Ο Κυνηγός - Predator (1987)

Alucard

RetroMasteR
Joined
15 Αύγ 2006
Μηνύματα
1.315
Αντιδράσεις
484
Predator (1987)






If it bleeds, we can kill it...






Prcover.jpg
Προβολή συνημμένου 130865



Ο «Κυνηγός» όπως μεταφράσθηκε η ταινία στην Ελλάδα, ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες του πασίγνωστου πλέον Arnold Schwarzenegger. Γυρισμένη το 1986 στη ζούγκλα Palenque στο Mexico από το σκηνοθέτη John McTiernan αποτέλεσε μια ταινία «σταθμό» για το είδος της και έμελλε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα μεγάλη σχολή γύρω από τις ταινίες sci-fi γεγονός που αποδεικνύεται από το μεγάλο αριθμό ταινιών τις οποίες ενέπνευσε.

Οι ιστοριογράφοι της ταινίας ήταν οι αδελφοί John και Jim Thomas.

Το πολύ καλό μουσικό θέμα της ταινίας δημιουργήθηκε από τον Alan Silvestri ο οποίος είχε γράψει και το soundtrack του Back to the Future.

Το σενάριο:

Ο Ταγματάρχης Dutch και η στρατιωτική του ομάδα ειδικών δυνάμεων καλούνται σε αποστολή διάσωσης αιχμαλώτων κι ενός υπουργού σε κάποια ζούγκλα της Γουατεμάλας στη Val Verde, έχοντας συμμαχητή τον παλαιό βετεράνο φίλο του και μέλος πλέον της C.I.A. George Dillon, ο οποίος καλείται να τους οδηγήσει στο σημείο όπου βρίσκονται οι αιχμάλωτοι. Η ομάδα αποτελείται συνολικά από 7 άτομα, όλοι τους ιδιαίτερα ικανοί και βετεράνοι στρατιώτες. Ο εξοπλισμός που φέρουν είναι ιδιαίτερα βαρύς και αποτελείται από Μ16 με βομβιδοβόλο Μ203, MP5, βmini-gunβ, Μ32, Μ60, χειροβομβίδες, εκρηκτικά αλλά κυρίως οπλισμένοι με εμπειρία, θάρρος αλλά και ατσάλινους μυς.

Η ομάδα λοιπόν μεταφέρεται με ελικόπτερα στη ζούγκλα και κατέρχεται από αυτά χρησιμοποιώντας σχοινιά μιας και δεν είναι δυνατόν να βρεθούν σημεία προσγείωσης για τα ελικόπτερα μέσα στην πυκνή ζούγκλα. Καθώς προχωρούν κατευθυνόμενοι προς το κέντρο των ανταρτών συναντούν σφαγμένους κυριολεκτικά αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι είχαν προηγηθεί, με στόχο να εξολοθρεύσουν το κέντρο των επαναστατών. Η ώρα της εκδίκησης και του «ανώδυνου» έχει έρθει.




Καθώς προσεγγίζουν τον οικισμό των ανταρτών οργανώνουν την επίθεσή τους με εκρηκτικά και χειροβομβίδες αφού πρώτα εξολοθρεύσουν τους φρουρούς γύρω από την περίμετρο του οικισμού. Ακολουθεί πραγματικό χάος εκρήξεων και καταιγίδα σφαιρών και φωτιάς μέχρι την εξόντωση και του τελευταίου αντάρτη.

Οι λιγοστοί αιχμάλωτοι όμως είναι όλοι νεκροί. Κάτι περίεργο συμβαίνει και ο Dutch αντιλαμβάνεται πως ο Dillon τους έστησε παιχνίδι αφού δεν τους φανέρωσε τον πραγματικό στόχο της αποστολής ο οποίος ήταν η συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη δράση των ανταρτών και η εξόντωσή τους.




Λίγο πριν, εντοπίζουν μια Λ. Αμερικάνα (Anna) την οποία αιχμαλωτίζουν και αποφασίζουν να την πάρουν μαζί τους. Επιλέγουν το δρόμο της επιστροφής που θα τους οδηγήσει στο σημείο περισυλλογής τους από τα ελικόπτερα. Ο ανιχνευτής όμως της ομάδας (Poncho) αντιλαμβάνεται την ύπαρξη κάποιου εχθρού ο οποίος τους παρακολουθεί μέσα από τα δένδρα και προκαλεί την αναστάτωση μεταξύ των ανδρών. Ο κίνδυνος αυτός επιβεβαιώνεται όταν ο ασυρματιστής Rick Hawkins σφαγιάζεται από τον άγνωστο εχθρό λίγο μετά κατά την προσπάθειά του να αποτρέψει την απόδραση της Anna.

