Παλιές Διαφημίσεις - Μέρος 5

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας DINO
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
Aardvark είπε:
"Γομολαστιχας" η αλλιως "Μουσταρδας","Μπουγιαμπεσας","Βλαχος απο τα Τρικαλα","Κουτσουρεμενος","Γιος του κοκκινοτριχη" και "Ειμαιλιγος".


Εξω τον ξερανε σαν "
The Little Engine That Couldn't".
:rofl: :rofl: :rofl:

Χαχαχα!
 
Είδα πρόσφατα, ξανά τη διαφήμιση με τα έντοκα γραμματια και (εκτός των άλλων γνωστών ηθοποιών) σα να είδα τον Νίκο Ευαγγελάτο, στην αρχή της διαφήμισης!!!

Πείτε μου οτι δεν κάνω λάθος! :happyjump:

https://www.youtube.com/watch?v=WjvwkjJoQH0

σημ. Εμφανίζεται και στο 0:37, όπου γνωρίζεται καλύτερα...
 
DINO είπε:
Είδα πρόσφατα, ξανά τη διαφήμιση με τα έντοκα γραμματια και (εκτός των άλλων γνωστών ηθοποιών) σα να είδα τον Νίκο Ευαγγελάτο, στην αρχή της διαφήμισης!!!Πείτε μου οτι δεν κάνω λάθος! :happyjump:
Ντινακο, του φερνει λιγο αλλα δεν ειναι αυτος. ;)

Nick Eyaggelatos.jpg

By the way....Ευαγγελατος προ 20ετιας. :)

Βασικα προ 18ετιας, αν υπολογισουμε οτι το αρθρο γραφτηκε πριν 2 χρονια (2014). :)
 
Ένα πακετακι διαφημίσεων της περιόδου 90-91. Στο τελευταίο λεπτό υπάρχει η διαφήμιση για το γάλα champion της Δέλτα

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα νέο πακέτο διαφημίσεων. Παρότι αρκετές τις έχουμε δει κι αλλού, υπάρχουν αρκετές νέες και σπάνιες όπως αυτή του carnation.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα μεγάλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον πακέτο διαφημίσεων από έναν συνήθη ύποπτο. Πραγματικά σχεδόν 25 χρόνια μας θυμίζουν τα χρόνια της ευμάρειας που ζήσουμε από το 1996 έως το 2000 επι Σημιτικού Πασοκ και λαϊκού καπιταλισμού μέσω του χρηματιστηριακού πάρτι της περιόδου.

 
Δεν ξερω αν ηταν οντως ζωντανα η ψοφια, αλλα θυμαμαι οτι ανοιξη του 1993 εγινε τετοιος πανικος με τα γιαουρτια, που ομοιος του δεν ξαναγινε. Ο πολεμος κηρυχτηκε αναμεσα σε Δελτα και Φαγε επειδη η καθεμια υποστηριζε πως αυτη ηταν η εταιρια που εθεσε στην κυκλοφορια το πρωτο ζωντανο γιαουρτι.
Αρχικα τα πραγματα ξεκινησαν σχετικως ηπια, αλλα στη συνεχεια τα αιματα αναψαν τοσο, που σε καθημερινη βαση η καθεμια εταιρια εβγαζε νεα διαφημιση απαντωντας στην αλλη. Μιλαμε για πολυ γελιο.
Δε θα ξεχασω που πηγα στο σουπερ μαρκετ να αγορασω το γιαουρτακι που αγοραζα παντα για τη μητερα μου και στα ψυγεια με τα γιαουρτια επικρατουσε το αδιαχωρητο απο κοσμο. Τι κατοχη, τι Τσερνομπιλ και κορωνοϊος! Εκει να εβλεπες τι γινοταν!
Δραματικη διαπιστωση δικη μου ηταν το ποσο επηρεαζεται ο κοσμος απο τη διαφημιση, κατι που δεν το περιμενα σε τετοιο σημειο, και ποση προβατιλα επικρατει.
Η ιστορια αυτη διηρκεσε καπου ενα μηνα, ισως και λιγοτερο, και τελειωσε οσο ξαφνικα αρχισε.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γεια σου @bambinella 100 με τα ωραία σου...Ακριβώς εκεί ήθελα να πάω την κουβέντα...δε θυμόμουν ακριβώς το πότε έγινε αυτή η γελοία διαμάχη και πόσο διήρκησε. Θυμάμαι ακόμα το γιαούρτι που πέρναμε σπίτι να έχει προσθέσει στη σκυσκευασί με κόκκινα γράμματ τη λέξη ζωντανό. Κάτι έπαιζε με την καλλιέργεια, την πυτιά που λένει και στα χωριά, που δημιουργεί τη ζύμωση του γιαουρτίου και το πήξιμο του. Αν θέλει ο αγαπητός @elephadas μπορεί να μας διαφωτίσει...

