Πάμε για COMPUTER SHOPPING! (1980)

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
230
Γυρνάμε το χρόνο πίσω στο 1980.

Θέλουμε να αγοράσουμε έναν "ηλεκτρονικό εγκέφαλο", ένα "computer". Ανοίγουμε τα περιοδικά της εποχής και συζητάμε τις επιλογές μας, τα θετικά τους τα αρνητικά τους και επιλέγουμε τον κατάλληλο υπολογιστή για μας και τις ανάγκες μας.

Δεν χρειάζεται να καταλήξουμε όλοι σε έναν, αλλά να πούμε το γιατί κατέληξε ο καθένας μας στο συγκεκριμένο μοντέλο.

Θα έχουμε 2 επιλογές, τη μια θα την ονομάσουμε "on budget" και την άλλη "παξιμάδι" μιας και σφιχτήκαμε λίγο παραπάνω για να αγοράσουμε αυτόν τον υπολογιστή.

Ο σκοπός είναι να δούμε τι επιλογές είχαμε τότε, να συζητήσουμε για τα συστήματα πιο αναλυτικά και για να μας μάθει ο billy λίγο home computing ιστορία.

Σιγά-σιγά θα ανεβαίνουμε και μια χρονιά μέχρι να φτάσουμε στο 94 που κάπου εκεί η πλειοψηφία είχε πάει με σκοτεινή πλευρά.

Μερικοί βασικοί κανόνες για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, κοινώς τα ψηλά γράμματα.




  • Τα χρήματα παίζουν φυσικά ρόλο δεν είμαστε όλοι ζάμπλουτοι, αυτοί που είναι (ή κάνουν ότι είναι) ας αλλάξουν κανάλι εεε site, δε χρειάζεται να μας ζαλίζουν με πανάκριβες επιλογές για εντυπωσιασμό.
  • Ας κρατήσουμε τον θόρυβο σε λογικά πλαίσια. Δεν χρειάζεται να ανεβάσεις το post count σου εδώ.
  • Ο οπαδισμός είναι κάτι που το κατανοώ απόλυτα αλλά πιο πολύ γουστάρω τη παρέα και ο Dinos δε χρειάζεται να τρώει κάζο επειδή θα διαλέξει άλλη μια φορά κατά το 85, Atari ! Ας κρατήσουμε το επίπεδο και να παίξουμε τίμια.


  • ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
  • Είστε στην Αθήνα. Στην επαρχεία αν είναι 3 υπολογιστές όλοι κι όλοι στην πόλη και αυτοί είναι Atari λογικά θα παίρνατε και εσείς Atari. Θέλω να πω ας πάρουμε πιο απλές περιπτώσεις, έχουμε περιθώρια επιλογής.


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν εννοείς τη δεκαετία του '80, ΟΚ.

Ότι και τότε το 1984. Με πολύ κόπο και βάσανο με εργασία ενός χρόνου στη μετάβαση από το γυμνάσιο στο λύκειο, επίσκεψη μια ηλιόλουστη μέρα του Ιουνίου στο cat computers και απόκτηση του ΖΧ-Spectrum.

Η επιλογή καθαρά λόγω στενότητας χρημάτων, εγώ ήθελα τον Commodore 64, αλλά η διπλάσια τιμή του δεν με άφησε ποτέ να τον αποκτήσω. Θυμάμαι, όπως έχω ξαναπεί, την στιγμή που μπήκα στο κατάστημα και είδα τους δύο υπολογιστές δίπλα- δίπλα, ο 64άρης επιβαλλόταν με τον όγκο του, τη σχεδίασή του, το πραγματικό του πληκτρολόγιο και τον εξωγήινο ήχο του για τότε. Μάλιστα ήταν συνδεμένος σε έγχρωμο monitor με το απίθανο κασσετοφωνάκι του και είχα πάθει ταράκουλο.

Αλλά, τα χρήματα ίσα που έφταναν για την αγορά του Spectrum και μάλιστα το data recorder (και καλά) το πήρα κανένα μήνα μετά.