Οι άνδρες προσπαθούν να εντοπίσουν τον αόρατο εχθρό αλλά ο λοχίας Blain Cooper (Jesse Ventura) σκοτώνεται από ένα ακόμη χτύπημα του φαινομενικά αόρατου εχθρού. Ο λοχίας Mac Eliot καταφθάνοντας στο σημείο όπου κείτεται ο Blain αντιλαμβάνεται τον εχθρό κι αρχίζει να βάλει εναντίον του. Οι υπόλοιποι ακούγοντας τον ακολουθούν και στο σημείο αυτό γράφεται μια από τις πιο έντονες και πωρωτικές πολεμικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Όλοι η ομάδα μαζί πυροβολεί με ό,τι όπλο διαθέτει, ρίχνοντας τυφλά πυρά, κόβοντας δέντρα και ισοπεδώνοντας οτιδήποτε υπάρχει μπροστά τους σε απόσταση αρκετών μέτρων. Το μόνο αποτέλεσμα από αυτήν τους την προσπάθεια όμως είναι το ελάχιστο πράσινο αίμα του εξωγήινου που εντοπίζει η Anna πάνω σε κάποια φύλλα δέντρου.




Η σύντομη ανάκριση της για την ταυτότητα του εχθρού δεν έχει κανένα αποτέλεσμα ενώ και ο λοχίας Mac αδυνατεί να εξηγήσει τι ήταν ακριβώς αυτό που είδε. Οι εναπομείναντες όμως καταλαβαίνουν πως ό,τι κι αν είναι αυτό που κρύβεται στη ζούγκλα, τους κυνηγά και θα πρέπει να προφυλαχθούν όσο καλύτερα μπορούν..

Στήνουν φωτοβολίδες κι άλλες αυτοσχέδιες παγίδες καλύπτοντας όλη την περίμετρό τους ώστε ο εχθρός να γίνει αντιληπτός αν πλησιάσει. Το βράδυ όμως εισέρχεται αθόρυβα και τους αποσπά το νεκρό σώμα του Blain.

Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να περιμένουν τον «Κυνηγό» τους, να πέσει στις παγίδες που έχουν στήσει το άλλο πρωί. Κι αυτό ακριβώς γίνεται.

Μόνο που οι ανθρώπινες αυτές παγίδες είναι πολύ εύκολα αντιμετωπίσιμες από τον Κυνηγό και σύντομα οι στρατιώτες βρίσκονται και πάλι σε δυσμενή θέση. Μέσα στην τρέλα της απώλειας του φίλου του Blain, ο Mac παίρνει στο κυνήγι τον Predator (οξύμωρο το σχήμα :) ), ακολουθούμενος και από τον Dillon που προσπαθεί να τον βοηθήσει. Οι υπόλοιποι σπεύδουν προς το σημείο συνάντησης με το ελικόπτερο μεταφέροντας τον τραυματισμένο Poncho που χτυπήθηκε από παγίδα που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει.

Η τύχη και των 2 όμως είναι ο θάνατος μιας και ο Κυνηγός τους παρακολουθεί εύκολα μέσα από τους αισθητήρες θερμότητας υπέρυθρης ακτινοβολίας που διαθέτει και τους εξοντώνει βίαια.

Έχει έρθει η ώρα πλέον να κυνηγηθούν και οι εναπομείναντες 4.

