Πάει και το Snesorama;

Vetus

RetroMaNiaC
Joined
21 Αύγ 2008
Μηνύματα
761
Αντιδράσεις
58
Tελικά η όλη υπόθεση με το SOPA έκανε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους να πιστεύουν ότι το internet τείνει προς το σκοταδισμό. Κάτι με το κλείσιμο του Megaupload, κάτι με το κλείσιμο του btjunkie...τώρα σειρά πήρε και το Snesorama, ο παράδεισος όλων των hardcore gamers που είναι διψασμένοι για παμπάλαια, σπάνια παιχνίδια (για τα οποία θα έπρεπε να πλήρωναν υπέρογκα ποσά για να τ' αγοράσουν από άλλους συλλέκτες στο eBay και να σταθούν απίστευτα τυχεροί για να βρουν διαθέσιμα αντίτυπα), ακυκλοφόρητα παιχνίδια (που διέρευσαν στο internet είτε από τους ίδιους τους δημιουργούς καθώς δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τα παιχνίδια τους στην αγορά προκειμένου να τ' απολαύσει ο κόσμος είτε από επίδοξους συλλέκτες που έπειτα από τεράστιες προσπάθειες για να εντοπίσουν τα παιχνίδια αυτά και πολλές φορές να τα χρυσοπληρώσουν για να τα πάρουν από άλλους συλλέκτες έτσι ώστε στην συνέχεια να τα μοιραστούν με το ευρύ κοινό στις διάφορες gaming κοινότητες) και fan-translated παιχνιδιών (ιαπωνικών παιχνιδιών που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν επίσημα στην δυτική αγορά).

Αν και η φιλοσοφία του Snesorama πάντα ήταν να μην φιλοξενούν στο site τους iso/roms παιχνιδιών τωρινής γενιάς (πράγμα ευνόητο καθώς παιχνίδια τωρινής γενιάς βρίσκονται πιο εύκολα στην αγορά προκειμένου να τ' αγοράζουμε ολοκαίνουρια κι έτσι να στηρίζουμε τις εταιρείες που τα παράγουν) αποφάσισαν να σταματήσουν να φιλοξενούν iso/roms παιχνιδιών είτε επειδή ανησυχούν μην τους πάρει κι αυτούς η μπάλα του SOPA είτε επειδή τα περισσότερα παιχνίδια ήταν ανεβασμένα στο Megaupload (τ' οποίο είναι πλέον κλειστό).

Πραγματικά μεγάλο πλήγμα για την hardcore gaming community (κι όχι μόνο) καθώς η πρόσβαση στο Snesorama ήταν δωρεάν για όλους (σ' αντίθεση με sites όπως το Undeground gamer που και invite χρειάζεσαι κι είναι πολύ αυστηροί στο θέμα seeding/leeching), υπήρχε απίστευτη ποικιλία, σπάνια κάποια links να ήντουσταν νεκρά κι εκεί πέρα θα μάθαινες για αρκετά κρυφά διαμάντια που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μάθαινες γι' αυτά.

Περισσότερα για το θέμα: http://hg101.proboards.com/index.cgi?board=games&action=display&thread=8889&page=1
 
PIPA, SOPA, ACTA... Άντε να γίνει το net σαν δεύτερη τηλεόραση στο τέλος. Το μόνο παρήγορο είναι ότι εμείς τουλάχιστον ζήσαμε την μισή μας ζωή χωρίς το internet και ξέρουμε πως να ζήσουμε χωρίς αυτό. Τις νεότερες γενιές λυπάμαι...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Και να κάνω εγώ την εξής αφελή ερώτηση (καθότι το Snesorama δεν το ξέρω)

Οι iso/roms παιχνιδιών που είχε ήταν free από copyrights ?
 
Μα και βέβαια...

...όχι. Μιλάμε για συλλογές παιχνιδιών Saturn, PlayStation κτλ.
 