Μαζί με το μηχάνημα, δώρο τρία παιχνίδια, δεν το συζητάμε για άλλα περιφερειακά, και θυμάμαι πολύ καλά, ότι η διαδρομή κέντρο - Χολαργός κράτησε όσο η πτήση Αθήνα - Μελβούρνη. Δεν ερχόταν με τίποτε το λεωφορείο, όταν ήρθε έμοιαζε σαν να έκανε δυο μέρες να φτάσει.

Την ημέρα εκείνη ξενύχτι παίζοντας Chuckie Egg και προσπαθώντας να περάσω όσες παραπάνω πίστες μπορούσα μέχρι να μου τη πέσουν τα κοτόπουλα ή να πέσει ο χαρακτήρας σε κανένα ασανσέρ μέσα. Απίθανη μέρα πραγματικά.

Αντώνη, δώσε έναυσμα να περάσουμε στην 16bit μετάβαση φίλε.

(H πρώτη μου επαφή με υπολογιστή αυτή ήταν και τότε άρχισε, αν πιστεύεις ότι άρχισα πολύ μεταχρονολογημένα, πες μου να σβήσω το post, no prob m8.! )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ο Αντωνης εννοει χρονιες George.

Εξαιρετικο θεμα! Ιδιαιτερα αν μεινει εκτος flame.

Παω να ψαξω τιμες και μοντελα, θα ζυγισω τι λεφτα θα ειχε ο back-to-the-future εαυτος μου το 1980 και θα επανελθω.
 
Ναι σβήστο.

Λοιπόν είμαστε στο 1980. Οι επιλογές της εποχής ήταν

Commodore Vic-20

Sinclair ZX-80

Tandy Color

Atari 400

Apple II

...

προσθέστε τις δικές σας επιλογές, αν βρούμε και καμία τιμή....
 
Ωραία! (Κανένα πρόβλημα m8!!! )

Ξέρουμε το 1980 καταστήματα που μπορούσαν να διαθέσουν τα μηχανήματα στον "απλό" κόσμο;

Το Πλαίσιο άρχισε το 1979 στη παλιά ιστορική τοποθεσία στη Στουρνάρη. Ξεκινάμε για αυτό το κατάστημα λοιπόν!!!!!!!!!! Άραγε θα βρούμε και άλλο κατάστημα στη Silicon Valey να διαθέτει; Η περιπέτεια ξεκινάει!!!!!!!

Συμπλήρωση:

Λέμε να περάσουμε και από το ΜΙΝΙΟΝ γιατί πουλάει τα πάντα και κάπου ακούσαμε ότι έχει και κάτι κονσόλες 2600 της Atari. Λες να βρούμε και υπολογιστές;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το 1979 το Πλαισιο δεν πουλαγε υπολογιστες.

Το πρωτο καταστημα πωλησης Η/Υ στην Στουρναρα ηταν το ACC (Σολωμου 25Α). Δες Phoenix 3 σελ 25. Δεν ξερω ημερομηνια...

Θα μας βοηθουσε πολυ καποιος που εχει αρχειο απο περιοδικο Computer Για Ολους...
 
Atari; χμμμ... Είπαμε να πάρουμε κορμπιούπερ... Αν πω του Μπαμπά ότι θέλω Atari, μάλλον δε θα μου πάρει... ;)
 
Εγώ το 1980 είμαι 6η Δημοτικού.

Θα πάμε βόλτα στα μαγαζιά να χαζέψουμε, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση και να θέλουμε να αγοράσουμε κάτι, δυστυχώς είναι μια περίοδος που οι δικοί μου σκέφτονται ακόμα και τα χρήματα που κοστίζει το εισιτήριο στα αστικά λεωφορεία.

Αλλά, τα όνειρα κοστίζουν ελάχιστα.
 
ΟΚ... Είναι 1980... Τι είναι computer??
 
Παίδες, προσθέστε και τον Atom της Αcorn, στη λίστα. :)

Εγώ το 1980 ήμουν άσχετος απο μικροϋπολογιστές. :p Ηταν η χρονιά που πήρα την πρώτη μου επιτραπέζια κονσόλα (Atari 2600). Η πρώτη ιδέα μου περί "προγραμματισμού", ήταν κοιτώντας το διαφημιστικό φυλλάδιο των cartridges με τα games, και ανακαλύπτοντας κάποιο που είχε "ειδικό" χειριστήριο με πολλά κουμπιά, και τιτλοφορείτο "BASIC Programming". Aυτό μου έβαλε τις πρώτες φυτιλιές για να αρχίσω να σκαλίζω τα επόμενα χρόνια.

