• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

ΠΡΩΤΕΥΣ/PROTEAS ,το λέει και τ' όνομά του: ο πρώτος Ελληνικός Ηλ.Υπολογιστής

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169
74134.jpg

74135.jpg

Υ.Γ Oι photos προερχονται απο iit.demokritos.gr & ioannamalagardi.blogspot.com

Υ.Γ2. Kαι για να μην μου την πουν καποιοι

,ο πρωτος ..... μετα τον υπολογιστη των Αντικυθηρων :)

image_39141.jpg

Ο Κ. Ιωάννης Κόντος

και ενα βιογραφικο του

http://www.cs.phs.uoa.gr/el/staff/kontos.html
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.202
Αντιδράσεις
2.458
Nομιζω εξαιρετικος υποωηφιος για συνεντευξη...

Να σαι καλα Nemo!
 

Maddog

Immense Cult RetroFigure
Joined
10 Νοέ 2006
Μηνύματα
4.887
Αντιδράσεις
61
Να και κάτι τελείως άγνωστο και πολύ ενδιαφέρον!!!
 

circleag

RetroJunkie™
Joined
14 Οκτ 2008
Μηνύματα
2.407
Αντιδράσεις
390
Nemo υποκλίνομαι για άλλη μια φορα!

Παιδιά πρέπει να μάθουμε παραπάνω πληροφορίες για τον Πρωτέα!!!
 

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169
Aναδημοσιεύω από το blog της Δρ. Ιωάννας Μαλαγαρδή όπου μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον <<Πρωτέα>>

Το έτος 1970 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος Ελληνικός Ηλεκτρονικός Ψηφιακός Υπολογιστής Γενικής Χρήσης «ΠΡΩΤΕΥΣ» με εκτυπωτή και οθόνη ως περιφερειακά.

Ο «ΠΡΩΤΕΥΣ» κατασκευάσθηκε με ολοκληρωμένα κυκλώματα μικρής ολοκλήρωσης (SSI) στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Υπολογιστών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή.

Η κεντρική μονάδα υπολογισμών (CPU) λειτουργούσε με την χρήση μικροπρογραμματισμού.

Η σχεδίασή του έγινε με τη χρήση προγράμματος υπολογιστή γραμμένο σε FORTRAN που εξομοίωνε την λειτουργία του προ της κατασκευής του.

Υπεύθυνος του έργου ήταν ο καθηγητής Τεχνητής νοημοσύνης (κλάδου της Πληροφορικής ) του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Κόντος επικεφαλής μιας 10μελους ομάδας κατασκευής επιστημόνων και τεχνικών.

Σχετικό ρεπορτάζ με φωτογραφία του υπολογιστή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» με τίτλο "Ηλεκτρονικός υπολογιστής κατεσκευάσθη στον Δημόκριτο".
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.223
Αντιδράσεις
240
Μπράβο Nemo...εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η έρευνα σου !
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Γεια σου ρε Νεμο λαγωνικο!!Να υπαρχει αραγε σε καμμια αποθηκη???
 

D@redevil

Retired Admin
Joined
31 Οκτ 2008
Μηνύματα
8.895
Αντιδράσεις
235
Καμιά φορά κλείνω τα μάτια και φαντάζομαι πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν είχαμε επενδύσει στους εγχώριους υπολογιστές... Δίνονταν τα απαραίτητα κονδύλια και εμπλέκονταν οι απαραίτητοι άνθρωποι....

Ενδεχομένως και να είχαμε μια πάρα πολύ καλή αγορά και -γιατί όχι- να εξάγαμε και στο εξωτερικό....

Παρεπιπτόντως, με μια γρήγορη ματιά, βρήκα και το blog αρκετά ενδιαφέρον!...

@Grig: Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει παραπεταχτεί σε κάποια αποθήκη και θα σκονίζεται.... :(
 

ChrisTOS

RetroJunkie™
Joined
5 Ιολ 2007
Μηνύματα
2.209
Αντιδράσεις
34
Μια σημείωση. Ήταν όντως ο πρώτος υπολογιστής. Αποδείχθηκε ότι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων δεν ήταν υπολογιστής (δεν είχε διαφορικά γρανάζια όπως πιστευόταν).