Ο Billy Sole αποφασίζει να αυτοθυσιαστεί ώστε οι υπόλοιποι να κερδίσουν χρόνο. Δεν αρκεί όμως η θυσία του αυτή. Ο εξωγήινος Κυνηγός σκοτώνει με plasma τον τραυματισμένο Poncho ενώ ο Dutch και η Anna διαχωρίζονται με σκοπό ο Κυνηγός να ακολουθήσει μόνο τον πρώτο. Μετά από ανελέητο κυνηγητό στη ζούγκλα ο Dutch καταλήγει στην ακτή ενός καταρράκτη όπου η λάσπη καλύπτει το σώμα του κι εμποδίζει τον εξωγήινο από το να τον εντοπίσει. Κατανοώντας πλέον πως αυτός είναι ο τρόπος ώστε να παραμείνει μη ανιχνεύσιμος, οργανώνει την τελική μάχη προετοιμάζοντας και πάλι παγίδες και καλώντας τον στο τέλος με μια δυνατή πολεμική ιαχή με φόντο το σεληνόφως της πανσέληνου (hunters moon όπως την ονόμασαν αργότερα στο Alien vs. Predator 1).

Ο Κυνηγός ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και το κυνήγι αρχίζει και πάλι. Ο Dutch καταφέρνει να εξουδετερώσει την ασπίδα που δημιουργεί το καμουφλάζ του εξωγήινου αλλά τραυματίζεται και η πτώση του σε ένα ποτάμι καταστρέφει και το δικό του φυσικό καμουφλάζ. Ο εξωγήινος αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει με ίσους όρους σώμα με σώμα, αποκαλύπτοντας το τερατόμορφο πρόσωπό του.




Η μάχη είναι άνιση και ο Dutch φαίνεται πως δεν θα κρατήσει και πολύ, μέχρι που σέρνεται τραυματισμένος ανάμεσα από κάποιο κοντό χάσμα κι ενεργοποιεί με το πόδι του μια παγίδα ρίχνοντας ένα μεγάλο κορμό πάνω ακριβώς στον Κυνηγό. Λίγο πριν πεθάνει ο Predator θέτει σε λειτουργία ένα μηχανισμό αυτοκαταστροφής ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τον Dutch και δημιουργεί μια πολύ ισχυρή έκρηξη η οποία αργότερα γίνεται αντιληπτή σε πολύ μεγάλη απόσταση ακόμη και από το ελικόπτερο διάσωσης που πλησιάζει για να περισυλλέξει τον μοναδικό επιζώντα Ταγματάρχη Dutch.

Η ομάδα:




βΚΌ Arnold Schwarzenegger (Major Alan "Dutch" Schaefer)

βΚΌ Carl Weathers (Major George Dillon)

βΚΌ Elpidia Carrillo (Anna)

βΚΌ Bill Duke (Sgt. Mac Eliot)

βΚΌ Jesse Ventura (Sgt. Blain Cooper)

βΚΌ Sonny Landham (Billy Sole)

βΚΌ Richard Chaves (Jorge "Poncho" Ramirez)

βΚΌ Shane Black (Rick Hawkins)

βΚΌ R. G. Armstrong (Maj. Gen. Homer Phillips)

βΚΌ Kevin Peter Hall (The Predator κι ο πιλότος της τελική σκηνή μέσα στο ελικόπτερο)

βΚΌ Sven-Ole Thorsen (Russian Officer)

Το trailer της ταινίας:

YouTube - PREDATOR - Trailer [edit] O λογαριασμός YouTube με τον οποίον σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

Παραλειπόμενα:

Ο Richard Chaves (Poncho) ήταν πραγματικός βετεράνος του Βιετνάμ αν και ίσως είναι από τους ηθοποιούς που... «δεν του φαίνεται» μέσα στην ταινία.

Ο Jesse Ventura είχε υπηρετήσει στους Navy Seals της Αμερικής πριν πάρει το ρόλο του ηθοποιού στην ταινία.

Η αρχική μορφή του Predator ήταν ιδιαίτερα αστεία μιας και αποτελούνταν από μια κόκκινη στολή που έμοιαζε με ... μυρμήγκι.

Όπως συνηθίζεται στις ταινίες του είδους, οι στρατιώτες ηθοποιοί εκπαιδεύτηκαν από επαγγελματία εκπαιδευτή του στρατού ώστε να φαίνονται και να κινούνται σαν πραγματική στρατιωτική ομάδα.

Ο ηθοποιός Sonny Landham (Billy) ήταν τόσο οξύθυμος και ασταθής χαρακτήρας, ώστε οι παραγωγοί φοβούμενοι μη δημιουργηθούν προβλήματα με τους υπόλοιπους (μιας σωματικά ήταν τεράστιος) προσέλαβαν body guard για να διατηρηθεί η τάξη στα γυρίσματα.