Οπως είπε ο pooky, δύσκολο εκείνη την εποχή να βρείς σε μαγαζιά υπολογιστές (μιλάμε για Ελλάδα, πάντα). Πρέπει να τους έκαναν εισαγωγή κυρίως "ψαγμένοι" ιδιώτες (όπως και σπουδαστές, καθηγητές, κλπ), μεγαλύτερης ηλικίας απο εμάς ασφαλώς.

Computer Για Ολους δεν υπήρχε το 1980 (βγήκε to '83 αν δεν απατώμαι).

Πάντως απο τους υπολογιστές της παραπάνω λίστας, ακόμα το σκέφτομαι τι θα προτιμήσω. Δύσκολη απόφαση... :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Άρα βγάζουμε συμπέρασμα ότι εκείνη την εποχή η πλειοψηφία στη γενιά μας δεν είχε ιδέα από υπολογιστές. Το ξέρουμε, αυτό ισχύει και σήμερα :)

Πάμε όμως παραπέρα, ας υποθέσουμε ότι βγαίναμε μια βόλτα Στουρνάρη περνάγαμε από το Plot-1 ή τo Cat Computers και βλέπαμε τα 6-7 μοντέλα της εποχής τι θα επιλέγαμε?

Τον Vic-20 για τα χρώματα, τα γραφικά και τα παιχνίδια?

Τον ZX-80 για το κόστος?

Τον Apple II για να παίζουμε τα πρώτα παιχνίδια της Sierra?

και πάει λέγοντας...

Πως θα συγκρίναμε τα χαρακτηριστικά τους?
 
To 1980 δεν υπηρχε Plot :p

O Acorn Atom κοστιζε 120 λιρες, ο Z80 99 λιρες (και τα 2 σε κιτ - συνερμολογημενα ηταν ακριβοτερα - κυριως ο Atom)

Δεν μπορω να βρω Ευρωπαικες τιμες της εποχης για VIC20, Atari 400/800 και AppleII.

Παντως πιστευω οτι θα επαιζα μεταξυ Atari 400 και Atom...δεν νομιζα οτι θα εδινα ευκολα πιθανοτητες επιτυχιας στον Z80.
 
Oλα πιστευω οτι θα ηταν υποψηφια. Δεν ειχαμε συνηθισει και καλομαθει σε οτιδηποτε ηλεκτρονικο μεχρι τοτε, οποτε ολα (λογικα) θα φανταζαν ιδια στα ματια μας. Και με την σκεψη αυτη η επιλογη μας θα ηταν καπως λαϊκιστικη στο στυλ: μεγαλος υπολογιστης αρα μεγαλες δυνατοτητες. Ο ΖΧ80 διπλα στα υπολοιπα θα εμοιαζε παιχνιδι η (στην σκεψη μας παντα) θα εχριζε μικρων δυνατοτητων. Αλλα παλι θα βρισκοταν στο παιχνιδι λογω μικρης τιμης. Kαι να μην ξεχναμε οτι πολλα παιχνιδια εσκασαν μυτη για τους υπολογιστες αυτους απο 1981 και μετα (οταν ειχαν πιασει καπως εμπορικα και γνωριζε και ο κοσμος λιγο παραπανω τις δυνατοτητες τους). Ισως μονο το Αtari 400 να ειχε καποια καλη ποικιλια. Οι αλλοι.. Μεχρι το 1980.. μπλιπ μπλιπ και χωρις πολλα πολλα μιας και το Atari 2600 τα σκοτωνε για πλακα.

Πιστευω πως η κλιση μας ισως τριγυριζε στον Vic-20 που και πιασαρικο μηχανημα ηταν (αρα πολλες δυνατοτητες - ειπαμε, δεν ξερουμε τιποτα ακομα!) και λογικη τιμη για υψηλη τεχνολογια μεσα στο σπιτι.

