Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ Παρουσιάζει (Alfred Hitchcock Presents)

You got to have luck (1η περίοδος, επ. 16)

Πρόκειται για ένα από τα επεισόδια που με ενθουσίασαν με το ευρηματικό σενάριο και πρωτίστως το απροσδόκητο τέλος. Κατά την εξέλιξη υπάρχει τουλάχιστον μια σκηνή από την οποία ο υποψιασμένος τηλεθεατής μπορεί να υποπτευθεί τι είναι αυτό που αποκρύπτεται και υποκρύπτεται από την αρχή της ιστορίας αλλά και πάλι, νομίζω, η σκηνοθεσία με αριστοτεχνικό τρόπο κρατά το μυστικό επτασφράγιστο ως το τέλος.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια αγροικία. Ένας δραπέτης εισβάλλει στο σπίτι ενός ζευγαριού, λίγο μετά την αναχώρηση του συζύγου και υποχρεώνει τη νεαρή σύζυγο να ακολουθήσει τις επιταγές του. Όταν εμφανίζεται στο προαύλιο η γειτόνισσα, ο δραπέτης κρυμμένος υποχρεώνει την όμηρό του υπό την απειλή μαχαιριού να τη διώξει και στη συνέχεια την υποχρεώνει να απαντήσει στο τηλέφωνο υπαγορεύοντάς της αυτός όσα θα πει. Αυτή η ενέργειά του θα αποβεί και το μοιραίο λάθος του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
You got to have luck (1η περίοδος, επ. 16)
Απο τα αγαπημενα μου επεισοδια της σειρας το οποιο αν κανεις ψαξει θα το βρει υποτιτλισμενο στα ελληνικα. Εχουν υποτιτλιστει τα πρωτα 25 σε συνολο 268 επεισοδιων. Πρωταγωνιστει ο John Cassavetes στο ρολο του δραπετη και η Maria Pavan στο ρολο της νοικοκυρας. H Maria Pavan ειναι διδυμη αδελφη της επισης ηθοποιου Pier Angeli, επισημης αγαπημενης του James Dean. Και η Pier ειχε την ιδια μοιρα δυστυχως με τον καλο της. Εφυγε κι αυτη πολυ νεα ακομα, μολις στα 39 της.
 
Απο τα αγαπημενα μου επεισοδια της σειρας το οποιο αν κανεις ψαξει θα το βρει υποτιτλισμενο στα ελληνικα. Εχουν υποτιτλιστει τα πρωτα 25 σε συνολο 268 επεισοδιων. Πρωταγωνιστει ο John Cassavetes στο ρολο του δραπετη και η Maria Pavan στο ρολο της νοικοκυρας. H Maria Pavan ειναι διδυμη αδελφη της επισης ηθοποιου Pier Angeli, επισημης αγαπημενης του James Dean. Και η Pier ειχε την ιδια μοιρα δυστυχως με τον καλο της. Εφυγε κι αυτη πολυ νεα ακομα, μολις στα 39 της.
αυτές ήταν σειρές ανθολογίας που σε κρατούσαν σε αγωνία και μέσα σε μισή ώρα σχεδόν.Δυστυχώς η ερτ όταν την πρόβαλλε εκεί τέλη 80ς αρχές 90ς της άλλαξε τα φώτα σε θέμα μέρας προβολής.Μια Σάββατο,μια Πέμπτη,μια αναβάλλονταν κτλ
 
The creeper

Στη γειτονια της Ελεν εχουν γινει ηδη δυο στραγγαλισμοι γυναικων και ο δραστης δεν εχει συλληφθει.
Η Ελεν ειναι τρομοκρατημενη και παρακαλει τον αντρα της, Στηβ, να παψει να δουλευει νυχτα ετσι ωστε να μη μενει μονη εκεινες τις ωρες. Ο Στηβ ομως της λεει πως κατι τετοιο ειναι αδυνατον και γενικα δεν δειχνει να συμπασχει με τη γυναικα του και τον εντονο φοβο που αυτη αισθανεται.
Επειτα ειναι και εκεινη η ηλικιωμενη γειτονισσα που δεν νιωθει καμια συμπονια για τα θυματα καθως πιστευει πως εκεινα εφταιγαν και πως καμια τιμια γυναικα δε δολοφονειται παρα μονον οσες πηγαινουν γυρευοντας. Η ιδια μαλιστα λεει στην Ελεν πως ο δολοφονος μπορει να ειναι γυναικα που σκοτωνει γυναικες επειδη καποιες απο αυτες της ειχαν ξεμυαλισει καποτε τον αντρα της.
Η Ελεν ειναι σε εξαλλη κατασταση. Παρακαλαει επι μερες τον τεχνιτη να της τοποθετησει μια αλυσιδα στην εξωπορτα της για ασφαλεια, αλλα αυτο συνεχως αναβαλλεται. Φτανει στο σημειο να υποψιαζεται τους παντες, ακομα και τον τσαγκαρη που ζητα τη διευθυνση της για να της παρδωσει τα παπουτσια του αντρα της που χρειαζονταν επιδιορθωση. Ενω βρισκεται μονη στο σπιτι ενας φιλος μπαινει μεσα χωρις να του ανοιξει αυτη και της λεει πως τον εστειλε ο αντρας της. Καποτε η Ελεν ειχε μια περιπετεια μαζι του και τωρα το μονο που θελει ειναι να τον ξεφορτωθει γρηγορα γιατι η παρουσια του και ο τροπος του μονο κακο της κανουν. Οταν εκεινος τελικα αποχωρει, η ηλικιωμενη γειτονισσα της μιλαει με εντονο υφος λεγοντας της πως η συμπεριφορα της την απογοητευσε και πως ειναι αδιαντροπη οπως οι περισσοτερες γυναικες.
Τελικα το κουδουνι της πορτας χτυπαει και ο τεχνιτης για την αλυσιδα στην κλειδαρια ειναι εξω απο την πορτα της Ελεν...
 
Kαλούτσικο επεισόδιο. Είχε ατμόσφαιρα, αλλά ήταν κάπως προβλέψιμο.
 
Διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" για την προβολή της σειράς στο Κανάλι 3 της Θεσσαλονίκης, το 1969
Εγω ηξερα για ΕΙΡΤ και ΥΕΝΕΔ (των Ενοπλων οπως το ελεγε ο μακαριτης ο πατερας μου). Υπηρχε Καναλι 3 το 1969?
 
Εγω ηξερα για ΕΙΡΤ και ΥΕΝΕΔ (των Ενοπλων οπως το ελεγε ο μακαριτης ο πατερας μου). Υπηρχε Καναλι 3 το 1969?
Το κανάλι 3 ή "Τηλεόραση Θεσσαλονίκης" ήταν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας μας, που ξεκίνησε να εκπέμπει στις 5 Σεπτεμβρίου του 1965 από τη Θεσσαλονίκη. Είχε υποδομή σκάλες ανώτερη του ΕΙΡ και της ΤΕΔ, με τη "χάρη" του να φτάνει μέχρι και τη Γιουγκοσλαβία, λόγω του δυνατού του πομπού. Εξέπεμπε "παράνομα", βέβαια, καθώς τότε το δικαίωμα εκπομπής ανήκε στο ΕΙΡ και στην ΤΕΔ. Σταμάτησε να εκπέμπει το 1970 έπειτα από εντολή της χούντσς, που, παρόλο που δεν την "ενοχλούσε", δεν την "συνέφερε" η παρουσία ενός ιδιωτικού καναλιού ;)
 
Τελευταία επεξεργασία:
The deadly

Υπαρχει ενας νεος και γοητευτικος υδραυλικος, ο Τζακ, που εκβιαζει τις πελατισσες του. Αρχικα τις επισκεπτεται για μια βλαβη στο μπανιο η την κουζινα, αλλα βρισκει ευκαιρια να εισχωρησει και σε αλλους χωρους του σπιτιου, πιο προσωπικους, οπως ας πουμε τα υπνοδωματια. Εκει συλλεγει στοιχεια που κανονικα κανεις δε θα τα γνωριζε και αργοτερα φροντιζει να μεινει περισσοτερο απο οσο χρειαζεται στα σπιτια των πελατισσων του ενω προηγουμενως εχει κατεβασει το ακουστικο του τηλεφωνου. Ετσι ολη η γειτονια βλεπει το φορτηγακι του υδραυλικου να ειναι αραγμενο εξω απο το σπιτι μιας παντρεμενης γυναικας για κανενα διωρο και αν κανεις επιχειρησει να της τηλεφωνησει, το τηλεφωνο της βουιζει.
Η Μαργκο ειναι η εβδομη νοικοκυρα στη γειτονια που εκβιαζεται. Ουτε λιγο, ουτε πολυ, ο Τζακ της ζηταει 500 δολλαρια για να κρατησει το στομα του κλειστο και αυτο εν ετει 1957, δηλαδη πανω απο 5.000 δολλαρια σημερα. Η Μαργκο ομως δεν υποκυπτει στον εκβιασμο και του λεει οτι θα μιλησει στην αστυνομια, κατι που το πραττει την αλλη μερα το πρωι. Οταν αμεσως μετα τηλεφωνει στον Τζακ για να του πει οτι δηθεν αποφασισε να τον πληρωσει εκεινος καταλαβαινει το σχεδιο της και μπροστα στον κρυμμενο αστυνομικο που βρισκεται στο σπιτι της Μαργκο παριστανει τον αθωο. Λιγο αργοτερα βεβαια, οταν ο αστυνομικος εχει αποχωρησει, ο Τζακ τηλεφωνει στην πελατισσα του και της δηλωνει πως σε λιγη ωρα θα ειναι ξανα σπιτι της για να παρει τα 500 δολλαρια.
Αυτο που δεν ξερει ο Τζακ ειναι πως η Μαργκο δεν ειναι σαν τις αλλες του πελατισσες και πως για καθε "εξυπνο" υδραυλικο σαν κι αυτον υπαρχει και ο μαστορας του.
Το επεισοδιο μεταδοθηκε τον Δεκεμβριο του 1957 και πρωταγωνιστουν ο Lee Philips που εγω τον γνωρισα μεσα απο το επεισοδιο Queen of the Nile του ασπρομαυρου Twilight Zone και η Phyllis Thaxter που και αυτη τη γνωρισα απο την ιδια σειρα στο επεισοδιο Young man's fancy, αλλα ως πολυ αγαπημενη ηθοποιος του Hitchcock που ηταν, εμφανιστηκε και σε εννεα επεισοδια του Αlfred Hitchcock presents / The Alfred Hitchcock hour.

1646039758153.jpeg

1646039876900.jpeg
 
Χθες ψάχνοντας κάτι κούτες βρήκα ένα δίσκο dvd που έχει 15 επεισόδια απ την νεώτερη σειρά,από έγγραφη στην ερτ1. Είναι βέβαια τα επεισόδια που υπάρχουν στο youtube αλλά ήταν έκπληξη για μένα γιατί είχα ξεχάσει ότι τα είχα σε κάποιο dvd . Τουλάχιστον αν τα κατεβάσουν κάποια στιγμή από εκεί θα τα έχω στην συλλογή μου (και έχουν και υπότιτλους). Αν και όπως λένε δεν συγκρίνονται με τα αρχικά ασπρόμαυρα μπορώ να πω ότι έχουν ενδιαφέρον . Χθες βράδυ είδα 4 απ' αυτά το the jar σε σκηνοθεσία Tim Burton ,το revenge με την Linda Purl,το Incident in a small jail και το Final Escape .
 
Tι εποχη παιζοντουσαν τα εγχρωμα αραγε στην ΕΡΤ-1;
 
Tι εποχη παιζοντουσαν τα εγχρωμα αραγε στην ΕΡΤ-1;
Εκεί τέλη 1988, 1989,1990 και νομίζω μέχρι 91 προβάλλονταν απ' την ΕΤ1. Βέβαια τα έδειχνε και η ΕΤ3 παράλληλα εκείνη την εποχή όπως κάποτε είχα διαβάσει σε ένα πρόγραμμα τηλεόρασης
 
Εκεί τέλη 1988, 1989,1990 και νομίζω μέχρι 91 προβάλλονταν απ' την ΕΤ1. Βέβαια τα έδειχνε και η ΕΤ3 παράλληλα εκείνη την εποχή όπως κάποτε είχα διαβάσει σε ένα πρόγραμμα τηλεόρασης
Σιγουρα και το '91.
 
Φοβερό και το Night Fever (απ' τα νεώτερα έγχρωμα επεισόδια του 1985) με τον Robert Carradine.
 
Διόρθωση σε ένα σχόλιο μου επειδή έπεσα και σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα,ξεκίνησε Ιούλιο του 1989 στην ΕΤ1 να προβάλλεται το έγχρωμο,όχι τέλη 1988 που έγραψα παραπάνω. Κοίταξα αν προβάλλονταν τους προηγούμενους μήνες του 1989 από Ιανουάριο μέχρι Ιούνιο αλλά όχι, από Ιούλιο ξεκίνησε τελικά
 
Στο επεισόδιο (απ' αυτά των 80ς) "A very happy ending" με έκπληξη είδα ότι συμπρωταγωνιστής του Robert Loggia ήταν ο τότε πιτσιρικάς Joaquin Phoenix
 
Πίσω
Μπλουζα