Ο θάνατος του Pixel

Getta Robo

RetroNuts!
Joined
27 Οκτ 2007
Μηνύματα
2.280
Αντιδράσεις
400
Μια απορια μου εδω και πολλα χρονια. Οι λογοι οπου πραγματικα σταματησε να εκδιδεται εις διπλουν το περιοδικο. Σε ολα αυτα τα χρονια, σε επικοινωνια μου με παλιους αρθρογραφους/συντακτες, συνεργαζομενους καταστηματαρχες με το περιοδικο, αλλα και ανθρωπους γενικοτερα του χωρου με καποια επαφη με αυτο, εχω πολλες πληροφοριες οπου δεν συμφωνουν για τους λογους οπου πραγματικα εκλεισε το περιοδικο.

Στη πρωτη φαση, τευχος 133 συγκεκριμενα (το φαρμακερο..) η συνταξη μιλαει για επιλογες οπου δεν απεδωσαν τα αναμενομενα, και το περιοδικο εκλεισε απο την compupress. Κακα τα ψεματα, το pixel τοτε ειχε απειροελαχιστη σχεση με το pixel οπου επιλεκτικα θυμομαστε. Δυστηχως απο το pixel των ομορφων παρουσιασεων, των νεων απο Ελληνες ανταποκριτες στο εξωτερικο, τις ευφανταστες παρουσιασεις και τα πολυ ομορφα κειμενα, γυρω απο ολο το φασμα της τεχνολογιας και της υπολογιστικης επιστημης, κατεληξε στο τελος ενα μουντο εντυπο, με αχρωμες και τετριμενες παρουσιασεις. Καιρο ομως πριν, στηλες-κλειδια ειχανε ηδη μεταφερθει/υοθετηθει στο pc master, οπου ειχε αρχισει προ πολλου να δινεται ιδιαιτερη μνεια απο την εκδοτικη εναντι του pixel μας. Ο αμεσος ανταγωνισμος του, το gamepro ειχε καταφερει να γινει η επιλογη πολλων κονσολαδων εναντι του pixel σε εκεινη την περιοδο. Ο συνδιασμος αυτων, με μαλλον μια κακιστη διανομη του περιοδικου για παρα πολλα τευχη, το οδηγησε στο φερετρο.

Και ξαφνικα ηρθε απο το πουθενα το pixel next generation. Αφιερωμενο αποκλειστικα στα παιχνιδια για κονσολες, με εντυπωσιακες εικονες απο πολλα παιχνιδια, πλουσια νεα και ειδησεις, πανεμορφες παρουσιασεις, συνεντευξεις, στηλες για περιφερειακα, συνεντευξεις και αλλα τοσα. Ο ανταγωνισμος του περιοδικου ηταν ανεμικος μπροστα στο μεγαλειο της επιστροφης του. Και παροτι ολα δειχνανε να πηγαινουνε καλα, η pixelαρα μας δεν υπηρχε στα περιπτερα για δευτερη φορα.. Δεκα τευχη μετα την νεα γενια. Καπου εκει σταματησα να αγοραζω εγχωρια κονσολοπεριοδικα για πολλα χρονια, κακα τα ψεματα ο ανταγωνισμος αυτων μπροστα στο pixel next generation ητανε αστειος. Η μοιρα απεδειξε πως δεν κερδιζει παντα ο καλυτερος, και τα αλλα δυο σκουπιδια-εντυπα τα καταφερανε για δεκα χρονια περιπου περισσοτερο..

Γνωριζει κανεις τι συνεβει; Εχω ακουσει απο εσωτερικες διαφωνιες, χαμηλες πωλησεις, ελειψη ενδιαφεροντος απο την εταιρια να στηριξει μια αγορα που δεν πιστευε, νομικα ζητηματα και αλλα τοσα..
 
Να πω την γνώμη μου, από την δική μου οπτική γωνία (χωρίς να ξέρω τι γίνεται πίσω από τις κάμερες).