Οπότε δε βλέπω το λόγο να γίνεται συζήτηση στο retromaniax για ένα site (tracker) που είχε για κατέβασμα παράνομο υλικό.

Μπορεί μεν το υλικό να ήταν ρετρό αλλά δεν παύει να ήταν copyrighted.

Yγ. Ευχαριστώ για την απάντηση Ace :)
 
Ναι αλλά αποτελεί παρελθόν πλέον, οπότε δεν θα έλεγα πως αποτελεί προτροπή/διαφήμιση.

Το topic θα έλεγα πως αναφέρεται στο ψαλίδισιμα που πέφτει στο internet από τις νέες νομοθεσίες ή την φοβία αυτών.
 
Kambia είπε:
Οπότε δε βλέπω το λόγο να γίνεται συζήτηση στο retromaniax για ένα site (tracker) που είχε για κατέβασμα παράνομο υλικό.
Γιατί, νομίζεις ότι είναι νόμιμη η μεταπώληση παιχνιδιών, ειδικά στα παιχνίδια τωρινής γενιάς; Mην βλέπεις που δεν το κυνηγάνε και δεν μπορούν οι εταιρείες να κάνουν κάτι γι' αυτό. Και στα καινούρια παιχνίδια πάει στον κόρακα, αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν φτάνουν τα ήδη υπάρχοντα αντίτυπα ακόμα και για μεταπώληση τότε οι εταιρείες πάνε και βγάζουν καινούρια αντίτυπα και μερικές φορές μάλιστα σε φθηνότερη τιμή όταν πρόκειται για παιχνίδι προηγούμενης season. Αλλά με τα παιχνίδια προηγουμένων γενιών νομίζεις ότι είναι νόμιμο και/ή σωστό όταν ορισμένοι επιτήδειοι gamers αισχροκερδούν εις βάρος άλλων gamers λες και φτιάξαν αυτοί τα παιχνίδια; Όχι βέβαια. Έτσι δεν υποστηρίζεις τoυς δημιουργούς, υποστηρίζεις τις τσέπες άλλων gamers. Αν είναι να δώσεις τα λεφτά σου για παιχνίδια προηγουμένων γενιών κάντο όταν οι εταιρείες επανακυκλοφορούν τα παιχνίδια αυτά είτε σε retail μορφή είτε σε downloadable μορφή σε υπηρεσίες όπως το Virtual Console, το PSN, το XBLA κ.ο.κ.
 
ναι ρε γμτ παει το snesorama ειχα κατεβασει πανω απο 500 ps1..παιγνιδια..και ειχα προετοιμαστει ψυχολογικα για να ξεκινουσα τα περιπου 8000 παιγνιδια του p2 και οσα υπηρχαν του dreamcast...τι να πεις χρηστες σχωρεστο.
 
Ω θεοι σε λιγο θα αναγκαστουμε να τα αγοραζουμε τα παιχνιδια μας και να δεις που θα μας ζητανε και λεφτα και απο πανω.


 
Aardvark είπε:
Ω θεοι σε λιγο θα αναγκαστουμε να τα αγοραζουμε τα παιχνιδια μας και να δεις που θα μας ζητανε και λεφτα και απο πανω.
Καμια επαφη το snesorama με warez και "καταστροφικη" για τις εταιριες πειρατεια. Τα παιχνιδια του ξεκινουσαν απο ερασιτεχνικες δημιουργιες μεχρι και παιχνιδια του 2006, με λιγα λογια κατα κυριο λογο παιχνιδια οπου ειτε δεν κυκλοφορουσαν πλεον στο εμποριο, ειτε ο διαμοιρασμος τους δεν πειραζε κανεναν.