Α, μιας και σημερα πηγαμε να παρουμε κουζινα, ειχε ο μαγαζατορας και ενα κομπιουτερ σε μια τηλεοραση ακουμπισμενο πανω σε ενα πλυντηριο.. να δεις τι μαρκα.. Philips Videopac η κατι τετοιο.. εδειχνε παιχνιδια και ειχε και πληκτρολογιο.. πιανει για κομπιουτερ? :)
 
ΛΟΛ όχι δεν πιάνει :)

Πάντως πιστεύω ότι και εγώ προς Vic-20 & Atari θα πήγαινα.

Ο λόγος μάλλον η πιο επαγγελματική εμφάνιση (πληκτρολόγιο) και τα χρώματα.

Από κει και πέρα στην κατηγορία "παξιμάδι" θα πήγαινα καρφί σε Apple II.

Μπορεί να τον ξεχρέωνα βέβαια ακόμα :)
 
Αν, επαναλαμβάνω, ΑΝ υπήρχε έστω η ελάχιστη οικονομική δυνατότητα θα πήγαινα κι εγώ στις επιλογές του φίλτατου Αντώνη. Vic 20 και Atari 400, με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα τον Atari, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι επιθυμούσα διακαώς το υπερμηχάνημα της εποχής που άκουγε στο όνομα Atari 2600.

Η λέξη "Atari" τότε είχε γίνει ταυτόσιμη του gaming, όπως το Playstation αργότερα στα μέσα των '90s.

(Shock to thread αυτό είναι άπαιχτο, +1 thanks από εμένα αν υπήρχε ακόμα το "κουμπί" !!!! Ανυπομονώ να δω τα επόμενα χρόνια τι θα γίνει!!!! Εξαιρετικός!!!! )
 
Μπηκα σημερα σε ενα μαγαζι με κομπιουτερ και ενας χοντρος μουσατος τυπος με γυαλια μου εδωσε αυτο το φυλαδιο που ειναι στα αγγλικα, αλλα ποιος νοιαζεται? Εχει τον Vic 20 αλλα το πιο σημαντικο ηταν οτι μου ειπε "Ελα με τον πατερα σου εδω να του εξηγησω τι γινεται και γιατι θα σου ειναι χρησιμο στο σχολειο και θα τον εχεις μεχρι να μεγαλωσεις. Θα του κανω και καλη τιμη και να ξερεις πως οτι παιχνιδι θελεις θα στο γραφω εγω και δεν θα πληρωνεις πολλα για αυθεντικα. Με ενα 50αρικο την κασσετα εισαι μαγκας και ασε τους φιλους σου που πανε αλλου να πληρωνουν χιλιαρικο. Οτι θες θα στα κανονισω εγω μικρε.."

vic_20_canadian_tire_advert_1982.jpg


Kατι μου λεει οτι θα αρχισω ψηστηρι στον πατερα μου.
 
Το είπα στους γονείς μου, και μου είπαν οτι είμαι μικρός για κομπιούπερ... Θα πρέπει να περιμένω 5-7 χρονάκια ακόμα...

Τώρα με συγχωρείτε... Αύριο είναι Κυριακή και έχω να παίξω μπάλα... Παίζουμε με τους μισητούς τύπους από την απάνω γειτονιά...
 
1980. Δύσκολη χρονιά. Εκείνη την εποχή πήγαινα 1η δημοτικού και απο υπολογιστές δεν είχα ιδέα. Είχα ήδη ξεκινήσει το ψηστήρι στον πατέρα μου για ενα atari 2600, οπότε εάν πήγαινα και για υπολογιστή ίσως το όνομα έπαιζε ρόλο. Προφανώς, θα επέλεγα (η καλύτερα οι γονείς) on budget λύση.

Οπότε θα επέλεγα μάλλον ένα Atari εκτός και αν τύγχαινε να πάρει το μάτι μου κάνα vic-20 και τρελαινόμουν απο τα χρώματα.
 
Εγώ μιας και δεν έχω ιδέα από υπολογιστές μιας και είμαι μόλις 4 χρονών θα πείσω τον πατέρα μου να μου πάρει ποδηλατάκι....
 
Πίσω
Μπλουζα