Ο Bill Duke (Mac) είχε συμμετάσχει και στην ταινία Commando σαν αντίπαλος του Arnold Schwarzenegger.

Για να διατηρήσουν καλή φυσική και σωματική κατάσταση συνήθως ξυπνούσαν από τις 3 τα ξημερώματα για να γυμναστούν ώστε στα γυρίσματα να φαίνονται «φουσκωμένοι».

Τα γυρίσματα της ταινίας διακόπηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε ο Arnold Schwarzenegger να επιστρέψει για να παντρευτεί την Maria Shriver.

Κείμενο:

Alucard

Πηγές:

Predator Special Edition film (2002)


http://en.wikipedia.org/wiki/Predator_(film)

Long Tall Sally,


She's built for speed,



She's got everything that Uncle John needsβ¦


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οι υπόλοιποι ακούγοντας τον ακολουθούν και στο σημείο αυτό γράφεται μια από τις πιο έντονες και πωρωτικές πολεμικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου.

Όλοι η ομάδα μαζί πυροβολεί με ό,τι όπλο διαθέτει, ρίχνοντας τυφλά πυρά, κόβοντας δέντρα και ισοπεδώνοντας οτιδήποτε υπάρχει μπροστά τους σε απόσταση αρκετών μέτρων
YouTube - Predator 1 Scene with Painless gun [edit] Αυτό το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο [edit]

Ωραίο review alucard, ευχαριστούμε
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
"Ανώδυνος" και τα μυαλά στα κάγκελα !! :headbangdude:

...εύγε Alucard !! (γουστάρω στο τέλος του review που έβαλες στίχους απο το το τραγούδι του Little Richard που η ομάδα του Ντατς ακούει στο ελικόπτερο, και το οποίο αργότερα "απαγγέλει" και ο Μακ, όταν αρχίζει να "χάνει το νεύρο του" :D ).

Δεν το συζητάω, η ταινία αυτή έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη μου !!

Μία ατάκα που μου έχει μείνει αξέχαστη (και την οποία θεωρώ απο τις καλύτερες του Σβαρτς), είναι όταν καρφώνει έναν αντίπαλο στρατιώτη στον κορμό ενός δέντρου πετώντας του το στρατιωτικό του μαχαίρι, λέγοντας το αμίμητο: "...stick around" με την γνωστή αυστριακή προφορά !! :headbangdude: :headbangdude:
 
Όσοι λάτρεψαν το "Alien" έχουν αγαπήσει και τη συγκεκριμένη ταινία η οποία δεν μπορεί παρά να σε πωρώσει με τις τόσο έντονες σκηνές δράσης όσο και με τα εφέ της που αν και ήταν φτωχά,είχαν κάνει εντύπωση την εποχή εκείνη.Αγαπημένη μου ατάκα:"Anytime..." δια "στόματος" predator.

[edit] Αυτό το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αγαπημένη ταινία που δεν τη βαριέσαι, όσες φορές και αν την δεις...

Μικρός πρόφερα τον τίτλο της ταινίας ως PRE-DATOR (πριντέητορ), όμως έχω ακούσει Αμερικανούς που τη λένε πρέντατορ...

Πάντως πιο λογικό μου φαίνεται το πρώτο, ακόμα και σήμερα...

Alucard, μετράς φίλε! :thumbup: Καταπληκτική παρουσίαση!
 
Ωραίο review και εξαιρετική ταινία. Όσες φορές και να το δώ δεν το βαριέμαι. Καλογυρισμένο με τον Arnold στα καλύτερα του, φοβερή ομάδα, ατμόσφαιρα, μυστήριο και μάχη μέσα στη ζούγκλα.


Sergeant?



Sergeant. Who hit us today?



I don't know.



I only saw one of them camouflaged.


 


He was there.



Those eyes disappeared.



What was that?



Those eyes, they...



 
Σταθμός πραγματικά. Σημαντικό ρόλο για την επιτυχία κατά τη γνώμη μου έπαιξε και η επιλογή των ηθοποιών (?) που στελέχωσαν την ομάδα οι οποίοι ήταν ένας κι ένας. Και δόξα τω Θεό που τελικά δεν επέμειναν στη κόκκινη μυρμηγκοστολή για τον predator... :D

This place makes Cambodia look like Kansas...
 
Πολύ ωραίο review Αlucard!

Eκπληκτική ταινία ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα. Πάρτε και μία γεύση του original predator. Προσωπική εκτίμηση - πολύ καλύτερο από το predalien της τελευταίας ταινίας avp.

 
I see youβ¦




predator.jpg
predator.jpg

Η ταινία απλά σκοτώνειβ¦ Alu, respect. Προσωπικά μου άρεσε και το(φυσικά κατώτερο) sequel, μέσα στο υποβλητικό αστικό περιβάλλον του L.A...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το είχα δει σε καλοκαιρινό σινεμά.

Μάλιστα επειδή έπιασε βροχή, όσοι ήταν στα πλαινά καθίσματα,

χώθηκαν ανάμεσα σε θάμνους, δέντρα και φυτά, για να μη βρέχονται.

Μιλάμε ήταν λες και είμασταν σε ζούγκλα.

Κυριολεκτικά "το ζήσαμε" το έργο !!!
 
Πολυ καλο ρεβιου! Την ταινια δεν την ηξερα καθολου, παρα πολυ αργα (γυρω στο 91... τι κανουμε, ως τοτε μου αρεσαν τα καρτουν!) Το πιο εντυπωσιακο ηταν οτι η ταινια ειχε στην ουσια δυο σεναρια, δηλαδη ηταν τοσο 'στρατο-καβλωτικο' οσο και sci-fi

Τη χαρακτηριστικη σταση του Σβαρτς στο ποστερ την ηξερα πολυ πριν μαθω την υπαρξη του ιδιου του Σβαρτς, μιας και μια σχεδον ιδια εικονα χρησιμοποιηθηκε στο εξωφυλο του παιχνιδιου GryZor - Contra - Probotector

180px-Contra_cover.jpg


Φυσικα πρεπει να αναφερουμε οτι εκτος απο εμπνευσμενες ταινιες απο τον Κυνηγο και το σηκουελ, υπαρχουν πολλα κομικς που προωθουν την ιστορια. Εχει πεσει στα χερια μου ενα τευχος που εξηγει οτι ο Ντατς δεν επεστρεψε ποτε πισω και ο αδελφος του (ο οποιος μοιαζει πολυ με τον Σβαρτς) πηγαινει στην ζουγκλα να ανακαλυψει τι εγινε

Επισης ενα αλλο trivia: η (φανταστικη) χωρα Βαλ Βερντε στην οποια διαδραματιζεται η ταινια, αναφερεται στο Κομμαντο, και αλλες ταινιες :D
 
εγω παντως το σεναριο του alienVspredator

το δεχομαι σαν αληθινο
 
Στην ΤV ειχα δει πως γυριστηκε το εργο,και ειχαν αναφερει οτι για οπλο του predator που ειχε στον ωμο του ειχαν χρησιμοποιησει ενα σεσουαρ!!!
 
Πληροφοριακά,και η ταινία αυτή υπάρχει σε HD 720p και αξίζει να την ξαναδείτε κι έτσι...
 
πιστευω οτι ηρθε μια εξωγηινη φυλη

που λατρευτηκε με θεικο τροπο,

τα εφε ειναι εφε
 
Καλα μη φρικαρετε... ολοι εχουμε περασει απο Ντενικεν και X-files :D
 
Ταινιαρα σταθμος για την παιδικη μου ηλικια. Απο τις λιγες που πλησιαζαν την λατρεια για το Κοναν. Θυμαμαι για πολλα χρονια την προβαλλε ο Αντ1 (αν θυμαστε εκανε θραυση τοτε βαζοντας παντα ''τοπ'' ταινιες). Παντα εβαζα ενα μεγαλο ποτηρι κοκα κολα και αραζα.
 
Θυμάται κανείς τη φήμη που κυκλοφορούσε πως μέσα στη στολή του Predator στη ταινία ήταν ο Βαν Ντάμ ; :D

Φυσικά δεν ευσταθεί η φήμη αυτή, όπως φένεται και απο τα credits στο IMDB - ο ηθοποιός μέσα στη στολή είναι ο ίδιος που έκανε τον πιλότο του ελικοπτέρου, Kevin Peter Hall στο όνομα, και ο οποίος έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια.... το 1991 συγκεκριμένα.
 
Πίσω
Μπλουζα