[edit by D@re] έγινε μεταφορά της συζήτησης περί ιστορίας υπολογιστών στο ανάλογο θρεντ [/edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169
Στην σελιδα του ο Ευσταθιος(Σταθης) Κοσσιονιδης πυρηνικος φυσικος/στελεχος του Δημοκριτου μας πληροφορει και για την ακριβη ημερομηνια

που εγινε σχετικη δημοσιευση για τον Πρωτευς/Πρωτεα στο Βημα .

Σχετικό ρεπορτάζ με φωτογραφία του υπολογιστή δημοσιεύτηκε στο "Βήμα της Κυριακής" στις 16 Δεκεμβρίου 1973. (Ι.Κ.)
Προελευση : http://www.users.otenet.gr/~famkos/sitepen/proteas.htm
 

geoanas

Commodore Vampire
Διαχειριστές
Joined
14 Ιαν 2006
Μηνύματα
2.223
Αντιδράσεις
240
1000 ευχαριστώ ! :thumbup:
 

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169
Nemo είπε:
Aναδημοσιεύω από το blog της Δρ. Ιωάννας Μαλαγαρδή όπου μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τον <<Πρωτέα>>

...

Πρωτέας, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν θεός της θάλασσας.Το όνομα «Πρωτέας» είναι αρχαία λέξη, που σημαίνει «πρώτος», «πρωτόγονος» και «πρωτογέννητος». Ο Πρωτέας είναι μια πρώτη μορφή ύλης που διαδοχικά μεταμορφώνεται και δημιουργεί όλες τις άλλες μορφές που αποτελούν τον κόσμο. Οι ναυτικοί τον αποκαλούσαν συχνά «γέροντα της θάλασσας».Όπως αναφέρει ο Όμηρος, ήταν υποτακτικός του Ποσειδώνα και γνώριζε όλα τα βάθη της θάλασσας και τα μυστικά τους.

Πρωτέας είναι και το όνομα του πρώτου Ελληνικού Ηλεκτρονικού Ψηφιακού Υπολογιστή Γενικής Χρήσης με εκτυπωτή και οθόνη ως περιφερειακά, προϊόν πρωτοπόραςτεχνολογικής ανάπτυξης στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 


Το όνομα ΠΡΩΤΕΥΣ προκύπτει και ως ακρωνύμιο της φράσης «Πρώτο Ελληνικό Υπολογιστικό Σύστημα».

Ο «ΠΡΩΤΕΥΣ» κατασκευάσθηκε με ολοκληρωμένα κυκλώματα μικρής ολοκλήρωσης (SSI) στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Υπολογιστών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στην Αγία Παρασκευή. Η κεντρική μονάδα υπολογισμών (CPU) λειτουργούσε με την χρήση μικροπρογραμματισμού.Η σχεδίασή του έγινε με τη χρήση προγράμματος υπολογιστή γραμμένο σε FORTRAN που εξομοίωνε την λειτουργία του προ της κατασκευής του. Ο μικροπρογραμματισμός δίνει την δυνατότητα μεταβολής των εντολών μηχανής χωρίς αλλαγή στη δομή του υλικού. Έτσι το όνομα του συστήματος παραπέμπει στον μυθολογικό Πρωτέα που μεταμορφώνεται.

Υπεύθυνος του έργου ήταν ο καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης (κλάδου της Πληροφορικής ) του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Κόντος επικεφαλής μιας ομάδας κατασκευής επιστημόνων και τεχνικών. Τα κυριότερα στελέχη της ομάδας που μελέτησε και κατασκεύασε τον Πρωτέα αποτέλεσαν οι Καθηγητές Γ. Φιλοκύπρου, Γ. Παπακωνστα-ντίνου, Α. Κοσσίδας και Γ. Φραγκάκης και οι τεχνικοί Κ. Καμπάκης και Α. Σώκος.