Το Pixel προφανώς δεν ήταν τόσο καλό όσο παλιά, τις εποχές δηλαδή των home computers. Μετά ήρθαν οι κονσόλες και τα PC και τα home πέθαναν. Θυμάμαι που μιλούσαν ακόμα για Amiga 1200 και την υποστήριζαν με reviews κλπ, εποχές που έβγαιναν τα PS1 και Saturn. Πολύ σεβαστό και ρομαντικό (και σωστό) αλλά ποιος νοιαζόταν τότε όμως? Οι κονσολάδες δεν νοιάζονταν πια και οι PCάδες είχαν το PC Master. Κι εγώ κονσολάς ήμουν και αγόραζα, τότε, το Pixel γιατί έκανε κάποια reviews. Αλλά το μισό περιοδικό (και βάλε) δεν με αφορούσε. Οπότε το Gamepro ήρθε και έδεσε.

Το Pixel Next Generation ήταν καλό αλλά βάλε λίγο τον ανταγωνισμό από το Gamepro (το οποίο είχε μια μεγάλη βάση αναγνωστών), βάλε και το όνομα που σου έφερνε άλλες αναμνήσεις και δεν ταίριαζε πολύ με το υλικό που παρουσίαζε πλέον (δεν είχε κάτι να θυμίζει το παλιό Pixel)... Βάλε και το ότι ήταν αντικειμενικό περιοδικό... ΤΙ? Το (insert game title here) είναι καλύτερο στο N64 και το PC από ότι στο Playstaytion (το γράφω όπως το προφέρουν)??? Ανήκουστο! Ρε το Playstaysion είναι η καλύτερη κονσόλα στον κόσμο! Το λέει στο Games.

Οπότε τώρα καταλαβαίνεις και τον λόγο που τα "πετυχημένα" σκουπιδο-έντυπα που αναφέρεις (φαντάζομαι το ένα είναι το Games) κράτησαν τόσο. Οταν θες να τραβήξεις νέους gamers που ξεκινούν το χόμπι με το PS1 δεν έχεις την πολυτέλεια να είσαι αντικειμενικός. Και νομίζω ότι έκαναν έξυπνη δουλειά να μοιάζουν με multiplatform περιοδικό αλλά στην πραγματικότητα ο μόνος λόγος που κάλυπταν και άλλα συστήματα ήταν για να τα σνομπάρουν και για να τα συγκρίνουν με το ανώτερο PS1. Καθόλου κακή ιδέα η οποία απέδωσε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο πρωτο συνθετικο εχεις δικιο. Το περιοδικο ειχε προβλημα ταυτοτητας μεταξυ αλλων. Εκανε πολλα, δυστηχως απειροελαχιστα, εστω ομως και καλα. Διαφωνω και με τις επιλογες τους για την συνταξη, μιλαμε για τον ιδιο ανθρωπο που επειτα πηγε στο games με τα γνωστα και μη εξαιρετεα αποτελεσματα. Οι παρουσιασεις της εποχης, και ειδικα οι δικες του, απο τις χειροτερες που εχω διαβασει ποτε στη ζωη μου. Ολα αυτα ομως ειναι ενα αλλο τεραστιο κεφαλαιο.

Με εξαιρεση το games, οπου πουλουσε σχεδον οπουδηποτε εκτος τους παιχνιδαδες, το pixel next generation απο οσο μπορω να δω εκανε σχεδον τελεια σε οτι καταπιαστηκε. Περαν της δικης μου αποψης, θυμαμαι καλα τον πολυ καλο αντικτυπο και αποψη σε ολα τα καταστηματα που πηγαινα και της περιοχης μου, και κεντρο και πειραια. Δεν ειδα ποτε καποιο σοβαρο μετρο συγκρισης με το τοτε lamepro. Αποδειξη αυτων πιστευω και πως ειναι η καπου τοτε εσπευσμενη "ανανεωμενη" εκδοση του, φαινεται πως ταρακουνηθηκαν αρκετα απο τον βρυχηθμο του pixel με τον ανυπαρκτο ουσιαστικο ανταγωνισμο τους.