ΥΓ: Το γιαούρτι της διαφήμισης το θυμάσαι;
 
ΥΓ: Το γιαούρτι της διαφήμισης το θυμάσαι;
To Verus δεν το θυμομουν καθολου μεχρι που ειδα το βιντεο που παρεθεσες. Τοτε ανακαλεσα στο μνημονικο μου ονομα και συσκευασια και μαζι θυμηθηκα και αυτη την ωραια ιστορια με τον....γιαουρτοπολεμο. :)
Νομιζω παντως οτι το συγκεκριμενο γιαουρτι δεν πρεπει να το δοκιμασα ποτε, καθοτι δε μου αρεσει γενικως το γιαουρτι και αν καμια φορα αποφασισω να φαω, θα πρεπει να ειναι οπωσδηποτε με φρουτα γιατι αλλιως δεν κατεβαινει.
 
Δεν ξέρω αν μπορώ να σας διαφωτίσω, αλλά έχω κάποιες υποψίες.

Αλλά πριν από αυτό έβαλα να δω τη διαφήμιση γιατί δεν είχα ιδέα για τι μιλάγατε. Και από την πρώτη στιγμή πρόσεξα πόσο γελοία ήταν με τα ελαφοζαρκαδάκια που τρέχουν και πηδάνε χαρούμενα (έτσι μοιάζουν βέβαια, διότι μπορεί να τα κυνηγάει κανένα λιοντάρι από πίσω άμα λάχει) και αρκούδες που τρίβουν την πλάτη τους σε δέντρα (ψύλλους έχουν?) και άλλα τέτοια τελείως άσχετα με γιαούρτια. Και ξαφνικά κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου, διότι πάνω εκεί που έλεγε ο κύριος για "μια επανάσταση ζωής" οι πανάσχετοι παραγωγοί της διαφήμισης διάλεξαν για μουσική υπόκρουση το "Dies Irae" από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, το οποίο είναι μεν από τα μεγαλύτερα έργα της δυτικής μουσικής - αδύνατον να το ακούσω χωρίς να ανατριχιάσω - αλλά τελείως αντίθετο από το μήνυμα της διαφήμισης. "Μέρα οργής" τραγουδάνε λατινιστί οι χορωδοί αναφερόμενοι στη δευτέρα παρουσία. Για την περίπτωση που τα λατινικά σας είναι σκουριασμένα βρήκα μια ποιητική μετάφραση στα αγγλικά (ελληνική δεν βρήκα και ο μεταφραστής του google έβγαλε βλακείες)

Day of wrath and doom impending.
David's word with Sibyl's blending,
Heaven and earth in ashes ending.

Oh, what fear man's bosom rendeth,
When from heaven the Judge descendeth,
On whose sentence all dependeth.

Ένας δευτεροπαρουσιακός ύμνος από τη λατινική Λειτουργία των Νεκρών για διαφήμιση "ζωντανού" γιαουρτιού?!

____________________________________________________________________

Πάμε τώρα στο τι υποψιάζομαι ότι έτρεχε στον καυγά των γιαουρτιών. Πρέπει να είναι κάτι ανίστοιχο με την υστερία που επικρατεί εδώ για το "Ελληνικό γιαούρτι" που δεν είναι απλώς στραγγιστό (όταν είναι - πολλές εταιρείες απλώς προσθέτουν σε νερουλό γιαούρτι ουσίες που το πήζουν, όπως ζελατίνη, guar gum κλπ) αλλά καυχιέται ότι περιέχει και ζωντανά μικρόβια κι αυτό λέει το κάνει πολύ υγιεινό. Δεν ξέρω αν το να τρώς (και να χωνεύεις - δεν καταστρέφονται, τουλάχιστον εν μέρει?) ζωντανά Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus, Lactobacillus Acidophilus, Bifidus και Lactobacillus Casei είναι υγιεινό διότι υποτίθεται πάνε στα αντεράκια μας και κάθονται εκεί και είναι γενικώς ωφέλιμα. Πάντως αυτά λέει ότι έχει το Αμερικάνικο ΦΑΓΕ (φτιαγμένο σε εργοστάσιο όχι πολύ μακρυά από εδώ που μένω) και δεδομένου ότι από το ΦΑΓΕ (αρχικά εισαγόμενο) ξεκίνησε η τρέλλα με το "Greeκ Yogurt", όλες οι άλλες μάρκες έχουν τα ίδια μικρόβια. Αλλά δεν καταλαβαίνω, τα μη στραγγιστά γιαούρτια δεν έχουν τα ίδια μικρόβια? Αν έχουν, γιατί δεν τα διαφημίζουν? Αλλά ποιος ξέρει πώς φτιάχνουν τα βιομηχανοποιημένα γιαούρτια και τι τεχνητές πυτιές χρησιμοποιούν. Έτσι κι αλλιώς και τα "Στραγγιχτά" σιγά μην τα στραγγίζουν. Με φυγοκέντρηση τα χωρίζουν, διαβάζω. Ή αφαιρούν νερό από το γάλα πριν την εισαγωγή της πυτιάς. Αλλά η ελληνική διαφήμιση ήταν για γενικό γιαούρτι, όχι στραγγιστό, αν την κατάλαβα καλά.