Το έργο κατασκευής του ΠΡΩΤΕΑ εξυπηρέτησε ερευνητικούς, αναπτυξιακούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς της εποχής εκείνης. Αν το ελληνικό κράτος και η ελληνική επιχειρηματικότητα είχε αξιοποιήσει τα αποτελέσματατου έργουείναι πιθανόν να είχαμε σήμερα ελληνική βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σχετικό ρεπορτάζ με φωτογραφία του υπολογιστή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» το έτος 1970 με τίτλο “Ηλεκτρονικός υπολογιστής κατεσκευάσθη στον Δημόκριτο”.

(*) Η Δρ. Ιωάννα Μαλαγαρδή είναι Δρ. Υπολογιστικής Γλωσσολογίας. Συνεργάτης της ιστοσελίδας kosmonea.gr
Εντωμεταξύ η Δρ. Ιωάννα Μαλαγαρδή επανήλθε με νέο άρθρο στο οποίο και μας δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τον ΠΡΩΤΕΥΣ ,την προέλευση του ονόματός του ,όπως και την ερευνητική ομάδα πίσω από την δημιουργία του .

 


Προέλευση :
http://tinyurl.com/jqyczlz
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169

foutix

RetroAdept
Joined
5 Αύγ 2012
Μηνύματα
1.287
Αντιδράσεις
447
Ωραίος Νεμο. Από ότι υπολογίζω αν ζει ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι γύρω στα 80 σήμερα.

Μου κάνει εντύπωση που δεν αναφέρει στο βιογραφικό του σχετικά με τον πρωτεα.

Περισσότερο μου μοιάζει ως ένα πείραμα γεμάτο ενθουσιασμό από νέους τότε ανθρώπους παρά ένα υπολογιστικό σύστημα που φτιάχτηκε για να λύσει προβλήματα.
 

takero

RetroN00b
Joined
3 Mαϊ 2014
Μηνύματα
71
Αντιδράσεις
49
Έχω εργαστεί στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ για μια 6ετία. Οι ιστορίες που άκουσα από παλιούς εργαζόμενους ήταν καταπληκτικές! Το μεράκι και η "τρέλα" ήταν τα συστατικά των προσπαθειών. Ερευνητές με ζήλο και προσήλωση μεγαλούργησαν στα Ινστιτούτα του Κέντρου. Όλοι ήξεραν τον "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ" και σέβονταν το επιστημονικό του κύρος (ειδικά την περίοδο (1960-1990). Δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου, άρχισε η γνωστή ελληνική παρακμή και ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ μεταβλήθηκε και αυτός σε κομματικό "βολευτήρι" των "δικών μας παιδιών". Οι διοικητικοί έγιναν πολλαπλάσιοι των επιστημόνων και για να δικαιολογηθεί η παρουσία τους γιγαντώθηκε η γραφειοκρατία και η λογική του "δημοσιοϋπαλληλισμού". Θυμάμαι ότι είχα μείνει έκπληκτος όταν μου είχαν πει ότι ΤΑ ΠΑΝΤΑ που χρειάζονταν οι ερευνητές κατασκευάζονταν εντός του ιδρύματος. Δηλαδή όλα ήταν home made. Tροφοδοτικά, πλακέτες, γεννήτριες, δοκιμαστικοί σωλήνες, πυρίμαχα κράματα, διακόπτες, χημικά αντιδραστήρια κλπ. Είχα δει πολλές ηλεκτρονικές συσκευές με λογότυπο "ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ" και ταμπελάκι με το είδος του μηχανήματος, ημ/νία κατασκευής, εργαστήριο κατασκευής! Μετά "ανακάλυψαν" οι γνωστοί μας πολιτικοί διαφωτιστές ότι είναι καλύτερα να αγοράζουμε απ'έξω αυτά που χρειάζονται... Τα εργαστήρια μαράζωσαν, κάποια κτήρια εγκαταλήφθησαν γιατί δεν είχαν αντικείμενο αλλά οι αλεξιπτωτιστές διοικητικοί συνέχισαν να πληθύνονται (κάτι σαν την πάλαι ποτέ δημόσια ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ). Οι γραμματέες και οι παρατρεχάμενοι πλέον είναι υπερπολλαπλάσιοι των ερευνητών!!!