Εξιδικευμενα καταστημα/αλυσιδες του χωρου θυμαμαι καλα που συζητουσα ποσο λυπηθηκαν και οι ιδιοι που ειχε σταματησει το pixel τοτε. Ητανε ισως και το μοναδικο οπου μπορουσες να το βρεις διαθεσιμο στα περισσοτερα καταστηματα του χωρου προς αγορα, φανταζομαι αυτο ελεγε πολλα.

Κυριως η πρωτη περιοδος, αλλα και σε μικροτερο βαθμο η δευτερη, ειχε προβλημα με την διανομη. Δεν το εβρισκα στο ιδιο μερος προς αγορα. Σε συζητηση με ατομα του ευρυτερου χωρου, η διανομη ανεβαζει και κατεβαζει ολοκληρες κυκλοφοριες. Πολυ φοβαμαι πως το pixel -κατα μερος- επεσε θυμα ενος ισως τετοιου κυκλωματος..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν ξερω για τους αλλους λογους και σιγουρα θα γνωριζετε πολλα περισσοτερα απο μενα γιαυτο το θεμα αλλα εγω αν και ολη μου την ζωη ασχολουμαι με τα videogames δεν ειχα ιδεα τι ειναι το Pixel.Εδω μεσα το ειδα πρωτη φορα στα ματια μου.Ποτε δεν κυκλοφορουσε εδω που μενω και πιστευω και γω οτι πρεπει να ειχε πολυ μεγαλα προβληματα διανομης.Γιαυτο και αγοραζα gamepro και στην αναγκη το καταραμενο και για τα μπαζα games μονο και μονο επειδη ερχοταν πολυ πιο νωρις απο το gamepro.
 
Φιλε metalcandyman απο οτι φαινεται δυστηχως επαληθευεται η συζητηση που ειχα περι διανομων και το πως μπορει να κρεατουργησει μια κυκλοφορια με υπογειους τροπους.. Βορεια Ελλαδα και νησια και στις δυο περιοδους το περιοδικο απο οτι φαινεται ειχε σοβαρα προβληματα. Σκεψου πως εγω που μενω και εντος Αττικης ειχα προβληματα να το βρω. Ξαδελφος μου που μου εμαθε το περιοδικο πηγαινε κεντρο Εξαρχεια για να το παρει πχ..

Απο την αλλη βεβαια, το games δεν υπηρχε περιπτωση να μην το δω καπου. Και απο εκει μου κινηθηκαν οι υποψιες οταν κατα την διαρκεια της στρατιωτικης μου θητειας, γυρισα αρκετα την Ελλαδα και το εβρισκα κυριολεκτικα παντου..
 
Ετσι ακριβως ειναι φιλε getta.Αφου να φανταστεις οταν διαβαζα ενα σωρο θεματα γιαυτο εδω μεσα και τοσους να το αναφερουν απορουσα με τον εαυτο μου πως ειναι δυνατων και ενω μια ζωη μαυτα ασχολουμαι ποτε να μην ετυχε να το δω αυτο το περιοδικο.Λες και κατεβηκα απο το διαστημα ενα πραμα.
 
Απλα τα πραγματα: το πιξελ ηταν συνδεμενο με τα home απο την αρχη, ξεκινησε με spectrum, πηγε σε amstrad6128, συνεχισε σε atariST, μετα σε αμιγκα.

Οταν εκλεισε και η τελευταια εταιρια με home, η commodore, δεν μπορουσε να εχει πια λογο υπαρξης, σαν το πιξελ που ολοι ηξεραν.

Μετα ξανακυκλοφορησε, αλλα απο οτι καταλαβα την επανεκδοση την αγορασαν αρχικα οι κατοχοι home και απογοητευτηκαν χωρις να το ξαναπαρουν οπως εγω, αλλα δεν καταλαβαινω γιατι δεν "επιασε" στους κονσολαδες.
 