Σενάριο: Όλα τα γιαούρτια έχουν ζωντανά μικρόβια. Έρχεται στο μυαλό των διαφημιστών της εταιρείας Α η έξυπνη ιδέα "Ας διαφημίσουμε ως σπουδαίο και υγιεινό ότι τα γιαούρτια μας έχουν ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ, σαν να είναι κάτι σπουδαίο, κρύβοντας ότι όλα τα γιαούρτια έχουν". Η διαφήμιση πιάνει και οι πωλήσεις του Α αυξάνονται. Έρχεται όμως μετά η εταιρεία Β και λέει κι αυτή "Έχουμε ζωντανά μικρόβια στα γιαούρτια μας". Τι να κάνει τότε η Α? Να πει "Σπουδαία τα λάχανα, όλοι έχουμε?" δεν γίνεται διότι αποκαλύπτει την αρχική της διαφήμιση για την απάτη που ήταν. Οπότε λέει "Εδώ τα καλά ζωντανά μικρόβια!" και λέει μετά η Β "Όχι, τα δικά μας είναι τα καλά ζωντανά μικρόβια" και αρχίζει ο πόλεμος για ένα μικρόβιο αδειανό, για ένα γιαούρτι.
 
Δεν ξερω αν ηταν οντως ζωντανα η ψοφια, αλλα θυμαμαι οτι ανοιξη του 1993 εγινε τετοιος πανικος με τα γιαουρτια, που ομοιος του δεν ξαναγινε. Ο πολεμος κηρυχτηκε αναμεσα σε Δελτα και Φαγε επειδη η καθεμια υποστηριζε πως αυτη ηταν η πρωτη εταιρια που εθεσε στην κυκλοφορια το πρωτο ζωντανο γιαουρτι.
Αρχικα τα πραγματα ξεκινησαν σχετικως ηπια, αλλα στη συνεχεια τα αιματα αναψαν τοσο, που σε καθημερινη βαση η καθεμια εταιρια εβγαζε νεα διαφημιση απαντωντας στην αλλη. Μιλαμε για πολυ γελιο.
Δε θα ξεχασω που πηγα στο σουπερ μαρκετ να αγορασω το γιαουρτακι που αγοραζα παντα για τη μητερα μου και στα ψυγεια με τα γιαουρτια επικρατουσε το αδιαχωρητο απο κοσμο. Τι κατοχη, τι Τσερνομπιλ και κορωνοϊος! Εκει να εβλεπες τι γινοταν!
Δραματικη διαπιστωση δικη μου ηταν το ποσο επηρεαζεται ο κοσμος απο τη διαφημιση, κατι που δεν το περιμενα σε τετοιο σημειο, και ποση προβατιλα επικρατει.
Η ιστορια αυτη διηρκεσε καπου ενα μηνα, ισως και λιγοτερο, και τελειωσε οσο ξαφνικα αρχισε.

Θυμάμαι και εγώ τον πόλεμο με τα ζωντανά γιαούρτια. Η Δέλτα είχε μεγάλη επιτυχία με το ζωντανό γιαούρτι, και θυμάμαι και σε άλλες διαφημίσεις (ίσως Φάγε) να αναφέρονται στο γιαούρτι τους σαν ζωντανό. Κάποια στιγμή βγήκε και ένα σποτ της Φάγε "καρφί" στη Δέλτα, και έλεγε περίπου ότι κάποιοι νομίζουν πώς ανακάλυψαν πρώτοι το ζωντανό γιαούρτι, και έπαιζε ένα κομμάτι από παλιότερη διαφήμιση της Φάγε που αναφερόταν στο δικό τους γιαούρτι ως ζωντανό, με τα κόκκινα γράμματα, και άρχισαν να το τυπώνουν και στο αλουμινένιο κάλυμα της συσκευασίας.

