Ο αετός πάτησε στην γη - The Eagle Has Landed (1976)

seleukos36

Retro Member
Joined
9 Αύγ 2009
Μηνύματα
101
Αντιδράσεις
35
Θυμάται κανείς αυτή την ταινία; Είναι γυρισμένη γύρω στο 1976 και πρωταγωνιστεί o Μάϊκλ Κέϊν. Παίζει επίσης ο Ντόναλντ Σάδερλαντ και 2-3 ακόμη γνωστοί ηθοποιοί. Το σενάριο είναι το εξής: Στον Β' ΠΠ, οι γερμανοί αποφασίζουν να στείλουν μια επίλεκτη ομάδα για να δολοφονήσει τον Τσώρτσιλ στην Αγγλία. Επικεφαλής ο Μάϊκλ Κέϊν που υποδύεται τον γερμανό αξιωματικό. Η ομάδα του μεταμφιέζεται σε πολωνούς στρατιώτες και φτάνει στην Αγγλία όπου και εγκαθίσταται σε ένα χωριό οπου θα πάει εκεί ο Τσώρτσιλ για λίγες ημέρες. Συμβαίνει όμως το απρόβλεπτο: Ένα κοριτσάκι του χωριού πέφτει σε ένα κανάλι με νερόμυλο και ένας (μεταμφιεσμένος σε Πολωνό) Γερμανός στρατιώτης, πέφτει να την σώσει, όμως τον συνθλίβει ο νερόμυλος και αποκαλύπτεται η γερμανική στολή που φοράει από κάτω. Οι γερμανοί καταλαμβάνουν το χωριό, κάποιοι κάτοικοι καταφέρνουν να ξεφύγουν και να ειδοποιήσουν μια συμμαχική αμερικανική μονάδα που εδρεύει εκεί κοντά. Στην Αρχή καταφτάνουν οι αμερικανοί με επικεφαλής έναν όχι και τόσο έξυπνο αξιωματικό και οι γερμανοί τους θερίζουν. Μετά όμως έρχονται και πάλι με επικεφαλής τον καλό τους αξιωματικό, οι γερμανοί χάνουν και τελικά μόνο ο επικεφαλής τους διαφεύγει να συνεχίσει την αρχική αποστολή, ενώ οι υπόλοιποι μένουν πίσω να τον καλύψουν και σκοτώνονται μέχρι ενός, εντός της Εκκλησίας.

Ο Μάικλ Κέιν που διέφυγε, βρίσκει τελικά τον Τσώρτσιλ και τον φονεύει, πέφτοντας αμέσως μετά νεκρός από τις σφαίρες των σωματοφυλάκων του. Όπως όμως αποκαλύπτεται, αυτός που σκότωσε δεν ήταν ο Τσώρτσιλ αλλά ο σωσίας του...

Διαδραματίζεται επίσης μια παράλληλη ιστορία με έναν πράκτορα του ΙΡΑ ο οποίος βοηθά τους γερμανούς στην αγγλία και έχει μία μικρή ερωτική περιπέτεια με μια κοπέλα εκει.

Πολύ καλή πολεμική περιπέτεια, με εξέχουσες ερμηνείες από κορυφαίους ηθοποιούς, και επιβλητική μουσική!

Την είχε δείξει η Κρατική Τηλεπόραση κάπου στην δεκαετία του 1980, πριν από μερικά χρόνια την αγόρασα σε DVD.

Την θυμάται και κάποιος άλλος ή μόνο εγώ είμαι; :D

Χαιρετισμούς σε όλη την παρέα!
 
Πολύ καλή ταινία και με πολύ δυνατό καστ. Το είχε δείξει, πριν καμμιά δεκαριά χρόνια στην κρατική. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν και τα dvd...
 
seleukos36 είπε:
Στην Αρχή καταφτάνουν οι αμερικανοί με επικεφαλής έναν όχι και τόσο έξυπνο αξιωματικό και οι γερμανοί τους θερίζουν. Μετά όμως έρχονται και πάλι με επικεφαλής τον καλό τους αξιωματικό
:rofl: με πεθανες!!!
 
Τεράστια διαφορά της ταινίας από το βιβλίο αν και δεν ξεφεύγει πολύ σεναριακά.

Το βιβλίο ήταν από τα πρώτα της σειράς BELL που κυκλοφόρησαν περίπου το 1980 και πραγματικά αξίζει να το διαβάσει κάποιος ακόμα και σήμερα αφού εμβαθύνει πολύ στους χαρακτήρες, στην έννοια του καθήκοντως και της τιμής και όχι τόσο στην δράση όσο η ταινία.

Βλέπε spoiler...

1- ο Γερμανός αξιωματικός που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την αποστολή και να φτιάξει την ομάδα των κομμάντος. (κουρασμένος και σακατεμένος ήρωας πολέμου που έχει σιχαθεί τα πάντα αλλά ακολουθεί πιστά τις εντολές)

2- ο Ιρλανδός πράκτορας πρώην μαχητής του ΙΡΑ που αναλαμβάνει να προετοιμάσει το έδαφος για την υποδοχή της ομάδας στο αγγλικό χωριό και ερωτεύεται μια χωριατοπούλα. (στην ταινία ο Ντόναλντ Σάδερλαντ)

Αμφότεροι έχουν μικρούς ρόλους στην ταινία σε αντίθεση με το βιβλίο που ένα μεγάλο μέρος του αφιερώνεται σε αυτούς και την δράση τους.

3- η ομάδα κομμάντος που είχε τεθεί σε δυσμένεια και επιλέγεται για την αποστολή αυτοκτονίας με τον σούπερ ντούπερ αξιωματικό τους και τον υπαρχηγό του. (Μάϊκλ Κέιν και .... (δεν θυμάμαι ποιόν άλλον))

4- το αμερικάνικο απόστασμα με την αλά Πάττον στύλ αξιωματικό (ο «κακός» αξιωματικός, που στην ταινία τον υποδύεται ο γνωστός μας JR (βλέπε Dallas)) που όμως είναι μόνο φρού φρού και αρώματα.

5- ο «καλός» 2ος ή 3ος στην ιεραρχία αμερικάνος αξιωματικός που σώζει την κατάσταση. (ότι κακό και να γίνει στο σύμπαν πάντα ένας αμερικάνος θα βρεθεί να σώσει την κατάσταση (βλέπε Avatar)) και που ερωτεύεται και αυτός μια χωριατοπούλα.

6- το αγγλικό χωριό με τους κατοίκους του και τα ζόρια του καθενώς (δεν έχουμε μόνο εμείς επαρχιώτες και οι Άγγλοι είναι άστα να πάνε).
 
Πρέπει να την έχω δει αλλά πριν άπειρα χρόνια. Σίγουρα αξίζει να την ξαναδεί κανείς!
 
Πίσω
Μπλουζα