Ουτε που το φανταζόμουν ποτέ ότι το Pixel είχε τέτοιο πρόβλημα. Και όταν είπες Βασίλη ότι δεν το είχες δει ποτέ μου φάνηκε περίεργο. Γιατί εγώ τουλάχιστον στα μέρη μου το έβρισκα εύκολα. Κάθε μέρα μαθαίνεις κάτι νέο.
 
mike είπε:
Απλα τα πραγματα: το πιξελ ηταν συνδεμενο με τα home απο την αρχη, ξεκινησε με spectrum, πηγε σε amstrad6128, συνεχισε σε atariST, μετα σε αμιγκα.Οταν εκλεισε και η τελευταια εταιρια με home, η commodore, δεν μπορουσε να εχει πια λογο υπαρξης, σαν το πιξελ που ολοι ηξεραν.

Μετα ξανακυκλοφορησε, αλλα απο οτι καταλαβα την επανεκδοση την αγορασαν αρχικα οι κατοχοι home και απογοητευτηκαν χωρις να το ξαναπαρουν οπως εγω, αλλα δεν καταλαβαινω γιατι δεν "επιασε" στους κονσολαδες.
Πριν πεθανουνε καλα καλα τα micros, δυνατες στηλες μεταφερθηκανε η υοθετηθηκανε απο το pcmaster. Μηπως η εκδοτρια εταιρια τελικα πιστεψε πως οι υπολογιστες θα υπερισχυσουν καθολικα εναντι ολων των υπολοιπων συστηματων; Ηταν η διανομη; Και να υπηρχανε ακομα τα micros, το επιπεδο ειχε πεσει τρομακτικα. Οχι μονο στα ανεπαναληπτα πλαισια που μας εμαθε το περιοδικο, αλλα γενικοτερα.

Κατι που αλλαξε κατα παρα πολυ με την ανανεωμενη εκδοση του.
 
Η απωλεια υπεροχων στηλων οπως πχ το Εδω Λονδιονο ειχε αρχιζει να πληττει το γοητρο του εντυπου και να αφηνει περιθωρια (μεσω των κενων υλης που αφηναν πισω τους οι χαμενες στηλες) στον ανταγωνισμο.

Αργοτερα, η μεταφορα συντακτων-οροσημο απο το Pixel στο PC Master κατεδειξε σε πολλους οτι η εκδοτρια εταιρια ειχε πλεον αλλο πουλεν και οτι το Pixel υποβαθμιζοταν σε ψυχοπαιδι.
 
Well ας κοιταξουμε πρωτα απο ολα εμεις γιατι σταματησαμε να το παιρνουμε,προφανως αν οι πωλησεις ηταν ικανοποιητικες δεν θα εκλεινε και ποτε.


Το Pixel εγεννηθη μαζι με το boom των Home Computers την δεκαετια του 80 και στηριχτηκε σε κοινο καταληλης τοτε ηλικιας το οποιο ηταν ικανο να χειριστει και να ασχοληθει με τα Homes,δηλαδη ηλικιας ας πουμε 12-19.



Προσωπικα σταματησα να το παιρνω 92-93 λογω σπουδων και μετεπειτα στρατιωτικο,αργοτερα οι εποχες ειχαν αλλαξει οπως και τα ενδιαφεροντα και βεβαιως τα Homes ειχαν εξαφανιστει.


 


 
Μετά απο συζήτηση που είχα με κάποιον που εργάζεται στον τύπο, κατέληξα στο συμπέρασμα οτι τα μεσο-90ς ήταν μια εποχή οπου παρήκμαζε ο τύπος "ποικίλης ύλης" και ξεκινούσε πιο εξειδικευμένος τύπος.

Επιπλέον ο μέσος χώρος των home computers άρχισε κι αυτός να εξαφανίζεται, και οι gamers συσπειρώθηκαν στα στρατόπεδα των ισχυρότερων PC και των κονσολών. Τα περιοδικά τύπου User και Pixel λοιπόν είχαν το χαρακτήρα "ποικίλης ύλης" και δεν θα ικανοποιούσαν τους συσπειρωμένους πλέον χρήστες.

Προσωπικά σταμάτησα το Πίξελ περνώντας στο PC master, την εποχή που άρχιζε να καλύπτει όλο και περισσότερο τις κονσόλες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για να μην κρυβομαστε, τα περιοδικα εχουν σαν βασικο εσοδο τις διαφημισεις. Οταν οι εταιριες home εχουν κλεισει και δεν βαζουν διαφημισεις (ουτε μαγαζια επισης) τα εσοδα πεφτουν. Αρα πρεπει "σωνει και καλα" να παμε προς τα νεα προιοντα, γιατι εκει υπαρχει διαφημιση. Δηλαδη στις κονσολες, τοτε. Και αυτο εκανε και το πιξελ, πηγε στις κονσολες μεσω της διακοπης της κυκλοφοριας. Εγω παντως το αγοραζα φανατικα μεχρι το τελευταιο τευχος της κανονικης περιοδου.
 
Έφτασα κάποια στιγμή να αγοράζω το PIXEL από συνήθεια, καθώς, μοιραία, δεν υπήρχε ύλη για τον Atari μου τα τελευταία χρόνια...

Όταν κάποια στιγμή δεν είχε κάτι άλλο να πει, λογικό ήταν να έρθει η ωρα της αναστολής της κυκλοφορίας του.

Όμως, σαν Next Generation θα έπρεπε να είχε "περπατήσει" περισσότερο...

Σίγουρα το target group δεν ήμασταν εμείς (οι παλαιοί home users) αλλά οι νεότεροι σε ηλικία, console users.

Τι να πω... Ίσως αν είχε βγει με άλλο όνομα και όχι Pixel Next Gen, να "έπιανε" καλύτερα...
 
Οπως γραφω και στην πρωτη καταχωρηση μου, τα ιδια καταστηματα του χωρου οπου διαφημιζοντουσαν στο περιοδικο εμειναν εκπληκτοι με την παυση κυκλοφοριας του pixel next generation. Μεχρι και το τελευταιο τευχος υπηρχε κανονικα πληθος διαφημισεων απο πολλα καταστηματα και εταιριες. Γενικοτερα, δεν υπηρχε κατι που να προδεαζε την παυση της κυκλοφοριας του. Ουτε η ποιοτητα των αρθρων και των παρουσιασεων επεσε, ουτε ελειψη συντακτων υπηρχε, αργοτερα απο τα ιδια τα καταστηματα εμαθα πως το περιοδικο ειχε σταματησει οριστικα. Η κατασταση του με λιγα λογια, δεν ειχε καμια επαφη με οτι συνεβει στο πρωτο κυκλο του περιοδικου, οπου η γενικοτερη ποιοτητα ειχε πεσει παρα πολυ καιρο πριν.

Ηλπιζα να πεσει λιγο φως απο κοσμο οπου θα γνωριζε -εκ τον εσω- καποιες περισσοτερες πληροφοριες, εστω και τοσα χρονια αργοτερα..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Γράψατε όλοι σας κάποια σωστά πράγματα παραπάνω. :)

Ο λόγος που "πέθανε" αρχικά το Pixel (τεύχος 133), ήταν θέμα "ταυτότητας". Οντως επρόκειτο για περιοδικό που απο την αρχή είχε συνδεθεί με τους "home" υπολογιστές, οι οποίοι όμως σιγά-σιγά πέρασαν στο περιθώριο, ενώ τα PC (έχοντας ξεφύγει αρκετό καιρό πριν απο τον χαρακτήρα των "άχρωμων" και "ηχητικά απαίσιων" κουτιών) κυριάρχησαν στον τομέα των Η/Υ.

