Σπυρο μου, εχουμε διαφορετικη αποψη, δεκτο - αλλα επετρεψε μου να απαντησω σε 1-2 σημεια.
Το 1983 που θα έβλεπε κάποιος τον σπέκτρουμ για να τον ζητήσει και να θέλει να τον αποκτήσει; Πέραν της Στουρνάρα που θα τον έβλεπε κάποιος στην Αθήνα τότε; Υπήρχε διαφήμιση; ΟΧΙ! Τον είχε κάποιος σπίτι του; ΟΧΙ!
Υπηρχαν ηδη περιοδικα και πριν το Pixel που ειχαν κανει τεστ σε home micros. Δεν υπηρξε καποια εκδοτικη παρθενογεννηση - απλα μια πραγματικη εστιαση στον συγκεκριμενο χωρο. Και η Τεχνικη Εκλογη (βασικο αναγνωσμα των ηλεκτρονικων της εποχης εκεινης) και η Ηλεκτρονικη & Computers και το Computers για ολους (τα διαβαζαν οι επαγγελματιες της πληροφορικης) - ακομα και το μεταφρασμενο Computing - ειχαν και τεστ και διαφημισεις Ελληνικων εταιρειων και καταστηματων. Και αυτο γιατι υπηρχαν και μαγαζια και αντιπροσωπειες και home micros αρκετα πριν το 1983 και στην Ελλαδα.
Θυμίζω ότι για τον πολύ κόσμο το 1983 υπολογιστής σήμαινε τεράστιο μηχάνημα με μπομπίνες σαν αυτά στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και το κοντινότερο με παιχνιδομηχανή ήταν το ατάρι 2600 που επίσης ελάχιστοι κατείχαν!
Μα ετσι και αλλιως δεν αγοραζε πολυς κοσμος το Pixel το 1983 - περασαν ενα δυο χρονια για να εχει σοβαρες (εστω για τεχνικο εντυπο) πωλησεις.
Άρα πως ήξερε το πίξελ ότι το κοινό του θα είναι οι πιτσιρικάδες της εποχής και όχι οι ψαγμένοι χομπίστες;
Φανταζομαι οτι δεν το ηξερε - αλλα δεν μιλησα πουθενα για το τι ηξερε το περιοδικο - ειπα ποιοι το πρωταγορασαν. Σε διαβεβαιω παντως οτι οι πλεον εμπειροι χομπιστες (σχετικα με home micros) της εποχης εκεινης, ηταν πιτσιρικαδες.
Η συναυλία με τον Κελαηδόνη που ανέφερες έγινε το 1987-1988...καμία σχέση το περιοδικό τότε με το περιοδικό στα πρώτα του βήματα!
Η συναυλια εγινε οντως το 87 - ξαναλεω οτι στο σταδιο βρισκομασταν περιπου 15 χιλιαδες μαθητες γυμνασιου/λυκειου με γονεις/συγγενεις κλπ - ηταν ενδεικτικο του ποιοι διαβαζαν το Pixel τοτε αλλα και μιας αυτοι ηταν αναγνωστες απο τα πρωτα τευχη - και οι πωλησεις του περιοδικου τοτε ηταν περιπου 15.000 - βγαζεις αρκετα συμπερασματα. Αλλο ενα landmark ηταν οτι δεν ειχε κυκλοφορησει ακομα η Amiga (500) και ημασταν αμιγως 8bitοι - εστω με λιγους STowners αναμεσα μας
Ειπες στην αρχη της απαντησης σου οτι ημουν τυχερος αλλα οχι ο μεσος χρηστης της εποχης. Δεν εχω "επισημα" νουμερα οκ - αλλα να σε ενημερωσω οτι απο το δικο μου γυμνασιο μονο (Ιωννιδειος) εφυγαν 50 ατομα το 86 για Τεχνικα Λυκεια με κλαδο Πληροφορικης - και τα ιδια ακουγα και απο αλλα γυμνασια φιλων μου στον Πειραια. Στο 4ο ΤΕΛ που μαθητευσα ειχαμε στην Πληροφορικη 4 τμηματα με 30 παιδια το καθενα - 120 παιδια το 1986 - 360 αποφοιτοι με πτυχιο Προγραμματιστη Β το 1988 μονο στο δικο μου Λυκειο - δεν ημασταν και τοσο λιγοι - και ολοι ηταν με ενα Pixel και μια Ελληνικη Πλευρα του Amstrad στην τσαντα.
Anyway - δεν σε πειθω, δεν με πειθεις - αλλα μιας και συμφωνουμε σε αυτο "η αρχή του τέλους ήταν όταν οι πρωτοπόροι των 8μπιτων τα παράτησαν είτε για τα 16μπιτα που κυρίως χρησιμοποιήθηκαν ως παιχνιδομηχανές και λιγότερο σαν υπολογιστές ίσως λόγω της μη ενσωματωμένης γλώσσας προγραμματισμού, είτε για τα πρώτα προσιτά πισι που συνδύασαν με την επαγγελματική τους εξειδίκευση!" - ειμαι καλυμμενος