Και εγω το χρησιμοποιουσα τακτικα, ειμαι σιγουρος ομως πως θα υπαρξει πνευματικος διαδοχος του παρα πολυ συντομα.. Επισης δεν επεσε απο φοβο/τρομο κτλ, αλλα επειδη φρικαραν οταν εχασαν το 90+% απο τους συνδεσμους που ειχανε, μιας και τα περισσοτερα υπηρχαν στο megaupload.
 
Διαβασα για 8.000 παιχνιδια ps2.Bασικα δεν μπορω οταν δημιουργειται η εντυπωση οτι δικαιωμαστε να τα εχουμε ολα αυτα τζαμπα ,οχι μονο του PS2 οτιδηποτε.
 
Είχε καλή κοινότητα γενικά, ψαγμένη και δέν είχε σχέση με τα "μαγαζάκια" που συνήθως βρίσκεις. Εκτός των άλλων, εξυπηρετούσε τη gaming κοινότητα με τίτλους που δέν βρίσκεις συνήθως (ούτε για αγορά) ή για τίτλους που για πανηλίθιους κατα την γνώμη μου λόγους στοιχίζουν ένα σκασμό λεφτά, και φυσικά δέν είναι όλοι διατεθιμένοι να δώσουν 200 ευρώ για ένα δισκάκι.
 
Aardvark είπε:
Διαβασα για 8.000 παιχνιδια ps2.Bασικα δεν μπορω οταν δημιουργειται η εντυπωση οτι δικαιωμαστε να τα εχουμε ολα αυτα τζαμπα ,οχι μονο του PS2 οτιδηποτε.
Δεν διαφωνώ, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Όταν κάτι δεν υπάρχει στο εμπόριο κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Το Snesorama όπως και το Underground Gamer δεν είναι σαν άλλες κοινότητες όπου κατεβάζουν απλά πειρατικά παιχνίδια. Είναι πιο πολύ preservation communities ή αλλιώς καθαρά για διατήρηση του παλιού υλικού, για να μην χαθεί όλο αυτό τα παλιό software από τον πλανήτη (στο UG υπάρχει "safe year" όπως εμείς εδώ που έχουμε το έτος 1995 και κάτω ως retro). Δεν μιλάω για υλικό του PS2, εκεί συμφωνώ ότι το παρακάνουν λίγο γιατί ακόμα πωλείται και είναι πρόσφατο, οπότε σίγουρα δεν απειλείται ακόμα με εξαφάνιση.

Ακόμα και οι ίδιες εταιρίες χάνουν τα source codes των παιχνιδιών τους και δεν μπορούν να κάνουν ports. Πάντως επανακυκλοφορίες υπάρχουν, δεν αντιλέγω, αλλά είναι πάντα επιλεκτικές και αφορούν μόνο ένα απειροελάχιστο ποσοστό του software που υπάρχει.

Δεν είναι όπως η μουσική ή το cinema, παλιά τραγούδια και οι περισσότερες ταινίες δεν χάνουν την αξία τους. Ακόμα κι εκεί όμως υπάρχει φόβος να χαθεί υλικό. Για παράδειγμα το soundtrack του παλιού Thundercats (100+ ορχηστρικά κομμάτια) κινδυνεύει να χαθεί αφού η εταιρία δεν θέλει να ασχοληθεί με το μάζεμα του και να το κυκλοφορήσει γιατί το κόστος είναι μεγάλο και οι πωλήσεις πιστεύουν ότι θα είναι χαμηλές. Έτσι το αφήνει να καταστρέφεται σε μια αποθήκη και κανείς δεν ασχολείται μαζί του. Υπάρχει όμως ένας user στο Youtube ο οποίος ισχυρίζεται ότι το έχει αποκτήσει από τον ίδιο τον composer αλλά δεν θέλει να το κυκλοφορήσει γιατί πιστεύουν ότι είναι ανήθικο. Δηλαδή είναι ανήθικο να μπορεί να απολαύσει ο κόσμος ένα ξεχασμένο soundtrack για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς να το εκμεταλλευτεί? Μέχρι και petition είχαμε κάνει για να τους πείσουμε να το κυκλοφορήσουν και να το αγοράσουμε όσο και αν κάνει αλλά δεν ασχολούνται.