Το θέμα ήταν πως ήδη υπήρχε περιοδικό που ασχολείτο με την "home" πλευρά των PC (δηλαδή το PC Master), και απο την στιγμή που οι "παραδοσιακοί" home είχαν σχεδόν εκλείψει, το Pixel πλέον έπρεπε να επαναπροσδιορίσει τον λόγο της ύπαρξής του.

Οπως θα θυμάστε, για να καταφέρει να "κρατηθεί" σε κυκλοφορία, τα τελευταία 3 χρόνια (περίπου) είχαν γίνει κάποιες "σπασμωδικές" κινήσεις, όπως η παρουσίαση games απο συστήματα που "πουλούσαν", (δηλαδή κονσόλες & PC - όλα σε ένα - που όμως έδιναν μία εντύπωση "αχταρμά").

Πιστεύω λοιπόν και εγώ πως η κίνηση που έγινε για κυκλοφορία του Pixel ως console-only περιοδικού, ήταν σωστή - τουλάχιστον απο την άποψη του ότι επαναπροσδιόριζε την ταυτότητά του (και έτσι τώρα υπήρχε ένα έντυπο για κονσόλες -οι οποίες συνέχιζαν να πουλάνε, και καλά μάλιστα- ενώ κλασσικά το PC Master θα συνέχιζε και αυτό με τη σειρά του να καλύπτει τον κομπιουτερά home-user).

Πάμε τώρα στο πιό ενδιαφέρον μέρος, που είναι οι υποθέσεις που γίνονται σχετικά με τους λόγους διακοπής της κυκλοφορίας του για 2η φορά, ως Pixel NG.

Aν και εγώ δεν ήμουν κάτοχος κονσόλας εκείνη την περίοδο (είχα φίλους κονσολάδες όμως), παρ' όλα αυτά αγόραζα και πάλι το Pixel, απο την μία για λόγους "συνήθειας" (δεν είχαμε κρίση τότε :p ) καθώς και ως "φόρο τιμής", και απο την άλλη επειδή μου άρεσε να παρακολουθώ τις εξελίξεις στο "μέτωπο" των κονσολών, γιατί ήθελα να είμαι "μέσα στα πράγματα".

Θεωρώ λοιπόν (παρ' ότι δεν τύγχανα "κονσολάς" - το επαναλαμβάνω ως "disclaimer" :D ) ότι το στυλ και η όλη μορφή του περιοδικού ήταν αρκετά καλή, και πραγματικά δεν ξέρω γιατί δεν "έπιασε" αγοραστικά, και σταμάτησε έτσι απότομα η κυκλοφορία του. :(

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω και δύο πραγματάκια που ίσως ενδιαφέρουν τον κόσμο.

Το πρώτο είναι πως ορισμένες παρουσιάσεις του Pixel NG γινόντουσαν σε "συνεργασία" με ξένα έντυπα (όπως τα PLAY, N64 magazine, και Powerstation). Δηλαδή κάποιες παρουσιάσεις ήταν ξένων συντακτών, και γινόταν μία "απόδοση" στα ελληνικά απο τους συντάκτες του Pixel. (δεν ξέρω αν συνεχίστηκε μέχρι τέλους αυτή η τακτική, ή αν τελικά "ατόνησε").

Εμένα πάντως το παραπάνω δεν με "χάλαγε" ιδιαίτερα. Το θεωρώ μάλιστα πιό "τίμιο" απο το να διαβάζεις κάποιο ξένο περιοδικό, και μετά να γράφεις ένα... "παραπλήσιο" review χωρίς να δίνεις credit (πράγμα που γινόταν απο κάποιους συντάκτες του Pixel - και όχι μόνο - λίγα χρόνια πιό πριν)

Το δεύτερο, αφορά την περίφημη υπόθεση με τα imports.

Oπως σίγουρα θα θυμάστε, το Pixel NG παρουσίαζε ορισμένους τίτλους πριν ακόμα φτάσουν στην Ελληνική αγορά (π.χ. το Gran Turismo αν δεν απατώμαι, είχε παρουσιαστεί στην αυθεντική ιαπωνική του έκδοση).

*Δεν* ξέρω αν αυτό γινόταν απο πρωτοβουλία των ελλήνων συντακτών, ή αν απλά επρόκειτο για "απόδοση στα ελληνικά" μίας ξένης παρουσίασης, αλλά το όλο θέμα ενόχλησε κάποιους, διότι απ' ότι φάνηκε, οι gamers είναι πλάσματα ανυπόμονα, οπότε επηρρεασμένοι απο όσα διάβαζαν, άρχισαν να "τσιγκλάνε" τις αντιπροσωπίες για να μάθουν για ποιό λόγο καθυστερούν να κυκλοφορήσουν ορισμένοι τίτλοι, ή απο που μπορούν να προμηθετούν NTSC cartridges, και διάφορα τέτοια !! :p

Η αντιπροσωπία που αντέδρασε κατηγορώντας με επιστολή το Pixel ότι παρανομεί, ήταν η Nortec. (αυτό συνέβει 2-3 μήνες πριν σταματήσει να κυκλοφορεί το περιοδικό).

Μάλιστα ένας συνάδελφος μου στην δουλειά, που αγόραζε και εκείνος το περιοδικό, σχολίαζε λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να πάρει και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Βέβαια το να πούμε ότι αυτού του είδους η "αντιπαράθεση" μεταξύ Nortec και Pixel είχε ως έμμεσο αποτέλεσμα την... παύση της κυκλοφορίας του περιοδικού, αποτελεί συνωμοσιολογικό σενάριο φαντασίας :D - ειδικά αν αναλογιστούμε πως οι σχέσεις τους ήταν αρχικά άριστες (άλλωστε είχαν πάρει και την περίφημη συνέντευξη απο τον Γ. Κατρινάκη).

Τώρα, σχετικά με το θέμα της διανομής, όσον αφορά το Pixel πραγματικά είχα την αντίθετη εντύπωση (ότι δηλαδή δεν υπήρχαν προβλήματα). Τουλάχιστον εγώ το Pixel (πριν αλλά και μετά το τεύχος 133), το πετύχαινα κανονικά σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα.

Αντίθετα, το περιοδικό που είχε όντως θέμα στην διανομή -ακόμα και στην Αθήνα- (το είχε επιβεβαιώσει και ο Γ. Kουσερας όπως θα θυμάστε), ήταν το USER - τουλάχιστον όσον αφορά τα πρώτα του τεύχη.

Οπως και να 'χει πάντως, για το τέλος της κυκλοφορίας του Pixel NG, τείνω να υιοθετήσω την άποψη που υποστηρίξατε λίγο πιό πάνω περί "GamePro", καθ' ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα την "δυναμική" του συγκεκριμένου περιοδικού. (εγώ ουδέποτε το είχα διαβάσει !! *Πιθανότατα* να το είχα απλά δεί σε κάποια διαφήμηση τότε, αλλά να με άφησε παγερά αδιάφορο επειδή ήδη αγόραζα Pixel NG).
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ προσωπικά, τον θάνατο του Pixel τον έχω συνδυάσει με τον "αγοραστικό" θάνατο της Amiga, και τον διαφαινόμενο νικητή του computing στο πρόσωπο του PC. Παρότι είχα Snes, Gameboy έπειτα και PSX, ουσιαστικά δεν με ενδιέφερε να διαβάζω γι'αυτά στο Pixel. Με κάλυπτε κυρίως το Gamer, η συνοδευτική έκδοση του USER για εκείνα. Το Pixel το είχα (και ακόμη έτσι είναι στο μυαλό μου) ως το περιοδικό για τα homes.
 
Aardvark είπε:
Well ας κοιταξουμε πρωτα απο ολα εμεις γιατι σταματησαμε να το παιρνουμε,προφανως αν οι πωλησεις ηταν ικανοποιητικες δεν θα εκλεινε και ποτε.
Το Pixel εγεννηθη μαζι με το boom των Home Computers την δεκαετια του 80 και στηριχτηκε σε κοινο καταληλης τοτε ηλικιας το οποιο ηταν ικανο να χειριστει και να ασχοληθει με τα Homes,δηλαδη ηλικιας ας πουμε 12-19.



