δελτίου ειδήσεων για τα παιδιά είχε η Νίτσα Θεοδωράκη-Λουλέ και την παρουσίαση έκανα εγώ μαζί με την εκφωνήτρια Άννυ Χριστοφιδάκη. Χρέη μετωρολόγου στο δελτίο ειδήσεων εκτελούσε ο Φώντας Λαδοπρακόπουλος, μια κούκλα που αγαπήθηκε πολύ από τα παιδιά και που την έπαιζε ο φίλος μου Κώστας Λαδόπουλος.
Η πρώτη εκπομπή βγήκε στον «αέρα» τη Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 1986. Την ανήγγειλε η παρουσιάστρια Νάκη Αγάθου.
Η Άννυ Χριστοφιδάκη δεν παρέμεινε για πολύ. Αντικαταστάθηκε σύντομα από τη δημοσιογράφο Ρένα Μάλλιου, που έμελλε να γίνει η μόνιμη συμπαρουσιάστριά μου ως το τελος της πρώτης περιόδου του ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ, ως το τέλος, δηλαδή, του 1989.
Η εκπομπή αγαπήθηκε αμέσως απο τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε πως τότε δεν υπήρχε ακόμη η ιδιωτική τηλεόραση, γι’ αυτό και το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ως η μοναδική παιδική ζώνη «σάρωνε» σε θεαματικότητα. Η Ρένα, ο Φώντας κι εγώ γίναμε σύντομα «δημόσια πρόσωπα» και ινδάλματα του παιδικού κοινού. Τα γράμματα έρχονταν σε μεγάλες πλαστικές σακούλες σκουπιδιών κι αν καμιά φορά είχα συνάχι, τότε τα περισσότερα γράμματα περιείχαν ασπιρίνες και χαρτομάντιλα!
Στην προσπάθεια συνεχούς ανανέωσης της εκπομπής, αλλά και στην αέναη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις εσωτερικές δυσλειτουργίες της ΕΡΤ, το ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ έγινε από «ζωντανό» μαγνητοσκοπημένο, καθώς και νέα πρόσωπα προστέθηκαν στην ομάδα των παρουιαστών: η Μαργαρίτα Σαμπάνη και οι κούκλες Πέτρος, Λυγουρίνος και Κούλα Κατρακοιλάκου. Το δελτίο ειδήσεων δεν συνεχίστηκε, λόγω έλλειψης πόρων. Το Τμήμα Παιδικών Εκπομπών ήταν πάντα «ριγμένο» στον προϋπολογισμό…
πηγη
Ακολουθουν ενδιαφεροντα δημοσιευματα απο περιοδικα της εποχης
1987
24 Απριλίου
Περιοδικό «TV3»
«Τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου στην ΕΡΤ-1»
21 Αυγούστου
Εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»
«Υπάρχει και φιλότιμο»
28 Αυγούστου
Περιοδικό «TV3»
«Πρόγραμμα φαντασίας και ονείρου για παιδιά…»