Μερικοί ρομαντικοί ακόμα το παλεύουν με υποχρηματοδότηση και κόντρα στην γραφειοκρατία.

Κρίμα.
 

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169
The Institute of Informatics & Telecommunications (IIT) is one of the 6 research institutes of the National Centre for Scientific Research (NCSR) "Demokritos". The institute was established in 1985 and started its operation in its present form in 1987 by merging the Divisions of Computers and Electronics of the Center.
Actually, the research activities of the Institute - under the name of Division of Electronics - began in 1958, rendering the Division as the pioneer electronics center in Greece. These activities ranged over many fields of applications, such as the design and development of special electronic systems, nuclear electronics, industrial electronic control devices, digital electronics and medical electronics.

The Computer Division was founded in 1968 with the initial aim of supporting the research and data-storing computing needs of NCSR "Demokritos". The Computer Center was developed at the same time for specific computing applications and various other research activities of NCSR "Demokritos". One of the first achievements of the Computer Division was Proteas, the first experimental 16-bit digital computer designed in Greece. Proteas was user programmable and its construction was completed in 1970.

Till 1975, "Demokritos" was the only organization in Greece, where research in Electronics and Informatics was carried out. As a result, around 25 members of staff of IIT have been invited to join various departments of Informatics of Greek Universities.

In 1975, the Division of Electronics extented its activities in Digital Telecommunications and especially, in the development of encrypted communication systems.

The two Divisions of Electronics and Computers continued their activities independently till 1987, when after appropriate mergings the Institute of Informatics & Telecommunications, the Institute of Microelectronics and the Computer Center were established.
Πηγή >>> https://www.iit.demokritos.gr/about/history

Δωθείσης της ευκαιρίας /Ελαφρώς off topic

Till 1975, "Demokritos" was the only organization in Greece, where research in Electronics and Informatics was carried out. As a result, around 25 members of staff of IIT have been invited to join various departments of Informatics of Greek Universities.
Tο 1976 δημιoυργήθηκε η πρώτη έδρα «Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών την οποία ανέλαβε ο κ Νικήτας Αλεξανδρίδης .

-ένας από τους πρώτους Καθηγητές που διοίκησαν το 1974, και για 5 περίπου χρόνια, το Γραφείο Έρευνας και Τεχνολογίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΤΕΝ)

- ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ΕΠΥ),

- πρώην Προέδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Προέλευση και ακόμα περισσότερες πληροφορίες/βιογραφικό e.t.c.

https://sites.google.com/site/nikitasalexandridis/

http://www.eett.gr/conference2009/ht...ndridis-gr.htm
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

skiabox

RetroN00b
Joined
8 Σεπ 2013
Μηνύματα
1
Αντιδράσεις
0
[edit] Off topic και εκτός κανονισμών φόρουμ [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.697
Αντιδράσεις
1.169
Προβολή συνημμένου 83863

Προβολή συνημμένου 83864

Υ.Γ Oι photos προερχονται απο iit.demokritos.gr & ioannamalagardi.blogspot.com

Προβολή συνημμένου 42474

Ο Κ. Ιωάννης Κόντος

και ενα βιογραφικο του

http://www.cs.phs.uoa.gr/el/staff/kontos.html
prwteus1i.jpg

PRWTEUS2.jpg

http://web.archive.org/web/20140203055204/http://www.cs.phs.uoa.gr/el/staff/kontos.html

Υ.Γ. Για να αποκατασταθεί το αρχικό post ...

Y.Γ.2 Μέχρι ο Wally να ανεβάσει "ενκαιρώ"  σχετική photo  σε καλύτερη ανάλυση e.t.c.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπλουζα