Παιχνίδια Απέργη

makisimos

RetroMasteR
Joined
8 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.516
Αντιδράσεις
154
Ελληνική εταιρεία, πληροφορίες για την οποία δεν έχω και ειναι ευπρόσδεκτες από όποιον γνωρίζει κάτι για τα παιχνίδια που κυκλοφόρησε..!! Πρέπει να δραστηριοποιήθηκε την δεκαετία του '70 άντε και μέχρι μέσα του '80..!!!! Αυτό που βρήκα και το θυμάμαι καλά, όπως πιστεύω και οι περισσότεροι από εσας, ειναι ΄ένα είδος view master, πολύ μικρό σε μέγεθος, σε σχήμα σπιτάκι με κόκκινη σκεπή..!!! Κοιτάς στο ματάκι, πατάς την καμινάδα και αλλάζουν οι εικόνες..!!! Κοιταξα μλεσα και έχει μια ιστορία με έναν γάτο και έναν βασιλιά..!!! Να είναι ο παπουτσομένος γάτος?

fetch
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπραβο Makisime :)

Ειχα παρει πολλα τέτοια σπιτάκια με διάφορες ιστοριούλες (μεχρι που τα εκανα χωριο ολοκληρο #) )

Ενα το ειχα ανοιξει και ειχα δει ολο το εσωτερικο του :p

Το παραθυράκι πισω, τυπου (πλαστικοποιημενο) γυαλι μεγεθεντικου φακου.

Το παραθυρακι μπροστα ηταν διαφανο πλαστικο για να εχεις φως.

Ο μηχανισμος ηταν παρα πολυ απλος. Παταγες την καμιναδα και γυριζαν οι εικονιτσες
 
Λορένα, η μικρή εξερευνήτρια..!!!!!! αχαχαχαχαχαχα

Είσαι κι εσυ από τα παιδιά που δεν κάθονταν σε ησυχία ε? Γι αυτό απέμεινα κι εγώ χωρίς παιχνίδια από την παιδική μου ηλικία..!!

Πάντα ήθελα να δω TI κρύβεται από μέσα..!!!

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον φασουλέτο μου, που τον έκανα χίλια κομμάτια για να δω αν το σώμα του κρύβει κανένα θησαυρό.!!! Προφανώς κάτι τέτοιο θα είχα δει σε κάποια ταινεία τότε...!! :D
 
Το σπιτάκι είχε για τα καλά θαφτεί στα έγκατα της μνήμης μου.

Πρέπει να το είχα όταν ήμουν νηπιαγωγείο, από τα πρώτα παιχνίδια που θυμάμαι να είχα. Θυμήθηκα ότι είχα μείνει άναυδος από το τρόπο που άλλαζαν οι εικόνες. Δυστυχώς το γερασμένο μου μυαλό δεν μπορεί να ανακαλέσει την ιστορία που είχε το σπιτάκι μέσα. Θυμάμαι επίσης ότι για πάρα πολλά χρόνια ήταν διαθέσιμα στο τοπικό βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, τα περισσότερα πρέπει να είχαν ξεμείνει εκεί χρόνια ολάκερα.

Που να ήξερα τότε.......

Makisimos είσαι ο...... Σλήμαν των αρχαίων παιχνιδιών.

Ένα απλό "thanks" κάτω από το αρχικό σου thread είναι το ελάχιστο.

Προτείνω άμεσα να κηρυχτεί ο makisinos σε "Honoured User", οι πληροφορίες που έχει φέρει στην επιφάνεια, χώρια οι αναμνήσεις, είναι παγκοσμίως μοναδικές.
 
:bow: :bow: Makisime

Το είχα αυτό το σπιτάκι. Και να φανταστείς προχθες μου ήρθε στο μυαλό και αναρωτιόμουν ποια ήταν η κατάληξή του.
 
Εεεπ ! Το είχα κι εγώ !!

Makisimos Rulez !
 
Το ειχα πει οτι ειναι ο Αρχοντας Μακισιμος εδω και καιρο! :D

Makisimo μου, πολυ ομορφο αυτο το παιχνιδι! Μαγικη ατμοσφαιρα!!! Δεν το ειχα ποτε!
 
Κάτι μου λέει κι εμένα πολύ αμυδρά, τόσο το σπιτάκι όσο και το όνομα της εταιρείας...
 
Το είχα και εγώ το σπιτάκι, με τον παπουτσωμένο γάτο σαν ιστορία...

Μπράβο... :)
 
Τέτοια σπιτάκια είχα κι εγώ...με παραμύθια (θυμάμαι ότι είχα Χιονάτη,Σταχτοπούτα,Λυχνάρι Αλαντίν,Χάνς Και Γκρέτελ,3 γουρουνάκια,7 κατσικάκια,κοντορεβυθούλη).Αλλά τα έπαιρνα χωρίς το κουτί!Από πανηγύρια κυρίως,500 δρχ περίπου το καθένα!
 
ο Απέργης είχε εργοστάσιο πλαστικών απο τα τέλη του 1970. Εμαθα οτι έκλεισε πριν λίγα χρόνια. Εφτιαχνε πλαστικά παιχνίδια ,μπάλλες,θαλλασινά , είδη δώρων κ,λ,π!Να μερικά ακόμα παιχνίδια του

ape1.jpg


ape2.jpg


ape3.jpg


ape4.jpg


ape5.jpg
 
Πο ποο ΤΟΥΣ αυτά τα πλαστικά καραβάκια ήταν πολύ must εκείνα τα καλοκαίρια..!! Μιλάμε μου θύμισες πολλά με αυτην την εικόνα..!! Σε ευχαριστούμε...!! Και απορώ γιατι δεν τα εχει πάρει πουθενά το μάτι μου..!! Νομίζω τα πουλούσαν μέσα σε διχτάκια, θυμάμαι καλά?? Μόνο ο Απέργης τα παρήγαγε αυτά??? Πες μας λίγα πράγματα γι αυτα τα καραβάκια, εντυπωσιάτηκα τώρα :) Κι αν έχεις και άλλες φωτό από αυτά θα σου είμαι υπόχρεος..!!
 
Ευχαριστώ!Αυτά τα βρήκα σε ένα παλιό ψιλικατζίδικο στη Ρόδο. Ηταν μια κούτα μεγαλη γεμάτη με τέτοια. Πολλα ήταν σε δυκτάκια και άλλα σε πλαστικές σακκούλες ! Εχω κρατήση και άλλα και απο άλλη μία εταιρία Ελληνική της ίδιας εποχής, Θα ψάξω και θα στείλω φωτογραφίες!....Σύντομα!
 
Αυτο με το σπιτακι view master το θυμαμαι παρα πολυ καλα!!!

Μαλιστα ειχε μεσα εικονες απο την Χιονατη και τους 7 νανους.
 
Να ακόμα μερικά!Λατρέυω τα χρώματα!

viozach1.jpg


viozach2.jpg


plaggonplast.JPG


plggonplast.JPG


apergi1.JPG


apergi2.JPG
 
toys είπε:


TOYS ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!!!!!!!

Συγχαρητήρια δεν φαντάζεσαι που έχω ψάξει για ένα τέτοιο τρακτέρ δεν μπορώ να το εντοπίσω με τίποτα, μέχρι και σήμερα δεν είχα καμία φωτογραφία :thanx2:

Επίσης ένα κρουαζερορόπλοιο που είχε μικρές πλαστικές βαρκούλες στην κορυφή

Έχει να κάνει με τα παιδικά μου χρονιά και τα ψάχνω …και πάλι ευχαριστώ για τις καταπληκτικές φωτογραφίες :clap:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για την εταιρεία παιχνιδιών ΑΠΕΡΓΗΣ

Χαιρετω και εγω τους υπολοιπους στην παρέα,

Ειμαι εγγονός του Απέργη Γρηγόρη και μηχανικός παραγωγής της εταιρίας.

Θα ήθελα να δώσω ορισμένες διευκρίνισεις οσον αφορά τις εταιρίες πλαστικών παιχνιδιών και κούκλας στην Ελλάδα. Αρχικα, για την ιστορία η El Greco ήταν ιδιοκτησία Βακάκη, πατέρα του σημερινού προέδρου του Jumbo, εφτιαχνε την Bibibo, σε περιστροφικές μηχανές (αντίστοιχες που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πλαστικής μπάλλας) απο PVC κυρίως, το υλικό της εποχής (εχει απαγορευτει λόγω των χλωριώντων που περιέχει). Τα ρούχα ήταν όλα χειροποιήτα και αυτό ήταν που έκανε την διαφορά. Παραγωγή κούκλας έκανε και ο θείος μου την bella οπως την έλεγαν, Αντώνης Απέργης.

Στην συνέχεια ο κύριος Λύρας υπήρξε πραγματικός καινοτόμος της εποχής του 70, επειδή το εργοστάσιο που είχε φτιάξει, είχε τρομερή παραγωγική δυνατότητα για την εποχή και οι Γερμανοί του είχαν εμπιστευτεί την Εληνική αγορά (ο παππούς μου υπήρξε κολλητός φιλος του). Απο τους υπόλοιπους ο Κουβαλιάς συνεχίζει να υπάρχει, οπως και εμεις Παιχνίδια Απέργη, με την κλασική ροδα, που υπάρχει παντού και με πολλά ακόμα προιόντα.

Ακόμα θα ηθελα να διευκρινήσω ότι τα παιχνίδια πλέον φτιάχνονται απο πολυπροπυλένιο, πολυαιθυλένιο και πολυστερίνη, με προδιαγραφές συντήρησης τροφίμων, τουλάχιστον στην Ελλάδα, για την Κίνα τι να σας πω...
 
Τα παιχνιδια αυτά ηταν του Καμιτσάκη!!!θειου μου, δυστυχώς το εργοστάσιο έκλεισε τα τέλη του 90!!!Το δευτερο φορτηγό, είναι το Ανατρεπόμενο Ν5 και παράγεται μέχρι και σήμερα, στην επαρχία μπορείτε να το βρείτε κανονικά, το κρις κραφτ οπως το λέγαμε, έχει σταματήσει πολλά πολλά χρόνια να παράγεται

Το πρώτο είναι το τρακτερ Ν2 αν θυμάμαι καλά και το σταματήσαμε λόγω του ότι περιέχει αντικείμενα μικρότερα των 45mm, το φερρυ παράγεται ακόμα αλλά δεν περιέχει τα αυτοκινητάκια (λόγω της προηγούμενης οδηγίας). Το view master παραγόταν απο εμάς (οι ταινίες τυπονόντουσαν στην φινος φιλμ!!!) μέχρι τα τέλη του 90, μετά λόγω της πτώσης των πωλήσεων το σταματήσαμε (ηθελα πολύ εργατικό και το κόστος παραγωγής ήταν απαγορευτικό για την ζήτηση που εξυπηρετούσε). Το ίδιο και τα κυάλια!!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες!!

καλως ηρθες!
 
Καλώς όρισες και σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες :)
 
Πίσω
Μπλουζα