Δεν λέω καλοί οι νόμοι πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και μία παράγραφος που να προστατεύει το υλικό που δεν το εκμεταλλεύονται πια και κινδυνεύει με εξαφάνιση.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το Snesorama όπως και το Retromaniax δεν είναι σαν άλλες κοινότητες όπου κατεβάζουν απλά πειρατικά παιχνίδια.
Εμεις παντως (ως retromaniax) δεν κατεβαζουμε καθολου. Αν ακολουθουν και αλλοι τον τροπο αυτο - δηλαδη χωρις να παραβιαζουν τον νομο - θα εχουν καποια σχεση μαζι μας ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
herco είπε:
Εμεις παντως (ως retromaniax) δεν κατεβαζουμε καθολου. Αν ακολουθουν και αλλοι τον τροπο αυτο - δηλαδη χωρις να παραβιαζουν τον νομο - θα εχουν καποια σχεση μαζι μας ;)
Mε συγχωρείς, ήθελα να γράψω "Underground Gamer" και έγραψα "Retromaniax", το διόρθωσα.
 
Από την στιγμή που στο UG υπάρχουν πλέον παιχνίδια PS2 καθώς και όλα της GOG.com, ακόμα και αν στο site διαθέτουν και σπάνια παλιότερα που δεν ζημιώνουν τις εταιρίες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί πειρατές, με λίγο "εκκεντρικό" γούστο. :p
 
Πιστεύω οτι το σχόλιο του Maddog είναι υπέρ αρκετό. Δεν νομίζω οτι 8000 τίτλοι ps1, ps2 και οτι άλλο υπήρχε ήταν όλα προς διάσωση.

Επίσης θα συμφωνήσω με τα γραφόμενα του Imgema

Δεν λέω καλοί οι νόμοι πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και μία παράγραφος που να προστατεύει το υλικό που δεν το εκμεταλλεύονται πια και κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Σε πολλά πράγματα οι νόμοι αυτοί είναι υπερβολικοί. Αλλά και πάλι δεν μπορείς να επιβάλεις σε έναν δημιουργό τί θα κάνει με το έργο του. Αν θέλει να το αφήσει να σαπίσει σε αποθήκη ή αν θέλει να το μοιράσει ή... ή... ή..... αυτό είναι καθαρά δικό του θέμα.

Αν είναι να δώσεις τα λεφτά σου για παιχνίδια προηγουμένων γενιών κάντο όταν οι εταιρείες επανακυκλοφορούν τα παιχνίδια αυτά είτε σε retail μορφή είτε σε downloadable μορφή σε υπηρεσίες όπως το Virtual Console, το PSN, το XBLA κ.ο.κ.
vetus βλέπω πολύ κόσμο να το κάνει αυτό πλέον.
 
Imgema είπε:
Υπάρχει όμως ένας user στο Youtube ο οποίος ισχυρίζεται ότι το έχει αποκτήσει από τον ίδιο τον composer αλλά δεν θέλει να το κυκλοφορήσει γιατί πιστεύουν ότι είναι ανήθικο. Δηλαδή είναι ανήθικο να μπορεί να απολαύσει ο κόσμος ένα ξεχασμένο soundtrack για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς να το εκμεταλλευτεί?
Καθολου, απλα ειναι ισως παρανομο. Ως γνωστον ηθικο και νομιμο (και ανήθικο-παράνομο) δεν ταυτίζονται

Maddog είπε:
Από την στιγμή που στο UG υπάρχουν πλέον παιχνίδια PS2 καθώς και όλα της GOG.com, ακόμα και αν στο site διαθέτουν και σπάνια παλιότερα που δεν ζημιώνουν τις εταιρίες, δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί πειρατές, με λίγο "εκκεντρικό" γούστο. :p
Απόσο ξέρω ο πειρατής κερδίζει κλέβοντας (και επίσης λεηλατεί, καίει, σκοτώνει, βιάζει).

Οπως και να εχει, αν ειναι οι "πειρατες" να μπορουν να σωσουν ψηφιακους θησαυρους (γιατι δε νομιζω να μπορεσουν να περιλαβουν τα παντα τα UG και το GOG), ας τους 'βαφτισουμε' και πειρατές και λαθρέμπορους και moonshiners αμα λάχει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kambia είπε:
vetus βλέπω πολύ κόσμο να το κάνει αυτό πλέον.
Χαίρω πολύ. Τι νόμιζες, το είπα ειρωνικά; Ας γίνω πιο ξεκάθαρος:

Για να μπορείς να λες ότι πραγματικά στηρίζεις την βιομηχανία τότε τα λεφτά σου πρέπει να πηγαίνουν στις επανακυκλοφορήσεις παιχνιδιών προηγουμένων γενιών. Με το να δίνεις τα λεφτά σου σε άλλους gamers (κοινώς αγοράζοντας μεταχειρισμένα αντίτυπα από άλλους gamers ή από μαγαζιά δίχως την άδεια των εταιρειών) δεν υποστηρίζεις την βιομηχανία.

Και πες ότι ένα μικρός αριθμός παιχνιδιών προηγουμένων γενιών επανακυκλοφορούν σε κονσόλες της τωρινής γενιάς. Με τα υπόλοιπα παιχνίδια όμως τι γίνεται; Eιδικά για παιχνίδια εταιρειών που έχουν κλείσει και καμιά άλλη εταιρεία δεν απέκτησε τα πνευματικά τους δικαιώματα; Eδώ σε θέλω.

Δεν προσπαθώ να βρω άλλοθι για την πειρατεία (άλλωστε όταν ένα παιχνίδι μ' αρέσει πολύ κι αξίζει τα λεφτά του τότε πηγαίνω και τ' αγοράσω αυθεντικό και μη μεταχειρισμένο) αλλά μην έχουμε και ψευδαισθήσεις ότι αγοράζοντας μεταχειρισμένα είμαστε νόμιμοι και σωστοί gamers. Απλά το κάνουν επειδή θέλουν να τα 'χουν στην συλλογή τους ασχέτως αν το άτομο απ' τ' οποίο αγόρασες το παιχνίδι το 'χει σουφρώσει από κάποιο κατάστημα όπως κάνουν ορισμένα πρεζάκια που σε σταματάνε στον δρόμο για να σου πουλήσουν γυαλιά. Μην το γελάτε, σαν παράδειγμα είναι ακραίο αλλά έτσι είχε αγοράσει πάμφθηνα ένας γνωστός μου το Gameboy Color με δυό κασσέτες όταν πηγαίναμε λύκειο: επειδή το άτομο που που το πούλησε το έκλεψε από την ξαδέρφη του.

Rakeesh είπε:
Απόσο ξέρω ο πειρατής κερδίζει κλέβοντας (και επίσης λεηλατεί, καίει, σκοτώνει, βιάζει).
Οπως και να εχει, αν ειναι οι "πειρατες" να μπορουν να σωσουν ψηφιακους θησαυρους (γιατι δε νομιζω να μπορεσουν να περιλαβουν τα παντα τα UG και το GOG), ας τους 'βαφτισουμε' και πειρατές και λαθρέμπορους και moonshiners αμα λάχει.
Πολύ σωστός. Αυτό μου θυμίζει την περιβόητη διαφημιστική καμπάνια κατά της πειρατείας των dvd ταινιών όπου ταύτιζαν την κλοπή αμαξιών με τα παράνομα downloads. Iδού όμως πως έχει το πράγμα:

funny-graphs-unless-youre-the-arrrrrr-type-of-pirate1.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα