Δεν ξέρω αν μπορώ να σας διαφωτίσω, αλλά έχω κάποιες υποψίες.
Αλλά πριν από αυτό έβαλα να δω τη διαφήμιση γιατί δεν είχα ιδέα για τι μιλάγατε. Και από την πρώτη στιγμή πρόσεξα πόσο γελοία ήταν με τα ελαφοζαρκαδάκια που τρέχουν και πηδάνε χαρούμενα (έτσι μοιάζουν βέβαια, διότι μπορεί να τα κυνηγάει κανένα λιοντάρι από πίσω άμα λάχει) και αρκούδες που τρίβουν την πλάτη τους σε δέντρα (ψύλλους έχουν?) και άλλα τέτοια τελείως άσχετα με γιαούρτια. Και ξαφνικά κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου, διότι πάνω εκεί που έλεγε ο κύριος για "μια επανάσταση ζωής" οι πανάσχετοι παραγωγοί της διαφήμισης διάλεξαν για μουσική υπόκρουση το "Dies Irae" από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, το οποίο είναι μεν από τα μεγαλύτερα έργα της δυτικής μουσικής - αδύνατον να το ακούσω χωρίς να ανατριχιάσω - αλλά τελείως αντίθετο από το μήνυμα της διαφήμισης. "Μέρα οργής" τραγουδάνε λατινιστί οι χορωδοί αναφερόμενοι στη δευτέρα παρουσία. Για την περίπτωση που τα λατινικά σας είναι σκουριασμένα βρήκα μια ποιητική μετάφραση στα αγγλικά (ελληνική δεν βρήκα και ο μεταφραστής του google έβγαλε βλακείες)
Day of wrath and doom impending.
David's word with Sibyl's blending,
Heaven and earth in ashes ending.
Oh, what fear man's bosom rendeth,
When from heaven the Judge descendeth,
On whose sentence all dependeth.
Ένας δευτεροπαρουσιακός ύμνος από τη λατινική Λειτουργία των Νεκρών για διαφήμιση "ζωντανού" γιαουρτιού?!
____________________________________________________________________
Πάμε τώρα στο τι υποψιάζομαι ότι έτρεχε στον καυγά των γιαουρτιών. Πρέπει να είναι κάτι ανίστοιχο με την υστερία που επικρατεί εδώ για το "Ελληνικό γιαούρτι" που δεν είναι απλώς στραγγιστό (όταν είναι - πολλές εταιρείες απλώς προσθέτουν σε νερουλό γιαούρτι ουσίες που το πήζουν, όπως ζελατίνη, guar gum κλπ) αλλά καυχιέται ότι περιέχει και ζωντανά μικρόβια κι αυτό λέει το κάνει πολύ υγιεινό. Δεν ξέρω αν το να τρώς (και να χωνεύεις - δεν καταστρέφονται, τουλάχιστον εν μέρει?) ζωντανά Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus, Lactobacillus Acidophilus, Bifidus και Lactobacillus Casei είναι υγιεινό διότι υποτίθεται πάνε στα αντεράκια μας και κάθονται εκεί και είναι γενικώς ωφέλιμα. Πάντως αυτά λέει ότι έχει το Αμερικάνικο ΦΑΓΕ (φτιαγμένο σε εργοστάσιο όχι πολύ μακρυά από εδώ που μένω) και δεδομένου ότι από το ΦΑΓΕ (αρχικά εισαγόμενο) ξεκίνησε η τρέλλα με το "Greeκ Yogurt", όλες οι άλλες μάρκες έχουν τα ίδια μικρόβια. Αλλά δεν καταλαβαίνω, τα μη στραγγιστά γιαούρτια δεν έχουν τα ίδια μικρόβια? Αν έχουν, γιατί δεν τα διαφημίζουν? Αλλά ποιος ξέρει πώς φτιάχνουν τα βιομηχανοποιημένα γιαούρτια και τι τεχνητές πυτιές χρησιμοποιούν. Έτσι κι αλλιώς και τα "Στραγγιχτά" σιγά μην τα στραγγίζουν. Με φυγοκέντρηση τα χωρίζουν, διαβάζω. Ή αφαιρούν νερό από το γάλα πριν την εισαγωγή της πυτιάς. Αλλά η ελληνική διαφήμιση ήταν για γενικό γιαούρτι, όχι στραγγιστό, αν την κατάλαβα καλά.
Σενάριο: Όλα τα γιαούρτια έχουν ζωντανά μικρόβια. Έρχεται στο μυαλό των διαφημιστών της εταιρείας Α η έξυπνη ιδέα "Ας διαφημίσουμε ως σπουδαίο και υγιεινό ότι τα γιαούρτια μας έχουν ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ, σαν να είναι κάτι σπουδαίο, κρύβοντας ότι όλα τα γιαούρτια έχουν". Η διαφήμιση πιάνει και οι πωλήσεις του Α αυξάνονται. Έρχεται όμως μετά η εταιρεία Β και λέει κι αυτή "Έχουμε ζωντανά μικρόβια στα γιαούρτια μας". Τι να κάνει τότε η Α? Να πει "Σπουδαία τα λάχανα, όλοι έχουμε?" δεν γίνεται διότι αποκαλύπτει την αρχική της διαφήμιση για την απάτη που ήταν. Οπότε λέει "Εδώ τα καλά ζωντανά μικρόβια!" και λέει μετά η Β "Όχι, τα δικά μας είναι τα καλά ζωντανά μικρόβια" και αρχίζει ο πόλεμος για ένα μικρόβιο αδειανό, για ένα γιαούρτι.