Προσωπικα σταματησα να το παιρνω 92-93 λογω σπουδων και μετεπειτα στρατιωτικο,αργοτερα οι εποχες ειχαν αλλαξει οπως και τα ενδιαφεροντα και βεβαιως τα Homes ειχαν εξαφανιστει.


 


θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μερικώς...το πίξελ στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του, δηλαδή μέχρι το 1987 είχε ύλη που δεν περιορίζονταν σε παιδιά και εφήβους! Θυμίζω τις μπλε σελίδες με τα παιχνίδια προγράμματα για παράδειγμα!

Αργότερα με την επικράτηση των 16μπιτων εστίασε περισσότερο στα παιχνίδια και άρχισε να προσεταιρίζεται και το αυξανόμενο κοινό των κονσολών που μόλις έμπαιναν στην ελληνική αγορά! Συνειδητά άφησε χώρο στο "κομπιούτερ για όλους" και το πισι μαστερ σε θέματα πισι για να μην κανιβαλλίζονται οι εκδόσεις μεταξύ τους.

Το πίξελ απλά στα τελευταία 2-3 χρόνια του έχασε το δρόμο του προσπαθώντας να ικανοποιήσει τους πάντες δίχως να τα καταφέρνει πλέον! Οι home users κινούνταν προς τα πισι και οι νεώτεροι προς τις κονσόλες! Απλά το επ[ριοδικό έπαψε να πιάνει τον τεχνολογικό παλμό της εποχής και ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις όπως σχεδόν την πάθανε και τα μηχανήματα για τα οποία δημιουργήθηκε!
 
θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μερικώς...το πίξελ στα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του, δηλαδή μέχρι το 1987 είχε ύλη που δεν περιορίζονταν σε παιδιά και εφήβους! Θυμίζω τις μπλε σελίδες με τα παιχνίδια προγράμματα για παράδειγμα!
Αυτο που θελω να πω οτι και το Pixel να μην ειχε υλικο για εφηβους λογω συγκυριας αναγκαστικα αυτοι που ασχολιοντουσαν με τα κομπιουτερς εν Ελλαδι στα γεννοφασκια τους,ηταν παιδια και εφηβοι οι οποιοι εφτασαν σε ηλικια με υποχρεωσεις περι τα μεσα 90 και το αφησαν.


Οι 25+ στην διαρκεια ζωης του περιοδικου ειτε ειχαν ηδη διαλεξει επαγγελματικο προσανατολισμο ειτε τα computers τους φαινοντουσαν τεχνολογια εξωγηινοι.Αναγνωστες του περιοδικου ηταν ενα τσουρμο εφηβοι και παιδια στην καταληλη ηλικια να εξασκησουν το επαγγελμα του μελλοντος,ηλικια 12-21 ,αυτοι επεισαν τους γονεις τους για την χρησιμοτητα του υπολογιστη.



Δεν το διαβαζαν οι πατεραδες μας ,το αναγνωστικο κοινο ηταν περιορισμενο συν το γεγονος βεβαιως οτι τα Homes ειχαν ημερομηνια ληξης οπως και το κοινο το ιδιο .
 
αυτό που έγραψα εγώ είναι ότι τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του το κοινό ήταν αναγκαστικά μεγαλύτερο ηλικιακά αφού πρόσβαση σε υπολογιστές δεν μπορούσε να έχει ο οποιοσδήποτε.

Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 90 που η αγορά είχε κατασταλάξει και οι υπολογιστές δεν ήταν πια κάτι το εξωπραγματικό το πίξελ έγινε πράγματι το περιοδικό που περιέγραψες δηλαδή ένα περιοδικό για παιδιά και εφήβους!
 
Πίσω
Μπλουζα