Σχετικά με τα Verus, βρήκα και άλλη διαφήμιση, που αναφέρεται σε 3 τύπους (Fysido, Satine, και Vive, ενώ η πρώτη είχε φωτογραφία 4 (ίσως το ένα σταμάτησε νωρίς). Εγώ έτρωγα το Fysido, το οποίο είχε 12% λιπαρά, και είχε εσωτερικά ένα πλαστικό καλαθάκι για να στραγγίζει τυχόν νερό από το γιαούρτι στον πάτο της συσκευασίας.

 
η μάνα μου είχε πάει επίσκεψη σε ένα γαλακτοκομείο και ρώτησε, τι παίζει με τα γιαούρτια που λήγουν μετά από ένα, ενάμιση μήνα; και της λένε ότι τα περνάνε από ιονίζουσα ακτινοβολία που κάνει ακριβώς αυτό, σκοτώνει όλους τους βακίλους αυτούς και έτσι το γιαούρτι δεν χαλάει. το κανονικό γιαούρτι που παίρνεις εδώ από ντόπια γαλακτοκομεία και συνήθως σε παραδοσιακά μπακάλικα δεν κρατάει πάνω από 2-3 μέρες. τα εργοστασιακά δεν έχουν απολύτως τίποτα ωφέλιμο, είναι στην ουσία πηγμένο γάλα.
 
Δεν είναι ακριβώς έτσι @Uskoke. Και τα γιαούρτια του χωριού διαρκούν κάμποσες μέρες και μάλιστα τις πρώτες και εκτός ψυγείου. Χαρακτηριστικά θυμάμαι τουλαχιστον 10 με 12 μέρες. Αν σκεφτείς ότι οι εταιρείες τροφίμων έχουν εξελίξει τις διάφορες μεθόδους ο μήνας μου μοιάζει απολύτως φυσιολογικός. Τώρα για παραπάνω δεν ξέρω..
 
Φίλε Uskoke, επειδή δουλεύω εποχικός οδηγός σε γαλακτοβιομηχανία (οδηγός φορτηγού,πηγαίνουμε σε supermarket και mini market γιαούρτια,τυριά σε διάφορες μορφές,τριμένα,φετάκια,"φραντζόλες", φέτα σε δοχεία κλπ), συγκεκριμένα για τα γιαούρτια,οι συμφωνίες με τις μεγάλες αλυσίδες super market, είναι ότι όταν λήγουν τα γιαούρτια (ή πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους) να τα παίρνουμε πίσω.Και πηγαίνουν για πέταμα. 100% για πέταμα ! Δεν ξαναεπεξεργάζονται τα γιαούρτια,δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μπορούν να ξαναγίνουν αυτό που ήταν έτσι ώστε να επιστραφούν στα μαγαζιά! Και τα ΄χω δει πως τα μαζεύουν και που πετιούνται.
 
Μπορεί λοιπόν τα απλά γιαούρτια να τρώνε την ακτινοβολία της ζωής τους και να ψοφάνε όλα τα μικρόβια (τουλάχιστον πάνε χορτάτα και καλοταϊσμένα). Ενώ τα "ζωντανά" να μην. Έτσι κι αλλιώς το γάλα είναι αποστειρωμένο και του προσθέτουν ακριβώς τους μικροοργανισμούς που θέλουν και το κρατάνε στην κατάλληλη θερμοκρασία, οπότε γίνεται το σωστό "χάλασμα" και το γάλα μετατρέπεται σε γιαούρτι. Εδώ το σπιτικό που φτιαχνω εγώ κρατάει πάνω από μηνα αν και έχουν άπειρες ευκαιρίες κακά μικρόβια να μπουν και να διώξουν τα καλά κάθε φορά που ανοίγω το τάπερ. Τελικά πιάνει μούχλα, αν και σπάνια μένει τόσο καιρό χωρίς να φαγωθεί.
 
Άσπρισε το έντερό μου από τόσο γιαούρτι.

Σαν τρικυμία στα χείλη.

Πώς συνδύασαν Σπανουδάκη, Ελύτη και καλλιέργεια γιαούρτης ... απορώ!
 
@Fulci : το ξέρω ότι πάνε για πέταμα, δεν εννοούσα ότι τα περνάνε από ακτινοβολίες για να τα ξαναβάλουν στο ράφι, κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό, εννοώ ότι μετά την ζύμωση που μετατρέπει το γάλα σε γιαούρτι, τα περνάνε από ακτινοβολία ώστε να έχουν μεγαλύτερη shelf life. έχω δοκιμάσει γνήσιο γιαούρτι με "τσίπα" που λένε και "τσανάκας" η διαφορά σε γεύση από το σουπερμάρκετ είναι τεράστια και σε 1-2 μέρες αρχίζει το γιαούρτι και "ξερνάει" νερό και σε λίγο ξινίζει. του σουπερμάρκετ ήταν πριν από το Πάσχα ανοιχτό και δεν είχε καταλάβει τίποτα.
 
Φίλε Uskoke, επειδή έγραψες πως στο γαλακτοκομείο που επισκέφθηκε η μητέρα σου της είπαν "..ότι τα γιαούρτια όταν λήξουν μετά από έναν μήνα κλπ.." , γι αυτό έγραψα την προσωπική μου γνώμη (και όχι μόνο γνώμη αλλά γνώση λόγω του ότι είμαι "εποχικά" σε τέτοιου είδους επιχείρηση). Μπορεί να κατάλαβα λάθος τι εννοούσες. Πάντως να ξέρεις, πως υπάρχουν διάφορα προϊόντα που οι περισσότεροι μας τα "τσουβαλιάζουμε" και τα λέμε όλα γιαούρτια.Και εκεί είναι μάλλον η παρεξήγηση..Και δεν εννοώ τα διάφορα 0% ή 2% ή το 5% ή 10%.
Αυτό που εννοώ είναι ότι είναι άλλο το "γιαούρτι", άλλο είναι το "επιδόρπιο γιαουρτιού", άλλο είναι το "στραγγιστό" άλλο είναι το "γιαούρτι που φτιάχνεται με σκόνη γάλακτος" και διάφορα άλλα "είδη" γιαουρτιού..Στα ράφια όμως τα βλέπουμε όλα σαν "γιαούρτια"..Αλλά αν θα δεις και στις ετικέτες των προϊόντων τους,γράφουν για ποιο "τύπο γιαουρτιού" πρόκειται το προϊόν που κρατάς στα χέρια σου.
Και όλοι αυτοί οι διαφορετικοί "τύποι γιαουρτιών", δεν είναι κάτι άλλο από την διαφορετικότητα παραγωγής τους.Ο τρόπος που τα φτιάχνουν.Και τα συστατικά τους μέσα που περιέχουν.
Προσωπικά εγώ τρώω τα πάντα.Αλλά άλλος, μπορεί να προτιμάει το ορίτζιναλ γιαούρτι και να μην τρώει το "στραγγιστό" ή το λεγόμενο "επιδόρπιο γιαουρτιού". Πρόσεξε,δεν εννοώ το πόσο άπαχο είναι..Γιατί εκεί μπορείς να βρεις π.χ. "επιδόρπιο γιαουρτιού" και 2% και 5% και 0%.
Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πως φτιάχνονται ο κάθε τύπος γιαουρτιού,δεν με ένοιαζε,ούτε ρώτησα ποτέ..Εγώ απλά είμαι οδηγός στο φορτηγό,που θα ξυπνήσω ξημερώματα (γύρω στις 4 το πρωί),θα τα μεταφέρω στα supermarket και όταν θα λήξουν (ή θα πλησιάζει η ώρα λήξης τους) θα τα πάρουμε πίσω και θα πάνε για πέταμα (100% για πέταμα).
(βέβαια τώρα με τον ιό, καθυστερεί λίγο να δουλέψω εκεί φέτος,μιας και θα έπρεπε ήδη να είχα πάει αυτόν το μήνα. Ίσως χάσω τη φετινή σεζόν εκεί)
 
@Fulci : ναι σ αυτό έχεις δίκιο και το σκέφτηκα μετά το ίδιο είναι και στα παγωτά που για να λέγονται παγωτά πρέπει να είναι φτιαγμένα με φρέσκο γάλα αλλιώς λέγονται παγωμένα γλυκίσματα (τώρα ανοίγω άλλο can of worms Που λένε και οι Αμερικάνοι αλλά τέλος πάντων) όντως άλλο γιαούρτι άλλο στραγγιστό άλλο επιδόρπιο εδώ είχαμε μια μάρκα γιαουρτιού χωριάτικου που έβγαινε σε πήλινα κουπάκια αλλά έχει σταματήσει η παραγωγή του εδώ και αρκετά χρόνια ακόμη έχω τα κουπάκια για το φαΐ και το νερό της γάτας μου.
 
Πίσω
Μπλουζα